Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandidasoor-kod-beba-389.jpg

 

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

Bebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

 • Kako se prepoznaje soor (kandidijaza usne duplje)?

Kada je gljivica napala sluznicu usne duplje, dijagnoza se postavlja relativno jednostavno. Vide se beličaste naslage na jeziku, naročito na korenu jezika. Kada bolest odmakne, skoro cela usna duplja može da bude «zavijena u belo». Ove naslage su «vrh ledenog brega», a glavni problem za dete se krije ispod njih. Naime, gljivice prodiru u sluzokožu, oštećuju je, a to boli.

Zato su bebe nervozne, kenjkave, a ponekad odbijaju obroke. Dešava se da beba počne da sisa, pa naglo zaplače i ostavi siku. Veće bebe izbegavaju i kašičicu jer ih grebucka i dodatno povređuje. Zato je jedno od pravila kod beba da se proveri usna duplja – ako su bezrazložno nervozne ili teže jedu. Obično je pregled dovoljan za dijagnozu. Ako je stvar sumnjiva, uzme se bris, a u njemu se lako potvrđuje prisustvo gljivice.

 • Da li kandida napada i druge delove organizma deteta?

Nažalost, da.

Često mesto napada kandide je sluzokoža creva. Antibiotici su najveći «krivci». Kada dete dobija jake antibiotike, oni će da potamane dobre crevne bakterije koje, kako smo već objasnili, ne daju kandidi da se razmahne. Kada ih nema, kandida počinje da se nekontrolisano razmnožava i prodire u sluzokožu creva, pa dolazi do poremećaja crevne funkcije. Tada, po pravilu, nastaje proliv, nekad veoma obilan i dosadan. Pošto je nemoguće samo na osnovu izgleda prolivaste stolice postaviti dijagnozu, neophodno je uzeti uzorak stolice na mikrobiološki pregled. Za par dana stigne potvrda kandidijaze, tako da se tačno zna o čemu se radi. Ovo se retko dešava kod beba koje, srećom, ne dobijaju antibiotike često.

Kod beba, gljivice (pa i kandida) često učestvuju u kožnim problemima. Infekcije kože obično izazivaju bakterije, ali ako postoji duža iritacija kože, dolazi do slabljenja njenog zaštitnog sloja, pa nije redak napad gljivica. Tako se lako dese mešovite (bakterijsko-gljivične) infekcije, koje traže posebnu terapiju.

 • Kako se kandida leči?

Postoje dobri i efikasni načini za lečenje soora kod dece.

 Gencijana je jedan od najefikasnijih istrebitelja kandide u ustima beba. To je rastvor boje mastila, koji se nanosi na sluznicu jezika, preko vatice ili gaze. Dovoljno je «natapkati» malo gencijane na jezik, a beba će je potom sama razneti po ustima. Naravno, ovo se radi posle obroka, tri do četiri puta dnevno. Već posle nekoliko dana, kandida će biti pobeđena, jer se gencijana prosto «zalepi» za naslage kandide, prodire u sluznicu (ali ne ide u krvotok) i tako tamani gljivice.

Iako gencijana nije lek u užem smislu, ovo je daleko efikasniji način eliminacije kandide iz usta deteta od skidanja naslaga sodom bikarbonom, koja se najčešće preporučuje. Jedini «problem» sa gencijanom je ružna boja detetovih usta (kao da je jelo mastilo), ali se radi samo o estetskom problemu – koji prestaje da bude aktuelan po završetku tretmana. Treba paziti da gencijana ne uđe u oko, zato bočicu sa ovim rastvorom treba držati dalje od bebe. Neko će primetiti da je gencijana stara terapija. To je tačno, ali se zbog efikasnosti (ali i pristupačne cene) i dalje primenjuje u velikom broju dečjih bolnica.

 Nistatin je lek koji takođe efikasno leči kandidu. On je pogodan za lečenje kandidijaze creva, jer se ne resporbuje sa sluzokože – dakle, obavi posao tamo gde treba, a ne prodire u unutrašnjost organizma. Može da se koristi i za lečenje soora, ali je nešto manje efikasan od gencijane, jer brzo sklizne iz usta u jednjak i želudac.

 Daktanol oralni gel je dobar za lečenje kandidijaze – pošto lepo prianja za sluzokože, a takođe ima minimalne sporedne efekte. Pogodniji je za stariju decu.

Ovi lekovi su dovoljni kod većine dece, pa nije potrebna primena jačih, ali i opasnijih llekova, koji prodiru u organizam i deluju na gljivice «iznutra». Opasniji su, jer imaju potencijalno ozbiljne neželjene efekte. Zato se terapija sprovodi pod budnim praćenjem lekara, uz laboratorijske analize, koje pokazuju eventualna oštećenja.

Kod crevne kandidijaze (koja izaziva proliv), probiotici su od velike pomoći, jer uspostavljaju narušenu ravnotežu. Oni dopunjavaju broj korisnih crevnih bakterija, koje su borci protiv gljivica.

Kožne gljivične infekcije se leče odgovarajućim lekovitim mastima ili kremama koje sadrže antimikotike (lekove koji efikasno tamane gljivice).

 • Da li se kandida vraća?

Nažalost, da. I to je veliki problem. Iako se infekcija vraća (recidivantna infekcija) i iznova pravi probleme, većina zdrave dece se uz pomoć lekova dobro nosi sa kandidijazom.

Prevencija (sprečavanje) kandidijaze podrazumeva poštovanje svih higijenskih pravila, ali i racionalnu primenu antibiotika. Iako je većina problema koje kandida uzrokuje relativno lako rešiti, potrebno je konsultovati pedijatra kada beba ima recidivantne (povratne) infekcije. Lekar će proceniti da li je u pitanju obična kandidijaza, ili se iza sklonosti ka gljivičnim infekcijama krije neki drugi problem. Ogromna većina beba se oporavlja bez ikakvih komplikacija, pa se može reći da je kandida više dosadna nego opasna.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

 1. moja beba uvijek ima bijeli jezik i dr nam je dala daktarin gel.medjutim on fino jede ne place dok doji jel moguce da su mu na jeziku samo naslage mlijeka a ne gljiviice

 2. dete ima nepune 3 godine od uzimanja antibiotika pojavila se candida spp prvo u srednjem broju pa za dve nedelje kada je uradjena ponovna analiza stolice pisalo je candida spp u velikom broju.Doktor joj je dao daktanol gel,inace ne zali se na bolove u stomaku niti ima retku stolicu.Da li je ovo dovoljno i sta treba dalje da uradim?Unapred hvala

 3. moj sin ima dve godine i ima candidu u crevima vec par meseci,kandida je pracena retkim stolicama,dok pije probiotike to se malo regulise i onda opet ispocetka,od lekova koristi daktanol gel i malo smo korigovali ishranu ali su rezultati isti,molim za pomoc,unapred hvala

 4. Moj sin ima 2 ipo godine i vec mesec dana s borim na razne nacine sa prolivom,radila sam razne nalaze i 4 nalaza stolice i sve je bilo cisto tek u petom nalazu danas su nasli kandidu i pise da je u malim kolicinama.Lekar mu je prepisao samo nistatin,da li je to dovoljno,nista mi nije receno u vezi ishrane da li je treba promeniti,on inace ne jede slakise vise voli slane grickalice? Takodje mu je vec 5 dana desno oko poluotvoreno i oteceno,lekar kaze da je verovatno rucicama preneo na oko kandidu ali ne zna da li ima neka mast za to,a kad lekar ne zna kako cu znati ja. Koristila sam 5 dana Chloramphenicol mast ali nema poboljsanja,danas sam pocela da mu gazom natopljenom fizioloskim rastvorom cistim oko i mazem i dalje Chloramphenicolom jer ne znam sta drugo da radim.

  • Za oko nabavite 3% bornu kiselinu za oči, pa ispirajte nekoliko puta dnevno, a Chloramphenicol nastavite da mažete. Ako za 3-4 dana nema boljitka, potreban je kontrolni pregled.
   Dajte detetu probiotik najmanje sedam dana, a ako se proliv i dalje javlja potreban je pregled gastroenterologa, imajući u vidu da ovo zaista dugo traje.

 5. danas sam primetila da moja devojcica od godinu dana ima bele naslage pri korenu jezika, a vec danima primecujem zadah iz usta kog ranije nije bilo. svakako planiram da je ovih dana odvedem kod pedijatra da proverimo da li je u pitanju kandida (nedavno je primala pancef 10 dana zbog urinarne inf3ekcije). molim vas, da li mozete da nam preporucite cime da je hranimo ovih dana tj. da li treba nesto da izbacimo ih ishrane, ne bih da joj pogorsam stanje….ukoliko se radi o kandidi.
  hvala unapred

  • Da se lepo uradi bris baš tog dela jezika, pa da se vidi da li je candida (a najverovatnije jeste). Dete da jede uobičajenu (zdravu hranu), a candida će se izlečiti nistatinom ili još bolje Gentianom (0.5 ili 1%).

 6. Dobro vece! Moja beba, koja je inace stara mesec i 15 dana ima problem – genitalije su joj crvene, dermatolog kaze da je candida. Koristila sam Elocom, potom Gentamicin i Canesten. Trenutno koristim Daktanol mast, ali ne vidim poboljsanje u spomenutom podrucju. Zanima me vase misljenje. Hvala

  • Pre početka terapije je najbolje uraditi bris, ali sada je to besmisleno.

   Posle pranja tekućom vodom i blagom kupkom sledi sušenje (ako treba i fenom kroz Vaše prste), pa krema sa pantenolom i cinkom (za lečenje ojeda), pa ako za nekoliko dana ne bude bolje, da se obavi kontrolni pregled.

 7. Poštovani,
  imam dete od 2 god, ima grčeve i tvrdu stolicu, odnela sam je na analizu i nalaz je kandida u malom broju, pre toga je pila antibiotike i probiotik. Zanima me kakva bi trebalo da joj bude ishrana, šećer, kvasac,belo brašno,smo izbacili koristimo steviu zasladjivač i integralno brašno, ali ne znam da li da dajem mleko, meso i koje još namirnice bi trebalo izbaciti?

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*