Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

 

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, imam devojcicu od 21 mesec, koja vec skoro godinu dana ima kandidu u crevima. Doktor nam je rekao da se ona ne leci I da dete treba sama da se izbori sa njom. Mi dajemo probiotik, a sto se tice ishrane, dete je bilo na dijeti ali smo odustali jer se stanje nije menjalo a po mom misljenj ta hrana za nju tako malu je potrebna kako bi se zdravo razvijala I jacala imunitet. Ne dajemo joj samo mleko, belo brasno, kvasac I secer…mada se desavalo ponekad I slatko da pojede (rodjendani). Ona je vesela, sve rucka, nema nekih smetnji. Stolica je ponekad kasasta. Moje pitanje je posto je u utorak vodimo da primi mmr vakcinu, da li ta kandida u crevima moze da smeta vakcinaciji?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Decak 3 god je prosle nedelje dobio visoki temp,39,8 trajala dva dana, onda dobio proliv, (3,4 vodenaste stolice) i to se normalizovalo u toku dana. Davali KKS sve u redu osim neutrofila (poviseni) i limfociti (snizeni). Radjena i koprokultura gde je izolovana Candida u velikom broju. Lekar nam daje Nistatin 3x2ml i Daktanol jer je i jezik bio beo a usna duplja puna afti. Jezik se ocistio , ali su se pojavile linije i lezije kao georafski jezik. Danas je peti dan kako pije Nistatin I probiotik Bulardi. Bude po koja kasasta stolica ali ne vodenasta. Ima dosta gasova i neka stolica bude bas kisela. Jedan dr nam kaze da treba stroga dijeta, dok drugi kaze sme sve da jede. Pomozite mi , molim Vas. I ima li Candida veze sa georafskim jezikom? Hvala…

  Odgovori na komentar
Strana 26 od 26<<<2223242526

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.