Kako razviti socijalne veštine kod dece?

Specijalista za unapređenje socijalnih veština kod dece, Beatris Fenimor, savetuje roditeljima kako da odgaje društveno svesnu decu, koja prihvataju različitost kod ljudi.

socijalne vestine

Pričajte o privilegijama

I to dok su baš mali. Možda vam se čini da nije pametno razgovarati o privilegijama, ali oni primećuju socijalne razlike mnogo pre nego što mislite.

„Deca primećuju polne razlike i boju kože kada napune četiri godine, ili čak i pre, bez obzira na to da li takve razlike postoje u njihovom okruženju,“ kaže Beatris Fenimor.

Objasnite detetu da takve razlike otežavaju život određenim grupama ljudi, a da su za neke praktično privilegija.

Razne knjige i igračke

Različite igračke i knjige mogu da pomognu deci da stvari kasnije sagledaju iz različitih uglova i perspektiva. Takođe, kritikujte knjige/igračke koje promovišu vrednosti koje se ne slažu sa onim vrednostima koje vi zagovarate.

Iskoristite njihovu radoznalost

Kada vam dete postavi pitanje o različitosti – na primer: „Zašto je onaj dečak u kolicima“ – nemojte da ga ućutkate, već mu objasnite. Roditelji tada često pokušaju da odvuku pažnju detetu, ali to ga zbunjuje, a može i da povredi osećanja osobe koja je na neki način različita.

Iskoristite dečju radoznalost i kada vam postave ovakvo ili slično pitanje,

Pustite dete da priča i slušajte ga

Roditelji smatraju da su uvek u pravu. Najčešće jesu, ali to ne znači da ne treba da ih saslušate, čak i ako se sa njima ne slažete. Sagledajte stvari iz njihove perspektive, tako ćete naučiti više o svom detetu.

Kad vidite nešto, prokomentarišite ga

Nije iznenađenje da deca primećuju sve, čak i stvari koje biste voleli da ne vide. Čuju kada neko od vaših poznanika iznese rasističke primedbe, na primer, i sve to usvajaju. “Kada se nađete u takvoj situaciji, čujete ili vidite nešto, objasnite detetu problem,” savetuje Beatris Fenimor.

U redu je da nešto ne znate

Od roditelja se očekuje da imaju sve odgovore, iako je to potpuno nerealno. Ako vam dete postavi pitanje na koje ne znate odgovor, tako mu i recite – i to je vredna lekcija za dete, da je u redu ne znati sve.

Izvor: Mondo

Pin It


Komentari

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.