Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Concentrated little boy playing with the doctor

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Naravno, i na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura. Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Signali za uzbunu

Pristup bolesnom detetu uzrasta od 3 meseca 3 godine ima svoja striktna pravila, pa se, slično kao kod slaganja slagalice koja se samo na jedan način uklapa, treba toga pridržavati:

 • Potencijalno invazivne i ozbiljne infekcije su po definiciji praćene visokom temperaturom bez „fokalnih znakova infekcije” – dakle nema znakova respiratorne ili crevne infekcije, a dete ima visoku temperaturu, obično preko 39 stepeni. To je prvi signal za uzbunu. Ukoliko pak, dete ima izraženu sekreciju iz nosa, akutni kašalj ili proliv kao prethodni ili prateći znak, vrlo je verovatno da imamo razlog zašto ima temperaturu, pa je retko potrebno ići dalje u detaljnu dijagnostiku. Ukoliko je izmerena temperatura niža, npr. oko 38 stepeni ili niže, bez obzira na postojanje ili nepostojanje simptoma, retko kada je potrebno sprovoditi dalje dijagnostičko terapijske protokole.
 • Kategorija „opšteg stanja deteta” (ili u zapadnoj literaturi „Appearance”) je prilično pouzdan kriterijum. Ovo se odnosi na izgled, aktivnost, raspoloženje, ponašanje i apetit deteta nakon obaranja temperature antipireticima. Ukoliko se nakon efikasne primene lekova za obaranje temperature dete uobičajeno ponaša, velika je verovatnoća da bolest nije potencijalno ozbiljna. Naravno, i od ovog pravila postoje izuzeci, koji na sreću, nisu česti – statistika kaže da 2-3 % dece, posebno uzrasta od 3 do 12 meseci i pored uobičajenog ponašanja možda ima ozbiljnu infekciju.
 • Dakle, ukoliko dete navedenog uzrasta ima temperaturu preko 39 stepeni,                               a kod koga se pregledom ne vide jasni znaci infekcije, posebno ako je i nakon obaranja temperature ponašanja koje odstupa od uobičajenog (razdražljivo ili letargično), neophodno je uraditi osnovne pretrage: analizu krvne slike i mokraće, eventualno CRP kao pokazatelj infekcije.
 • Kako tumačiti dobijene rezultate:
  • krvna slika: oprez zahteva ukupni broj leukocita veći od 15.000, (posebno ako je apsolutni broj neutrofila iz leukocitarne formule veći od 10.000), ili broj leukocita manji od 5.000. Broj nezrelih leukocita u perifernoj krvi („band count”) uglavnom nije prihvaćen kao objektivni kriterijum. Ukoliko je broj leukocita manji od 5.000 ili veći od 15.000, verovatnoća da dete ima invazivnu ozbiljnu bakterijsku infekciju je 1:20. Ukoliko je broj leukocita 5 do 15.000, verovatno se ne radi o ozbiljnoj infekciji.
  • Pregled urina (analiza sedimenta mokraće i urinokultura): statistika govori da u proseku svako deseto dete ovog uzrasta bez fokalnih znakova infekcije ima urinarnu infekciju, učestalost je veća u prvoj godini života.
  • CRP (C reaktivni protein) – jednostavan pokazatelj, ali sa nekim ograničenjima: može biti povišen i kod drugih oboljenja, tipa zapaljenskih oboljenja vezivnog tkiva (dečji reumatizmi), a ne samo kod infekcija; vrlo često je u granicama normale ako je od prvog skoka temperature do uzimanja uzorka proteklo manje od 12 sati, bez obzira na vrstu infekcije

Kako pristupiti detetu sa temperaturom:

 • ukoliko izostaje bilo koji od  kriterijuma za potencijalno ozbiljnu bakterijsku infekciju – uzrast, visina temperature, postojanje fokalnih znakova infekcije – uz neophodno praćenje, drugi elementi dijagnostičko terapijskog protokola nisu neophodni. Uz pravilno prepoznavanje simptoma fokalne infekcije i pravilno usmerenu terapiju, bolest se brzo okončava.
 • ukoliko dete kritičnog uzrasta ima temperaturu višu od 39 stepeni, a bez vidljivih znakova infekcije, posebno ako je izmenjenog opšteg stanja, odmah i  obavezno uraditi krvnu sliku i pregled mokraće
 • ukoliko je kod deteta koje ispunjava kliničke kriterijume  broj leukocita manji od 5.000 ili veći od 15.000, potrebno je uzeti dodatne dijagnostičke analize, na prvom mestu analizu urina i hemokulturu kojom se direktno dokazuje prisustvo bakterija u krvi. Do dobijanja rezlutata hemokulture, za šta je potrebo minimalno 24 do 48 sati, dete treba tretirati antibioticima, potentnim oralnim ili parenteralnim (intravenskim), uz poželjnu kontinuiranu opservaciju, zbog čega se ova deca obično zadržavaju u bolničkim ustanovama, na kraće vreme. Kao što je rečeno, svako dvadeseto dete koje ispunjava kliničke i laboratorijske kriterijume, zaista ima potencijalno vrlo ozbiljnu bakterijsku infekciju, zbog koje se primenjuje antibiotska terapija.

U prepoznavanju i lečenju ovih problema, svaka karika ima svoje mesto – počev od roditelja, ka pedijatru koji prvi i po potrebi ponavljano pregleda dete, do dijagnostičkih službi i kliničara, koji u konačnoj instanci rešavaju ove probleme.

Umesto zaključka, treba reći još jednom da su ove bolesti, na sreću vrlo retke, ali da njihova ozbiljnost i moguće vrlo teške posledice zahtevaju stalni oprez kod svih koji se bave zdravljem dece.

Pin It


Komentari

 1. Moj sin ima 2 godine i 3 meseca. Pre dve nedelje je imao problema sa zatvorom, tako su konstatovali lekari, mada po mom misljenju ima neki urinarni problem. Dali su mu neki laksativ, mada samo jedan dan nije imao stolicu. Danas se ponovilo, od kada se probudio sat vremena je vristao i pokazivao mi da ga boli u donjem predelu stomaka. Recite mi sta da radim. Da li bi trebali da uradimo neko detaljno ispitivanje, posto kada smo otisli kod pedijatra, opet pominju zatvor, a ima normalnu stolicu.

  • Ovde zaista ne može NIŠTA da se kaže bez pregleda deteta!
   Ukoliko se bolovi pojačaju  ima smisla da se (pored kontrolnog pregleda) uradi krvna slika i pregled urina, a po Vašem opisu zaista izgleda da je ovo vezano za opstipaciju (zatvor).

 2. Poštovani, pažljivo sam pročitala tekst i imam pitanja. Imam ćerkicu od tri godine i pre neki dan je dobila visoku temp koju sam satima obarala, preko 39 i pri tom nijedan lek protiv temp nije delovao. Urađena krvna slika, mokraća i CRP, rezultati osim urina katastrofa! Le preko 24, CRP 180. Moraća uredna, nema infekcije.Dobila je Panklav. Odmah sutradan Le 20, CRP 110 a dva dana iza toga Le 14, CRP 18. Sve je to ok, rezultati se normalizuju ali smo mi u međuvremenu ostali u bolnici i od tad je prošlo evo pet dana gde ona konstantno, na svakih 6 sati ima temperaturu preko 38 (sve vreme pije antibiotik). Pokušavala sam i da sačekam malo, da ne dajem odmah lek protiv temp, rekoh možda će se izboriti da bi nagurala skoro 39 i ja onda, šta ću, dam brufen. Danas (a to je već 6. dan temperature) je doktorka dala da uradimo hemokulturu i uključila venski longacef. E sad, moja pitanja su sledeća: 1. Popila je skoro dve bočice brufena i celu bočicu Panklava, po malo i od Paracetamola, a evo sada i taj Longacef. Da li toliki lekovi mogu oštetiti njene bubrege ili napraviti nekakvu drugu štetu u organizmu? 2. Obzirom da je isključena upala pluća jer se na snimku ništa ne vidi i ako se ne pokažu ni bakterije u krvi (jer šta god smo dosada uradili bilo je dobro, zato doktorki i nije jasno otkud tolika temp), molim za neko mišljenje i savet gde bismo mogli da tražimo dalje uzrok ovih temperatura. Unapred zahvalna, očekujem Vaš odgovor…

  • Uzrok je BAKTERIJSKA infekcija za koju se ponekad, naročito kod dece do tri godine, NE vidi ognjište!
   Kad se dete izleči i potpuno oporavi, obavezno da dobije pneumokoknu vakcinu (Prevenar 13 ili Synflorix). Ovo je standardna terapija sa minimalnim šansama da se nešto desi bubrezima!

 3. Postovani, imam sina od 2ipo godine. Tri dana je imao visoku temperaturu koja je dolazila do 40,3, radjeni su nalazi, urin u redu, leukociti 24,7, seg 0,80, E 4,17, Ht 31, Tr 281 CRP 50,2. Data mu je terapija Pancef sirup 5ml jednom dnevno. Posle prvog dana koriscenja temeratura koju je dobio u vecernjim satima mu se popela na 38,5 i u roku od sat vremena mu je pala. Poslednjih 12 sati nije je imao. Radjeni su nalazi ponovo sledeci dan, leukociti su pali na 16,4, ostalo je u granicama normala al se CRP popeo na 220. Da li smatrate da treba ostati pri ovoj terapiji jos dan dva i ponoviti nalaze ili odmah preci na Longacef? JOs da dodam da je dete zivahno i veselo sem u trenutcima kad mu je temperatura bila visoka, i da pregledom dva doktora putem stetoskopa nije ustanovljeno nista na plucima.

  • Veselo i živahno dete znači da NE treba žuriti sa prelaskom na injekcije! CRP uvek ima “zadršku” od par dana, tako da se pad može očekivati za koji dan. Ipak, konačna procena je u rukama pedijatra koji prati dete, ali se čini da je sirup dobro “pogodio” infekciju.

 4. Zdaravo imam cerkicu od 5 god vec dve nedelje je bolesna kaslje boli je stomak ,od juce je pocela i temperatura i zali se da je boli glava teperatura neprelazi 38 i preko dana nema samo uvece .urin je uredu.bleda je ulice i ima herpes na ustima.

 5. Molim za savet… Imam bebu od 7meseci koja je tri meseca unazad bila pod bakterijskim infekcijama.
  Zadnji Put je imala i upalu srednjeg uha jer je od nosica otislo na usi.
  Kao Novorodjence je bila na antibiogicima i prebacena na IMD u Beogradu,tada su joj bili Le 24000,CRP 160. Uzrok infekc nije nadjen,terapija amikacin i pamecil,venskim putem.
  Ono Sto mene zapravo interesuje jeste,posto je zadnja tri meseca unazad bolesna,evo sad i cetvrti put praceno povisenom temp do 39,1C bez drugih simptoma (sekrecije,kaslja) Le su pali na 25000 ,hgb 100,temperaturu jedino nocu nije imala a preko dana konstantno. Danas kad je stala temperatura kavile su se afte po ustima tj nepcima i unutrasnjoj strani obraza,od danas slabo i jede. Dr kaze da je infekc grla koja se siri na usnu duplju i infekcija desnih. Da li je zapravo to to? I sta joj mogu dati za te afte da se povuku?
  Zakazali Smo na IMD kod hematologa i imunologa pa kakvi su to pregledi od prilike? Hvala najlepse na odgovoru.

  • Najvažnije je da se na IMD ispita IMUNITET deteta! Sve što se dešava je vezano baš za imunitet, pa će sve biti jasnije.

   Afte se nažalost ne mogh izlečiti nekolim posebnim lekom -detetov imunitet i tu mora da odradi posao. Zato je planirano ispitivanje najvažnije.

 6. Pardon,sad tek videh da sam napisala da su leukociti bili 24000 i 25000,mislila sam na 2400 i 2500.
  Vama Hvala puno na odgovoru. Bili smo na IMD , ocekujemo odgovor dr. Pasica imunologa postom svakog dana. Ono Sto je dobro,ali ne i najbolje je sto joj se Le popeli na 7000 a HGB 107..trombociti su pali pa pratimo. Sad je u riziku od bakterijskih infekcija. Hvala puno.

 7. Postovani
  da li CRP (49.6) moze da bude povecan zbog rasta zuba? Naime, cerka od 19 meseci zadnjih 30 dana ima temperaturu 38-39 svaki dan. Kada joj dam brufen ili eferalgan brzo padne, i teperatura se ne vraca sigurno 10-12 sati i onda ponovo poraste. I tako vec 30 dana. U medjuvremenu smo radili krvnu sliku, CRP, urin i bris grla i sve je bilo ok osim CRP-a, koji je bio povecan. Nas pedijatar misli da su u pitanju zubi, posto su joj u zadnjih 20-ak dana nikle 3 cetvorke, i vidim da joj se priprema jos jedna cetvorka i dve donje trojke? Da li je moguce da joj je pvisena temperatura i CRP od zubica?
  Hvala unapred.

  • To je MALO verovatan uzrok povećanja CRP-a.

   Dete mora da se prati, a po potrebi da se analize ponove (ako se pojave simptomi i znaci nekog oboljenja) – URIN bi svakako trebalo proveriti još jednom.

 8. Postovanje.
  dete 3 god, 4.dan temperatura, prvi dan preko 39.5…Posle su antipiretici drzali i do 12h. Obaraju temperaturu na 36C, nocu na 35C
  4.dan se javlja kasalj, pretpostavljam od sekreta koji se sliva iz nosa. Rezultati 4. dana, Le 7.7, Neutrofili 67, Monociti 5, ostalo u granicama
  Nakon obaranja tempr. dete ima apetit i nastavlja sa skakanjem…
  Da li sacekati jos koji dan ili rizikovati dobitak nekog novog virusa u prepunim cekaonicama?
  Hvala Vam
  Pozdrav

 9. Postovani,bebr od 7 mjesci ima temperaturu koja nocu je 37 sa 7 danju je bez temperature i tako poslednijh 2 dana osim jedan dan kad je bio temperature.kaslje ima slajma inhaliram ga berodualom ,od 3 mjeseca ovo je treci put da kaslje i ima slajm.nalazi radjeni orije 2 dana su wbc 16.4 neu 6,62 lym 8.34 hgb 105 mono 1,16.crp je 27.7.dobili smo terapiju amoksiclin 3 ml na 8 sati,da li je u pitanju bakterijska infekcija ?

  • To je nemoguće reći bez pregleda deteta! Samo pregled, uz nalaze daje pravu sliku, a Vaš pedijatar je očigledno preocenio da ima bakterijske infekcije pa je zato preporučio antibiotik.

 10. Dete od 3 godine koje ide u kolektiv je u maju primalo antibiotike zbog upale uva,u u junu inekcije zbog upale grla,u septembru antibiotike zbog grla i ove ned antibiotike zbog upale uva opet…zanima me koliko je stetno (ili nije) na godisnjem nivou dve upale uva i 4 antibiotske terapije?!Hvala unapred…

  • Treba utvrditi UZROK ponavljanih upala uha, a to znači da ORL lekar, koji se bavi decom, pregleda dete. PRE davaanja antibiotika treba uraditi bris grla, pa da se vidi da li je bakterija uzrok upale (manje od 5% dece ovog uzrasta ima bakterijsku infekciju grla).

   Tako ce se smanjiti upotreba antibiotika jer NIJE dobro da dete ovako često bude na antibiotskoj terapiji.

 11. Postovani,
  U nadi da cu naci vise informacija u vezi zdravstvenih problema koje imamo sa nasim detetom naisla sam na ovaj clanak pa bih htela to podeliti sa Vama u nadi dacu dobiti nesto vise informacija.Naime imam devojcicu od 3 godine i 8 meseci.Pre 3 dana se probudila tokom nocu sa bolovima u stomaku posle cega je ubrzo i povratila.Nastavila je da spava i ubrzo se mucnina opet javila a zatim i povracanje.posto se ispovracala odjednom se ukocila i dobila tupi pogled bez ikakve reakcije na okolinu.odmah smo pozvali ambulantu.konstatovali su da je dete imalo epilepticni napad i odmah smo pozli u hitnu de su joj pruzili potrebnu negu posle cega smo prebaceni na decije odeljenje.uradjeni su joj testovi krvi i nista nije pronadjeno.cekamo rezultate stolice i mokrace i zakazano joj snimanje glave.ono sto je interesantno da je prvi put stomacne tegobe dobila sa nekih 10 meseci kada je prvi put krenula u vrtic.zavrsila je u bolnici de su morali da joj uvlace crevo kroz nos do zeludca i da joj tako unesu tecnost u telo.drugi put je zavrsila u bolnici zbog isyog problema sa oko 2,5 godine.u medjuvremenu je cesto imala napade povracanja i bolove u zeludcu i niko nista nije preduzimao.sve do sad.takodje zelim napomenuti da povracanje uglavnom dolazi samo.bez temperature i proliva.izuzetak je zadnji slucaj de je imala temperaturu.zadnji put kada sam merila bila je 38,3.mi zivimo u holandiji i ako znate nekod decijeg doktora sa dobrom reputacijom molim Vas da mi napisete.u obzir dolaze sve zemlje u regionu.Belgija, Nemacka, Francuska, Srbija.Molim Vas za vase misljenje u vezi ovih grubih cinjenica.
  Unapred hvala!

  • Sada je najvažnije da se dovrši neurološka dijagnostika (EEG, po potrebi skener ili magnetna rezonanca…) i da se stigne do dijagnoze.

   NE mora da znači da Vaše dete ima epilepsiju – to tek treba da se vidi. Svakako će se sve uraditi po protokolu, pa je sada besmisleno da jurite druge specijaliste jer još uvek nema dijagnoze.

   U Srbiji ima odličnih neurologa, ali prvo da se vidi da li će to biti potrebno.

 12. decak od 22 mjeseca vec 4 dan ima temperaturu al ne cesto.pojavi se u toku dana 1-2 puta i ima cestu rijetku stolicu.temperatura ne prelazi 38.2 jednom mu bila 38.4 dala ibobrufen . vise se nije javljala taj dan .sutredan je imo 38.1 nisam nista dala za temperaturu nakon 10 minuta sama se spustila.sta se desava da li bi trebala na pregled odvesti.pozzzz

  • Skoro sigurno je virusna infekcija, koja obučno napravi i prolivčić. Osim lagane hrane i probiotika, za sada ne treba nista da se radi. Obično traje 5 do 7 dana.

   Visoka tepmeratura (preko 39), bezvoljnost deteta, povraćanje, odbijanje obroka…bi tražili pregled.

 13. Dječak 5 godina i dva mjeseca , već 5 dana ima temperaturu ppd anzibiotikom amoxicilinom skinemo mu sa paracetamolom dalsyem vrati se nakon 15h do 24h na 38.7 nema sluzi ne slini kašlje pomalo sa slajmom bili smo kod pedijatra preslušan i vraćen danas bili u domu zdravlja Radjeni hitni nalazi crp 23,5 se er 14 leukociti 7 . 12 pdw 18.6 mpv 5.5 i vraćen kuci kao uredni mu nalazi neka nastavi sa antbiotikom
  Ali mene brine ovaj crp i sedimentacija
  9 se ponaša normalno sve ali po noci kašlje pun slajma
  Hvala na odgovoru

  • Ako se za 2 dana temperatura NE normalizue, obavezan je pregled i korekcija terapije.

   Analize jasno pokazuju respiratornu infekciju, a velike su šanse da će dete za par dana biti bolje.

 14. Postovani,
  Beba od 14 mjeseci, nakon tri dana u vrticu, dobija pojacanu sekreciju iz nosa i kasljucka nocu. Nakon nekoliko dana nocna temperatura do 39. Pedijatri konstatuju da je virusna infekcija. Medjutim, temperatura se nastavlja ucestalije i propisuje se longacef, jer je CRP 120, a leukociti 23. Nakon 4 primljena longacefa, stanje isto i upucuju nas na bolnicko lijecenje. Od tada je proslo 20 dana i mi smo i dalje tu sa visokom temperaturom, kasljem i jakom sekrecijom iz nosa. Dijagnoza je bakterijska infekcija, a od antibiotika primani longacef, amikacin, zatim vankomicin 12 dana i sada miripam vec tri dana. Sta dalje kada je bakteriju nemoguce izolovati?

  • Bakteriju je MOGUĆE izolovati samo ako se hemokultura (uzorak krvi na bakteriološki pregled) uradi PRE započinjanja antibiotske terapije. To nije standardna procedura, a Vaša beba je lečena u skladu sa opšte prihvaćenim preporukama u ovoj situaciji.

   Kad se ova infekcija izleči potrebno je detaljno ispitati bebin imunitet i napraviti plan dodatne vakcinacije (pneumokokna vakcina…) sa Vašim pedijatrom.

   Svakako bi bilo dobro bebu NE davati u kolektiv do proleća.

 15. Poštovani,
  Moj sin ima 2 godine i 2 meseca i dobio je temperaturu koja se kretala od 37,3 do 39,5. Temperatura je trajala samo 24h, tj. dobio je oko 23h i imao celi dan da bi nestala u 22h i od tada nema temperaturu. Dete je veselo, dobro jede. Osim te temperature koja je trajala samo jedan dan drugih znakova nema. Da li da odvedem dete kod lekara i uradim analize iako nema temperature? Da li je moguće da je se sam organizam izborio sa eventualnim virusom ili bakterijom (što je malo verovatno) u roku od 24h?

  • Ako se temperatura ne vrati – besmisleno je da se dete vodi na pregled, imajući u vidu da je odličnog raspoloženja.

   Sasvim je moguce da se dete izborilo sa infekcijom što je odlična vest.

 16. Postovani,

  imam sina od 3 godine i kraajem novembra je bio bolestan, imao je uplau grla sa temperaturom zbog koje smo pili amoksiklav sirup. Po zavrsetku terapije, nakon 3 dana dobrog opsteg stanja ponovo se razboleo, ovog puta dobio je gnojnu anginu i upalu usiju. Moraam da napomenem da se na usi zalio od samog pocetka (dakle od kraja novembra) pri cemu na pregledima nije nadjen nikakav proces u usima. Tokom angine i upale usiju CRP mu je bio 70 . Nakon hemomicina, isli smo na kontrolu kod ORL lekara koji nam je zbog upale usiju koja jos nije prosla na desnom uvetu (na levom jeste), kao i jos uvek crvenog grla prepisao Tridox sirup 5 dana. Nakon te terapije CRP je pao na 20. Po savetu naseg pedijatra, kontrola nije bila potrebna kod nje nego kod ORL lekara opet. Na kontroli je ustanovljeno da je stanje sa usima “mnogo bolje” i nisu nam savetovane dalje analize CRP-a ni krvi. Buduci da se detetu staanje vidno poboljsalo i da je bio dobro raspolozen, ja sam ga nakon 2.5 nedelje boravkaa kod kuce odvea u vrtic.
  Juce je poceo ponovo da se zali na uvo (desno, ono na kojem se upala duze zadrzala) i danas smo isli kod lekara privatno gde je konstatovano pucanje bubne opne (curenje iz uha) na desnom uhu. Grlo mu je opet crveno i dobio je terapiju Pancefom 7 dana uz kapi za usi i sprej za nos.
  Mozete li mi dati svoje misljenje? Da li se bolest vratila zbog neadekvatnog lecenja ili je u necemu drugom problem? Posto je proslo 2 nedelje od kraja terapije, malo mi zvuci verovatno da se dete ponovo razboli ako je terapija do kraja sprovedena i a ko je bila delotvorna. Hvala unapred.

  • Vašem detetu sasvim jasno treba iskusan ORL specijalista koji se baš bavi malom decom i da proceni dete čim se ova infekcija završi! Cilj je da se utvrdi uzrok ponavljanih upala.

   NIJE rešenje u ovolikim antibioticima – to nije put ka trajnom rešenju.

 17. Postovani.. Imam bebu od 8 meseci. Imao je prehladu, kasljao, sekret iz nosa, vadio je krv , rezultati svi ok, cpr negativan. dr nas salje kod plucnog, levo pl.krilo kao sisti malo. Sumnja da je upala pluca. Beba je vesela, nema danima temp., jede, normalno se ponasa. Pije antibiotik i dve vrste inhalacije ima dnevno. Vase misljenje? Hvala!

 18. Postovani,
  Nas sin od 13 meseci je krenuo u vrtic, nakon par nedelja su nas pozvali iz vrtica i rekli da dete ima dijareju, medjutim kada smo dosli kuci tecnih stolica nije bilo.U toku noci je dobio temperaturu 38,7, koju smo skinuli paracetamolom. Nakon par dana je opet u toku dana dobio jednom temperaturu, do 38,5, i to se ponavilo jos jednom. Na pregledu kod pedijatra nije pronadjeno nista(grlo, pluca, nos), uradjena je krvna slika, Hb 120, eritrociti 4,6, leu 22 (neutrof.17), dobio je terapiju Cefaleksin sirup i od tada se temperatura nije vracala.Sve vreme je on zivahan i veso. Ceakmo nalaz urinokulture…Ukoliko je sterilna, da li imamo razloga za brigu, vezano za uzrocnika infekcije?

 19. Postovani,moj sin ima 2godine i 8 meseci..prije par dana je zavrsio sa inhalacijama berodualom i pulmicortom jer je dosta kasljao…sada se ponekad yakaslje ali znatno manje…medjutim poslednja tri dana mu se izutra javlja temp do 38 koja prodje sama od sebe…Da li ga opet voditi pedijatru?

 20. Poštovani,
  uh odakle početi????
  Ovako imam dvije kćerke jedna ima 10 godina jedna 15 mjeseci.
  Krećem od ove od 15 mjeseci. Prije 20-ak dana jednu noć je imala temperaturu 38.2, spala bez antiperitika, nije bilo nikakvih znakova infekcija tako da je nisam ni vodila dr. Nakon par dana zapušio joj se nos I primjetim znake konjuktivitisa, odvedem kod dr.da joj antibiotske kapi za nos-upaljena sluznica nosa, kapi I mast za oči I sirup za kašalj. Nakon 2 dana dobije jako visoku temperaturu koja je išla do 40 a nije se mogla skinuti ispod 39, uradimo nalaz, urin uredan le 11, sedimentacija malo povišena, dr.naravno da antibiotik širokog spectra koji ja nevoljno uključim djetetu. Prije nego sam uključila antibiotik kreće osip iza uha koji se polako proširuje na vrat, uključim antibiotik a osip I dalje napreduje sad na stomak I leđa. Pošto me osip jako podsjećao na morbile-narodski kazamak ja opet kod dr, uradimo nalaz, le nakon 2 dan sa 11 pali na 5, ona odmah isključi antibiotik, smatra da nisu morbile jer je u međuvremenu pala temperature a osip I dalje napreduje. Znači teperatura je trajala 4 dana jako visoka I samo odjednom prestala, osip krenuo od uha, lica, stomaka, leđa spustio se na noge I tim redoslijedom I nestajao, a sve je krenulo od konjuktivitisa I zapaljenja sluznice nosa, s tim da je I dr.taj osip ličio na morbile ali se nije poklapalo to što je izbijao I kada je temp.pala uglavnom to se se završilo, a da nisam rekla da beba nije još primila MMR.
  Starija kćerka prije par dana jedan dan imala temp 38 samo što je njoj bila I muka. Evo prekuče dobila konjuktivitis I zapušen joj nos, juče uradili nalaz krvi I urina, le 11 sedimentacija isto malo povišena, urin blago opalescentan, 1-2le. Naravno dr.da antibiotik najšireg spectra jer su joj grlo, uši I pluća čisti pa da ne bi dalje razmišljala neka joj sve pokrije što je meni nonsense. Ja odbijem da joj dam takav antibiotik, želim da znam šta je pa neka se I razvije ali ti nalazi po meni nisu ozbiljni u toj mjeri da se daje antibionik maltebne preventivno. Uglavnom uradim jutros urin dobar, bjelančevine negativne, nema le, ima samo nešto pločastog epitela.
  E sad interesuje me da li je moguće da su ti le povišeni zbog konjuktivitisa?
  Da li je moguće da su ovo ipak bile morbile iako je tepmeratura trajala 4 dana?
  Da li je moguće da se to isto sada dešava sa ovom starijom iako je ona redovno vakcinisana?
  Izvinjavam se na dogačkom postu.
  Unaprijed se zahvaljujem!

  • Jedno je sasvim jasno – ovo je VIRUSNA ospa!

   Da li morbili – sada je to NEMOGUĆE sa sigurnošću proceniti! Jedini nacin da se to proceni je da se kasnije (u dogovoru sa vašim pedijatrom) uzme krv na virus morbila i da se dilema reši. Ima virusa koji liče na morbile, ali NISU male boginje – svakako, ovo se odlično završilo.

   I konjuctivitis i sve drugo je deo virusne infecije, a nalaz urina zaista NIJE za brigu!

 21. Imam sina od dve godine koji je pre deset dana prvi put dobio temperaturu i odveli smo ga kod lekara koji je konstatovao da mu je grlo malo crveno ali nema upalu usiju i nema nista na plucima. Kako temperatura nije spadala vec je bila sve visa 39c i 40c nakon par dana dobio je da pije pancef i davali smo mu eferalgan sirup. Nije nista jeo danima apetit nije imao ali je unosio dosta tecnosti. Dva dana nakon primene terapije je imao temperaturu 40c koju smo pokusavali da skinemo tusiranjem i eferalganom sto je izazvalo povracanje primenom sirupa pa smo presli na cepice. Nakon dva dana temperatura je spala ali apetit i dalje nema i jako je razdrazljiv place i vristi baca se….. juce smo isli na institut za majku i dete gde mu uradjen pregled stomaka, analni pregled, uradjena krvna slika i po recima lekara sve je dobro. Leukociti 9.7 ; eritrociti 4.86; ono sto je poviseno distribucija eritrocita 19.4; trombociti 556. Kada smo se vratili kuci vristao je jod dva sata i zaspao je tek kada je dobio eferalgan. U toku dana je slabo jeo i i dalje je razdrazljiv i opet se probudio u toku noci vristao i plakao oko dva sata. Da li je moguce da pancef lose utice na njega jer sam primetila da nakon primene leka posebno postaje radrazljiv? Inace pored pancefa mu dajem linex dva puta dnevno po pola kesice. Vec par dana nema temperaturu ali imam osecaj da ga nesto boli zbog njegovog ponasanja. Od juce je poceo da kaslje i nosic mu curi. Moram da naglasim da je pre mesec dana imao upalu uha i da je sedam dana bio pod terapijom amoksiklava koja je nakon sedam dana zamenjena ospomox-om koji je pio jos sedam dana. Pre toga nikada nije imao problema sa zdravljem niti je dobijao neke terapije.

 22. UNUK STAR 4 I PO GODINE…LEZAO U BOLNICI ZARAZNO7 DANA,JOS JE BOLESTAN…RADILO SE PO NJIMA O TESKOM OBLIKU AKUTNOG,FEBRILNOG GASTROENTEROLITISA NEJASNE ETIOLOGIJE,UREDNOG TOKA TE ZNACIMA BRONHITISA . DIJAGNOZA :GASTROENTEROCOLITIS ACUTA FEBRIUS (A04.9) BRONHITIS ACUTA STOLICA NA BENZIDIN POZITIVNA SE 20 E 5,2 E 5,0 HB 12,6 HB 12,1 L 12,1 L17,1 TROMB.253 TROMB 458….NAKON 6 DANA PRIJE KONTROLE PONOVO BOLOVI U STOMAKU,I POVRACAO….NOVI NALAZI 24.2. URIN IZGLED ZAMUCEN,BOJA ZUTA, PH KISEL,PROTEINI LOPAL, SEDIMENTACIJA 1-2 E,8-10 L, PLOCAST EPITEL NESTO BAKTERIJA……STOLICA NA BENZIDIN POZITIVNA…I DANAS JE STOLICA POZITIVNA….KRVNA SLIKA OD 24.2. WBC 17,2 MID 1.6 GRAN 12,2 LYMPH 20 MCV 81,1 MCH 27,0 PDW 15,2 PCT 0,340 MID%9,3 GRAVN% 70,7 UZ TO I .PULMO :.POCETAK OBOSTRANE UPALE PLUCA…. TARAPIJA DATA:PANCEF SUSP A 100 MG,7 DANA UZ PROBIOTIKE PROLIFE AMPULE 1PUTA 1 I ONTRIL SIRUP,NEMA TEMPERETURE…ALI NI PRAVE DIJAGNOZE… VELIKU NUZDU IMAO PO 5-15 PUTA..NEKADA SAMO SLUZ,NEKADA MALO STOLICE KOJA JE BILA PRHKA,RASUTA A RIJETKO NORMALNIJA…..ULTRAZVUK STOMAKA RADO JE 2 PUTA…I KAO UREDU ..ZADNJI 10 DANA NEMA STOLICA SAMO 1 DNEVNO I JUCE URAĐEN NALAZ BENZIDINA I NEGATIVAN JE…ALI …ALI TO JE JEDAN NALAZ….A WBC JE SADA 20,2 … DATI SU UZORCI STOLICE NA PARAZITE… LJEKARI NEZNAJU OD CEGA JE BENZIDIN POZITIVAN BIO OD 8 FEBUARA PA DO 18.3 I ZASTO SU LEUKOCITI POVECANI…STA DA RADIMO…STA

  • To je, bez dodatne gastroenterološke procene naprosto nemoguće reći. Dodatna otežavajuća okolnost je antibiotska terapija respiratornih infekcija.

   Kad prodje ova terapija, ima smisla da pedijatar – gastroenterolog vidi nalaze i dete.

 23. Poštovani, imam sina starog 8 dana. U petak oko ponoci je lepo ruckao, nakon toga je legao da spava i culo se kao da stenje kad izdise. Ujutru je isto oko 6 lepo ruckao, ali se opet culo stenjanje. Sutra ujutru smo ga odveli u Tirsovu, gde su konstatovali da ima visoku temperaturu 38,7C i povisen CRP (upala mokracnih kanala) ali se on dobro osecao i lepo izgledao. Nakon 6 sati su nam rekli da nije imao vise temperaturu, i od tada je nema 2 puna dana, lepo jede, spava, piski, kaki … i inace dobro izgleda. Lekar nam je nakon 2 dana rekao da ima jaku (bas ta rec) upalu mokracnih kanala koja u pocetku nije bila u krvi, vec samo u urinu, ali sad je stigla i do krvi. Dete i dalje dobro izgleda spolja, jede lepo, nema temperaturu. Interesuje me koliko je opasno sto on tako mali ima bakterije u krvi (rezulate urinokulture cekamo, kao i ultrazvuk). Koje su sanse za izlecenje? Da li se mogu pojaviti posledice i koje? Samo da napomenem da pije majcino mleko.

  • Očigledno je infekcija prepoznata na vreme, pa će antibiotska terapija efikasno rešiti problem.

   Posle ultrazvučnog pregleda bubrega i mokraćnih kanala će sve biti jasno.

 24. Postovani,molicu Vas da mi date komentar na analizu krvi mod deteta od dve i po godine. Nikada do sad nije pio antibiotike. Imao he tri dana visoku temperaturu i kasljao je ,a doktor mu je dao sirup cefzil,pa smo uradili analizu krvi.
  Crp -0,65
  Eritrociti 5,19
  Leukociti5,6
  Hemoglobin 127
  Hematokrit 0,36

  Trombociti 237
  MCV 70,1
  MCH 24,5
  MCHC 349

  neutrofili 0,23
  Limfociti 0,58
  Monociti 0,18
  Eozonfili 0.01
  Bazofili 0,00
  Nezr.granulociti 0,01
  Interesuje me kakva je krvna slika i da li he u pitanju virus?
  Unapred hvala

 25. Poštovani,molim vas za savjet u vezi svoje 7-godišnje ćerke.Naime dijete se već treći mjesec žali na bol u uhu,pregledom ništa nije vidljivo osim uvećanih krajnika koji nisu zapaljeni akutno.Leukociti su jako povećani,kao i crp.U februaru je pila hemomycin,u martu je dobijala garamicin injekcije i cefalexin sirup jer je i urin bio pološ.e sad ponovo je dobila temperaturu prekjuče 38,8,žalila se na bol u uhu.Nalazi su sljedeći:crp 105,66,leukociti 19,23,neutrofili 14,40.urin ima 10-12 leukocita,eritrocita 1-2,nešto bakterija i neg.proteini.Njoj je juče spala temperatura i sad je nema uopšte,a nalazi su tako loši.dr nam je propisala xciclav 2x sirup.Koje nalaze mi preporučujete da odradimo,jer se bolest stalno ponavlja?

 26. Postovani, moj sin je imao temperaturu samo jedan dan 38.8, nakon cega sam mu dala prepisani sirup i temperatura je nestala sledeci dan. Osim temperature, nije bilo drugih simptoma. Pedijatar nam je preporucio taj isti dan da uradimo krvnu sliku privatno, jer je bio vikend, pa da ne bi cekali. Iako se temperatura spustila na normalu sledeco jutro ipak sam odlucila da mu uradim krvnu sliku. Dobili smo rezultate zajedno sa referentnom tablom, pa me zanima komentar na opste stanje krve slike, kao i sta znaci kada su u ovolikoj meri snizeni neutrofili. Molim za komentar i hvala unapred. U svakom slucaju imamo zakazano uskoro pa cu proveriti i sa svojim pedijatrom :)

  Eritrociti : 4,79
  Leukociti: 7,2
  Hemoglobin: 123
  Hematokrit: 0,36
  Trombociti: 349
  MCV: 74,7
  MCH: 25,7
  MCHC: 344

  Neutrofili: 0,09
  Limofciti: 0,76
  Monociti: 0,14
  Eozinofili: 0,01
  Bazofili: 0,00
  Nezr.grnulociti: 0,01

 27. Moj sin ima 2 godine i 9meseci. Pre 3 nedelje je imao temperaturu koja je trajala 8 dana (palitrex ukljucen 6.dana), ispod pazuha se opipava uvecana limfna zlezda, velicine zrna graska, na krajnicima je imao gnoj. Analize: prokalcitonin 0.18, neutrofilni granulociti 6,9, distribucija trombocita 18,1. Sve ostalo je uredno. Pre 3 dana je ponovo dobio temperaturu, grlo crveno, limfna zlezda se nimalo nije povukla/smanjila( sto me najvise brine), juce je ukljucen pancef. Danasnje analize: le 11,06, crp 38,12, limfociti 5,36, monociti 1,6, distribucija trombocita 8,9. Sve ostalo je u normalnim granicama. Temperatura varira od 38,2 do 39,3. I razmaci su duzi, nocas je imao oko ponoci temperaturu pa sve do veceras u 20h nije imao. Brine me najvise ta limfna zlezda..

 28. E ovako. Ptimjetila sam da urin u male 6 mjesecne ima cudan miris. I jedan dan sam je oprala i da je obucem djete bukvalno poce plakat urlat. Aj ja za djete dok. Normalno objasnim sta kako. Nema teper.jede imamo 2 zubica. Dok rekne da uradim urin i uradila leukociti urina 8 do 10 . dala mi da pije brusnicu i sirup . i da uradim opet urin za 7 dana. Ja danas uradim joj urin kad tamo leukocita DOSTA i dosta bakterija. HVALA

  • Današnji nalaz urina ukazuje na URINARNU infekciju! Masa leukocita i bakterija to jasno pokazuju.

   To MORA da vidi Vaš pedijatar i prepiše odgovarajuću antibiotsku terapiju.

 29. Postovani moja kcerka ima 2.5 god I od marta ima problem sa zatvorom. Nakon cega je konstatovana candida u stomaku.dobila je gel daktarin. Puno je pila soka od jabuke. Razblazen sa vodim. Nije jela jer se zasiti. Nalaz je pokazo da je sad problem u jetri asat je bio 48 sad 41.alat 17.nakon toga leukociti joj pa daju na 6630. Otisli smo u bolnicu. .Inace u inostranstvu zivimo I rekli su da ima problem sa stitnom zlijezdom. Bili smo sokirani da li je moguce da tako malo dijete ima povisenu stitnu.da li je to genetski jer joj je prambaba imala I babina sestra. Molim da mi nesto vise o tome kazete. Da li su moguce posljedice u razvoju. Sledece pitanje je. ..da li je moguce da sok od jabuke osteti jetru I povise se enzimi. Kako tretirati. Sada 7 dana iskljucivo pije vodu. Da li candida ima veze sa jetrom I da li je mozda zbog toga jetra asat povisen. Da kazem da je prije 3 dana imala pad temperature na 3.5 osjecam se kao u zacaranom krugu. Molim objasnjenje I vel pozd

  • Sok od jabuke NE MOŽE oštetiti jetru, baš kao ni kandida! Tu zaista nemate razloga za brigu.

   Problem sa štitnom žlezdom se naprosto NE može komentaristai bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u laboratorijske analize. Sve detalje vezane za ovaj problem zaista morate razmotriti sa lekarom koji je dijagnostikovao ovaj problem.

  • Krvna slika (kao i biohemijski nalazi) se mogu kometarisati samo kad se ima uvid u sve parametre.

   Pravo (egzaktno) tumačenje nalaza daje lekar koji je pregledao dete i indikovao lab. ispitivanje.

 30. Postovani
  moja kcerka ima 2.5 god I vec 5 dana joj pada temp oko 36.3 do 35.2.da li je to normalno. Nikada nije imala do sada pad temp.prije par dana su joj otkriti preko krvi da stitna zlijezda da funkcionise kako treba. Da li to sto se nocu hladI ima veze sa stitnom. Tsh joj visok 9.77 je.pozd

 31. Moja kcerka ima 2.5 god. Svako vece pred spavanje se pocne hladiti pa joj de vrati toplota. Uglavnom celo I obrazi. A veceras osjetim i ruke I stomak. Preko dana joj je normalna temp. Cim ustane I probudi se vrati joj se toplina. Padne joj temp I do 35.5 …Sta mislite dr na sta da obratim paznju.da li krvna slika ukazuje na nesto a ja ne znam. Vadjena joj je krv I ima par odstupanja.vel poz

 32. Molim za savet imam sina 4 god poceo je pre 10 dana da ucestalo mokri svaki sekund trci davala sam mu cajeve sok od brusnice i pijo je baktrim sirup 6 dana bolje mu je jeer sada neide bas stalno nekad se zaigra pa i po sat vremena ne ode ali nekad opet za 5 min 5 puta ode nalaz urinokulture uredan da li je moguce da trazi neku paznju jer nista ga ne boli veseo je ?

  • Ako se ovo nastavi – obavezan je pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi da li još nešto treba da se radi. Do pregleda da se intezivira higijena genitalija.

 33. Postovani, detetu od 2 ipo godine se u poslednjih nedelju dana dva puta pojavila visoka temperatura 39.5 uvece bez ikakvih drugih pokazatelja bolesti, koja prodje posle jedne doze paraceta i sutradan nije prisutna. Sta predlazete da uradim. Zahvalna na odgovoru

 34. Sin ima 3,5 godine, u razmaku od mesec dana do dva meseca maksimalno ponavlja se isto, visoka temperatura(39) koju spustamo sirupima, jako crveno grlo i kasalj skoro svaki put. Par sati pre nego sto krenu simptomi pozali se na stomak i onda povracanje, ponekad proliv i posle par sati krece temperatura… i nikad ne prodje bez nekog jakog antibiotika a po nekad i injekcije, ako mu doktor da neki slabiji sirup (palitrex) nema nista bolje dok ne dobije nesto jace (tridox)poslednji put kad smo mu radili bris, nasli su mu hemophilus…
  redovno je primao vakcine, isprimao je i pentaksin. Uzimali smo svakojake tabletice i vitamine za apetit koji mu je inace veoma slab… Molim za bilo kakav savet, neznam za kog specijalistu da trazim uput i kako da mu pomognem.

  • Bez dodatnih analiza (bris grla, krvna slikani crp, pregled urina…) koje NESUMNJIVO pokazuju bakterijsku infekciju je BESMISLENO ovoliko “tovarenje” deteta antibioticima!

   Imunitet treba ojačati povlačenjem iz kolektiva (ako ide u vrtić), zdravom ishranom uz davanje probiotika.

   Ukoliko se i pored toga infekcije nastave – treba proveriti imunitet deteta kod imunologa.

 35. Postovani, cerkica ima 19 meseci i krenula je u vrtic.Pre 20 dana imala ke visoku temperaturu ( do40) sa jakom sektecijom iz nosa i promukloscu i konstatovan je virusni laringitis.Temperatura je trajala 7 dana a nalazi su svi bili dobri crp (0,1) krv i urin uredni. Za vreme trajanja bolesti primetili smo da ima neobicne sare kruznog oblika po jeziku i veoma neprijatan zadah to smo naglasili kao i da cesto drzi jeIk napolju. Lekar je prepisao nystatin kapi 3*dnevno. Nakon sto je laringitis prosao i ona ispila terapiju ( Aerius sirup) uradili smo nalaze koji su opet bili uredni osim blago povecanih euzionofila ( nadam se da sam dobro napisala). Neprijatan zadah i fleke sa jezika se nisu povukle ali su bile malo blaze. Nije proslo 7 dana cerka opet ima jaku sekreciju iz nosa koja je od prvog dana zelene boje, dobila je teperaturu 38,8( dali smo ibalgin) odbija da jede, i dalje non stop drzi jezik napolju, ima opet fleke i neprijatan zadah.Moje pitanje je da li pored urednih nalaza i mirnog crp-a ipak moze ppstojati neka infekcija bakterijska ili gljivicna i da li da radimo bris nosa i grla?

  • NEMA dileme – bris jezika i grla (BEZ brisa nosa) treba uraditi!

   SVE ukazuje da se radilo o virusnoj infekciji, ali je dodatna infekcija gljivicama (candida) moguća, pa treba uraditi bris. Brisom će se isključiti i eventualna sekindarna bakterijska infekcija (što je voma malo verovatno)..

 36. Postovani;moja cerka ima skoro 8 godina. vise nego dvije sedmice ona je neraspolozena,zali se na bolove u stomaku,place bez pricine,kaze da je nesto tera da place,da nemoze to da zaustavi. Nema temperatura! Jel moguce da se radi za poviseni leukociti ili neka druga infekcija..? Unapred HVALA!!!

 37. Postovani,sin mi ima 3god i 3 meseca. Vec peti dan ima temp koja je prvih dana isla i do 39,5 a poslednja dva dana ne prelazi 38,7. Radili smo nalaze,crp je 39,9 , leukociti 15,sve ostalo je u redu. Od doktora smo dobili terapiju almacin na 8sati i inhalacije tri puta dnevno sa berodualom. Medjutim temp i dalje ne prolazi. Da napomenem,zbog cestih bronhitisa poslednja dva meseca je singularu. On je zivahan,lepo jede,pije tecnost bez problema. Znaci jedini simptomi su temp i sekret iz nosa koji nije obilan. Da li opet posetiti lekara ili sacekati jos?

 38. Postovanje,
  Moja kcerkica od 27 mjeseci, prvo je prije 10-ak dana dobila vodenastu stolicu koja je izuzetno jakog mirisa bila, trajala je 7 dana, nakon toga 5 dana temperatura je isla do 38,6. Jezik joj je oblozen bijelim naslagama i manji dio nepca, na usnici ima kao plik a sada se pojavljuje i crvenilo i otecenost desni.
  Stolicu smo regulisali ishranom, temperaturu vise nema.
  Na prvom pregledu kod doktora, dobila je nistatin kapi.
  Kako se stanje u ustima pogorsavalo otisli smo u hitnu i drugi doktor je propisao amoksicilin sirup i rekao da joj vise ne dajemo nistatin, rekao je da je grlo problem.Da napomenem da ne kaslje i nosic joj ne curi.
  Stalno place, zali se da je bole usta, trazi hranu i onda se zaplace jer ne moze da jede, dosta je iscrpljena.
  Zamolila bih Vas za Vase misljenje, i da mi preporucite sa cime da joj izapirem usta i da joj barem ublazim malo bol.
  Da napomenem, zivim u inostranstvu i odlazak kod pedijatra ceka se i po mjesec dana, zato samo idemo u hitnu sluzbu.
  Unaprijed, veliko hvala!

  • Bez pregleda je zaista nemoguće proceniti problem, a očigledno je da imate suprotna mišljenja 2 lekara, što otežava celu procenu.

   Gentiana violet 1% rastvor je najbolji, ali se u inostranstvu teško nalazi. Nanosi se 3 do 4 puta na jezik i sluznicu usta POSLE obroka.

   Za bolove dajte paracetamol, cak iako nema temperature.

 39. Poštovani doktore,
  moj unuk ima nepunih 7 meseci i od pre 4 dana je u bolnici. Poslednjih 3 nedelje je stalno imao temperaturu preko 39 stepeni, malo mu je cureo nosić i izbio mu je 1 zubić, sad izbija drugi. Kćerka ga je 3 puta vodila kod pedijatra i svaki put joj je rečeno da je to zbog zubića i dati su sprej za nos i drugi za grlo. Treći put kad je bila dete je izmereno, utvrđeno je da nije napredovao ni grama ( sve te 3 nedelje je plakao, slabo sisao, odbijao kašastu hranu i skoro opšte nije spavao, a inače je dobra i vesela beba koja lepo jede i spava ), a ipak je dobio vakcinu i poslat je kući uz istu konstataciju ”da je to zbog zubića”. Istog dana kćerka ga je odnela u Dečiju bolnicu u NS, tražeći drugo mišljenje i detetu je izvađena krv-mali broj eritrocita i CRP 116, pa su odmah zadržani u bolnici. Posle analize mokraće, snimanja pluća i UZ abdomena, rečeno je da ima malo uvećanu slezinu i proširene bubrežne kanale, ali ne mogu da utvrde gde je bakterijska infekcija i ne mogu da se slože da li je upala pluća ili nije, svako ima svoje mišljenje. Nalazi mokraće su dobri, ne povraća, nema proliv i na antibioticima je od tada. Molim Vas za savet, jer smo van sebe zbog toga što ”ne znaju šta mu je”, kome da se obratimo i šta da radimo. Hvala unapred na odgovoru.

  • Nemoguće je, bez pregleda i praćenja bebe (kao i uvida u sve analize) dati precizan sud o ovom problemu!

   Ono što je NAJVAŽNIJE je da je dete sada u odlicnim rukama, a antibiotici će odraditi posao, pa će beba biti bolje.

 40. beba od 9 mj. ima temperaturu a svi nalazi krvi glave stomaka a i dalje ima visoku temperaturu dali su inekciju u kicmu i temperatura je spala su dokrori kazu da ima bakteriju u krvi koliko je to opasno i koliko treba da se izljeci

  • I pored velike želje da pomognemo, naprosto je nemoguće dati bilo kakvu procenu bez pregleda i praćenja deteta, uz uvid u sve urađene analize.

   Sve detalje treba razmotriti sa lekarima koji leče Vaše dete.

 41. Postovani potrebna mi pomoc…
  Sincic 3.5 godine 15.10 dobija upalu uha izabrani lekar konstatuje da je upala zapustena iako se on nije zalio do dana kada je odveden kod doktora… Da napomenem da je dete krenulo u vrtic u Avgustu(pre toga za cele 3 godine nije 3 puta bio bolestan…) koristimo kapi za usi i ospamaks upala prolazi i dete normalno ide u vrtic do 20.12 kada nastaju veci problemi, opet upala uha, kao i grla doktor prepisuje Amoksiklav 9 dana i 5 dana ujedno kapi za usi 3×3 kapi dnevno Deksametazon nakon terapije u utorak 29.12 dete vodimo na kontrolu i doktor nam kaze da su nalazi uredni, kako grla tako i uha.
  Medjutim dete od srede uvece 30.12 ima povisenu temperaturu od 38.3 pa sve do 39.5… Temperatutu smo skidali sa paracetamol sirupom, dete postaje zivahno ali nakon 5-6 sati visoka temepratura se vraca…
  Veceras 01.01 dete vodim u dec dispanzer gde je doktor ustanovio da su detetu oba uha crvena i salje nas u bolnicu kod dezurnog ORL koji konstatuje isto i daje misljenje Penicilin injekcije 800.000 sedam dana… I sol operil kapi 3×2 kapi…
  Sta raditi, nisam pametan samo znam da je amoksiklav jaci antibiotik od penicilina a nije pomogao??
  U medjuvremenu pozivamo izabranog lekara koji preporucuje Pancef sirup a ne Penicilin injekcije…

  Hvala unapred.

  • Sirup je, u ovoj situaciji, svakako bolji izbor od injekcija, pa mislim da treba da poslušate Vašeg pedijatra.

   Kad ova infekcija prođe (dakle kad je zdrav) Vašeg sina treba da vidi ORL specijalista koji se bavi decom! To je nacin da se vidi zašto dete ima ovako česte upale uha!

 42. Poštovani molim za savjet,
  imam dijete staro 19 mjeseci, 6 put u posljednjih godinu dana dijete je na terapiji antibioticima, istina često je boležljiva..imala je upalu grla, upalu uha, 2 neutvrđene upale, dva puta u posljednjih 3 mjeseca radila bris nosa i grla, grlo uredno, a pozitivna prvi put na moraxella catarhallis i streptococcus pneumoniae, nakon ponovljenog nalaza nakon liječenja antibioticima prisutna samo moraxella catarahalis ponovno terapija antibioticima, ponavljanje nalaz, nema prisutnih bakterija u nalazu brisa. I 15 dana nakon toga ponovno temperatura 4 dana, koja je u početku bila viša dosezala bi do 38,5 ali bi nakon lijeka spadala i ne bi se javljala po 12 sati, onda se još dva dana javljala jednom dnevno i bila bi oko 37,5…djete slabo jede,gotovo nikako,razdražljivo je, kašljuca, odvodim ju na pregled pedijatru, grlo uredno, pluća isto..radi krvnu sliku, povišena sedimentacija propisuje klavocin 7 dana..međutim mene brine ovakvo često liječenje antibioticima, bojim se da ne ostavi posljedice i da dijete neće moći steći imunitet jer se ni jedan put nije izborilo sa nekom virozom/bolešću bez antibiotika. Zahvaljujem!

  • Prvi naredni korak treba da bude pregled ORL specijaliste koiji se bavi decom oa da se vidi da li je uvećan 3.krajnik i da li je tu možda problem.

   Svakako resenje NIJE ovako često davanje antibiotika!

 43. Moj sin ima 7 godina , treci dan groznicu i temp 39 koju tesko obaramo nocu, preko dana spadne na normalnu. Uradjen urin u redu, ks|
  WBC5.6 LYM 27.3 MID 4.1 GRAN 68.6 LYM1.5 MID0.2 GRAN3.9 RBC4.12
  HBC121 HCT33.2 MCV80.8 MCH29.3 MCHC364 RDW-SD47.0 RDW-CV14.2
  PLT136 MPV7.8 PDW8.7 PCT0.10 P-LCR11.3
  MOLIM ZA SAVET HVALA!

  • Sve ukazuje da se radi o virusnoj infekciii – GRIPU. To obicno traje 5 do 7 dana, ali ako za 3 do 4 dana ne krene na bolje – pregled kod Vašeg pedijatra se mora obaviti.

 44. moje postovanje;imam sina sedam godina koji je za mesec dana imao tri puta temperaturu;prvi put je dobio temperaturu 39 cak je isla i do 41;trajala je tri dana;pio je antibiotik;krenuo u skolu i izdrzao nedelju dana i temp se vratila;isto tri dana;kombinovala sam brufen i febricet na tri sata jes se temp vracala brzo oped je dobio antibiotik;isto se ponovilo;krenuo u skolu i posle nedelju dana oped temperatura;da bi ja trazila od takozvanog pedijatra da se vadi krv da vidimo sta je u pitanju jel ja smatram da to nije normalno pedijatar je rekao da sumnja na koksaki virus;onda na svinjski grip i na kraju kada su dobijeni nalazi zakljucila je da mu je virus napao kostanu srz;to je zakljucila na osnovu nalaza koji pokazuje lim 72:6 mon 3;7 gra 23;7;izvadjena je krv 08 03 2016 ;ponovili smo to sve danas i vrednosti su ove lim 75;4 mon 5;8 gra 18;8 ;a na osnovu ovog GRA ona je zakljucila da dete ima napadnutu kostanu srz i da ga drzim u strogoj izolaciji ili ga salje za bolnicu;on je sada dobro nema temperaturu i veseo je i razdragan;samo mi recite dali obicna kks moze da pokaze dali dete ima koksaki virus;svinjski grip i da mu je virus napao kostanu srz
  s duznim postovanjem mama koja nezna vise sta da radi

  • Ovo što ste opisali zaista ukazuje na virusnu infekciju, ali je naprosto NEMOGUĆE bilo sta preciznije zaključiti bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u sve nalaze.

 45. Poštovani,
  Sin (23 meseca) je prvi put imao upalu pluća sa 7meseci(bolničko lečenje, longacef, inhalacije), u narednih 5 meseci je imao 3 bronh. opstrukcije i bio na profilaksi singularom. U medjuvremenu je imao i febrilne konvulzije. 9 meseci makon prve upale pluća ima drugu, a mesec i po kasnije i treću upalu pluća. Ne ide u kolektiv. I svaki put isto- krene virusna infekcija, i četvrti dan završi hospitalizovan sa upalom pluća, pored hemomocina koji mu se daje već dva puta za svaki slučaj zbog sekundarne bakterijske infekcije, berodual na 6 sati tri dana i pulmicort na 12h.Je li moguće da svemu ovome nema leka i da svaki virus ovako završi. Primio je sinflorix vakcinu. Molilla bih za vaš savet.

 46. D. Vece, moja cena ima 8 godina, bili u bolnici, primali longer i infuziju, imali smo dijagnostifikovan Sarah, trenutno pijemo parcef narednih 1o dana, jezik nam je malinast, kada da očekujem da se prsti ljute i moze li da dobije temperaturu?i

  • NE mora se desiti ljuštenje prstiju, ali ako se desi – NIJE za brigu!

   Ova terapija bi trebalo da reši infekciju, a ako se OPET pojavi visoka temperatura, OBAVEZAN je kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

 47. Moje postovanje. Sin ima 22 meseca i danas mu je radjen crp,, vrednost je 9. Kontrola nam je zakazana za dva dana pa me zanima da li se to smatra velikim odstupanjem. Leukociti su pre dve nedelje bili 18,8 a danas su 12,3 ( posle terapije Panklavom). Neutrofilni granulociti ( danasnji rezultat ) su 35,8. Dete nema nikakve tegobe, veselo je, apetit uredan… Molim za vase misljenje, hvala unapred.

 48. Postovani, cerkici (11 meseci) smo danas radili krvnu sliku-preventivno. Neutrofili su 31 (ref. od 40-50) i MCHC blago povisen 339 (ref. od 280-320). Zanima me da li je to nesto zbog cega bih trebala da je odvedem kod lekara (ks smo radili samoinicijativno, kao sto vec rekoh)?! Svi ostali parametri odlicni, otprl. na sredini ref. vrednosti. Da napomenem, dete nikada nije bilo bolesno.

 49. Postovani, sin (4 godine) pet dana ima temperaturu koja varira pre podne 37 – 38, uvce skoci na 39 – 40. Tada mu oborimo brufenom, na 36 -37 i tako do ujutru. Dobrog je opsteg stanja, cim temperatura padne ispod 38 sasvim dobro raspolozen. Povremeno kaslje ali pedijatar kaze da nema nista na plucima, i grlo je u redu. Radjen mu je ORL bris prosle nedelje zbog bola u uvetu koji je imao samo jednu noc, i u brisu nisu nadjene druge kulture osim “saprofitnih”. Danas smo uradili krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, i svi nalazi su u granicama referentnih vrednosti. Sutra idemo ponovo kod pedijatra da vidimo sta dalje.

  Imate li neko misljenje o ovome?

  Pozdrav, i hvala unapred

 50. Postovani,
  imam devojcicu od dve godine.Juce je ustala sa temperaturom 38c. Dala sam joj paracetamol sirup nakon cega joj je temperatura pala na normalu, nije imala znakove respiratorne infekcije.Posle popodnevnog spavanja temperatura je skocila na 39,2c.Tada je imala jednu kasastu stolicu.Poucena ranijim iskustvima, uzela sam uzorak te stolice i uzorak urina i odnela u lab. da se urade koprokultura i urinokultura a nju sam odvela kod pedijatra.Doktorka konstatuje da nema respiratornu infekciju, ne daje terapiju vec da je samo pratimo i po potrebi obaramo temperaturu.Uvece ima jos jednu prolivastu stolicu i jednu tokom noci, temperatura i dalje visoka, oko 39c.Danas smo je ponovo vodili pedijatru, sto se tice krvne slike sve je u granicama normale, cak i leukocitna formula.Jedino je hemoglobin 130 a gornja granicna vrednost je 128.Povisen je i CRP, vrednost je 19,62 a gornja granicna vrednost je 5.Doktorka smatra da je u pitanju virusna infekcija, daje joj probiotik Waja i Smectu jednu kesicu dnevno ali i uput za stacionarno lecenje ako se stanje pogorsa.Ona je od jutros do sad imala tri prolivaste stolice u kojima je bilo sluzi, temperature trenutno nema.Moje pitanje je da li mislite da treba preduzeti nesto po pitanju terapije i na sta po Vama ukazuju njeni rezultati, da li bi mogla biti i bakterijska infekcija?Hvala unapred i izvinite na opsirnosti.
  Srdacan pozdrav.

  • Sve navedeno NE UKAZUJE na bakterijsku infekciju!

   Vas pedijatar je ovo odlicno procenio – jasna virusna infkecija koja obicno traje 5 do 7 dana. Nastavite preporuceni tretman i budite strpljivi.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*