Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, unapred se izvinjavam na dugon postu, imam devojcicu 10 meseci, pre dva dana dobila temperaturu preko 38 do 39, narednog Dana odveli je na pregled doktorka kaze pocetak bronhitisa I Daje na sirup valdocef 6ml dnevno I skidanje temperature. Kad smo joj sali antibiotic povratila je u roku od sat vremena. Nakon toga dobija temperaturu 38,6 koja posle brufena ne spada ve je 39.6,vodimo je opet u dz Ali tamo druga dontorka koja Nam daje inekciju I radimo ks I crp. Rezultati crp 3,4, I leukociti 3.7 eritrociti 4.34,hgb 112,trombociti 257
  kaze da nema bronchitisa dete ne kaslje I da nee dajemo antibiotic,jer je virusna infekcija, I ona je I juce imala temp nervozna, slabo jede a u licu rizikasta kapci su joj malo natecene I roze, I’ma te promene raspolozenja kad hoce da se igra I vesela kad nece nista samo se nosa I place. Ne znamo sta dalje molim za savet. Hvala Vam puno.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani imam bebu od 9 meseci vec cetiri dana ima temperaturu koja ne prelazi 38°. Bili smo kod dr. Kaze grlo crveno dao nam antibiotik, ali ona i dalje isto. Nervozna je puno, neraspolozna. Skoro nista ne jede osim sto sisa. Vec sam pocela da brinem kad ovo prolazi?

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani, na vašem sam sajtu jer sam tetka dva dečaka uzrasta 21 mesec i 3 godine. Od septembra su od kada je snaha krenula da radi (obe smo prosvetni radnici) i oni krenuli u vrtić i od tada kreću infekcije. Uglavnom virusne a sada trenutno su bakterijske sa uključenim intravenoznim longacefom, prvo stariji pre 10-tak dana a od pre dva dana mlađi-taman kad se stariji zalečio(crp mu je i dalje povišen 47 al pedijatar kaže da to nije za brigu već da je znak da je bila infekcija, dete je inače dobro osim što još uvek ima šlajm koji izbacuje). Sve to tako traje od septembra, na smenu i u krug i s obzirom da su njih dvojica i približnog uzrasta, kolektiv itd nikako da spoje vise od 10-15 dana da obojica budu zdravi! Nemam neko konkretno pitanje za vas jer imamo odlične pedijatre u koje imamo poverenja a vas sajt nam je to samo i potvrdio. Roditelji i rodjaci znaju da budu jako zabrinuti, što vidim i ovde po komentarima, kada su deca u pitanju a pogotovo mala deca do 5-6 godina i to je razumljivo. Zato je divno što vi postojite, što ste revnosni u davanju odgovora, što ste jasni, konkretni i što ulivate poverenje. Puno vam hvala i što ova stranica postoji uopšte. Možda mi jedino možete reći, po vašoj proceni, nakon infekcija, terapija itd. koliko vremena treba da prodje pa da dete krene u vrtić? Jer smo mi uglavnom do sada po par dana (2-3) posle terapija i dobrog stanja deteta odmah slali dete u kolektiv..šta je tu najpametnije? Hvala puno još jednom. <3

  Odgovori na komentar
 4. Zabrinuta mama 20.03.2018 u 15:00

  Postovani,
  Moja djevojcica od 2 godine i 8 mjeseci je od cetvrtka imala povisenu temperaturu (u petak je isla i do 39.7 i jako tesko smo je skidali). Posto ide u vrtic i pola vrtica je odsutno zbog te iste temperature pretpostavila sam da je viroza u pitanju. U nedjelju je temperatura konacno spala i dijete se vratilo u normalu (jela, skakala, igrala se). Medjutim, u ponedjeljak popodne se vratila temperatura koja je isla do 38.7 i danas smo isli dr. Crp je 33, grlo je upaljeno, nos zacepljen i dr kaze da su pluca puna slajma (tek od danas je krenuo produktivni kasalj, do danas je bio suvi i nos joj je jako curio). Dobili smo Ontril sirup zbog kaslja, tobrex kapi za nos i cefalexin sirup uz napomenu da cefalexin ne dajemo jos uvijek vec ako uvece bude imala temperaturu da pocnemo davati. Da li ima potrebe koristiti antibiotik ovako preventivno? Ili raditi sve ostalo da se slajm iz pluca izbaci?

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.