Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

 

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

Pin It


Komentari

 1. Beba mesec ipo dana
  Otkrivena kandida u velikom broju,nema proliv. Stolice normalne- zlatni zute-sa grudvicama. Beba na formuli.
  Promenili smo formulu jer je sa prvom jako tesko kakila i dosta plakala. Od kad je na Aptamilu sve je bolje-lepo kaki,lepo spava. Grceve ima po malo ali joj dajem Colief.

  Sta da radim? Doktor nam je rekao Nistatin ali sam citala da on samo pogorsa.

  I da li je istina da kandida moze da izazove poremecaj govora ili blagi autizam?

  Odgovori na komentar
  • BESMISLENO je bebi koja ima nomralnu stolicu davati Nistatin!

   KAd nema proliva NIŠTA se ne daje, a NE treba ni ponavljati nalaz stolice. AKo se dese prolivaste stolice – treba dati PROBIOTIK.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Moj sin ima 14 mjeseci.
  Apsolutno nikakvih simptoma da ima kandidu nema.
  Medjutim..s obzirom na to da kasni s govorom, ne prica nista, ne pokazuje prstom (ponekad promrmlja ma..baba), psiholog nam je ukazalana to da damo stolicu na kandidu.
  Kada sam posla po nalaz shok… 32 kolonije.
  Ponovim sjutra oni jos gore 56 kolonija.
  Jedan pedijatar nam je rekao nista se to ne tretira.
  Drugi nam ukljucio nistatin 10 dana..3 puta na dan.
  Ja mu dajem nistatin vec treci dan..sta vi mislite?
  Da li da provjerim da dijete nema kandidu jos negdje..usta..usi…? :/
  Da napomenem i to da osim sto govora nema, dijete se ponasa normalno. Nije odsutno…nema ispada u pinasanju, jako spretno

  Odgovori na komentar
  • Kada dete NEMA proliv, BESMSILENO je davati bilo kakvu terapiju, a još besmislenije ponavljati analizu NORMALNE stolice i ovaj nalaz dovoditi u vezu sa razvojem govora deteta!

   Odgovori na komentar
 3. Poštovani,
  moja ćerka ima 3 god. Pojavio joj se osip na jednoj strani zadnjice. Prvo je pedijatrica rekla da je od nošice iz vrtića i dala elcom mast. Nije bilo poboljsanja. Promenila je mast i dala Triderm. Posle tri dana i dalje nikakvih promena. Osip se ne siri samo je nekad upaljeniji a u toku dana se malo umiri. Ona se ne češa i izgleda da je ne svrbi. Trazila sam analizu stolice doktorka rekla nema potrebe i prepisala sirup cetirizin. Pije sirup dva dana i dalje nikakvih promena. Ja sumnjam na kandidu kože jer mi više ništa ne pada na pamet. Jede sve kao i slatkiše… Stolica joj je tvrda i ne žali se na druge tegobe. Ne vodim je u vrtić, higijenu vodimo najbolje moguće…. Više ne znam šta da radim, ovo traje vec tri nedelja i nema naznaka da će to da se izgubi.
  Hvala unapred i oprostite na dugačkom izveštaju.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, sin od dve godine vec dva tri meseca ima problem sa stolicom. pronadjena mu je kandida u velikom broju i pije nistatin i probiotik linex baby. Nas brine sto ima stolicu na svakih cetiri dana, ali nije tvrda nego uvek bude kasasta.

  Odgovori na komentar
Strana 24 od 24<<<2021222324

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.