Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani,
  Šta može biti ako je
  CRP 29,3
  Leukociti 7,1
  Eritrociti 4,2
  Limfociti 51,9
  Neutrofilni granulociti 36,4
  Limfociti # 3,68?
  Dete od godinu dana je 3 dana i noći
  imalo temperaturu oko 39 i malo joj je zapušen nos.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,molila bih Vas za Vase misljenje i savet.
  Imam devojcicu od 6.5 god. od juce ima temperaturu koja je isla preko 39.2 .Lek bih joj dala nakon 38.5 i 30 min. nakon toga temperatura bi joj porasla na 39.2.Nakon davanja leka za obaranje temperature uz normalno doziranje za njenu kilazu i uzrast,temperatura bi joj spala na 38 tek posle 2 sata.Nema respiratornih problema.Dete se zali na bol u grlu,bol u kostima-kaze svaka je koscica boli,boli je desna noga u predelu i oko biceps femorisa,boli je glava i predeo pupka i iznad pupka.Povremeno se pozali i na bol u drugoj nozi na istom mestu.Danas sam joj samo jednom dala lek za obaranje temp. uglavnom tokom dana nije imala a nema ni sada.Posto sam totalno zbunjena i uplasena jer ne znam sta joj se desava,odvela sam je dezurnom pedijatru,koja na zalost nije njena dr.Uradili smo krvnu sliku na moju inicijativu,posto je dr.na osnovu pregleda utvrdila da je virus,a analizu urina cemo uraditi sutra (iako sam ubedjena da nema urinarnu infekciju,posto je inace sklona i njima i vec po boji,mirisu,gustini,peckanju znam kada je ima i uglavnom sama nosim urin na analizu).Po njenom pregledu grlo nije upaljeno,pluca cista,pregledala abdomen,jer sam se izmedju ostalog uplasila i da nije slepo crevo.Dr. na osnovu krvne slike zakljucuje da je bakterijska infekcija i prepisuje sirup pancef i da ujutru odnesemo analizu urina.

  Krvna slika je sledeca: wbc 23,7,Lym# 5,9,Grn#16,8,RDW 14,7,svi ostali parametri u granicama normale,crp nije radjen.

  Molim Vas za Vase misljenje da li je potrebno uraditi i bris grla,da li bi trebalo menjati antibiotik,da li trebam da trazim neke dodatne preglede i pretrage s obzirom da je boli noga-kosti i ima povisene leukocite i povisen RDW?Znate ne smem ni da napisem sta me tu plasi….Molim za savet,sta da radimo?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani doktore, treba mi Vas savet. Devojcica od godinu dana je posle par dana slivanja iz nosa, u ponedeljak dobila temperaturu 37.6 koja je spontano pala. Taj dan je uvece dva puta eksplozivno povratila i ujutru imala jednu poluprolivastu stolicu. Le 17,5, a CRP 8,4. Doktor kaze da je virus. Juce je pocela da kaslje sadrzajno, nos i dalje curi i dobila je 39 temperaturu. Zdrelo mirno, Le 13.4, limfociti 57%, CRP 12.4. Urin uredan, cekamo urinokulturu. Doktor i dalje tvrdi da je virus, ali nam je prepisao Sinacilin da imamo…interesuje me Vas savet? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
Strana 15 od 15<<<1112131415

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.