Koje je krvne grupe moja beba

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u porodilištima jeste pitanje u vezi sa bebinom krvnom grupom: da li je nasledila od oca ili majke, kako je moguće da nije nasledila ni jednu, ni drugu…

krvna grupa

Naizgled komplikovano pitanje “kako se nasleđuje krvna grupa?”  u suštini ima vrlo jednostavan odgovor.

Od čega zavisi krvna grupa?

Kao i sve naše druge osobenosti, i krvnu grupu određuje genetski materijal koji smo nasledili, i to celokupan, tj. genotip.  Genotip čine svih 46 hromozoma, ili preciznije, 23 para hromozoma, od kojih smo polovinu nasledili od majke, a drugu polovinu od oca. Na hromozomima se nalazi mnogo gena, koji su ništa drugo nego zapisi koji određuju naše karakteristike. Po jedan zapis „na istu temu” postoji i na hromozomu koji smo nasledili od mame, i na njegovom “parnjaku” koji potiče od tate. Neke osobine se nasleđuju tako što jači zapis “pobeđuje”, to je tzv.dominantno nasleđivanje ( npr.rupica na bradi ), druge su zbir svih zapisa ( kao npr.boja kože )… Na osnovu gena naše ćelije stvaraju jedinjenja različite strukture, koja se vide na površini naših ćelija. To su antigeni. Krvna grupa određena je prisustvom nasleđenih antigena na površini eritrocita ( crvenih krvnih zrnaca ). Antigeni koji određuju krvne  grupe mogu biti protein, ugljeni hidrati, glikolipidi, glikoproteini itd. i prisutni su i u drugim tkivima. Danas postoji 30 priznatih krvno grupnih sistema, od kojih se naviše koriste ABO  i Rh.

ABO sistem krvnih grupa

Da pojednostavimo – “A” je oznaka za antigen A, “B” za antigen B, a “O” je znak da nema ni antigena A, ni antigena B. U tabeli levo, prikazane su moguće kombinacije “slova”, kada se uzme po jedno od mame i tate, a u tabeli desno prikazan je “rezultat” sabiranja tih slova. Primetićete da je “O” slabije od A i B, tj. da bi krvna grupa deteta bila “nulta”, ono mora od oba roditelja naslediti po jedno “O”, u suprotnom može biti i “A” i “B” krvna grupa. Takođe, da bi dete bilo “AB” krvne grupe, mora naslediti od jednog roditelja “A”, a od drugog “B”.

Od oca 

Od majke

A                 B               O

A

B

O

AA

AB

AO

AB

BB

BO

AO

BO

OO

 

Pol roditelja nema nikakvog uticaja na nasleđivanje krvne grupe! Ona se ne nasleđuje od oca, ili od majke, nego odoba roditelja!

Rh sistem krvnih grupa

Klasifikacija krvnih grupa u ovom sistemu vrši se, takođe, na osnovu prisustva ( ili odsustva ) određenih antigena, a najčešće se misli na antigen “D”, pri čemu “D” označava prisustvo ovog antigena, a “d” njegovo odsustvo. Antigen D nije jedini koji se “računa” u ovom sistemu, ali je najzastupljeniji, a samim tim i najbitniji.  U svakodnevnom govoru obično se krvna grupa u ovom sistemu opisuje kao “negativna” ( – ) ili “pozitivna” ( + ), pa kažemo jednostavnije da je neko “A pozitivna” ili “A negativna” krvna grupa npr, umesto rogobatnog “A RhD pozitivna” ili “A RhD negativna”. Nasleđivanje je slično kao u ABO sistemu – od svakog roditelja po jedan “+” ili “-“, a njihov zbir odrediće da li će Rh faktor deteta biti pozitivan ili negativan. Da bi bio prisutan, dovoljno je da dete nasledi bar jedan “+”, a odsutan je isključivo ako dete nasledi dva “-“. I na kraju, olovke u ruke, pa , umesto enigmatike, ukrštajte vaše krvne grupe, a za one kojima koncentracija nije jača strana, napravili smo tabele sa mogućim rešenjima. Svi odgovori su tačni! 

Krvna grupa

Majka

O

A

B

AB

Otac

O

O

O,A

O,B

A,B

A

O,A

O,A

O,A,B,AB

A,B,AB

B

O,B

O,A,B,AB

O,B

A,B,AB

AB

A,B

A,B,AB

A,B,AB

A,B,AB

Rh faktor

Majka

Rh+

Rh-

Otac

Rh+

Rh+, Rh-

Rh+, Rh-

Rh-

Rh+, Rh-

Rh-

Dr Ivana Veljić

Pin It


Komentari

  • Moguće je, ali je ovo izuzetno retko, otprilike 5 u milion slučajeva. Ako otac ima takozvanu hh grupu (koja standardnim testovima izgleda kao O), on može imati bilo kakav genotip (AO, AA, BO, BB, AB), što upareno sa genotipom majke (AO ili AA) može da rezultira detetom koje je genotip BO odnosno krvna grupa B.

  • Odavno su krvne grupe prevazidjene u odredjivanju srodničkih veza!

   To je samo orijentacija, a JEDINI egzaktan metod je DNK analiza. Zato je potpuno besmisleno, SAMO na isnovu krvnih grupa donositi veoma bitan zaključak “ko je čiji” u porodici.

   • Eto iznenadili se i moji al tako je. Imam tri brata svi su A Rh Du varijanta a ja sam jedina O isti Rh faktor. Mene iskreno vise muci taj Rh faktor,jer kako mi je objasnjeno to bi bilo i + i – u jednom. E sad na nijednoj stranici o krvnim grupama i rh fatorima nisam to pronasla. Eto valjda sam ja jedinstvena 😉
    Veliki pozdrav

 1. Poštovanje, interesuje me kolika je mogućnost da je dete AB (nisam siguran za Rh faktor ali mislim da je +) krvne grupe dok su roditelji oboje A+?
  Hvala na odgovoru, pozdrav.

 2. Mene zanima kako je moguce da sam ja Rh B negativna grupa i rodila sam 3 dece i nijednom nisam primila inekciju nakon poroda. Zatim raspitivala sam se i ustanovili su da imam neki Du faktor koji je pozitivan. Navodno 1% ljudi na svetu imaju takvu krvnu grupu. Dali je to nesto opasno za mene i dali ce deca da naslede to od mene. Hvala za vas odgovor.

 3. Ja sam otac, moja krvna grupa je A+, majka je krvna grupa O- . Sa prvim detetom nije bilo problema , dobilo je kao i ja A+ . Sada je trudnoca usla u sedmi mesec sa drugim detetom.
  Nasao sam informaciju na internetu da mozda postoji opasnost za dete koje je trenutno u stomaku.
  Da li postoji opasnost i ako postoji sta da preduzmemo ?

  • Reakcija je moguća (ali NE mora da se desi), a sve detalje trudnica treba da razmotri sa ginekologom koji prati trudnoću.

   SVE se to lepo rešava, samo da se na vreme signalizira ginekologu

 4. ja sam 0 – a muz A+ , imala sam dvije uredne trudnoce I obje su kao ja 0- . ni u jednoj mi nisu dali injekcije sa antitijelima, razlog; sto imaju moju krvnu grupu. Sada sam u 6. nedjelji trudnoce I vec sam imala dva veca krvarenja a trudnoca je I dalje postojana . molim vas za vase misljenje. Je li moguce da je ovoga puta beba A+ I da zbog toga krvarim

 5. Postovanje. Ja sam 0+ a suprug je AB+
  Detetu smo pre neki dan radili krvnu grupu i on je 0-
  Po ovoj tabeli ne bih rekla da je to moguce,bojim se da nesto nije uradjeno kako treba,jer smo tada trebali da dobijemo jos neke rezultate ali su nam rekli da ponovimo uzorak. Dete spremamo za operaciju,pa je moje pitanje da li da trazim da se i to ponovi. Hvala unapred…

 6. Suprug je O ( – ), a ja sam A ( – ). Starija dva sina su nasledili očevu krvnu grupu O ( – ), a ćerka moju A ( – ). KAKO JE MOGUĆE DA NAM JE NAJMLAĐI SIN A (+)?
  Da li je to uopšte moguće ili je neka greška?
  I da li postoji neka opasnost što se tiče mog imunog sistema?

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*