Koje je krvne grupe moja beba

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u porodilištima jeste pitanje u vezi sa bebinom krvnom grupom: da li je nasledila od oca ili majke, kako je moguće da nije nasledila ni jednu, ni drugu…

Naizgled komplikovano pitanje “kako se nasleđuje krvna grupa?”  u suštini ima vrlo jednostavan odgovor.

Od čega zavisi krvna grupa?

Kao i sve naše druge osobenosti, i krvnu grupu određuje genetski materijal koji smo nasledili, i to celokupan, tj. genotip.  Genotip čine svih 46 hromozoma, ili preciznije, 23 para hromozoma, od kojih smo polovinu nasledili od majke, a drugu polovinu od oca. Na hromozomima se nalazi mnogo gena, koji su ništa drugo nego zapisi koji određuju naše karakteristike. Po jedan zapis „na istu temu” postoji i na hromozomu koji smo nasledili od mame, i na njegovom “parnjaku” koji potiče od tate. Neke osobine se nasleđuju tako što jači zapis “pobeđuje”, to je tzv.dominantno nasleđivanje ( npr.rupica na bradi ), druge su zbir svih zapisa ( kao npr.boja kože )… Na osnovu gena naše ćelije stvaraju jedinjenja različite strukture, koja se vide na površini naših ćelija. To su antigeni. Krvna grupa određena je prisustvom nasleđenih antigena na površini eritrocita ( crvenih krvnih zrnaca ). Antigeni koji određuju krvne  grupe mogu biti protein, ugljeni hidrati, glikolipidi, glikoproteini itd. i prisutni su i u drugim tkivima. Danas postoji 30 priznatih krvno grupnih sistema, od kojih se naviše koriste ABO  i Rh.

ABO sistem krvnih grupa

Da pojednostavimo – “A” je oznaka za antigen A, “B” za antigen B, a “O” je znak da nema ni antigena A, ni antigena B. U tabeli levo, prikazane su moguće kombinacije “slova”, kada se uzme po jedno od mame i tate, a u tabeli desno prikazan je “rezultat” sabiranja tih slova. Primetićete da je “O” slabije od A i B, tj. da bi krvna grupa deteta bila “nulta”, ono mora od oba roditelja naslediti po jedno “O”, u suprotnom može biti i “A” i “B” krvna grupa. Takođe, da bi dete bilo “AB” krvne grupe, mora naslediti od jednog roditelja “A”, a od drugog “B”.

Od oca 

Od majke

A                 B               O

A

B

O

AA

AB

AO

AB

BB

BO

AO

BO

OO

 

Pol roditelja nema nikakvog uticaja na nasleđivanje krvne grupe! Ona se ne nasleđuje od oca, ili od majke, nego odoba roditelja!

Rh sistem krvnih grupa

Klasifikacija krvnih grupa u ovom sistemu vrši se, takođe, na osnovu prisustva ( ili odsustva ) određenih antigena, a najčešće se misli na antigen “D”, pri čemu “D” označava prisustvo ovog antigena, a “d” njegovo odsustvo. Antigen D nije jedini koji se “računa” u ovom sistemu, ali je najzastupljeniji, a samim tim i najbitniji.  U svakodnevnom govoru obično se krvna grupa u ovom sistemu opisuje kao “negativna” ( – ) ili “pozitivna” ( + ), pa kažemo jednostavnije da je neko “A pozitivna” ili “A negativna” krvna grupa npr, umesto rogobatnog “A RhD pozitivna” ili “A RhD negativna”. Nasleđivanje je slično kao u ABO sistemu – od svakog roditelja po jedan “+” ili “-“, a njihov zbir odrediće da li će Rh faktor deteta biti pozitivan ili negativan. Da bi bio prisutan, dovoljno je da dete nasledi bar jedan “+”, a odsutan je isključivo ako dete nasledi dva “-“. I na kraju, olovke u ruke, pa , umesto enigmatike, ukrštajte vaše krvne grupe, a za one kojima koncentracija nije jača strana, napravili smo tabele sa mogućim rešenjima. Svi odgovori su tačni! 

Krvna grupa

Majka

O

A

B

AB

Otac

O

O

O,A

O,B

A,B

A

O,A

O,A

O,A,B,AB

A,B,AB

B

O,B

O,A,B,AB

O,B

A,B,AB

AB

A,B

A,B,AB

A,B,AB

A,B,AB

Rh faktor

Majka

Rh+

Rh-

Otac

Rh+

Rh+, Rh-

Rh+, Rh-

Rh-

Rh+, Rh-

Rh-

Dr Ivana Veljić

Pin It


Komentari

  • Lako! To je sasvim moguće i očekivano jer tata ima AO varijantu grupe A, pa se tatina O spojila sa maminom O (pošto je mama OO)i eto O-te krvne grupe. Tatin Rh + je prevagnuo, p je dete О Rh+. sve se lepo složilo.

   Odgovori na komentar
 1. Ja sam A – muž A + , zanima me da li će nasa beba biti dobro koliko mi je rizična trudnoća i na kraju koje krvne grupe i Rh faktora će biti beba?

  Odgovori na komentar
  • Moguće je, ali je ovo izuzetno retko, otprilike 5 u milion slučajeva. Ako otac ima takozvanu hh grupu (koja standardnim testovima izgleda kao O), on može imati bilo kakav genotip (AO, AA, BO, BB, AB), što upareno sa genotipom majke (AO ili AA) može da rezultira detetom koje je genotip BO odnosno krvna grupa B.

   Odgovori na komentar
  • Odavno su krvne grupe prevazidjene u odredjivanju srodničkih veza!

   To je samo orijentacija, a JEDINI egzaktan metod je DNK analiza. Zato je potpuno besmisleno, SAMO na isnovu krvnih grupa donositi veoma bitan zaključak “ko je čiji” u porodici.

   Odgovori na komentar
   • Eto iznenadili se i moji al tako je. Imam tri brata svi su A Rh Du varijanta a ja sam jedina O isti Rh faktor. Mene iskreno vise muci taj Rh faktor,jer kako mi je objasnjeno to bi bilo i + i – u jednom. E sad na nijednoj stranici o krvnim grupama i rh fatorima nisam to pronasla. Eto valjda sam ja jedinstvena 😉
    Veliki pozdrav

    Odgovori na komentar
 2. Poštovanje, interesuje me kolika je mogućnost da je dete AB (nisam siguran za Rh faktor ali mislim da je +) krvne grupe dok su roditelji oboje A+?
  Hvala na odgovoru, pozdrav.

  Odgovori na komentar
 3. Zdravo, imam jedno pitanje.
  Moji otac je nulta pozitivna, majka AB pozitivna, a ja B negativna. Da li je to moguce, s obzirom da su oba roditelja Rh+? Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Mene zanima kako je moguce da sam ja Rh B negativna grupa i rodila sam 3 dece i nijednom nisam primila inekciju nakon poroda. Zatim raspitivala sam se i ustanovili su da imam neki Du faktor koji je pozitivan. Navodno 1% ljudi na svetu imaju takvu krvnu grupu. Dali je to nesto opasno za mene i dali ce deca da naslede to od mene. Hvala za vas odgovor.

  Odgovori na komentar
 5. Rade Petrovic 03.11.2015 u 08:10

  Ja sam otac, moja krvna grupa je A+, majka je krvna grupa O- . Sa prvim detetom nije bilo problema , dobilo je kao i ja A+ . Sada je trudnoca usla u sedmi mesec sa drugim detetom.
  Nasao sam informaciju na internetu da mozda postoji opasnost za dete koje je trenutno u stomaku.
  Da li postoji opasnost i ako postoji sta da preduzmemo ?

  Odgovori na komentar
  • Reakcija je moguća (ali NE mora da se desi), a sve detalje trudnica treba da razmotri sa ginekologom koji prati trudnoću.

   SVE se to lepo rešava, samo da se na vreme signalizira ginekologu

   Odgovori na komentar
 6. Zoran Radičević 22.11.2015 u 09:14

  Imam krvnu grupu B Rh-, sin potpuno istu i isti rh faktor. Koja krvna grupa i rh faktor majke je moguća u ovom slučaju? Unaped zahvalan na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 7. Ja sam 0-, muz A. Prva beba 0-, sada cekamo drugu bebu. Nisam primila rhogam nakon prvog porodjaja, da li to moze biti smetnja ako druga beba nasledi +?

  Odgovori na komentar
 8. ja sam 0 – a muz A+ , imala sam dvije uredne trudnoce I obje su kao ja 0- . ni u jednoj mi nisu dali injekcije sa antitijelima, razlog; sto imaju moju krvnu grupu. Sada sam u 6. nedjelji trudnoce I vec sam imala dva veca krvarenja a trudnoca je I dalje postojana . molim vas za vase misljenje. Je li moguce da je ovoga puta beba A+ I da zbog toga krvarim

  Odgovori na komentar
 9. Postovanje. Ja sam 0+ a suprug je AB+
  Detetu smo pre neki dan radili krvnu grupu i on je 0-
  Po ovoj tabeli ne bih rekla da je to moguce,bojim se da nesto nije uradjeno kako treba,jer smo tada trebali da dobijemo jos neke rezultate ali su nam rekli da ponovimo uzorak. Dete spremamo za operaciju,pa je moje pitanje da li da trazim da se i to ponovi. Hvala unapred…

  Odgovori na komentar
 10. Molila bih da mi odgovorite, moj tata je B+ a mama 0+ ja sam AB+ da li je to uopšte moguće? Imam dva brata jedan je 0+ a drugi B+ i sestru koja je takodje 0+

  Odgovori na komentar
  • Molila bih da mi odgovorite, moj tata je B+ a mama 0+ ja sam AB+ da li je to uopšte moguće? Imam dva brata jedan je 0+ a drugi B+ i sestru koja je takodje 0+

   Odgovori na komentar
 11. Suprug je O ( – ), a ja sam A ( – ). Starija dva sina su nasledili očevu krvnu grupu O ( – ), a ćerka moju A ( – ). KAKO JE MOGUĆE DA NAM JE NAJMLAĐI SIN A (+)?
  Da li je to uopšte moguće ili je neka greška?
  I da li postoji neka opasnost što se tiče mog imunog sistema?

  Odgovori na komentar
   • Dobar dan 🙂
    Molim Vas, recite mi ,ako je otac A-,majka 0+,da li je moguće da dete ima B+?
    Ako je otac 0,a majka AB,da li je moguće,da beba bude 0?
    I još jedno…
    Ako je otac 0-,a majka o+,da li je moguće da beba bude B+?
    Da li su krvne grupe nasledne od predaka(babe,dede,pababe,pradede,ujke,stričeve…)kao i boja kose ili boja očiju,visina…
    Unapred zhavanla i veoma zbunjena Brankica

    Odgovori na komentar
    • Od oca A grupe i majke 0 gripe beba može da bude A ili 0, a NIKAKO B!

     Od roditelja sa 0 grupm dete može da ima samo istu – 0 krvnu grupu.

     Krvna grupa se nasleđuje od roditelja.

     Odgovori na komentar
 12. pa tema je veoma interesantna i zanimljiva sto se mene tice kada su male bebe u pitanju nista lepse i interesantnije na ovom svetu ne postoji jedno pitanje za gospodina doktora ja kao otac sam nulta pozitivna krvna grupa supruga je nulta negativna znaci deca moraju da imaju nulta krvnu grupu i nepostoji mogucnost da imaju bilo koju drugu sem nulata krvna grupu

  Odgovori na komentar
 13. ana petrovic 19.09.2016 u 19:28

  molim vas za komentar I pomoc majka je o+ otac a+ prvo dete nam je a- da li postji sansa da je drugo O grupe bilo + ili – I KOLIKA JE SANSA ili je veca snsa da I drugo opet bude a ? hvala

  Odgovori na komentar
   • ana petrovic 19.09.2016 u 21:41

    znaci moguce je da drugo dete bude O grupa iako je prvo dete bilo a ,jer su mi objasnjavali daje onda majka verovatno Oa a otac AA pa je zato prvo dete A- jer majka u o gupi nosi I a ?akoje tao da li j moguce da druo bude kao majka O grupa jel ima 25 posto sais koliko sam shvatla za to ? hvala jos jednom pozdrac

    Odgovori na komentar
 14. postovani gospodine ja se izvinjavam ali molim vas da ako je moguce razresite malu dilemu. naime ja sam nulta pozitivna supruga nulata negativna krvna grupa cerka je nula pozitivna a sin vise neznam nisam a ili b pozitivna jedni pricaju jedno drugi drugo ali totalno nebitno dali postoji mogucnost da je posredi neka greska . koliko sam ja shvatio i sin mora da bude nulta krvna grupa unapred zahvalan i izvinite na dosdi poz

  Odgovori na komentar
 15. Poštovanje
  Zanima me, da li je djete koje je 0+ krvna grupa, vjerovatnija kombinacija ako je otac 0+ krvna grupa ili ako je A+? Majka je inače B-. Znam da su u ovom slučaju sve opcije moguće ali da li za nešto ima više šanse?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 16. Majka A –
  Otac A –
  Beba 0 –
  Kolike su sanse bile da se to dogodi. I da li bi bila veca sansa da jedan od roditelja ima neku drugu krvnu grupu? Hvala

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.