Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Pin It


Komentari

 1. Natasa Mrksic 24.11.2015 u 22:17

  Postovani,
  Moj sin od 8 godina je veceras u toku pozorisne predstave u velikoj sali gde je bilo nekih stotinjak ljudi na trenutak izgubio svest. Sedeo je na stolici i u jednom trenu se ukocio otvorenih ociju, bez zagriza jezika, pene i mokrenja izgubio svest u trajanju od nekih 10 sekundi. Odmah sam ga ispravila na stolici jer je sedeo ispred mene pa sam pomislila da se igra. tada sam pomislila da mu je lose i postavila mu pitanje na koje je odmeh odgovorio. Izvela sam ga napolje gde je on za predstavu koja je po tipu komedija rekao da je horor. Mislim da je vazno da napomenem da je neposredno pre njegovog kolapsa glavni glumac drzao ogromne makaze govoreci da ce suparniku odrezati testise. Predstava nije implicitnog karaktera, ali je moj sin operisao kao mali testise, pa sam pomislila da ga je ova scena podsetina na desavanja oko operacije, inace je emotivac koji ne moze da vidi meso ne obradjeno u njegovoj prirodnoj boji. Ovo mu se desilo prvi put.Unapred hvvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
   • Postovani, koji su to pregledi koje bi trebalo obaviti? Danas sam saznala od suprugovih roditelja da su otac deteta, tetka i deda u tom uzrastu isto padala u nesvest ako vide krv ili ako cuju neke ruzne price. Da li postoji nasledni faktor? Zaista ste me uplasili uzvicnikom posle prve recenice u Vasem odgovoru. Molila bih Vas pojasnjenje, posto nas lekar smatra da ja preterujem. Unapred hvala.

    Odgovori na komentar
    • Ovaj problem se NE može procrnjivati bez pregleda i praćenja deteta, a Vaš pedijatar treba da proceni ima li potrebe da se rade dodatni pregledi i ispitivanja.

     Odgovori na komentar
     • Postovani,
      Posle razgovora pedijatra i deteta, lekar je zakljucio da je u pitanju detetov strah jer se dete seca svih trenutaka koja su predhodila kolapsu, takodje se seca da ga je majka lupkala po ledjima i zvala po imenu tri puta. Na majcino pitanje je odgovorio jasno da mu je dobro i da zeli da izadje iz sale , sto je potom samostalno i uradio.
      Da li mislite da i dalje ima potrebe za odlazak kod neurologa.
      Unapred hvala.

     • Svakako je najbolju procenu dao pedijatar koji je pregledao i pratio dete.

 2. Postovani,
  Moja beba ima 7 mjeseci. Kao bas mala beba, dok je imala grceve, placuci je znala da se sva zacrveni i zaceni.
  Inace,uspavljujemo je navece u nasem krevetu i kad zaspi prenesemo u krevetac, nekad nerazbudjenu a nekad se i probudi ali bez placa. Sinoc kad sam je uzimala u ruke da je prenesem krenula je da se razbudjuje i kao da pocinje da place. Najednom je ucutala i imala izraz lica sa siroko otvorenim ustima kao da place bez glasa. A rucice su bile sa rasirenim prstima i tresle se kao da se strasno uplasila. Ja sam u polumraku sobe toliko zapazila. Zbunjena sam polozila dijete u krilo i dala dudu! Ona se tada smirila i nastavila da spava. To e dogodilo oko 23 casa, a ona inace sisa u 2, medjutim, kako je tad zaspala, prvi put se probudila tek u 5!
  Konsultovala sam pedijatra koji nam je rekao da ovo pamtimo i pratimo,bez ikakvih analiza.
  Molim vase misljenje dal su potrebne neke analize? I o cemu bi moglo da se radi?
  Lijep pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Ovo je TIPIČNO zacenjivanje – a to je bezazlena pojava.

   Prestanite sa uspavljivanjem bebe u Vasem krevetu – stvarate veoma lošu naviku koja se kasnije veoma tesko suzbija.

   Odgovori na komentar
   • Hvala na brzom odgovoru, zaista je vas rad i trud vrlo korisan za nas roditelje!
    Ja sam se uplasila zbog toga sto su joj se ruke tresle. Mislila sam da nije neki blazi napad epi…. Znaci i trešenje ruku je dio zacenjivanja?
    Sad samo posmatram dijete i primjecujem kako se npr danas nesto trza u snu, u kratkim razmacima,prsticima ruke ili nogicom.
    Veliki pozdrav!

    Odgovori na komentar
 3. zdravo, nova sam ovde.Ispricacu moje iskustvo . Imam 24godine . moja prva kriza svesti desila se u mom 7 razredu probudila se ujutru i pala sam kao sveca, nije bilo pene , niti sam se upiskila,niti grcenje. Doktori u mom gradu su utvrdili da imam epilepsiju, tj.nasi neurolozi. Majka je zatrazila pomoc u drugom gradu kod strucnjaka za pilepsije Epileptologa . Nije na samom startu znao da li je epilepsija ili ne . Prepisao mi je Eftil retard i ja pila . Pratio je moje stanje kroz godinu dana i u tih godinu dana ja sam imala vise padanja u nesvest. na svaku kontrolu snimanje glave je pokazivalo da je sve uredu. na kraju kroz razgovor je utvrdio da je kriza svesti . ustanovilo se da ne spavam dovoljno. a kada spavamo mozak se hrani kiseonikom. Rekao mi je da spavam min 8h . i tako da se padanja vise nisu desavala dve godine dok mi nasi neurolozi nisu ukinuli terapiju. Zatim opet druga terapija medjutim taj Lamal lek mi je poremetio organizam skroz. I opet sam prestala da pijem. I dan danas se borim sa time i pridrzavam se da sto duze spavam da ne bih pala opet.Pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Sinisa mihajlovic 13.01.2016 u 10:15

  Postovani , Imam sina od 13godina pre dve nedelje imao je krizu svesti, ja i supruga smo tada bili na poslu Ali prema recima moje cerke koja je bila SA njim celo vreme mogu vam opisati dogadjaj.In je od ujutru pa sve do oko 15 casova igrao igrice na mobilnom telefonu, bio je u sedecem polozaju i odjednom je poceo bol u ocima i onesvestio SE, to je trajalo oko 10 minuta,imao je ukocen pogled a par sekundi SE tresao,nije imao penu na ustima niti upiskio, bio je znojav,komsije su dosle u pomoc kao i hitna,prebacen je hitno u bolnici gde su mu uradjene analize krvi i sve je u redu, sutra imamo EEG Termin, zanima me vase misljenje, mnogo vam hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Mislim da ste na dobrom putu i da NEUROLOG treba da proceni dete. To će sve biti ,mnogo jasnije u narednih nekoliko dana, a konačan sud je naprosto nemoguće dati bez pregleda deteta, praćenja i uvida u učinjena isptivanja.

   Odgovori na komentar
   • Sinisa mihajlovic 14.01.2016 u 13:26

    Bili smo kod neurologa,EEG je uredu kao i svi ostali rezultati, interesuje me na osnovu vaseg iskustva Dalí je moguce da zbog preterivanja na mobilnom telefonu dete dozivi gubitak svesti ,ili neki drugi poremecaj u tom smislu ? Hvala vam i :respect:

    Odgovori na komentar
 5. E ovako, imam 17 godina i stalno mi se desava da mi se zamraci pred ocima, obicno mi se to desava u autobusu tokom zime, drugarice mi kazu da se uvek onesvestim ali ja se ne secam da sam pala, brzo se vratim u normalu, kao da se nista nije desilo.Takodje i tokom leta mi se desava isto, samo sto tokom leta 3-4 puta dnevno se onesvestim. Sta da radim? Da li bi trebala da pijem neki antibijotik ili vitamin?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 6. zdravo kako ste imam 26 godina i desila mi je se tzv.kriza svjesti 2 puta u 20 dana prvi put su mi doktori rekli da mi je bilo od temperature unutrasnje jer sam imao upalu krajnika a drugi put sam normalno sjedeo i odjednom mi se to desilo pao sam u nesvjest tek sam svjestan bio nakon par minuta.prvi put mi je bila pjena na ustima a drugi put mokrenje…radio sam EEG nalaz pa cekam da bude gotov..sta vi mislite jel ista opasno il je to sam prolazna situacija ja se dobro osjecam,normalno jedem….pa vas molim da mi kazete dali je bilo ovakvih slucajeva

  Odgovori na komentar
 7. Moja cerka je sada u januaru napunila 9 godina. Danas joj se po drugi put desilo da joj se zamraci ispred oci. Setale smo jer je bilo bas toplo i kada smo isle uz brdo ona se pozalila da joj je lose ,bleda i kako kaze muka joj je i da ne vidi nista. Ne padne u nesves ja je umijem i za par trenutaka kao da se nista nije desilo svesna je svega i zna sve sto se desilo. Prvi put joj se to isto desilo pre par meseci kada je ustala naglo iz kade posle kupanja. Molim za vase misljenje. Da li postoji razlog za strah jer kao i svakom roditelju ovo je nama strasno.

  Odgovori na komentar
  • Prva kriza je sigurno bezazlena presinkopa – prolazni pad pritiska zbog nagle promene položaja tela. To je POTPUNO BEZAZLENO, a “leči” se povećanim unosom tečnosti, nepreskaknjem obroka i izbegavanjem naglih promena položaja tela (NEMA naglog ustajanja).

   Ukoliko se, i pored povećanog unosa tečnosti, ponavljaju ove nesvestice u naporu (što je malo verovatno da će se desiti) – treba ipak obaviti pregled, prvo kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
Strana 7 od 13<<<56789>>>

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.