Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Devojcica 22 meseca, vec pet dana ima temperaturu do 38.5. Na pregledu blago crveno grlo, nalaz na plucima uredan. Sekret iz nosa zelene boje. Inace ona se normalno ponasa cim spadne temperatura.
  Krvna slika:
  Leukociti – 15,6
  Eritrociti – 4,42
  Hemoglobin – 109
  Hematokrit – 0,332
  MCV – 75,1
  MCH – 24,7
  MCHC – 328
  RDW – 15,5
  Trombociti – 340

  Leukocitarna formula:
  Segmentirani – 46,9
  MID – 7,3
  Limfociti – 45,8

  CRP – 12,9
  Hvala.
  Pozdrav.

  Odgovori na komentar
 2. Marija Kopanja 16.05.2017 u 15:41

  Postovanje!
  Devojcica, 5 godina, temperatura sa skokovima do 40°. Dok traje dejstvo brufena ili paracetmola spadne, cim prodje opet skace. Sutradan je odvedem kod pedijatra, nos ne curi, ne kaslje, grlo nije crveno, pluca uredna, usi mirne… Odradjen nalaz urina, veliki broj leukocita. Leukociti u krvi 21 000, crp preko 60. Dobija pancef sirup, pre konzumiranja uradjena urinokultura, nalaz sterilan.
  Ovo je vec drugi ili treci put da se isto ponavlja u periodu od 3 godine.
  Da li ima razloga za brigu, da li treba raditi neke dodatne pretrage, jer dete nema ama bas nikakvih simptoma osim visoke temperature.
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Ja imam sina šest godina doktorica mi je rekla da ima bronhitis i pije Klacid i Prospan a leukociti su mu 24000 preko dana dobije temperaturu ide do 39,5 i ne pomera se da mu brufen 5 ml i odmah spadne ali se kasnije povrati imam li razloga za brigu molim odgovor unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,u pitanju dete 22meseca vec 8dana ima temp do 37.5,totalno promukao glas I ima cini mi se zadah iz USTA,ne slini,ne kaslje lepo jede Ali je malo kenkavo.Radili smo krvnu sliku pa bi bila zahvalna na vasem misljenju
  Le 11.53
  Erit 4.67
  Hmg 125
  Hem 0.365
  MCV 78.1
  Mch 26.8
  Mchc 343(poviseno)
  Tromb 398
  Granulociti 32.0
  Limfoc 57.2(poviseno)
  Monocit 6.6(poviseno)
  Enzof 3.8
  Baz 0.4
  Crp 0.7
  Da li Treba da smo zabrinuti zbog povisenih vrednosti? Hvala najlepse

  Odgovori na komentar
 5. Pocituvani, bebe od 6 mrseci ima sledni rezultati od krvna slika:
  Leukociti 27.3
  Granulociti 69.0
  CRP 48.85
  Na pluka sme cisti, grlo malku crveno. Dali sme za antibiotik ili treba dopolnitelni.ispituvanja?

  Odgovori na komentar
   • Kompletna krvna.slika
    Leukociti 27.3
    Limfociti 7.0
    Granulociti 18.8
    Monociti 1.5
    Limfociti % 25.9
    Granulociti % 69.0
    Monociti % 5.1
    Eritrocito 4.38
    Hemoglobin 103
    Hematokrit 27.8
    MCV 63.5
    MCH 23.5
    MCHC 371
    Trombociti 570
    CRP 48’85

    Dali treba I.urina da ispitam. Da napomen.deka intezivno.e izrazena denticija.

    Odgovori na komentar
 6. Postovani beba starost 9meseci postepeno javljanje povis. Temperature najv. 38.06 odbija da jede vec 3ned. Radili krvnu sliku i urin medjutim sa kr. Slikom je ok ali u urinu su prisutne bakterije.. URIN NALAZ: izgled,slabo zamucen.boja,zuta.reakcija,kisela.relativna gustina,=1.025.proteini,trag.glukoza,negativan.urobilinogen,normalan.biliribin,negativan.aceton,negativan.hemoglobin,negativan.nitriti,pozitivan.leukociti,10-15.bakterije,dosta. Dobila terapiju cefalleksin 2ml. Na 8h. I posle 24h povisena temp….molim vas za misljenje ne znam sta dalje dali traziti uput za bolnicu ili nastaviti kucno lecenje?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani moja unuka vec od januara svake sedmive ima 2-3 dana temperaturu preki 39 stim da je i precesto bolesna i uzima cesto antibiotik . U Beckoj bolnici AKH su joj uradjene analize krvi pre tri sedmice i upravo smo isli na razgivor , a sumnjaju da je u pitanju ( mittelmeerfieber) syndron temperatura Sredozemnog mora . Pa bih Vas zamolila ako je moguce malo pojasnjenje o tom sindromu . A na genetsko testiranje su pozvani mij sin (odnosno ujak djevojcice) i majka posto su i oni skloni temperaturi a pogotovu su u tom uzrastu bili bilesni i poneke syndrome vuku jos uvijek . Unaprijed zahvalna i zabrinuta baka

  Odgovori na komentar
  • Postovsni Dr. djevojcica o kojoj sam vec pisala je 3 god.starosti i bronhoskopijom je diagnosticirano Rec.Bronhitis i hronicni kasalj a terapija je sultanol 2hübe ujutro i uvece posle 10 min . Flixotide 50mg po 1 hüb ,tablete lanair 4 mg uvece pre spavanja. A i ujak djevojcice je 16 god.staristi isto od gotovo rodjenja dobio Astmu , Spazmatise Bronhitis i iste lijekove koristo a sad po potrebi , a majka je imala Bronhitis kao mala koji se sad povremeno pojavi i ja baka imam Astmu i sklonost infektivnim bolestima terapija ista . Hvala !!!

   Odgovori na komentar
  • Bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u sve analize se naprosto NE može komentarisati ovaj problem.

   Nema.dileme da je dete u ODLIČNIM rukama u AKH bolnici.

   Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.