Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Pin It


Komentari

 1. Postovani doktore,

  Dete starosti od dvadeset jedan mesec, nakon prehlade i temperature u trajanju od nekoliko dana od 37-38 dobilo je groznicu,pracena sivom bojom. Na decijoj pedijatriji temperatura je bila 40,5.
  Nakon terapije temperatura je spala,ali dete nije moglo da podigne vratic,imalo je disanje na preskoke. Nakon toga stanje se stabilizovalo,relativno je dobro povratilo motoriku,osim sto vratic odbija da spusti u donjem polozaju( ne mozemo sa sigurnoscu tvrditi da li je to sto nece da saradjuje,ili je u pitanju blokada) da li ovakvo stanje ukazuje na neku ozbiljnu infekciju centralnog nervnog sistema,i da li se to leci? Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Imam decaka od 3 i devojcicu od 2 godine. Iz vrtica cesto ‘kupe’ viruse, pa smo mogli da uocimo da se njih dvoje ujutru i nakon popodnevne dremke bude sa temperaturom, gotovo uvek. Ta temperatura je obicno oko 37,5. Bilo mi je to cudno, posebno nakn prospavane noci, uvek su nam pedijatri govorili da od spavanja padne temperatura. Da li mislite da je to sumnjivo? Neke bakt, ili slicno?

  Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,

  decak, 3 godine, probudio se sa temperaturom 38,2, samoinicijativno uradjena krvna slika i CRP, limfociti su 2,4 (28,6%), a granulociti 65,2. Crp je 4,7 mg/L. Molim za vase misljenje. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Zabrinuta mama 18.09.2018 u 11:58

  Dobar dan.. Dečak 4 godine, pre nedelju dana počeo da slinavi i da kašlje pomalo. Juče se kašalj pojačao i dobio temperaturu 38,6. Odvela ga kod dr koja je utvrdila da ima šlajma i prepisala fluimucil 100 2x dnevno i dala da se uradi lab. Rezultati sledeći:
  Wbc 22.8
  Rbc 3.98
  Hgb 118
  Hct . 322
  Plt 256
  Pct . 189
  Crp 9.3
  Lym 18.3%
  Mon 6.7%
  Gra 75%
  Dr kaže da su rezultati mnogo loši, prepisala panklav na 12h po 5ml i dala uput za bolnicu ako bude malaksao i bezvoljan. Zanima me Vaše mišljenje. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 5. Poštovani, beba stara 3 meseca, samo sisa. Unazad mesec dana joj se pojavljuje krv u stolici u vidu koncica, prvi put je to trajalo 7 dana pa tri nedelje pauza da bi se posle toga ponovo pojavila, ja već duže vreme ne koristim mleko i mlečne proizvode ali se ti koncici ponovo pojavljuju, lekar laze da je to normalno i da će se pojavljivati još neko vreme, od juče ima temperaturu koja ne prelazi 38.3 urađena sve analize stolica, krv i sve je u redu, grlo čisto , pluća isto tako, ali on baš kašlje i ima sektet u nosu doktorka kaže da tu temperaturu izaziva nosic i da će proći, ali mene sve to jako brine ne znam da li to ima veze sa stomacicem ili je stvarno od nosa, zadnja 2 dana mnogo slabo jede, nema ni proliv ni povraćanje jednostavno odbija da pije mleko, inače je jako vesela beba ali ova zadnja 2 dana je baš klonuo nije više toliko živahan , napisacu bam rezultate krvne slike leukociti 17.6, eritrociti 4.66, hemoglobin 118, hematokrit 38.0, mcv 81.5, mch 25.3, mchc 311, rdw 12.5, trombociti 679, ly 35.3, mid 3.7, gr 61.0, crp 2.5. Naš lekar kaze da je sve ok i da nema razloga za brigu, ali mene ponovo brine ta temperatura i odbijanje hrane… molim za vaše mišljenje i izvinite na malo duzem tekstu…

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,
  Dete 3 godine, vec par dana ima povisenu temperaturu do 39.5.
  Dijagnostifikovana mu je upala srednjeg uha, i terapija pancef + gentokulin kapi za nos.
  U nastavku je KKS sa LF
  Le 14.7
  Lym 4.7
  Mid 1.5
  Gran 8.5
  Lym % 31.7
  Mid % 10.3
  Gran % 58
  RBC 3.85
  HGB 109
  HCT 32.9
  MCV 85
  MCH 28.3
  RDW CV 14.5
  Trombociti 303
  Molim za komentar krvne slike, i da li je hemoglobin nizak za uzrast?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.