Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

soor candida

 

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

 • Kako se prepoznaje soor (kandidijaza usne duplje)?

Kada je gljivica napala sluznicu usne duplje, dijagnoza se postavlja relativno jednostavno. Vide se beličaste naslage na jeziku, naročito na korenu jezika. Kada bolest odmakne, skoro cela usna duplja može da bude «zavijena u belo». Ove naslage su «vrh ledenog brega», a glavni problem za dete se krije ispod njih. Naime, gljivice prodiru u sluzokožu, oštećuju je, a to boli.

Zato su bebe nervozne, kenjkave, a ponekad odbijaju obroke. Dešava se da beba počne da sisa, pa naglo zaplače i ostavi siku. Veće bebe izbegavaju i kašičicu jer ih grebucka i dodatno povređuje. Zato je jedno od pravila kod beba da se proveri usna duplja – ako su bezrazložno nervozne ili teže jedu. Obično je pregled dovoljan za dijagnozu. Ako je stvar sumnjiva, uzme se bris, a u njemu se lako potvrđuje prisustvo gljivice.

 • Da li kandida napada i druge delove organizma deteta?

Nažalost, da.

Često mesto napada kandide je sluzokoža creva. Antibiotici su najveći «krivci». Kada dete dobija jake antibiotike, oni će da potamane dobre crevne bakterije koje, kako smo već objasnili, ne daju kandidi da se razmahne. Kada ih nema, kandida počinje da se nekontrolisano razmnožava i prodire u sluzokožu creva, pa dolazi do poremećaja crevne funkcije. Tada, po pravilu, nastaje proliv, nekad veoma obilan i dosadan. Pošto je nemoguće samo na osnovu izgleda prolivaste stolice postaviti dijagnozu, neophodno je uzeti uzorak stolice na mikrobiološki pregled. Za par dana stigne potvrda kandidijaze, tako da se tačno zna o čemu se radi. Ovo se retko dešava kod beba koje, srećom, ne dobijaju antibiotike često.

Kod beba, gljivice (pa i kandida) često učestvuju u kožnim problemima. Infekcije kože obično izazivaju bakterije, ali ako postoji duža iritacija kože, dolazi do slabljenja njenog zaštitnog sloja, pa nije redak napad gljivica. Tako se lako dese mešovite (bakterijsko-gljivične) infekcije, koje traže posebnu terapiju.

 • Kako se kandida leči?

Postoje dobri i efikasni načini za lečenje soora kod dece.

 Gencijana je jedan od najefikasnijih istrebitelja kandide u ustima beba. To je rastvor boje mastila, koji se nanosi na sluznicu jezika, preko vatice ili gaze. Dovoljno je «natapkati» malo gencijane na jezik, a beba će je potom sama razneti po ustima. Naravno, ovo se radi posle obroka, tri do četiri puta dnevno. Već posle nekoliko dana, kandida će biti pobeđena, jer se gencijana prosto «zalepi» za naslage kandide, prodire u sluznicu (ali ne ide u krvotok) i tako tamani gljivice.

Iako gencijana nije lek u užem smislu, ovo je daleko efikasniji način eliminacije kandide iz usta deteta od skidanja naslaga sodom bikarbonom, koja se najčešće preporučuje. Jedini «problem» sa gencijanom je ružna boja detetovih usta (kao da je jelo mastilo), ali se radi samo o estetskom problemu – koji prestaje da bude aktuelan po završetku tretmana. Treba paziti da gencijana ne uđe u oko, zato bočicu sa ovim rastvorom treba držati dalje od bebe. Neko će primetiti da je gencijana stara terapija. To je tačno, ali se zbog efikasnosti (ali i pristupačne cene) i dalje primenjuje u velikom broju dečjih bolnica.

 Nistatin je lek koji takođe efikasno leči kandidu. On je pogodan za lečenje kandidijaze creva, jer se ne resporbuje sa sluzokože – dakle, obavi posao tamo gde treba, a ne prodire u unutrašnjost organizma. Može da se koristi i za lečenje soora, ali je nešto manje efikasan od gencijane, jer brzo sklizne iz usta u jednjak i želudac.

 Daktanol oralni gel je dobar za lečenje kandidijaze – pošto lepo prianja za sluzokože, a takođe ima minimalne sporedne efekte. Pogodniji je za stariju decu.

Ovi lekovi su dovoljni kod većine dece, pa nije potrebna primena jačih, ali i opasnijih llekova, koji prodiru u organizam i deluju na gljivice «iznutra». Opasniji su, jer imaju potencijalno ozbiljne neželjene efekte. Zato se terapija sprovodi pod budnim praćenjem lekara, uz laboratorijske analize, koje pokazuju eventualna oštećenja.

Kod crevne kandidijaze (koja izaziva proliv), probiotici su od velike pomoći, jer uspostavljaju narušenu ravnotežu. Oni dopunjavaju broj korisnih crevnih bakterija, koje su borci protiv gljivica.

Kožne gljivične infekcije se leče odgovarajućim lekovitim mastima ili kremama koje sadrže antimikotike (lekove koji efikasno tamane gljivice).

 • Da li se kandida vraća?

Nažalost, da. I to je veliki problem. Iako se infekcija vraća (recidivantna infekcija) i iznova pravi probleme, većina zdrave dece se uz pomoć lekova dobro nosi sa kandidijazom.

Prevencija (sprečavanje) kandidijaze podrazumeva poštovanje svih higijenskih pravila, ali i racionalnu primenu antibiotika. Iako je većina problema koje kandida uzrokuje relativno lako rešiti, potrebno je konsultovati pedijatra kada beba ima recidivantne (povratne) infekcije. Lekar će proceniti da li je u pitanju obična kandidijaza, ili se iza sklonosti ka gljivičnim infekcijama krije neki drugi problem. Ogromna većina beba se oporavlja bez ikakvih komplikacija, pa se može reći da je kandida više dosadna nego opasna.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

 1. moja beba uvijek ima bijeli jezik i dr nam je dala daktarin gel.medjutim on fino jede ne place dok doji jel moguce da su mu na jeziku samo naslage mlijeka a ne gljiviice

 2. dete ima nepune 3 godine od uzimanja antibiotika pojavila se candida spp prvo u srednjem broju pa za dve nedelje kada je uradjena ponovna analiza stolice pisalo je candida spp u velikom broju.Doktor joj je dao daktanol gel,inace ne zali se na bolove u stomaku niti ima retku stolicu.Da li je ovo dovoljno i sta treba dalje da uradim?Unapred hvala

 3. moj sin ima dve godine i ima candidu u crevima vec par meseci,kandida je pracena retkim stolicama,dok pije probiotike to se malo regulise i onda opet ispocetka,od lekova koristi daktanol gel i malo smo korigovali ishranu ali su rezultati isti,molim za pomoc,unapred hvala

 4. Moj sin ima 2 ipo godine i vec mesec dana s borim na razne nacine sa prolivom,radila sam razne nalaze i 4 nalaza stolice i sve je bilo cisto tek u petom nalazu danas su nasli kandidu i pise da je u malim kolicinama.Lekar mu je prepisao samo nistatin,da li je to dovoljno,nista mi nije receno u vezi ishrane da li je treba promeniti,on inace ne jede slakise vise voli slane grickalice? Takodje mu je vec 5 dana desno oko poluotvoreno i oteceno,lekar kaze da je verovatno rucicama preneo na oko kandidu ali ne zna da li ima neka mast za to,a kad lekar ne zna kako cu znati ja. Koristila sam 5 dana Chloramphenicol mast ali nema poboljsanja,danas sam pocela da mu gazom natopljenom fizioloskim rastvorom cistim oko i mazem i dalje Chloramphenicolom jer ne znam sta drugo da radim.

  • Za oko nabavite 3% bornu kiselinu za oči, pa ispirajte nekoliko puta dnevno, a Chloramphenicol nastavite da mažete. Ako za 3-4 dana nema boljitka, potreban je kontrolni pregled.
   Dajte detetu probiotik najmanje sedam dana, a ako se proliv i dalje javlja potreban je pregled gastroenterologa, imajući u vidu da ovo zaista dugo traje.

 5. danas sam primetila da moja devojcica od godinu dana ima bele naslage pri korenu jezika, a vec danima primecujem zadah iz usta kog ranije nije bilo. svakako planiram da je ovih dana odvedem kod pedijatra da proverimo da li je u pitanju kandida (nedavno je primala pancef 10 dana zbog urinarne inf3ekcije). molim vas, da li mozete da nam preporucite cime da je hranimo ovih dana tj. da li treba nesto da izbacimo ih ishrane, ne bih da joj pogorsam stanje….ukoliko se radi o kandidi.
  hvala unapred

  • Da se lepo uradi bris baš tog dela jezika, pa da se vidi da li je candida (a najverovatnije jeste). Dete da jede uobičajenu (zdravu hranu), a candida će se izlečiti nistatinom ili još bolje Gentianom (0.5 ili 1%).

 6. Dobro vece! Moja beba, koja je inace stara mesec i 15 dana ima problem – genitalije su joj crvene, dermatolog kaze da je candida. Koristila sam Elocom, potom Gentamicin i Canesten. Trenutno koristim Daktanol mast, ali ne vidim poboljsanje u spomenutom podrucju. Zanima me vase misljenje. Hvala

  • Pre početka terapije je najbolje uraditi bris, ali sada je to besmisleno.

   Posle pranja tekućom vodom i blagom kupkom sledi sušenje (ako treba i fenom kroz Vaše prste), pa krema sa pantenolom i cinkom (za lečenje ojeda), pa ako za nekoliko dana ne bude bolje, da se obavi kontrolni pregled.

 7. Poštovani,
  imam dete od 2 god, ima grčeve i tvrdu stolicu, odnela sam je na analizu i nalaz je kandida u malom broju, pre toga je pila antibiotike i probiotik. Zanima me kakva bi trebalo da joj bude ishrana, šećer, kvasac,belo brašno,smo izbacili koristimo steviu zasladjivač i integralno brašno, ali ne znam da li da dajem mleko, meso i koje još namirnice bi trebalo izbaciti?

 8. Postovana,
  Moja beba sada ima 3.5 meseca. Sa mesec dana je dobila soor koji smo izlecili nakon mesec dana upornom primenom prvo sode bikarbone, a zatim nistatina.
  Pre 3 nedelje je pocela da ima cak 5 stolica dnevno, pa je nalaz koprokulture utvrdio prisustvo candide i to 9600 cfu/ml.
  Pedijatar je rekao da pije bacilac infantis 7 dana, pa da ponovimo analizu. Meni ovaj broj, kao laiku, deluje veliki, pa bih Vas zamolila za misljenje da li jos nesto da ukljucimo od terapije. Unapred hvala!

 9. Postovani,
  Moj sin ima 2 godine i izolovana mu je kandida u stolici u velikom broju. Celo telo mu je bilo zahvaceno ekcemom koji resavamo mazanjem i sirupom Galitifen, takodje mu je zbog kandide losa krvna sika. Pio je Nistatin kapi, sada pravimo pauzu pre ponovnog davanja stolice na pregled. Pridrzavamo se dijete i pije probiotik. Da napomenem da nije popio ni jedan antibiotik od kad se rodio, uvek je lepo i normalno jeo i spavao, jedino je od polaska u vrtic imao stomacni virus i curenje iz nosa. To su bili jedini nasi problemi. Stolice su mu bile mekse ali nikada retke, osim u toku virusa. Zanima me koliko je ovo ozbiljno i da li ce lecenje trajati dugo?
  Hvala Vam unapred na odgovoru.

 10. Poštovani,
  Moja beba ima 9 meseci. Od rođenja je imala osipe po koži koji su se povlačili i povremeno ponovo javljali. Međutim, posle antibiotika, taj osip se pojavio u mnogo većem broju najpre na stopalima, a zatim se proširio po celim nogama. Uradili smo bris i rezultat je Candida u velikom broju. Doktor nam je dao terapiju kanesten kremom 3 dana koja je dala kratkoročne rezultate. Nakon toga candida se javila u još većoj količini. Beba sada ima česte stolice, a osip se pojavio na više mesta i van nogu. Pored toga beba je dobila i ojed na guzi sa ranicama. Već dva dana koristimo Genciana Violet koji mažemo po nogama, ali osip još uvek postoji. Počeli smo da joj dajemo i probiotik liobif 2x dnevno. Da li imate nekakav savet šta bismo još mogli da uključimo u terapiju i da li bi možda trebalo da uradimo neke dodatne testove? Kako možemo ojačati imunitet kod malih beba?
  Srdačan pozdrav. Unapred hvala!

  • Nastavite ovu terapiju uz kontrole kod VAšeg pedijatra. ovo što ste opisali traži nekoliko nedelja lečenja (nekad i duže) da bi se postiglo izlečenje.

   Kod odavko malih beba NE dolazi u obzir da se daju bilo kakvi “pojačivači” imuniteta. zdrava ishrana (sa svežim ili ceđenim voćem) je stub dobrog imuniteta.

 11. Postovani,
  Moja devojcica ima 20 meseci. Prije dva meseca pojavila joj se ranica iza uha,posto nije prolazilo odveli smo je pedijatru. Odmah su nas poslali da izvadimo bris i mikrobioloski nalaz je pokazao prisustvo Candida spp. Dali su nam terapiju mast Triderm i pantenol. Ali ja sam kao i vecina majki uspanicena pa me interesuje da li se tesko resiti ove gljivice i koliko je ona opasna. I ako mozete da mi odgovorite da li trebam pripaziti na ishranu i u opste na sta trebam obratiti paznju dok traje ova terapija?
  Unapred hvala!

 12. Imam 11 mesecnu devojcicu kojoj je konstatovana candida pre dva dana.Pre toga je bolovala od bronhitisa tri meseca i bila je na razlicitim antibioticima.Mikrobioloshki nalaz nije josh gotov ali su detetu cela usta bela sa belim tackicama na jeziku . Glas joj je promenjen postao je dublji i odbija da jede. Ima redovnu i normalnu stolicu. Prepisan nam je nistatin . Interesuje me ako imate neki savet kako da je nahranimo i koliko dana obicno traje ova candida kod dece? i zeleo bih takodje da znam ako postoji josh neka opcija za lecenje candide u ustima osim nistatina?

  • Postoji ODLIČNA i efikasna terapija za bebe ovog uzrasta:
   GENCIANA (Gentiana sol. 0,5 ili 1%) – ima je u većim apotekama, nanosi se pamučnim štapićem POSLE obroka, 3do 4 puta na dan. Kod ogromne većine beba dođe do brzog boljitka, a za 7-10 dana i do značajnog ponoljšanja. Beba će izgledati kao da je jela mastilo, ali da Vas to NE brine – to je lokalni preparat koji je odličan za borbu sa kandidom

 13. Postovani,da li pomenuti Genciana rastvor smiju koristiti bebe od mjesec i pol dana? Jer,vec od 7. Dana po rodjenju mojoj bebi se pojavio soor na jeziku! Soda i nistatin mi nisu za sada pomogli! Hvala…

 14. Zdravo. Imam decaka od nepune tri godine, a ja imam kandidu. Plasim se da li mogu nekako da mu je prenesem. Saznala sam da je imam pre nekoliko dana.On je dobro ima uredne stolice,ponekad se desi da je malo tvrdja i da bas zamirise, ali ja sam skoro
  primetila da ima neprijatan zadah iz usta i to kada ustane…Planiram da ga sutra vodim pedijatru..Moje pitanje je da li ja mogu da mu prenesem ili kako da ga zastitim..? Unapred Vam hvala… Pozdrav

 15. Imam bebu od mesec dana.po izlasku iz bolnice bebi se pojavio sor.doktor je rekao da bebi cistim usta soda bikarbonom i da perem grudi medjutim to nije pomoglo.meni su se upalile grudi,pojavili mi se mali plihcici na bradavicama i okolo,pojavile se ranice i tek pre neki dan su mi otkrili da imam kandidu u mleku kao i beba u ustima.meni su dali canesten mast da mazem bradavice a bebi nistatin kapi.da li da prestanem da dojim bebu i da li ce biti uspesno lecenje ako nastavim da je dojim?

  • Nistatin ide uvek posle podoja.

   Probajte Gencianu (0.5 ili 1%) 3 do 4 puta da nanosite na jezik i sa unutrašnje strane usta, posle obroka. Ima je u većim apotekama. Nastavite dojenje!

 16. Postovani, mojoj bebi koja ima 15 meseci pronadjena je kandida u stolici i to preko 200 kolonija.
  Da li sem niszatin kapi treba regulisati i ishranu.
  Pedijatar je prepisao 3×35 kapi na dan.
  Njegove stolice su normalne, mozda malo redje i ima ih 3 do 5 na dan.
  Da napomenem da je bio pod antibioticima 10 dana.

  • Uz antibiotik UVEK treba dati PROBIOTIK! To je najbolja prevencija kandide posle antibiotske terapije. Sada sprovedite terapiju po uputstvu Vašeg pedijatra, a 10 do 14 dana probiotika je odličan način da se stabilizuje “situacija” u crevima.

 17. Imam bebu od 3 mjeseca, a u trecoj sedmici mu je konstatovan soor.Cistili smo nystatinom, ali bi se uvijek vracalo iznova. Radili smo bris i konstatovana je candida, koje na dojkama nema, ali su uvijek u ranama kad se bebi povrati soor. Posljednje smo koristili Daktanol gel, i izgledalo je sve ok, ali nakon 2 sedmice, opet isti problem, soor se pojavio, i odmah je ustupila i reakcija na dojkama. Inace, beba veoma dobro napreduje i nema proljevastu stolicu. Molim za vase misljenje.

  • Nabavite u nekoj od većih apoteka GENTIANU (genciana) 0,5 ili 1% i nanosite (pamučnim štapićem) 3 do 4 puta posle obroka, bar 7 dana. Ovo je najefikasniji “ubica” kandide, a neka Vas ne brine što će beba izgledati kao da je jela mastilo.

 18. Moj sin ima 2,5 godine i pre nekoliko dana su nam pronašli kandidu u krvi. Nalaz glasi kvasne gljivice u srednjem broju 50-60%. Preporučena nam je dijeta koje se pridržavamo. Sedam dana pre analize krvi imao je afte po ustima i osip po celom telu od nekog virusa. Pio je Hemomicin i mazali smo daktanol gel. Jako je slabo jeo i pre virusa pa mu je imunitet oslabio. Sada više nema afti, ishranu smo skroz izmenili.Koliko je vremena potrebno da se rešimo kandide? Da li je ona p osledica svega kroz šta je prošao? Može li to da utiče na njegov razvoj? Nema nikakvih problema u razvoju osim što slabije govori.

 19. Postovani, moja beba ima mesec dana i od kad smo dosli iz bolnice ima bele naslage na jeziku koje se sve vise gomilaju. Cistim joj sodom i stavljam daktanol ali nista ne pomaze a genciana nema kod nas u gradu. Sta da radim bas joj je debeo sloj na jeziku? Molim vas odgovorite mi, hvala unapred!

  • Lako – 4 do 5 puta dnevno, 20-tak minuta posle obroka nanesete na jezik i sluznicu usta onim pamučnim štapićem. Bar 10-tak dana je treba koristiti, a može se ponavljati tretman po potrebi.

 20. moj sin ima cetiri godine i isto su mu nasli kandidu u stolici pili smo probiotik ali nismo isli na kontrolu non stop mi trazi slatko da jede dali se to moze izbeci nekako i sta moze jos pomoci za kandidu

 21. Moj sin ima 4.godine.Vec dva meseca ima problem sa stolicom,upocetku je to bila retka stolica pa se probiotikom normalizovala,ali je nakon nedelju dana ponovo poceo problem. Imao je 4-5 stolica u toku dana. Stolice su bile razlicite,prva je uvek bila retka pa onda sluzava,normalna i na kraju kasasta. Nosili smo uzorak na analizu i rezultat je pokazao da ima candidu u malom broju.Lekar opšte prakse koji radi u nasem selu ne zna šta da mi kaže,(mlad je i nema baš iskustva),pa mi je rekao da mu dajem Nystatin 4*1ml. Molim za Vase mišljenje. Unapred hvala.

 22. Moja unuka ima kandidu,koja je najverovatnije posledica pelena,i veoma sporo se povlaci.Redovno je vode kod lekara i mazu sve sto im kazu, a mene interesuje posto sam cula da soda bikarbona leci ovu gljivicu,da li bi mogli da je ispiraju ili stavljaju oblogu sa sodom?

 23. Postovani,
  Moj sin ima skoro 4 godine i vec sa stomacicem ima problem duye vrijeme.Orvo je imao jako tvrde stolice i bas jake bolove u stomaku, onako na periode.Posle toga smo nekako laganijom isranom i probioticima rjesili stvar ali na kratko jer je imao neki stomacni virus, proliv i povracanje.To je proslo, ali se dijete i dalje stalno zalilo na stoma.Da skratim pricu radili smo UZ abdomena i dr.nam je rekao da mu je zeludac hipotonican i crijeva puna vayduha i da se vide reakttivni limfni cvorovo promjera 8 mm odemo kod gastroeneterologa.Od gastro smo dobili sta da radimo od nalaya i evo danas je nalay pokayao da dijete ima Candidu u stolici.Da i je moguce da dijete tako jako aboli stomak od toga.Da napomenem sada ima dvije stolice neka trvdje nekad mekse u toku dana.Koliko je ovo ssve po Vama zabrinjavajuce?? Da naglasim da nam je gastroen.prepisala orvazil da pije i probiotik. Na kontrolu smo pocetkom okt?? Da li da cekam toliko.
  Hvala

 24. Postovani,
  Vec neko vrijeme (u pitanju su mjeseci) imam problem sa zacepljenjem mlijecnih kanala, prvo su mi dali terapiju za mastitis (panklav) i naravno nije pomoglo a onda daktanol gel da mazem bradavice i bebi jezik. E sad bebi po jeziku nema naslaga ali stalno jedno drugom vracamo kandidu i nikako da se izlijecimo. Postoji li neko bolje rjesenje za nas? Planiram da dojim jos par mjeseci ali ovo vec postaje mucenje i konstantan problem. Hvala unaprijed.

  • Najefikasniji “utamanjivač” kandide je GENCIANA!

   Može se kupiti u većim (državnim) apotekama, nabavite Gentiana violet 0,5 ili 1% i nanesite i sebi i bebi, pamučnim štapićem. 3 d 4 puta na dan posle obroka (za bebu), a za Vas između podoja. Terapija neka traje 10 tak dana, a po potrebi se može ponavljati

 25. Postovani.Imam cerkicu od osam godina ima problema sa suvim kasljem vec duze vreme,i nasa dogtorica nam je dala da radimo briseve grla i nosa,i stolicu.Brisevi grla su u redu ali nalaz stolice je pokazao veliki broj kandide.Ona se nezali da je boli stomak,nema retke stolice,ima normalno stolicu svaki dan ili svako drugi dan.Zanima me sta da joj dajem da izbaci tu kandidu i dali je opasna posto pise da ima veliki broj.Unapred hvala.

 26. Poštovani, Moja kćerkica stara šest meseci je preležala virozu (povišena temperatura, povećani sekret iz nosa) kao posledicu pada imuniteta zbog izbijanja zuba i primetila sam poslednjih dana da ima retke tj. vodene sluzave stolice, ali nemaju neprijatan miris. Da li je moguće da je sluz iz stolice sekret iz nosa, pošto ga nekoliko puta dnevno ispiram velikom količinom fiziološkog rastvora i da li je i koliko vremena potrebno da sačekam da se viroza smiri (još uvek kašlje) da bih odnela stolicu na analizu? I koji bi probiotik preporučili za tako malo dete? Hvala unapred.

 27. Postovanje,moj problem je sledeci….Prije mjesec dana mi se kod sina,beba od 11 mjeci,pojavio osip po pisi i oko pise.Bilo je jako crveno i izgledalo je kao da ima nekakve tecnosti u tom osipu.Odveli smo dijete odmah kod njegovog pedijatra,Nije mogla tacno odrediti sta je,pitala nas je dali ga je nesto po tom dijelu tijela izujedalo.Rekla nam je da kupimo mast za oci i da mazemo,sto i jesmo naravno.Osip se nije povlacio i ja sam pocela tad da stavljam bebi puder i bebi krem zinxoxid,povuklo se na jedno vrijeme.E sad je to opet pocelo ali se osip prosirio i po guzi,po licu ima isto ali manje izrazeno.Odem opet kod te iste pedijatrice i ona me uputi kod dermatologa.Uradili smo nalaz na parazite i candidu.Nalaz na parazite je negativan a candida je izolovana.Isti nalazam uradila i za stariju cerkicu i kod nje je isto.Kod dermatologa smo za lice dobili pantenol kremu za lice a za dole canesten krem i sudocrem.E sad me interesuje kako da im pomognem da to izbace i gdje sam pogrjesila,pedijatrica mi nije dala nikakvu terapiju nego mi je drsko rekla da ih vodim kod njihovog dermatologa.Hvala

  • Nigde niste pogrešili!

   Infekcija kandidom se naprosto može desiti – dovršite tetapiju koju je dermatolog prepisao. Redovnani temeljn higijena genitalnog regiona je najbolja prevencija novih infekcija.

 28. Imam bebu od 2 mjeseca.Ima bijele naslage po jeziku i dijareju.Bili smo kod pedijatra koji kaze da nije u pitanju soor vec naslage mlijeka mada aam joj rekla da se one ne povlace ni nakon sledeceg podoja.Sta da radim?

  • Da u nekoj od većih apoteka nabavite Gencianu (Gentiana violet 0.5 ili 1%) i da nanesete na jezik, 3 do 4 puta, posle jela, narednih 7 do 10 dana. Beba ce izgledati kao da je jela mastilo – ali ne brinite, ovo je najefikasniji “ubica” kandide!

 29. Postovani,
  imam bebu staru 3.5 mjeseca u pitanju je rijetka stolica, u pocetku je bila jednom dnevno dosta vodena i sluzava par dana pa je prestala. Zatim je bila 1-2 dana bez stolice da bi opet imala rijetku stolicu jeden dan pa je posle toga kakila kasasto. Medjutim prije 5 dana ponovo je rijetka stolica, dva dana je bila 1 dnevno ,ali ova 3 dana ima 2-3 stolice dnevno dosta je rijetka i sluzava i ima kiselkast miris. Inace je vesela beba,normalno jede i nema temperaturu. Jos uvjek je samo dojim. I u zadnje vrijeme sve stavlja u usta. Sta da radim ? Da li je jos mala da joj dam probiotik? Hvala

 30. Imam problem, koristila sam Nystatin kapi za soor i dan poslije kod bebe se stolica učestala..da bi opet narednog dana 10 puta kakila..količinski to nije mnogo, ali svaki put poslije jela kaki..stolica je zelenkasta i sluzava..bebu hranim adaptiranim mlijekom. Sad koristim Linex prasak da bi stolicu doveli u red, jer vjerujem da se to desilo iskljucivo zbog Nystatina, prije toga nikad nismo imale problema. Da li mogu još kako ili na bolji način pomoći bebi?

  • MALA je šansa da je to Nistatin napravio!

   Prekinete nistatin, pa ako se za dan-dva stolica normalizuje – rešili ste problem. Ako se ipak nastavi, znači da NIJE nistatin, već nešto drugo (obino je to virusna infekcija).

   Probiotik svakako nastavite 7 do 10 dana, a ako i dalje bude proliva MORATE nabaviti formulu bez laktoze (bez mlečnog šećera).

   • Nistatin prestala koristiti prije četiri dana..išli kod ljekara i on nam je i preporučio da uzmemo formulu bez laktoze i to Bebelac, što smo i uradili..nadam se da će biti bolje a Vama hvala na brzom odgovoru :)

 31. Beba od rodjenja ima kandidu,prvo u ustima pa onda u crevima. Sada ima 6 meseci i jos uvek ima problema sa stolicom,a stalno je na probioticima. Stolica bude par dana tvrda,pa onda par dana kasasta, pa retka kao kod beba koje samo piju mleko… I tako sve u krug… Mene interesuje razlog prisustva kandide koji niko ne ume da mi objasni. I sta da radim?

  • NE ZNA se pravi uzrok, ali je u prvoj godini candida veoma čest “pratilac” beba!

   Nastavite probiotik, a ako Vam beba lepo napreduje NEMA razloga za brigu – izboriće se dete, samo treba mnogo strpljenja.

 32. Postovani, imam devojcicu od 4 meseca.
  U trecem uzorku stolice je otkrivena kandida spp u velikom broju, ali je uzorak stajao na terasi sigurno 4 sata nismo odmah odneli. Da li to ima uticaja na rezultat analize??
  Bebu samo dojim. skoro mesec dana joj dajem latopic probiotik zbog dermatitisa.. stolice su joj dosta retke, nekad ima I 5 stolica dnevno I uvek ima sluzi..
  pre 7 dana smo utvrdili da je alergicna na mleko, kvasac.. sve sam izbacila iz upotrebe..
  koliko je moguce da ima kandidu zbog alergija jer joj je ostecena flora?
  I da li je moguce da je alergicna I na moje mleko?

  • Sada je najvažnije da Vi izbacite mleko i mlečne proizvode i nastavite sa probiotikom. Trebalo bi da za 10-tak dana bude boljitka.

   Mislim da je alergija, a NE kandida glavni problem!

 33. Poštovani,
  dečak 16 meseci. Pre 4 meseca javilo se crvenilo na guzi. Mislili smo da je običan ojed. Zadržao se 3 meseca. Proširio se oko genitalija u vidu crvenila i sa malim sitnim bubuljičicama. Menjali kreme,puder… Koristili Triderm kremu 2-3 dana. Umesto Pavlovićeve koristimo Sudocrem. Povuklo se, ali se opet pojavilo, u blažoj formi. Dali stolicu na analizu pre 10 dana. Kandida 80 jedinica. Rekli su nam da je 20 normalno. Zadnjih 2-3 dana pijo Nistatin 3×15 kapi, javio se proliv koji nije imao pre toga. Čekamo overu uputa za dalje preglede. Nastaviti sa Nistantinom koji je prepisao lokalni lekar ili sačekati analizu. Dete do sada je koristilo min. antibiotike, a kada ih je pio uvek uz probiotik. Šta sme da jede, a šta ne, osim slatiša, mleka i sl. Mislim na glavna jela, kuvana. Hvala puno.

  • Sva kuvana jela su ok, kaobi ostala zdrava hrana. Dijetalna ishrana bi bila potrebma ako se pojave vodene i smrdljive stolice.

   Probiotik (a ne nistatin) je prava stvar za Vaše dete, ali bar dve nedelje da se primenjuju

 34. imam bebu 3,5 meseca,pre dva i po meseca sam imala proliv i beba je dobila proliv.Stolice su mu bile vodenaste smrdljive.Gastroenterolog je prepisao terapiju espumisan kapi 5 puta 25 kapi i probiotik forte 7 dana.Posle toga je bilo malo bolje,ali mu je i dalje curila stolica nekoliko puta dnevno.Doktorka je posumnjala da je alergican na laktozu pa mi je prepisala dijetu bez mleka i mlecnih proizvoda,a bebi waya kapi i espumisan 4puta 25 kapi i po potrebi vestacko mleko Alernova Novalak.Raspitivali smo se i laktozu u stolici nigde ne rade laboratorije.U medjuvremenu sam uradila bebi analizu stolice na kandidu i rezultat je bio candida albikans u masi.Gastroenterolog je rekao da se to ne leci a potrazila sam i savet naseg pedijatra,on je prepisao terapiju nistatin kapi 4 puta po 35 kapi mesec dana.Molim za vas savet.nije mi jasno zasto su mi prvo rekli da se to ne leci a pedijatar je dao terapiju i da li je to opasno sto je kandida u masi i da li se to obnavlja.

  • Treba probati sa nistatinom (ne može da smeta), i da beba bude 7 dana na formuli bez laktoze. Probiotik treba da ide bar 14 dana.

   Ako za 5 do 7 dana ne bude boljitka, treba ići na HA (hipoalergijsku) formulu.

 35. Moje dete ima 13 meseci i pojavila se genitalna gjiivicna infekcija. Lekarka nam je prepisala daktanol mast i probiotike. Dete nema proliv i lekarka kaže da nema potrebe za analizom stolice na gljivice. Molim vas recite mi postoji li mogucnost da se kandida prenese putem majcinog mleka? Znam da je nevolja u tome što se gljivične infekcije vraćaju i ne znam kako to da izbegnemo budući da dete nosi pelene.

  • To je kompleksno pitanje, a logoped treba da pregleda dete, pa da se utvrdi priroda razvojnog poremećaja pa da se istražuju uzroci.

   To je jedini ispravan put da se pomogne detetu.

 36. Postovani,
  Imam dvije kcerkice, blizanke stare 20 meseci. Unazad pola godine povremeno primetimo da se na pelenama pojave kristalici, kao sitni secer. U razgovoru sa pedijatrom dobili smo informacije da je moguce da se radi o kandidi, ali nam nije data nikakva terapija. Da li je moguce da kandida uzrokuje ove kristalice?

 37. Postovani,
  Nasa beba ima skoro 2 meseca i od kako smo izasli iz porodilista ima beo jezik. Pedijatar je rekao da su u pitanju naslage mleka, medjutim zakljucili smo da ipak ima sor. Osim belog jezika koji je uvek beo, ima u poslednje vreme i redje stolice kiselog mirisa. Krenuli smo danas sa nistatinom, a interesuje me koji probiotik je najbolji za bebu od 2 meseca?

 38. Postovanje. Mojs beba ima 5.5 meseci i jos uvek imamo grceve nocu. Dok spava, on se cesa po licu, trlja oci, grci se, izbacuje gasove. Pre mesec i po dana imao je cudne prolivaste stolice neprijstnog mirisa. Da li postoji migycnost da je sve ovo posledica kandide? I da napomenem da ne moze da veze 2h da odspava nervozan je jako, budi se placuci. Unapred zahvalna

 39. Postovana/i,

  procitao sam sva postavljena pitanja kao i Vase odgovore i nisam pronasao da je bilo koje dete s kandidom u vecem broju osecalo svrab oko analnog otvora sto je slucaj s nasim sinom od 3.5god. Naime, pre 30 dana je imao stomacni virus pracen samo povracanjem ali i temperaturom od 38.5 i od tog trenutka nema isti apetit kao ranije, razdrazljiviji je, s povremenim bolovima u stomaku i svrabom oko analnog otvora….Perianalni otisak je 3 puta bio negativan na parazite kao i jedna stolica, nakon cega je uradjena analiza stolice na gljivice kada je registrovana kandida u velikom broju..Za ovo vreme nije imao proliv, a nas pre svega interesuje da li je svrab jedan od simptoma kandide, kako je leciti, ili je potrebno ponovo raditi analize stolice na prisustvo parazita…Hvala unapred.

  • Moguće je da kandida izazive crvenilo oko analnog otvora, narocito kada prolivasta (kisela) stolica “nagrize” kožu pa je ona podložna infekciji.

   Pranje, pa sušenje pa krema protiv ojeda sa cinkom – ovako dva puta na dan i svaki put posle kakenja – ako za nekoliko dana nema boljitka Vaš pedijatar treba da vidi dete i prepiše odgovarajuću lekovitu kremu.

 40. Postovani moja devojcica je prvi put dobila afte sa dve godine jer je dugo bila pid antinioticima zbod jakog bronhitisa. Usta su joj bila prepuna afti tako da joj se zubici skoro nisu videli a jezik prepun grupisanih afti. Sada ima sest godina i bez obzira da li pije antibiotik ili ne njoj se pojave afte. i tada joj tretiram gencijanom. Da li mogu necim da sprecim njihovu pojavu? Da pomenem da je sa deset meseci imala koprivnjacu na palitreks i da od tada pije samo ospamox i hemomicin. Unapred zahvalna mama

 41. Postovani, molim za savjet…moja cerka je 3god i 10 meseci, imamo problem sa kandidom na genitalni organ, mazem je sa Canesten i perem je sa camilicom, Ponekad je svrdi i pece… Dali da uzmem neka druga krema ili da uzmemo i brisa…molim za savjet…

 42. Postovani, imam kcerkicu od 15 mjeseci. Nedavno je imala upalu grla i pedijatar joj je propisao antibiotik klavocin bid, od kojeg je dobila proljev nakon nekoliko dana(i do 5 puta na dan). Kad smo je odveli na kontrolu, pedijatar nam je rekao da smo trebali ukljuciti i waya kapi. U medjuvremenu dijete je dobilo osip i crvenilo oko analnog otvora, mazali smo melemom, bademovom kremom nakon cega se povuklo, medjutim nedugo nakon toga pojavljuje se osip i crvenilo oko vaginalnog otvora. Pedijatar joj ukljucuje hipermangan i kuterid g mast, sto ne pomaze, drugi kaze da nastavimo s hipermanganom i daje kremu plimycol, nakon cega se osip i crvenilo pocinju sirit. Dermatolog kaze da koristimo probiotik biorela baby i kremu cicalfate. Da li se radi o candidi i da li Vi mozete da nam kazete sta je najbolje da uradimo? unaprijed hvala

  • Bez brisa vulve se NE može sa sigurnošću reći o čemh se radi, a sada ga je besmisleno raditi. Sprovedite terapiju koju je prepisao dermatolog, uz kontrolu da bi se ovo ispratilo kako treba.

 43. Postovani,
  moja beba se bori sa kandidom vec godinu dana. Dobila je soor kad je imala mesec dana i ubrzo je iz usta presla i u creva i cesto uzrokovala i kasaste stolice, ojede… skoro svakih mesec dana joj dajemo probiotik, veoma cesto nistatin, daktanol (kako pedijatar savetuje) i nalazi koprokulture pokazuju nekad veoma velik broj, znatan broj, mali broj a ponekad nije izolovana. i tako sve u krug :( jedino nismo menjali nista u njenoj ishrani, niko nam to jos nije predlozio. beba solidno napreduje, ali mene brine konstantno prisustvo kandide koje mozda ukazuje na jos neki problem. Da li mislite da treba da odemo kod nekog specijaliste i uradimo dodatne pretrage ili za pocetak promenimo ishranu? ona uzima Iptamil ujutru i uvece, a uveli smo vec sve namirnice za ostale obroke. unapred hvala!

 44. Postovani,
  moja beba ima 2 mjeseca, i zbog upaljenog grla je pije sirup antibiotik. Jezik joj je konstantno roze boje od almacin sirupa. Roze boja se uhvati na beli sloj. Vjerovatno je rijec o spooru, ali ne znam cime daga lecimo obzirom sa je beba tako mala. takodje ne znam cime bih lecila bradavice jer vjerovatno i ja tu imam candidu.
  unapred hvala.

  • Najefikasniji borac protiv kandide u bebinim ustima je Genciana (gentiana violet 0.5 ili 1%).

   Imaju je veće apoteke, nanosi se pamučnim štapićem, posle obroka 3 do 4 puta na dan, 7 do 10 dana. Beba će izgledati kao da je jela mastilo, ali da vas to ne brine.

   Za sada je dovoljna redovna higijena bradavica, a ako se pojavi crvenilo i bol, to treba da vidi Vaš lekar.

 45. Postovani,
  Moja beba ima 3 meseca i 3 nedelje. Iskljucivo je dojim. U poslednjih nekoliko dana za vreme dojenja pocinje da place, odjednom. Tek kada se malo umiri mozemo da nastavimo sa podojem. Inace, dojim je na oko 4 sata, nocu redje. U grudima nemam nelagodnost. Pomislila sam na mlecac, ali ne vidim da ima naslage u ustima. Kako da znam da li ima gljivicnu infekciju?

 46. Postovani, moja devojcica ima dvadeset i tri dana i danas joj je lekar zbog soora prepisao Daktanol gel. Na uputstvu pise da se ne preporucuje bebama mladjim od 4 meseca zbog rizika od gusenja i sada sam prilicno uplasena kada treba da joj dam terapiju. Koja bi bila vasa preporuka, da nastavim sa ovom terapijom ili da se vratim kod lekara i da ga zamolim da promeni terapiju? Unapred hvala na odgovoru!

  • Da nabavite u nekoj od većih apoteka Gentiana sol. 0.5% i da nanestete pamučnim štapićem, posle obroke 3 do 4 puta na dan, bar 7 dana. Beba ve izgledati kao da je jela mastilo, ali da Vas to ne brine.

 47. postovanje,mali mi ima 3 mjeseca nalaz stolice je danas pokazao da ima candidu u vecem broju,izabrana doktorka mu je propisala kapi nistatin jednom dnevno po 15 kapi na jezik,inace se hrani sa domacom varenikom koja se mijesa sa vodom i prokuvava se,nije problem novac al nijesam pristalica vjestacke hrane,upravo zbog toga sto imam jos dvije scerke i prvoj smo davali bebilak i dijete se mnogo gojilo od njega drugoj smo scerki davali od 40 dana domacu vareniku i stalno ima bolje nalaze od ove sto je koristila bebilak,interesuje me vase misljenje,inace mali nema proliv ima normalnu stolicu mozda mu se ponekad malo vise osjeca jedino….takodje me interesuje kad smijemo da pocnemo da mu uvodimo kasice i cvrscu hranu,hvala unaprijed…

  • Ako beba NEMA proliv NEMA potrebe da se candida leči!

   Ako nema Vašeg mleka, formula je neuporedivo bolji izbor od kravljeg mleka, tu nema dileme.

   Pre 5. meseca nema smisla uvoditi nemlečnu hranu.

 48. Postovani, vidim iz prethodnih odgovora da kandidu ne treba leciti ukoliko nema proliva. Moj bebac jos od prvog meseca kuburi sa kandidom, bude je i u masi. Kao neonatos smo je tretirali nistatinom, pa posle u 5.mesecu opet nistatinom. On je sada u 8.mesecu. Gastroenterolog nam je savetovao da vise ne proveramo kolonije jer tako ulazimo u zacarani krug, maltene, ukoliko dete lepo kaki i napreduje. Zadnja 2 meseca je konstantno na probiotiku(ivancic i sinovi), cvrsto kaki, sem ponekad ga bas protera prolivasta stolica, mozda 1 nedeljno. I pored probiotiku on je opet ima oko 100kolonija. Da li treba da pravim pauzu sa probiotikom, eventualno da menjam probiotike. Da, pije i biogaiu od rodjenja. I da li sme da nastavi sa redovnom vakcinacijom (posto u startu kasnimo bas zbog kandide nije vakcinisan na vreme).

 49. Postovani, od bebinog rodjenja kuburimo sa kandidom, bude je i u masi. Kao neonatos tretirali smo je nistatinom, u 5.mesecu opet. On je sada u 8.mesecu,zadnja 2 meseca je konstantno na probiotiku(ivancic i sinovi). I dalje ima oko 100kolonija. Gastroenterolog nas je savetovao da vise ne proveravamo kolonije jer bebac fino kaki i napreduje(sem sto mu 1 nedeljno naleti jedna vodenasta stolica i to prodje). Zanima mr da li treba da pravim pauzu sa probiotikom, evrntualno da menjam probiotike? I da li pod tom kandidom od stotinak kolonija(koja za sada ne pravi nikakve smetnje) smem da nastavim sa redovnom vakcinacijom?

  • BESMISLENO je ponavljati preglede stolice kod beba i dece koja NEMAJU učestale prolive – tada je kandida potpuno beznačajna i ne treba je ni lečiti ni pratiti!

   Vakcinacije treba redovno sporovoditi – opisana kandida nema nikakve veze sa tim.

 50. Moja kcerka ima 2 god.kako je krenula u vrtic stalno neka viroza. Imunitet Joj je oslabio. Inace slabo jede. Pila je u poslednjih par mjeseci antibiotike I primjetila sam joj tvrdu stolicu. Toliko se patila I plakala da bez cepica Ne moze da ima normalnu stolicu. Uradila sam analizu stolice I kazu da ima gljivicu. Nisu mi rekli koju.sada pije neki prasak u paketicima za razmeksavanje stolice I ima proliv. Ukljucit cemo joj I nesto za gljivicu. Moje pitanje je da li je moguce prenijeti gljivicu meni il muzu. I da li I mi da radim analizu stolice. Osjecam se kao u zacaranom Krugu. Da li da malenoj uradim I bris grla i nosa. Meni je na ruci izasao crveni Krug podsjeca na gljivicu. .da li je moguce imati je na ruci. Kako da regulisem ishranu kcerkinu. bojim se da joj se vraca gljivica.a mozda I mi imamo. Kako da ustanovim da li I mi imamo. Pozd I hvala

 51. Ja imam bebu od dva meseca i pojavilo joj se crvenilo na obrazima,ocima i preponama koje izgleda kao fleke. Nasa doktorka je rekla da je to ekcem i mi smo to lecili 5 dana. Nije se povuklo i otisli smo u tirsovu i pedijatar nam je rekao da je to kandida i dao nam dataktanol da mazemo. Da li kandida moze na licu da se pojavi?

 52. Dobar dan :) Imam dijete od 15.5 mjeseci i vec 7 dana ima rjedju stolicu koja bas smrdi.Ispocetka je to bilo po 5 stolica na dan pa smo bili kod pedijatra koji mu je propisao dijetu i probiotik pro life tri dana da koristi..I ta tri dana dok je pio pro life imao je po jednu stolicu na dan iako je i ona bila rjedja,a cim je prestao pit probiotik opet ima ucestalije stolice.Interesuje me posto mu izbijaju sva cetiri ocnjaka da li je moguce da je od toga ili postoji nesto drugo? Pozzz

 53. Moj sin ima 6 dana,pojavile su mu se bele tackice po jeziku i odbija sisu cim mu je majka stavi u usta,verovatno mu to smeta jer je prvih dana sisao redovno.U apoteci su mi dali daktanol gel 2%,ali na uputstvu pise da nije preporucljiv za decu mladju od 4 meseca,jer moze dovesti do gusenja.Sta da radim?

  • Da uzmete u nekoj od većih apoteka Gentiana sol. 0.5 (ili 1)% i da se nanosi pamučnim štapićem, posle obroka, 3 do 5 puta na dan, bar 7 dana.

   Beba će izgledati kao da je jela mastilo – ali to nije za brigu, jer je genciana jedan od najefikasnijih utamanjivača candide.

 54. Dobro vece.Odveo sam sina kod pedijatra juce jer ima sor.Pedijatar nam je rekao da mu dajemo da pije tri puta dnevno po 35 kapi nistatina.Danas je imao tvrdu stolicu i dosta place,kao da ga boli stomak.Da nije pedijatar dao prejaku dozu za njega,inace moj sin ima 10 dana?U uputstvu na kapima pise 1ml dnevno ili 20 kapi za novorodjence.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*