Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Pin It


Komentari

 1. Moj sin ima 2 godine i 3 meseca. Pre dve nedelje je imao problema sa zatvorom, tako su konstatovali lekari, mada po mom misljenju ima neki urinarni problem. Dali su mu neki laksativ, mada samo jedan dan nije imao stolicu. Danas se ponovilo, od kada se probudio sat vremena je vristao i pokazivao mi da ga boli u donjem predelu stomaka. Recite mi sta da radim. Da li bi trebali da uradimo neko detaljno ispitivanje, posto kada smo otisli kod pedijatra, opet pominju zatvor, a ima normalnu stolicu.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, pažljivo sam pročitala tekst i imam pitanja. Imam ćerkicu od tri godine i pre neki dan je dobila visoku temp koju sam satima obarala, preko 39 i pri tom nijedan lek protiv temp nije delovao. Urađena krvna slika, mokraća i CRP, rezultati osim urina katastrofa! Le preko 24, CRP 180. Moraća uredna, nema infekcije.Dobila je Panklav. Odmah sutradan Le 20, CRP 110 a dva dana iza toga Le 14, CRP 18. Sve je to ok, rezultati se normalizuju ali smo mi u međuvremenu ostali u bolnici i od tad je prošlo evo pet dana gde ona konstantno, na svakih 6 sati ima temperaturu preko 38 (sve vreme pije antibiotik). Pokušavala sam i da sačekam malo, da ne dajem odmah lek protiv temp, rekoh možda će se izboriti da bi nagurala skoro 39 i ja onda, šta ću, dam brufen. Danas (a to je već 6. dan temperature) je doktorka dala da uradimo hemokulturu i uključila venski longacef. E sad, moja pitanja su sledeća: 1. Popila je skoro dve bočice brufena i celu bočicu Panklava, po malo i od Paracetamola, a evo sada i taj Longacef. Da li toliki lekovi mogu oštetiti njene bubrege ili napraviti nekakvu drugu štetu u organizmu? 2. Obzirom da je isključena upala pluća jer se na snimku ništa ne vidi i ako se ne pokažu ni bakterije u krvi (jer šta god smo dosada uradili bilo je dobro, zato doktorki i nije jasno otkud tolika temp), molim za neko mišljenje i savet gde bismo mogli da tražimo dalje uzrok ovih temperatura. Unapred zahvalna, očekujem Vaš odgovor…

  Odgovori na komentar
  • Uzrok je BAKTERIJSKA infekcija za koju se ponekad, naročito kod dece do tri godine, NE vidi ognjište!
   Kad se dete izleči i potpuno oporavi, obavezno da dobije pneumokoknu vakcinu (Prevenar 13 ili Synflorix). Ovo je standardna terapija sa minimalnim šansama da se nešto desi bubrezima!

   Odgovori na komentar
 3. Postovani, imam sina od 2ipo godine. Tri dana je imao visoku temperaturu koja je dolazila do 40,3, radjeni su nalazi, urin u redu, leukociti 24,7, seg 0,80, E 4,17, Ht 31, Tr 281 CRP 50,2. Data mu je terapija Pancef sirup 5ml jednom dnevno. Posle prvog dana koriscenja temeratura koju je dobio u vecernjim satima mu se popela na 38,5 i u roku od sat vremena mu je pala. Poslednjih 12 sati nije je imao. Radjeni su nalazi ponovo sledeci dan, leukociti su pali na 16,4, ostalo je u granicama normala al se CRP popeo na 220. Da li smatrate da treba ostati pri ovoj terapiji jos dan dva i ponoviti nalaze ili odmah preci na Longacef? JOs da dodam da je dete zivahno i veselo sem u trenutcima kad mu je temperatura bila visoka, i da pregledom dva doktora putem stetoskopa nije ustanovljeno nista na plucima.

  Odgovori na komentar
  • Veselo i živahno dete znači da NE treba žuriti sa prelaskom na injekcije! CRP uvek ima “zadršku” od par dana, tako da se pad može očekivati za koji dan. Ipak, konačna procena je u rukama pedijatra koji prati dete, ali se čini da je sirup dobro “pogodio” infekciju.

   Odgovori na komentar
 4. Zdaravo imam cerkicu od 5 god vec dve nedelje je bolesna kaslje boli je stomak ,od juce je pocela i temperatura i zali se da je boli glava teperatura neprelazi 38 i preko dana nema samo uvece .urin je uredu.bleda je ulice i ima herpes na ustima.

  Odgovori na komentar
   • Zdravo Doktore! Imam cerkicu ima 2 godine I 7 meseca, ustanovili smo da ima mokracnu inekciju, ima temperaturu do 39.5, interesuje me da li je opano to sto ima leukociti od 25-30, I krv u mokraci je pozitivan. Pije pancef, i po potrebi paracetamol cepici stavljamo.Hvala

    Odgovori na komentar
 5. Molim za savet… Imam bebu od 7meseci koja je tri meseca unazad bila pod bakterijskim infekcijama.
  Zadnji Put je imala i upalu srednjeg uha jer je od nosica otislo na usi.
  Kao Novorodjence je bila na antibiogicima i prebacena na IMD u Beogradu,tada su joj bili Le 24000,CRP 160. Uzrok infekc nije nadjen,terapija amikacin i pamecil,venskim putem.
  Ono Sto mene zapravo interesuje jeste,posto je zadnja tri meseca unazad bolesna,evo sad i cetvrti put praceno povisenom temp do 39,1C bez drugih simptoma (sekrecije,kaslja) Le su pali na 25000 ,hgb 100,temperaturu jedino nocu nije imala a preko dana konstantno. Danas kad je stala temperatura kavile su se afte po ustima tj nepcima i unutrasnjoj strani obraza,od danas slabo i jede. Dr kaze da je infekc grla koja se siri na usnu duplju i infekcija desnih. Da li je zapravo to to? I sta joj mogu dati za te afte da se povuku?
  Zakazali Smo na IMD kod hematologa i imunologa pa kakvi su to pregledi od prilike? Hvala najlepse na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je da se na IMD ispita IMUNITET deteta! Sve što se dešava je vezano baš za imunitet, pa će sve biti jasnije.

   Afte se nažalost ne mogh izlečiti nekolim posebnim lekom -detetov imunitet i tu mora da odradi posao. Zato je planirano ispitivanje najvažnije.

   Odgovori na komentar
 6. Pardon,sad tek videh da sam napisala da su leukociti bili 24000 i 25000,mislila sam na 2400 i 2500.
  Vama Hvala puno na odgovoru. Bili smo na IMD , ocekujemo odgovor dr. Pasica imunologa postom svakog dana. Ono Sto je dobro,ali ne i najbolje je sto joj se Le popeli na 7000 a HGB 107..trombociti su pali pa pratimo. Sad je u riziku od bakterijskih infekcija. Hvala puno.

  Odgovori na komentar
 7. Postovani
  da li CRP (49.6) moze da bude povecan zbog rasta zuba? Naime, cerka od 19 meseci zadnjih 30 dana ima temperaturu 38-39 svaki dan. Kada joj dam brufen ili eferalgan brzo padne, i teperatura se ne vraca sigurno 10-12 sati i onda ponovo poraste. I tako vec 30 dana. U medjuvremenu smo radili krvnu sliku, CRP, urin i bris grla i sve je bilo ok osim CRP-a, koji je bio povecan. Nas pedijatar misli da su u pitanju zubi, posto su joj u zadnjih 20-ak dana nikle 3 cetvorke, i vidim da joj se priprema jos jedna cetvorka i dve donje trojke? Da li je moguce da joj je pvisena temperatura i CRP od zubica?
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • To je MALO verovatan uzrok povećanja CRP-a.

   Dete mora da se prati, a po potrebi da se analize ponove (ako se pojave simptomi i znaci nekog oboljenja) – URIN bi svakako trebalo proveriti još jednom.

   Odgovori na komentar
   • MI imamo isti problem! Dete ina 6 godina vec 6 dan ima temperaturu! Isla je prvo do 38 , a danas je isla i do 39,1! Dva puta radjena krvna slika i crp , urin i bris grla i sve je u redu ! Da li moze biti uzrok gornja sestica koja izbija, posto je mesto modro i nateceno! Posetili dva stomatologa kazu moze, ali nikada do 39,1 ne ide t! A krvna slika je bas radjena nakon te visoke temperature! Inace je lepo raspolozena i lepo jede! Hvala

    Odgovori na komentar
 8. Postovanje.
  dete 3 god, 4.dan temperatura, prvi dan preko 39.5…Posle su antipiretici drzali i do 12h. Obaraju temperaturu na 36C, nocu na 35C
  4.dan se javlja kasalj, pretpostavljam od sekreta koji se sliva iz nosa. Rezultati 4. dana, Le 7.7, Neutrofili 67, Monociti 5, ostalo u granicama
  Nakon obaranja tempr. dete ima apetit i nastavlja sa skakanjem…
  Da li sacekati jos koji dan ili rizikovati dobitak nekog novog virusa u prepunim cekaonicama?
  Hvala Vam
  Pozdrav

  Odgovori na komentar
 9. Postovani,bebr od 7 mjesci ima temperaturu koja nocu je 37 sa 7 danju je bez temperature i tako poslednijh 2 dana osim jedan dan kad je bio temperature.kaslje ima slajma inhaliram ga berodualom ,od 3 mjeseca ovo je treci put da kaslje i ima slajm.nalazi radjeni orije 2 dana su wbc 16.4 neu 6,62 lym 8.34 hgb 105 mono 1,16.crp je 27.7.dobili smo terapiju amoksiclin 3 ml na 8 sati,da li je u pitanju bakterijska infekcija ?

  Odgovori na komentar
  • To je nemoguće reći bez pregleda deteta! Samo pregled, uz nalaze daje pravu sliku, a Vaš pedijatar je očigledno preocenio da ima bakterijske infekcije pa je zato preporučio antibiotik.

   Odgovori na komentar
 10. Dete od 3 godine koje ide u kolektiv je u maju primalo antibiotike zbog upale uva,u u junu inekcije zbog upale grla,u septembru antibiotike zbog grla i ove ned antibiotike zbog upale uva opet…zanima me koliko je stetno (ili nije) na godisnjem nivou dve upale uva i 4 antibiotske terapije?!Hvala unapred…

  Odgovori na komentar
  • Treba utvrditi UZROK ponavljanih upala uha, a to znači da ORL lekar, koji se bavi decom, pregleda dete. PRE davaanja antibiotika treba uraditi bris grla, pa da se vidi da li je bakterija uzrok upale (manje od 5% dece ovog uzrasta ima bakterijsku infekciju grla).

   Tako ce se smanjiti upotreba antibiotika jer NIJE dobro da dete ovako često bude na antibiotskoj terapiji.

   Odgovori na komentar
 11. Vera Pejovic Vucetic 22.12.2014 u 09:05

  Postovani,
  U nadi da cu naci vise informacija u vezi zdravstvenih problema koje imamo sa nasim detetom naisla sam na ovaj clanak pa bih htela to podeliti sa Vama u nadi dacu dobiti nesto vise informacija.Naime imam devojcicu od 3 godine i 8 meseci.Pre 3 dana se probudila tokom nocu sa bolovima u stomaku posle cega je ubrzo i povratila.Nastavila je da spava i ubrzo se mucnina opet javila a zatim i povracanje.posto se ispovracala odjednom se ukocila i dobila tupi pogled bez ikakve reakcije na okolinu.odmah smo pozvali ambulantu.konstatovali su da je dete imalo epilepticni napad i odmah smo pozli u hitnu de su joj pruzili potrebnu negu posle cega smo prebaceni na decije odeljenje.uradjeni su joj testovi krvi i nista nije pronadjeno.cekamo rezultate stolice i mokrace i zakazano joj snimanje glave.ono sto je interesantno da je prvi put stomacne tegobe dobila sa nekih 10 meseci kada je prvi put krenula u vrtic.zavrsila je u bolnici de su morali da joj uvlace crevo kroz nos do zeludca i da joj tako unesu tecnost u telo.drugi put je zavrsila u bolnici zbog isyog problema sa oko 2,5 godine.u medjuvremenu je cesto imala napade povracanja i bolove u zeludcu i niko nista nije preduzimao.sve do sad.takodje zelim napomenuti da povracanje uglavnom dolazi samo.bez temperature i proliva.izuzetak je zadnji slucaj de je imala temperaturu.zadnji put kada sam merila bila je 38,3.mi zivimo u holandiji i ako znate nekod decijeg doktora sa dobrom reputacijom molim Vas da mi napisete.u obzir dolaze sve zemlje u regionu.Belgija, Nemacka, Francuska, Srbija.Molim Vas za vase misljenje u vezi ovih grubih cinjenica.
  Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • Sada je najvažnije da se dovrši neurološka dijagnostika (EEG, po potrebi skener ili magnetna rezonanca…) i da se stigne do dijagnoze.

   NE mora da znači da Vaše dete ima epilepsiju – to tek treba da se vidi. Svakako će se sve uraditi po protokolu, pa je sada besmisleno da jurite druge specijaliste jer još uvek nema dijagnoze.

   U Srbiji ima odličnih neurologa, ali prvo da se vidi da li će to biti potrebno.

   Odgovori na komentar
 12. decak od 22 mjeseca vec 4 dan ima temperaturu al ne cesto.pojavi se u toku dana 1-2 puta i ima cestu rijetku stolicu.temperatura ne prelazi 38.2 jednom mu bila 38.4 dala ibobrufen . vise se nije javljala taj dan .sutredan je imo 38.1 nisam nista dala za temperaturu nakon 10 minuta sama se spustila.sta se desava da li bi trebala na pregled odvesti.pozzzz

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno je virusna infekcija, koja obučno napravi i prolivčić. Osim lagane hrane i probiotika, za sada ne treba nista da se radi. Obično traje 5 do 7 dana.

   Visoka tepmeratura (preko 39), bezvoljnost deteta, povraćanje, odbijanje obroka…bi tražili pregled.

   Odgovori na komentar
 13. Dječak 5 godina i dva mjeseca , već 5 dana ima temperaturu ppd anzibiotikom amoxicilinom skinemo mu sa paracetamolom dalsyem vrati se nakon 15h do 24h na 38.7 nema sluzi ne slini kašlje pomalo sa slajmom bili smo kod pedijatra preslušan i vraćen danas bili u domu zdravlja Radjeni hitni nalazi crp 23,5 se er 14 leukociti 7 . 12 pdw 18.6 mpv 5.5 i vraćen kuci kao uredni mu nalazi neka nastavi sa antbiotikom
  Ali mene brine ovaj crp i sedimentacija
  9 se ponaša normalno sve ali po noci kašlje pun slajma
  Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • Ako se za 2 dana temperatura NE normalizue, obavezan je pregled i korekcija terapije.

   Analize jasno pokazuju respiratornu infekciju, a velike su šanse da će dete za par dana biti bolje.

   Odgovori na komentar
 14. Postovani,
  Beba od 14 mjeseci, nakon tri dana u vrticu, dobija pojacanu sekreciju iz nosa i kasljucka nocu. Nakon nekoliko dana nocna temperatura do 39. Pedijatri konstatuju da je virusna infekcija. Medjutim, temperatura se nastavlja ucestalije i propisuje se longacef, jer je CRP 120, a leukociti 23. Nakon 4 primljena longacefa, stanje isto i upucuju nas na bolnicko lijecenje. Od tada je proslo 20 dana i mi smo i dalje tu sa visokom temperaturom, kasljem i jakom sekrecijom iz nosa. Dijagnoza je bakterijska infekcija, a od antibiotika primani longacef, amikacin, zatim vankomicin 12 dana i sada miripam vec tri dana. Sta dalje kada je bakteriju nemoguce izolovati?

  Odgovori na komentar
  • Bakteriju je MOGUĆE izolovati samo ako se hemokultura (uzorak krvi na bakteriološki pregled) uradi PRE započinjanja antibiotske terapije. To nije standardna procedura, a Vaša beba je lečena u skladu sa opšte prihvaćenim preporukama u ovoj situaciji.

   Kad se ova infekcija izleči potrebno je detaljno ispitati bebin imunitet i napraviti plan dodatne vakcinacije (pneumokokna vakcina…) sa Vašim pedijatrom.

   Svakako bi bilo dobro bebu NE davati u kolektiv do proleća.

   Odgovori na komentar
 15. Poštovani,
  Moj sin ima 2 godine i 2 meseca i dobio je temperaturu koja se kretala od 37,3 do 39,5. Temperatura je trajala samo 24h, tj. dobio je oko 23h i imao celi dan da bi nestala u 22h i od tada nema temperaturu. Dete je veselo, dobro jede. Osim te temperature koja je trajala samo jedan dan drugih znakova nema. Da li da odvedem dete kod lekara i uradim analize iako nema temperature? Da li je moguće da je se sam organizam izborio sa eventualnim virusom ili bakterijom (što je malo verovatno) u roku od 24h?

  Odgovori na komentar
  • Ako se temperatura ne vrati – besmisleno je da se dete vodi na pregled, imajući u vidu da je odličnog raspoloženja.

   Sasvim je moguce da se dete izborilo sa infekcijom što je odlična vest.

   Odgovori na komentar
 16. Postovani,

  imam sina od 3 godine i kraajem novembra je bio bolestan, imao je uplau grla sa temperaturom zbog koje smo pili amoksiklav sirup. Po zavrsetku terapije, nakon 3 dana dobrog opsteg stanja ponovo se razboleo, ovog puta dobio je gnojnu anginu i upalu usiju. Moraam da napomenem da se na usi zalio od samog pocetka (dakle od kraja novembra) pri cemu na pregledima nije nadjen nikakav proces u usima. Tokom angine i upale usiju CRP mu je bio 70 . Nakon hemomicina, isli smo na kontrolu kod ORL lekara koji nam je zbog upale usiju koja jos nije prosla na desnom uvetu (na levom jeste), kao i jos uvek crvenog grla prepisao Tridox sirup 5 dana. Nakon te terapije CRP je pao na 20. Po savetu naseg pedijatra, kontrola nije bila potrebna kod nje nego kod ORL lekara opet. Na kontroli je ustanovljeno da je stanje sa usima “mnogo bolje” i nisu nam savetovane dalje analize CRP-a ni krvi. Buduci da se detetu staanje vidno poboljsalo i da je bio dobro raspolozen, ja sam ga nakon 2.5 nedelje boravkaa kod kuce odvea u vrtic.
  Juce je poceo ponovo da se zali na uvo (desno, ono na kojem se upala duze zadrzala) i danas smo isli kod lekara privatno gde je konstatovano pucanje bubne opne (curenje iz uha) na desnom uhu. Grlo mu je opet crveno i dobio je terapiju Pancefom 7 dana uz kapi za usi i sprej za nos.
  Mozete li mi dati svoje misljenje? Da li se bolest vratila zbog neadekvatnog lecenja ili je u necemu drugom problem? Posto je proslo 2 nedelje od kraja terapije, malo mi zvuci verovatno da se dete ponovo razboli ako je terapija do kraja sprovedena i a ko je bila delotvorna. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Vašem detetu sasvim jasno treba iskusan ORL specijalista koji se baš bavi malom decom i da proceni dete čim se ova infekcija završi! Cilj je da se utvrdi uzrok ponavljanih upala.

   NIJE rešenje u ovolikim antibioticima – to nije put ka trajnom rešenju.

   Odgovori na komentar
 17. Postovani.. Imam bebu od 8 meseci. Imao je prehladu, kasljao, sekret iz nosa, vadio je krv , rezultati svi ok, cpr negativan. dr nas salje kod plucnog, levo pl.krilo kao sisti malo. Sumnja da je upala pluca. Beba je vesela, nema danima temp., jede, normalno se ponasa. Pije antibiotik i dve vrste inhalacije ima dnevno. Vase misljenje? Hvala!

  Odgovori na komentar
 18. Postovani,
  Nas sin od 13 meseci je krenuo u vrtic, nakon par nedelja su nas pozvali iz vrtica i rekli da dete ima dijareju, medjutim kada smo dosli kuci tecnih stolica nije bilo.U toku noci je dobio temperaturu 38,7, koju smo skinuli paracetamolom. Nakon par dana je opet u toku dana dobio jednom temperaturu, do 38,5, i to se ponavilo jos jednom. Na pregledu kod pedijatra nije pronadjeno nista(grlo, pluca, nos), uradjena je krvna slika, Hb 120, eritrociti 4,6, leu 22 (neutrof.17), dobio je terapiju Cefaleksin sirup i od tada se temperatura nije vracala.Sve vreme je on zivahan i veso. Ceakmo nalaz urinokulture…Ukoliko je sterilna, da li imamo razloga za brigu, vezano za uzrocnika infekcije?

  Odgovori na komentar
 19. Postovani,moj sin ima 2godine i 8 meseci..prije par dana je zavrsio sa inhalacijama berodualom i pulmicortom jer je dosta kasljao…sada se ponekad yakaslje ali znatno manje…medjutim poslednja tri dana mu se izutra javlja temp do 38 koja prodje sama od sebe…Da li ga opet voditi pedijatru?

  Odgovori na komentar
 20. Imam sina od dve godine koji je pre deset dana prvi put dobio temperaturu i odveli smo ga kod lekara koji je konstatovao da mu je grlo malo crveno ali nema upalu usiju i nema nista na plucima. Kako temperatura nije spadala vec je bila sve visa 39c i 40c nakon par dana dobio je da pije pancef i davali smo mu eferalgan sirup. Nije nista jeo danima apetit nije imao ali je unosio dosta tecnosti. Dva dana nakon primene terapije je imao temperaturu 40c koju smo pokusavali da skinemo tusiranjem i eferalganom sto je izazvalo povracanje primenom sirupa pa smo presli na cepice. Nakon dva dana temperatura je spala ali apetit i dalje nema i jako je razdrazljiv place i vristi baca se….. juce smo isli na institut za majku i dete gde mu uradjen pregled stomaka, analni pregled, uradjena krvna slika i po recima lekara sve je dobro. Leukociti 9.7 ; eritrociti 4.86; ono sto je poviseno distribucija eritrocita 19.4; trombociti 556. Kada smo se vratili kuci vristao je jod dva sata i zaspao je tek kada je dobio eferalgan. U toku dana je slabo jeo i i dalje je razdrazljiv i opet se probudio u toku noci vristao i plakao oko dva sata. Da li je moguce da pancef lose utice na njega jer sam primetila da nakon primene leka posebno postaje radrazljiv? Inace pored pancefa mu dajem linex dva puta dnevno po pola kesice. Vec par dana nema temperaturu ali imam osecaj da ga nesto boli zbog njegovog ponasanja. Od juce je poceo da kaslje i nosic mu curi. Moram da naglasim da je pre mesec dana imao upalu uha i da je sedam dana bio pod terapijom amoksiklava koja je nakon sedam dana zamenjena ospomox-om koji je pio jos sedam dana. Pre toga nikada nije imao problema sa zdravljem niti je dobijao neke terapije.

  Odgovori na komentar
  • Sve opisano se uklapa u VIRUSNU infekciju, a tu Pancef (kao ni ostali antibiotici) NE pomažu.

   Ako dete za par dana ne bude bolje, mora se obaviti kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 21. UNUK STAR 4 I PO GODINE…LEZAO U BOLNICI ZARAZNO7 DANA,JOS JE BOLESTAN…RADILO SE PO NJIMA O TESKOM OBLIKU AKUTNOG,FEBRILNOG GASTROENTEROLITISA NEJASNE ETIOLOGIJE,UREDNOG TOKA TE ZNACIMA BRONHITISA . DIJAGNOZA :GASTROENTEROCOLITIS ACUTA FEBRIUS (A04.9) BRONHITIS ACUTA STOLICA NA BENZIDIN POZITIVNA SE 20 E 5,2 E 5,0 HB 12,6 HB 12,1 L 12,1 L17,1 TROMB.253 TROMB 458….NAKON 6 DANA PRIJE KONTROLE PONOVO BOLOVI U STOMAKU,I POVRACAO….NOVI NALAZI 24.2. URIN IZGLED ZAMUCEN,BOJA ZUTA, PH KISEL,PROTEINI LOPAL, SEDIMENTACIJA 1-2 E,8-10 L, PLOCAST EPITEL NESTO BAKTERIJA……STOLICA NA BENZIDIN POZITIVNA…I DANAS JE STOLICA POZITIVNA….KRVNA SLIKA OD 24.2. WBC 17,2 MID 1.6 GRAN 12,2 LYMPH 20 MCV 81,1 MCH 27,0 PDW 15,2 PCT 0,340 MID%9,3 GRAVN% 70,7 UZ TO I .PULMO :.POCETAK OBOSTRANE UPALE PLUCA…. TARAPIJA DATA:PANCEF SUSP A 100 MG,7 DANA UZ PROBIOTIKE PROLIFE AMPULE 1PUTA 1 I ONTRIL SIRUP,NEMA TEMPERETURE…ALI NI PRAVE DIJAGNOZE… VELIKU NUZDU IMAO PO 5-15 PUTA..NEKADA SAMO SLUZ,NEKADA MALO STOLICE KOJA JE BILA PRHKA,RASUTA A RIJETKO NORMALNIJA…..ULTRAZVUK STOMAKA RADO JE 2 PUTA…I KAO UREDU ..ZADNJI 10 DANA NEMA STOLICA SAMO 1 DNEVNO I JUCE URAĐEN NALAZ BENZIDINA I NEGATIVAN JE…ALI …ALI TO JE JEDAN NALAZ….A WBC JE SADA 20,2 … DATI SU UZORCI STOLICE NA PARAZITE… LJEKARI NEZNAJU OD CEGA JE BENZIDIN POZITIVAN BIO OD 8 FEBUARA PA DO 18.3 I ZASTO SU LEUKOCITI POVECANI…STA DA RADIMO…STA

  Odgovori na komentar
  • To je, bez dodatne gastroenterološke procene naprosto nemoguće reći. Dodatna otežavajuća okolnost je antibiotska terapija respiratornih infekcija.

   Kad prodje ova terapija, ima smisla da pedijatar – gastroenterolog vidi nalaze i dete.

   Odgovori na komentar
 22. Poštovani, imam sina starog 8 dana. U petak oko ponoci je lepo ruckao, nakon toga je legao da spava i culo se kao da stenje kad izdise. Ujutru je isto oko 6 lepo ruckao, ali se opet culo stenjanje. Sutra ujutru smo ga odveli u Tirsovu, gde su konstatovali da ima visoku temperaturu 38,7C i povisen CRP (upala mokracnih kanala) ali se on dobro osecao i lepo izgledao. Nakon 6 sati su nam rekli da nije imao vise temperaturu, i od tada je nema 2 puna dana, lepo jede, spava, piski, kaki … i inace dobro izgleda. Lekar nam je nakon 2 dana rekao da ima jaku (bas ta rec) upalu mokracnih kanala koja u pocetku nije bila u krvi, vec samo u urinu, ali sad je stigla i do krvi. Dete i dalje dobro izgleda spolja, jede lepo, nema temperaturu. Interesuje me koliko je opasno sto on tako mali ima bakterije u krvi (rezulate urinokulture cekamo, kao i ultrazvuk). Koje su sanse za izlecenje? Da li se mogu pojaviti posledice i koje? Samo da napomenem da pije majcino mleko.

  Odgovori na komentar
  • Očigledno je infekcija prepoznata na vreme, pa će antibiotska terapija efikasno rešiti problem.

   Posle ultrazvučnog pregleda bubrega i mokraćnih kanala će sve biti jasno.

   Odgovori na komentar
 23. Postovani,molicu Vas da mi date komentar na analizu krvi mod deteta od dve i po godine. Nikada do sad nije pio antibiotike. Imao he tri dana visoku temperaturu i kasljao je ,a doktor mu je dao sirup cefzil,pa smo uradili analizu krvi.
  Crp -0,65
  Eritrociti 5,19
  Leukociti5,6
  Hemoglobin 127
  Hematokrit 0,36

  Trombociti 237
  MCV 70,1
  MCH 24,5
  MCHC 349

  neutrofili 0,23
  Limfociti 0,58
  Monociti 0,18
  Eozonfili 0.01
  Bazofili 0,00
  Nezr.granulociti 0,01
  Interesuje me kakva je krvna slika i da li he u pitanju virus?
  Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 24. Poštovani,molim vas za savjet u vezi svoje 7-godišnje ćerke.Naime dijete se već treći mjesec žali na bol u uhu,pregledom ništa nije vidljivo osim uvećanih krajnika koji nisu zapaljeni akutno.Leukociti su jako povećani,kao i crp.U februaru je pila hemomycin,u martu je dobijala garamicin injekcije i cefalexin sirup jer je i urin bio pološ.e sad ponovo je dobila temperaturu prekjuče 38,8,žalila se na bol u uhu.Nalazi su sljedeći:crp 105,66,leukociti 19,23,neutrofili 14,40.urin ima 10-12 leukocita,eritrocita 1-2,nešto bakterija i neg.proteini.Njoj je juče spala temperatura i sad je nema uopšte,a nalazi su tako loši.dr nam je propisala xciclav 2x sirup.Koje nalaze mi preporučujete da odradimo,jer se bolest stalno ponavlja?

  Odgovori na komentar
 25. Postovani, moj sin je imao temperaturu samo jedan dan 38.8, nakon cega sam mu dala prepisani sirup i temperatura je nestala sledeci dan. Osim temperature, nije bilo drugih simptoma. Pedijatar nam je preporucio taj isti dan da uradimo krvnu sliku privatno, jer je bio vikend, pa da ne bi cekali. Iako se temperatura spustila na normalu sledeco jutro ipak sam odlucila da mu uradim krvnu sliku. Dobili smo rezultate zajedno sa referentnom tablom, pa me zanima komentar na opste stanje krve slike, kao i sta znaci kada su u ovolikoj meri snizeni neutrofili. Molim za komentar i hvala unapred. U svakom slucaju imamo zakazano uskoro pa cu proveriti i sa svojim pedijatrom 🙂

  Eritrociti : 4,79
  Leukociti: 7,2
  Hemoglobin: 123
  Hematokrit: 0,36
  Trombociti: 349
  MCV: 74,7
  MCH: 25,7
  MCHC: 344

  Neutrofili: 0,09
  Limofciti: 0,76
  Monociti: 0,14
  Eozinofili: 0,01
  Bazofili: 0,00
  Nezr.grnulociti: 0,01

  Odgovori na komentar
 26. Moj sin ima 2 godine i 9meseci. Pre 3 nedelje je imao temperaturu koja je trajala 8 dana (palitrex ukljucen 6.dana), ispod pazuha se opipava uvecana limfna zlezda, velicine zrna graska, na krajnicima je imao gnoj. Analize: prokalcitonin 0.18, neutrofilni granulociti 6,9, distribucija trombocita 18,1. Sve ostalo je uredno. Pre 3 dana je ponovo dobio temperaturu, grlo crveno, limfna zlezda se nimalo nije povukla/smanjila( sto me najvise brine), juce je ukljucen pancef. Danasnje analize: le 11,06, crp 38,12, limfociti 5,36, monociti 1,6, distribucija trombocita 8,9. Sve ostalo je u normalnim granicama. Temperatura varira od 38,2 do 39,3. I razmaci su duzi, nocas je imao oko ponoci temperaturu pa sve do veceras u 20h nije imao. Brine me najvise ta limfna zlezda..

  Odgovori na komentar
 27. E ovako. Ptimjetila sam da urin u male 6 mjesecne ima cudan miris. I jedan dan sam je oprala i da je obucem djete bukvalno poce plakat urlat. Aj ja za djete dok. Normalno objasnim sta kako. Nema teper.jede imamo 2 zubica. Dok rekne da uradim urin i uradila leukociti urina 8 do 10 . dala mi da pije brusnicu i sirup . i da uradim opet urin za 7 dana. Ja danas uradim joj urin kad tamo leukocita DOSTA i dosta bakterija. HVALA

  Odgovori na komentar
  • Današnji nalaz urina ukazuje na URINARNU infekciju! Masa leukocita i bakterija to jasno pokazuju.

   To MORA da vidi Vaš pedijatar i prepiše odgovarajuću antibiotsku terapiju.

   Odgovori na komentar
 28. Postovani moja kcerka ima 2.5 god I od marta ima problem sa zatvorom. Nakon cega je konstatovana candida u stomaku.dobila je gel daktarin. Puno je pila soka od jabuke. Razblazen sa vodim. Nije jela jer se zasiti. Nalaz je pokazo da je sad problem u jetri asat je bio 48 sad 41.alat 17.nakon toga leukociti joj pa daju na 6630. Otisli smo u bolnicu. .Inace u inostranstvu zivimo I rekli su da ima problem sa stitnom zlijezdom. Bili smo sokirani da li je moguce da tako malo dijete ima povisenu stitnu.da li je to genetski jer joj je prambaba imala I babina sestra. Molim da mi nesto vise o tome kazete. Da li su moguce posljedice u razvoju. Sledece pitanje je. ..da li je moguce da sok od jabuke osteti jetru I povise se enzimi. Kako tretirati. Sada 7 dana iskljucivo pije vodu. Da li candida ima veze sa jetrom I da li je mozda zbog toga jetra asat povisen. Da kazem da je prije 3 dana imala pad temperature na 3.5 osjecam se kao u zacaranom krugu. Molim objasnjenje I vel pozd

  Odgovori na komentar
  • Sok od jabuke NE MOŽE oštetiti jetru, baš kao ni kandida! Tu zaista nemate razloga za brigu.

   Problem sa štitnom žlezdom se naprosto NE može komentaristai bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u laboratorijske analize. Sve detalje vezane za ovaj problem zaista morate razmotriti sa lekarom koji je dijagnostikovao ovaj problem.

   Odgovori na komentar
  • Krvna slika (kao i biohemijski nalazi) se mogu kometarisati samo kad se ima uvid u sve parametre.

   Pravo (egzaktno) tumačenje nalaza daje lekar koji je pregledao dete i indikovao lab. ispitivanje.

   Odgovori na komentar
 29. Postovani
  moja kcerka ima 2.5 god I vec 5 dana joj pada temp oko 36.3 do 35.2.da li je to normalno. Nikada nije imala do sada pad temp.prije par dana su joj otkriti preko krvi da stitna zlijezda da funkcionise kako treba. Da li to sto se nocu hladI ima veze sa stitnom. Tsh joj visok 9.77 je.pozd

  Odgovori na komentar
 30. Moja kcerka ima 2.5 god. Svako vece pred spavanje se pocne hladiti pa joj de vrati toplota. Uglavnom celo I obrazi. A veceras osjetim i ruke I stomak. Preko dana joj je normalna temp. Cim ustane I probudi se vrati joj se toplina. Padne joj temp I do 35.5 …Sta mislite dr na sta da obratim paznju.da li krvna slika ukazuje na nesto a ja ne znam. Vadjena joj je krv I ima par odstupanja.vel poz

  Odgovori na komentar
 31. Molim za savet imam sina 4 god poceo je pre 10 dana da ucestalo mokri svaki sekund trci davala sam mu cajeve sok od brusnice i pijo je baktrim sirup 6 dana bolje mu je jeer sada neide bas stalno nekad se zaigra pa i po sat vremena ne ode ali nekad opet za 5 min 5 puta ode nalaz urinokulture uredan da li je moguce da trazi neku paznju jer nista ga ne boli veseo je ?

  Odgovori na komentar
  • Ako se ovo nastavi – obavezan je pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi da li još nešto treba da se radi. Do pregleda da se intezivira higijena genitalija.

   Odgovori na komentar
 32. Postovani, detetu od 2 ipo godine se u poslednjih nedelju dana dva puta pojavila visoka temperatura 39.5 uvece bez ikakvih drugih pokazatelja bolesti, koja prodje posle jedne doze paraceta i sutradan nije prisutna. Sta predlazete da uradim. Zahvalna na odgovoru

  Odgovori na komentar
 33. Sin ima 3,5 godine, u razmaku od mesec dana do dva meseca maksimalno ponavlja se isto, visoka temperatura(39) koju spustamo sirupima, jako crveno grlo i kasalj skoro svaki put. Par sati pre nego sto krenu simptomi pozali se na stomak i onda povracanje, ponekad proliv i posle par sati krece temperatura… i nikad ne prodje bez nekog jakog antibiotika a po nekad i injekcije, ako mu doktor da neki slabiji sirup (palitrex) nema nista bolje dok ne dobije nesto jace (tridox)poslednji put kad smo mu radili bris, nasli su mu hemophilus…
  redovno je primao vakcine, isprimao je i pentaksin. Uzimali smo svakojake tabletice i vitamine za apetit koji mu je inace veoma slab… Molim za bilo kakav savet, neznam za kog specijalistu da trazim uput i kako da mu pomognem.

  Odgovori na komentar
  • Bez dodatnih analiza (bris grla, krvna slikani crp, pregled urina…) koje NESUMNJIVO pokazuju bakterijsku infekciju je BESMISLENO ovoliko “tovarenje” deteta antibioticima!

   Imunitet treba ojačati povlačenjem iz kolektiva (ako ide u vrtić), zdravom ishranom uz davanje probiotika.

   Ukoliko se i pored toga infekcije nastave – treba proveriti imunitet deteta kod imunologa.

   Odgovori na komentar
 34. Postovani, cerkica ima 19 meseci i krenula je u vrtic.Pre 20 dana imala ke visoku temperaturu ( do40) sa jakom sektecijom iz nosa i promukloscu i konstatovan je virusni laringitis.Temperatura je trajala 7 dana a nalazi su svi bili dobri crp (0,1) krv i urin uredni. Za vreme trajanja bolesti primetili smo da ima neobicne sare kruznog oblika po jeziku i veoma neprijatan zadah to smo naglasili kao i da cesto drzi jeIk napolju. Lekar je prepisao nystatin kapi 3*dnevno. Nakon sto je laringitis prosao i ona ispila terapiju ( Aerius sirup) uradili smo nalaze koji su opet bili uredni osim blago povecanih euzionofila ( nadam se da sam dobro napisala). Neprijatan zadah i fleke sa jezika se nisu povukle ali su bile malo blaze. Nije proslo 7 dana cerka opet ima jaku sekreciju iz nosa koja je od prvog dana zelene boje, dobila je teperaturu 38,8( dali smo ibalgin) odbija da jede, i dalje non stop drzi jezik napolju, ima opet fleke i neprijatan zadah.Moje pitanje je da li pored urednih nalaza i mirnog crp-a ipak moze ppstojati neka infekcija bakterijska ili gljivicna i da li da radimo bris nosa i grla?

  Odgovori na komentar
  • NEMA dileme – bris jezika i grla (BEZ brisa nosa) treba uraditi!

   SVE ukazuje da se radilo o virusnoj infekciji, ali je dodatna infekcija gljivicama (candida) moguća, pa treba uraditi bris. Brisom će se isključiti i eventualna sekindarna bakterijska infekcija (što je voma malo verovatno)..

   Odgovori na komentar
 35. Postovani;moja cerka ima skoro 8 godina. vise nego dvije sedmice ona je neraspolozena,zali se na bolove u stomaku,place bez pricine,kaze da je nesto tera da place,da nemoze to da zaustavi. Nema temperatura! Jel moguce da se radi za poviseni leukociti ili neka druga infekcija..? Unapred HVALA!!!

  Odgovori na komentar
  • U ovoj sutacije je OBAVEZAN pregled pedijatra, a mudreo bi bilo da se uradi krvna slika i pregled mokraće. To je put da se reši problem koji ste opisali.

   Odgovori na komentar
 36. Postovani,sin mi ima 3god i 3 meseca. Vec peti dan ima temp koja je prvih dana isla i do 39,5 a poslednja dva dana ne prelazi 38,7. Radili smo nalaze,crp je 39,9 , leukociti 15,sve ostalo je u redu. Od doktora smo dobili terapiju almacin na 8sati i inhalacije tri puta dnevno sa berodualom. Medjutim temp i dalje ne prolazi. Da napomenem,zbog cestih bronhitisa poslednja dva meseca je singularu. On je zivahan,lepo jede,pije tecnost bez problema. Znaci jedini simptomi su temp i sekret iz nosa koji nije obilan. Da li opet posetiti lekara ili sacekati jos?

  Odgovori na komentar
  • Terapija ipak treba da traje punih 7 dana.

   Ako i posle 7 dana bude povišene temperature – treba obaviti kontrolni pregled. Raduje činjenica da je živahan.

   Odgovori na komentar
 37. Postovanje,
  Moja kcerkica od 27 mjeseci, prvo je prije 10-ak dana dobila vodenastu stolicu koja je izuzetno jakog mirisa bila, trajala je 7 dana, nakon toga 5 dana temperatura je isla do 38,6. Jezik joj je oblozen bijelim naslagama i manji dio nepca, na usnici ima kao plik a sada se pojavljuje i crvenilo i otecenost desni.
  Stolicu smo regulisali ishranom, temperaturu vise nema.
  Na prvom pregledu kod doktora, dobila je nistatin kapi.
  Kako se stanje u ustima pogorsavalo otisli smo u hitnu i drugi doktor je propisao amoksicilin sirup i rekao da joj vise ne dajemo nistatin, rekao je da je grlo problem.Da napomenem da ne kaslje i nosic joj ne curi.
  Stalno place, zali se da je bole usta, trazi hranu i onda se zaplace jer ne moze da jede, dosta je iscrpljena.
  Zamolila bih Vas za Vase misljenje, i da mi preporucite sa cime da joj izapirem usta i da joj barem ublazim malo bol.
  Da napomenem, zivim u inostranstvu i odlazak kod pedijatra ceka se i po mjesec dana, zato samo idemo u hitnu sluzbu.
  Unaprijed, veliko hvala!

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda je zaista nemoguće proceniti problem, a očigledno je da imate suprotna mišljenja 2 lekara, što otežava celu procenu.

   Gentiana violet 1% rastvor je najbolji, ali se u inostranstvu teško nalazi. Nanosi se 3 do 4 puta na jezik i sluznicu usta POSLE obroka.

   Za bolove dajte paracetamol, cak iako nema temperature.

   Odgovori na komentar
 38. Poštovani doktore,
  moj unuk ima nepunih 7 meseci i od pre 4 dana je u bolnici. Poslednjih 3 nedelje je stalno imao temperaturu preko 39 stepeni, malo mu je cureo nosić i izbio mu je 1 zubić, sad izbija drugi. Kćerka ga je 3 puta vodila kod pedijatra i svaki put joj je rečeno da je to zbog zubića i dati su sprej za nos i drugi za grlo. Treći put kad je bila dete je izmereno, utvrđeno je da nije napredovao ni grama ( sve te 3 nedelje je plakao, slabo sisao, odbijao kašastu hranu i skoro opšte nije spavao, a inače je dobra i vesela beba koja lepo jede i spava ), a ipak je dobio vakcinu i poslat je kući uz istu konstataciju ”da je to zbog zubića”. Istog dana kćerka ga je odnela u Dečiju bolnicu u NS, tražeći drugo mišljenje i detetu je izvađena krv-mali broj eritrocita i CRP 116, pa su odmah zadržani u bolnici. Posle analize mokraće, snimanja pluća i UZ abdomena, rečeno je da ima malo uvećanu slezinu i proširene bubrežne kanale, ali ne mogu da utvrde gde je bakterijska infekcija i ne mogu da se slože da li je upala pluća ili nije, svako ima svoje mišljenje. Nalazi mokraće su dobri, ne povraća, nema proliv i na antibioticima je od tada. Molim Vas za savet, jer smo van sebe zbog toga što ”ne znaju šta mu je”, kome da se obratimo i šta da radimo. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Nemoguće je, bez pregleda i praćenja bebe (kao i uvida u sve analize) dati precizan sud o ovom problemu!

   Ono što je NAJVAŽNIJE je da je dete sada u odlicnim rukama, a antibiotici će odraditi posao, pa će beba biti bolje.

   Odgovori na komentar
 39. beba od 9 mj. ima temperaturu a svi nalazi krvi glave stomaka a i dalje ima visoku temperaturu dali su inekciju u kicmu i temperatura je spala su dokrori kazu da ima bakteriju u krvi koliko je to opasno i koliko treba da se izljeci

  Odgovori na komentar
  • I pored velike želje da pomognemo, naprosto je nemoguće dati bilo kakvu procenu bez pregleda i praćenja deteta, uz uvid u sve urađene analize.

   Sve detalje treba razmotriti sa lekarima koji leče Vaše dete.

   Odgovori na komentar
 40. Postovani potrebna mi pomoc…
  Sincic 3.5 godine 15.10 dobija upalu uha izabrani lekar konstatuje da je upala zapustena iako se on nije zalio do dana kada je odveden kod doktora… Da napomenem da je dete krenulo u vrtic u Avgustu(pre toga za cele 3 godine nije 3 puta bio bolestan…) koristimo kapi za usi i ospamaks upala prolazi i dete normalno ide u vrtic do 20.12 kada nastaju veci problemi, opet upala uha, kao i grla doktor prepisuje Amoksiklav 9 dana i 5 dana ujedno kapi za usi 3×3 kapi dnevno Deksametazon nakon terapije u utorak 29.12 dete vodimo na kontrolu i doktor nam kaze da su nalazi uredni, kako grla tako i uha.
  Medjutim dete od srede uvece 30.12 ima povisenu temperaturu od 38.3 pa sve do 39.5… Temperatutu smo skidali sa paracetamol sirupom, dete postaje zivahno ali nakon 5-6 sati visoka temepratura se vraca…
  Veceras 01.01 dete vodim u dec dispanzer gde je doktor ustanovio da su detetu oba uha crvena i salje nas u bolnicu kod dezurnog ORL koji konstatuje isto i daje misljenje Penicilin injekcije 800.000 sedam dana… I sol operil kapi 3×2 kapi…
  Sta raditi, nisam pametan samo znam da je amoksiklav jaci antibiotik od penicilina a nije pomogao??
  U medjuvremenu pozivamo izabranog lekara koji preporucuje Pancef sirup a ne Penicilin injekcije…

  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Sirup je, u ovoj situaciji, svakako bolji izbor od injekcija, pa mislim da treba da poslušate Vašeg pedijatra.

   Kad ova infekcija prođe (dakle kad je zdrav) Vašeg sina treba da vidi ORL specijalista koji se bavi decom! To je nacin da se vidi zašto dete ima ovako česte upale uha!

   Odgovori na komentar
 41. Poštovani molim za savjet,
  imam dijete staro 19 mjeseci, 6 put u posljednjih godinu dana dijete je na terapiji antibioticima, istina često je boležljiva..imala je upalu grla, upalu uha, 2 neutvrđene upale, dva puta u posljednjih 3 mjeseca radila bris nosa i grla, grlo uredno, a pozitivna prvi put na moraxella catarhallis i streptococcus pneumoniae, nakon ponovljenog nalaza nakon liječenja antibioticima prisutna samo moraxella catarahalis ponovno terapija antibioticima, ponavljanje nalaz, nema prisutnih bakterija u nalazu brisa. I 15 dana nakon toga ponovno temperatura 4 dana, koja je u početku bila viša dosezala bi do 38,5 ali bi nakon lijeka spadala i ne bi se javljala po 12 sati, onda se još dva dana javljala jednom dnevno i bila bi oko 37,5…djete slabo jede,gotovo nikako,razdražljivo je, kašljuca, odvodim ju na pregled pedijatru, grlo uredno, pluća isto..radi krvnu sliku, povišena sedimentacija propisuje klavocin 7 dana..međutim mene brine ovakvo često liječenje antibioticima, bojim se da ne ostavi posljedice i da dijete neće moći steći imunitet jer se ni jedan put nije izborilo sa nekom virozom/bolešću bez antibiotika. Zahvaljujem!

  Odgovori na komentar
  • Prvi naredni korak treba da bude pregled ORL specijaliste koiji se bavi decom oa da se vidi da li je uvećan 3.krajnik i da li je tu možda problem.

   Svakako resenje NIJE ovako često davanje antibiotika!

   Odgovori na komentar
 42. Moj sin ima 7 godina , treci dan groznicu i temp 39 koju tesko obaramo nocu, preko dana spadne na normalnu. Uradjen urin u redu, ks|
  WBC5.6 LYM 27.3 MID 4.1 GRAN 68.6 LYM1.5 MID0.2 GRAN3.9 RBC4.12
  HBC121 HCT33.2 MCV80.8 MCH29.3 MCHC364 RDW-SD47.0 RDW-CV14.2
  PLT136 MPV7.8 PDW8.7 PCT0.10 P-LCR11.3
  MOLIM ZA SAVET HVALA!

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje da se radi o virusnoj infekciii – GRIPU. To obicno traje 5 do 7 dana, ali ako za 3 do 4 dana ne krene na bolje – pregled kod Vašeg pedijatra se mora obaviti.

   Odgovori na komentar
 43. moje postovanje;imam sina sedam godina koji je za mesec dana imao tri puta temperaturu;prvi put je dobio temperaturu 39 cak je isla i do 41;trajala je tri dana;pio je antibiotik;krenuo u skolu i izdrzao nedelju dana i temp se vratila;isto tri dana;kombinovala sam brufen i febricet na tri sata jes se temp vracala brzo oped je dobio antibiotik;isto se ponovilo;krenuo u skolu i posle nedelju dana oped temperatura;da bi ja trazila od takozvanog pedijatra da se vadi krv da vidimo sta je u pitanju jel ja smatram da to nije normalno pedijatar je rekao da sumnja na koksaki virus;onda na svinjski grip i na kraju kada su dobijeni nalazi zakljucila je da mu je virus napao kostanu srz;to je zakljucila na osnovu nalaza koji pokazuje lim 72:6 mon 3;7 gra 23;7;izvadjena je krv 08 03 2016 ;ponovili smo to sve danas i vrednosti su ove lim 75;4 mon 5;8 gra 18;8 ;a na osnovu ovog GRA ona je zakljucila da dete ima napadnutu kostanu srz i da ga drzim u strogoj izolaciji ili ga salje za bolnicu;on je sada dobro nema temperaturu i veseo je i razdragan;samo mi recite dali obicna kks moze da pokaze dali dete ima koksaki virus;svinjski grip i da mu je virus napao kostanu srz
  s duznim postovanjem mama koja nezna vise sta da radi

  Odgovori na komentar
  • Ovo što ste opisali zaista ukazuje na virusnu infekciju, ali je naprosto NEMOGUĆE bilo sta preciznije zaključiti bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u sve nalaze.

   Odgovori na komentar
 44. Poštovani,
  Sin (23 meseca) je prvi put imao upalu pluća sa 7meseci(bolničko lečenje, longacef, inhalacije), u narednih 5 meseci je imao 3 bronh. opstrukcije i bio na profilaksi singularom. U medjuvremenu je imao i febrilne konvulzije. 9 meseci makon prve upale pluća ima drugu, a mesec i po kasnije i treću upalu pluća. Ne ide u kolektiv. I svaki put isto- krene virusna infekcija, i četvrti dan završi hospitalizovan sa upalom pluća, pored hemomocina koji mu se daje već dva puta za svaki slučaj zbog sekundarne bakterijske infekcije, berodual na 6 sati tri dana i pulmicort na 12h.Je li moguće da svemu ovome nema leka i da svaki virus ovako završi. Primio je sinflorix vakcinu. Molilla bih za vaš savet.

  Odgovori na komentar
 45. D. Vece, moja cena ima 8 godina, bili u bolnici, primali longer i infuziju, imali smo dijagnostifikovan Sarah, trenutno pijemo parcef narednih 1o dana, jezik nam je malinast, kada da očekujem da se prsti ljute i moze li da dobije temperaturu?i

  Odgovori na komentar
  • NE mora se desiti ljuštenje prstiju, ali ako se desi – NIJE za brigu!

   Ova terapija bi trebalo da reši infekciju, a ako se OPET pojavi visoka temperatura, OBAVEZAN je kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 46. Moje postovanje. Sin ima 22 meseca i danas mu je radjen crp,, vrednost je 9. Kontrola nam je zakazana za dva dana pa me zanima da li se to smatra velikim odstupanjem. Leukociti su pre dve nedelje bili 18,8 a danas su 12,3 ( posle terapije Panklavom). Neutrofilni granulociti ( danasnji rezultat ) su 35,8. Dete nema nikakve tegobe, veselo je, apetit uredan… Molim za vase misljenje, hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 47. Postovani, cerkici (11 meseci) smo danas radili krvnu sliku-preventivno. Neutrofili su 31 (ref. od 40-50) i MCHC blago povisen 339 (ref. od 280-320). Zanima me da li je to nesto zbog cega bih trebala da je odvedem kod lekara (ks smo radili samoinicijativno, kao sto vec rekoh)?! Svi ostali parametri odlicni, otprl. na sredini ref. vrednosti. Da napomenem, dete nikada nije bilo bolesno.

  Odgovori na komentar
 48. Postovani, sin (4 godine) pet dana ima temperaturu koja varira pre podne 37 – 38, uvce skoci na 39 – 40. Tada mu oborimo brufenom, na 36 -37 i tako do ujutru. Dobrog je opsteg stanja, cim temperatura padne ispod 38 sasvim dobro raspolozen. Povremeno kaslje ali pedijatar kaze da nema nista na plucima, i grlo je u redu. Radjen mu je ORL bris prosle nedelje zbog bola u uvetu koji je imao samo jednu noc, i u brisu nisu nadjene druge kulture osim “saprofitnih”. Danas smo uradili krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, i svi nalazi su u granicama referentnih vrednosti. Sutra idemo ponovo kod pedijatra da vidimo sta dalje.

  Imate li neko misljenje o ovome?

  Pozdrav, i hvala unapred

  Odgovori na komentar
 49. Postovani,
  imam devojcicu od dve godine.Juce je ustala sa temperaturom 38c. Dala sam joj paracetamol sirup nakon cega joj je temperatura pala na normalu, nije imala znakove respiratorne infekcije.Posle popodnevnog spavanja temperatura je skocila na 39,2c.Tada je imala jednu kasastu stolicu.Poucena ranijim iskustvima, uzela sam uzorak te stolice i uzorak urina i odnela u lab. da se urade koprokultura i urinokultura a nju sam odvela kod pedijatra.Doktorka konstatuje da nema respiratornu infekciju, ne daje terapiju vec da je samo pratimo i po potrebi obaramo temperaturu.Uvece ima jos jednu prolivastu stolicu i jednu tokom noci, temperatura i dalje visoka, oko 39c.Danas smo je ponovo vodili pedijatru, sto se tice krvne slike sve je u granicama normale, cak i leukocitna formula.Jedino je hemoglobin 130 a gornja granicna vrednost je 128.Povisen je i CRP, vrednost je 19,62 a gornja granicna vrednost je 5.Doktorka smatra da je u pitanju virusna infekcija, daje joj probiotik Waja i Smectu jednu kesicu dnevno ali i uput za stacionarno lecenje ako se stanje pogorsa.Ona je od jutros do sad imala tri prolivaste stolice u kojima je bilo sluzi, temperature trenutno nema.Moje pitanje je da li mislite da treba preduzeti nesto po pitanju terapije i na sta po Vama ukazuju njeni rezultati, da li bi mogla biti i bakterijska infekcija?Hvala unapred i izvinite na opsirnosti.
  Srdacan pozdrav.

  Odgovori na komentar
  • Sve navedeno NE UKAZUJE na bakterijsku infekciju!

   Vas pedijatar je ovo odlicno procenio – jasna virusna infkecija koja obicno traje 5 do 7 dana. Nastavite preporuceni tretman i budite strpljivi.

   Odgovori na komentar
 50. Moja beba od 9 meseci ima temperaturu 38,5 nema druge znake infekcije ne curi nos ne kaslje veseo je lepo jede leukociti 2,3 crp 14,4 predpodstavljaju da se radi o virusu nije dobio terapiju vec da ponovo vadi krv za tri dana? Sta vi mislite ? Hvala

  Odgovori na komentar
 51. Molim vas za savet…Dakle,17-og maja,dvogodisnji sin dobio je boginje Varicele. Nakon nedelju dana,nije mogao da stane na levu nogu…posle dva dana oteklo mu je levo koleno.Odveli smo ga kod dr….zadrzani smo u bolnici sa sumnjom na osteomijelitis…CRP je bio 46,sed 42…10 dana je venski primao Longacef i Amikacin…i Brufen na svakih 8 sati…Uradjena je i hemokultura pre pocetka terapije koja je bila negativna. Takodje,uzet je bris boginje u kome je nadjena bakterija stafilokoka aureus…Otpusteni smo iz bolnice,sa dijagnozom upale zgloba i tetive,CRP 17,9,sedimentacija i dalje 42…terapija kuci je bila 7 dana Pancefa i Brufen na svakih 8 sati…U bolnici je poceo proliv,pretpostavljam od antibiotika jer je nalaz korpokulture uredan…Nakon 3 dana kuci, vraca se temp….najvise do 38,2…juce je bio 7-i dan Pancefa,ali zbog konstantne temp. i proliva smo se javili opet u bolnicu…KKS je uredna,CRP je 9-pao je,sed je 35…Pedijatar misli da je virus…Temp.ni danas ne pada,dakle 3-i dan za redom…od Brufena do Brufena na svakih 6 sati temp.skace…veceras je bila 37,7…Svo vreme pio je i Probiotik Forte…Da li je zaista moguce da je u pitanju virus? Zaista smo vec izmuceni…Da li postoji nesto sto.mozemo da uradimo da nadjemo uzrok temp.? Opste stanje kada temp.padne je u redu,raspolozen i sa dobrim apetitom…Molim vas za brz odgovor…Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • SVE ukazuje da je Vaš pedijatar u pravu u da je ovo VIRUSNA infekcija, koja se “nadovezala” na sve što se dešavalo. Svakako raduje činjenica da je dete dobro (kad nema temperaturu), pa treba nastaviti Probiotic Forte uz praćenje deteta.

   Ako proliv potraje duže od 10 – 14 dana, dete treba da pregleda gatroenterolog, pa da se vidi šta dalje da se radi.

   Odgovori na komentar
 52. Postovani, imam decaka 21 mesec starosti, ima laringitis i povisenu temperaturu vec tri dana, oko 38. Na preporuku lekara uradjena krvna slika i leukocitna formula i crp , rezultati su sledeci: le 9, lym 33,5 , mon 6,9 , gra 59,6 , crp 20. Zanima me da li su ovi rezultati zabrinjavajuci?

  Odgovori na komentar
 53. Postovani, imam sina dve i po godina,radili smo krvnu sliku samoinicijativno,zbog linfnih critica koji di mu uvecani,ali bez drugih simtoma bolesti ,proliv temperatura…Linfociti su 69,0,granulociti 25.2…ostalo je u granicama…Malo dal zabrinuta,pa na interesuje da li je moguce da ima neki infekciju ali bez nekog p osebnih simtoma…Hvala vam puno

  Odgovori na komentar
 54. Ana Novakovic 12.07.2016 u 10:32

  Postovani, moj sin od 18meseci vec drugu nedelju ima temperaturu do 38,par dana nema,pa ponovo ima. Prosle nedelje je dobio i dijareju. Dr je rekla da su zubici i nista od th nije dato. Medjutim,posle dva dana je imao preko deset stolica dnevno,pojavila mu se i rozikasta krv i sluz. Ukljucen je Enterofuryl i stanje se smirilo. Stolica se polako vratila u normalu. Analiza stolice pokazala Klebsiella oxytoca u velikom broju. Terapija samo probiotici. Evo sad tri dana posle, opet temperatura, crp 14, wbc 11,8 lym 36,8 mon 14,4. Urin cemo tek pregledati. Nikla mu je jedna cetvorka. Desni skroz otecene. Roditelji jaaako zabrinuti. Dete veselo. Jedino u snu nekad zaplace.

  Odgovori na komentar
  • Da se nastavi sa probiotikom još najmanje 7 dana, da se obavezno uradi pregled urina, a ako se temperatura nastavi – MORA se obaviti kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 55. E ovako sin od nepune 4 godine dobije uzasne bolove stomaka i temp kratko odemo kod lekara izvadimo krv LE 22 posalju nas u bolnicu odemo ustanove Gastroenteritis .primamo Gentamicin 4 dana tacnije 7 komada uz to i probiotik tih par dana u bolnici temp nije prelazila 35.2..odemo u utorak sada kuci i on sinoc tj sredu dobijee temp prvo 38 zatim 39.4 odemo kod naseg lekara danas uradimo KKS I CRP LE 18 a CRP takodje 18 ..nas lekar trazi odmah hospitalizaciju mi se obracamo bolnici oni kazu nije alarmantno jer su nam u bolnici radjeni bris grla nosa..korpokultura urin i urinokultura SVE UREDNO .. e sad ja sam u haosu bukvalno ..sve se to izdesavalo do malopre..sta da uradim ..da napomenem on nema sada bolove veoma aktivan jede pije i ok sto se toga tice
  molim za pomoc sto pre..

  Odgovori na komentar
 56. Bojana V. V 07.08.2016 u 21:06

  Poštovani, imam dečaka od 4 meseca. Pre dve ipo nedelje je bio kenjkav dva dana, a onda se pojavila tempreatura od 37.8. Pedijatar je uradio pregled, nije bilo drugih simptoma za temperaturu (uho, grlo, nos, pluća) pa je urađena analiza krvi – leukociti 21000… Urin nije mogao odmah da se uzme, pa je dat odmah Longacef. Sutradan uzet urin – bio je jako mutan, konstatovano prisustvo manjeg broja eritrocita, belančevine… Već posle druge doze Longacefa leukociti pali na 10000. Na žalost urinokultura nije urađena zbog kontaminacije, dok je analiza stolice bila uredna. Četvrtog dana od terapije opet uzimamo urin, sada je i na oko skroz bistar i svetao, terapija se nastavlja (ukupno 5 longacefa intravenski i 3 dana palitreksa., plus probiotik) Urinokultura je imala uredan nalaz. Beba je već od drugog longacefa bila izuzetno vesela i raspoložena. Konstatovaa urinarna infekcija, a na UZ se videlo da su bubrezi bili ok, i da je pod malim zadebljanje bila bešikica.

  E sada nekih 5 dana nakon završetka terapije, beba je generalno raspoložena, mada je opet kenjkavila u naletima, u određenim obrocima nešto slabije jela (isključivo doji). Povremeno tokom dana ima teperaturu oko 37,1-37.3, što je mene uplašilo posle svega što je već bilo… Ne znam da li sad umišljam ili je beba možda i ranije imala takve skokove temperature, ali nismo obraćali pažnju jer je uvek bio raspoložen – to se sad manifestuje tako što osetim da mu je glavica baš vruća – vrlo precizan digitalni termometar za čelo pokaže da je na glavici temperatura 37.5-37.8, dok ostatak tela ne bude uvek tako topao, tj. bude možda ponekad.
  Na moje insistiranje i ORL je pogledao bebu i nije našao ništa, urađen i bris nosa – čist, ponovljena urinokultura čista, pedijatar uradio kontrolu – sve ok na pregledu, smatra da bebi nije ništa. Mene mnogo plaši ta temperatura koja se povremeno pojavi. Da li treba ponovo raditi analizu krvi? Da li ta niska povremena tempretaura može biti znak neke infekcije krvi?
  Hvala unapred na pomoći

  Odgovori na komentar
  • Ova temperatura, kad BEBA nikakvih drugih simptoma, a LEPO jede i DOBRO je raposložena – NIJE za brigu!

   Ukoliko pređe 38, treba uraditi krvnu sliku, CRP i obavezno pregled urina i urinokulturu – PRE eventualnog započinanjanja antibiotske terapije.

   Ono što OBAVEZNO treba uraditi u narednom periodu je davanja PNEUMOKOKNE vakcine (Prevenar 13 ili Synflorix)

   Odgovori na komentar
   • Bojana V. V 09.08.2016 u 20:56

    Hvala mnogo na odgovoru. Da li mi možete reći zbog čega bi moja beba trebalo da primi tu vakcinu, da li smatrate da postoji poseban razlog za to ili kažete zbog činjenice da je u nekim zapadnim državama obavezan? Takođe, kada bi je trebalo primiti s obzirom da za deset dana imamo zakazano primanje druge doze pentaksima (ako je beba zdrava), a u šestom mesecu tj. sredinom septembra druge doze protiv hepatitisa – da li smetaju jedne drugima?

    Odgovori na komentar
 57. Postovanje, imam pitanje za sina cetiri i po godine primjetili smo.da je malo.ukocen u vratu,otisli kod pedijatra grlo pluca , sve ok . Pedijatar nas salje kod ortopeda par dana smo nosili oko vrata langetu,uz diagnozu mozda je ruzno spavao, uzimati tri.puta dnevno brufen skinuli samovoljno langetu,djete vidno boli vrat slabo jede i nije
  raspolozen , nakon par dana ipak dobija temperTuru i pored brufena. Odlazimo pedijatru, grlo pluca , usi sve ok radimo nalaze CRP 84.3 ukljucen pance danas a ako sutra ne bude veseo moramo na lezanje. Sta bi.moglo biti.u pitanju ? Brine me CRP !
  Unaprijed hvala…

  Odgovori na komentar
  • Jasno je da dete ima bakterujsku infekciju, a terapija je odlicno odabrana.

   Ako za par dana NEMA boljitka – MORA se terapija intezivirati i obaviti dodatna ispitivanja.

   Odgovori na komentar
 58. Poštovani, curica od 8 god.prije 10 dana je imala temp.do 37,7; povremena žiganja u grlu i uhu.Na pregledu grlo blago crveno,bez antibiotika, špricala sa lysobactom.Urin koji je urađen tad je navodno bio uredan (ali se 7 dana poslije isposzavilo da je imala 20-25 le). Odmah smo uradili novi nalaz urina i bio je b.o.Od prije 3 dana ustaje sa bolom u stomaku,veliki kružni dio oko pupka,ima 2 kašaste i proljevaste stolice,2 x povratila. Temp.do 37,7. Uključila sam rehidromix i prolife. Jučer nije povratila niti jednom,ali je imala nagon.Imala je 3 kašaste stolice i stalnu bol u stomaku oko pupka,sa obe strane.Temperature nije imala.
  Danas se javlja temp.37,7-38,5 iz čista mira,nakon parac.čepića spala, jednom povratila, nema proljeva-tačnije nije nikako imala stolicu,apetit se vratio,ali je na dijetalnoj ishrani. Uradili smo nalaze i ovo su sljedeće vrijednosti:
  crp 15,5
  le 14,0
  er 4,74
  hemoglobin 12,5
  hematokrit 0,36
  seg.granulociti (neutrofilni) 0,85
  limfociti 0,15
  Jedan dr.kaže virusno, jedan dr.bakterijsko. Stomak na opip ne ukazuje na slijepo crijevo. Od jučer se žali na bolove u vratu i ramenima, ali dr.je pregledala i kaže da je vrat savitljiv-i ja sam par puta testirala da li može bradom dodirnuti vrat i može bez problema, ali se žali.
  Šta da radimo?

  Odgovori na komentar
 59. Postovani. Danas smo proverili krvnu sliku, dete ima 19 meseci. Malo mu je zapusen nosic.
  Inace rezultati krvne slike su sledeci:
  WBC-11,8
  Lymph-4,0
  Mid-0,9
  Gran-6,9
  Lymph-33,6
  Mid-7,9
  Gran-58,5
  Hgb-109
  Rbc-4,02
  Hct-31,0
  Mcv-77,2
  Mch-27,1
  Mchc-351
  Rdw-cv 14,3
  Rdw-sd 41,2
  Plt-331
  Mpv-7,4
  Pdw-15,4
  Pct- 0,244
  Naime leukociti su malo povecani. Dete nema temperaturu, ponasa se normalno, ali smo maja meseca zavrsili u bolnici zbog povecanog broja leukocita i temperature, tada su leukociti bili 31000, nisu otkrili uzrok bakterije, dete leceno longaceftom venski. Da li je sada u redu krvna slika? Ima li razloga za zabrinutost jer su sada leukociti 11,8. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 60. Dečak od 3 godine treći dan ima povišenu temperaturu. Prvi dan je išla do 39.2, a uspevali smo da je spustimo paracetamolom do 38, apetit nula, tečnosti je uzimao normalno. Drugi dan isto samo je posle davanja paracetamola išla i do 37.6, dete je bilo raspoloženo za igru i apetit se vratio. Treći dan ujutro nije imao tempetaturu, ali u toku dana je ipak rasla i stigla do 37.7.
  Kašlje povremeno i slini, što je počelo kada je
  nedelju dana pre pojave ove temperature je imao jedan dan temperaturu max 37.8 i posle 2 dana počeo da kašlje i da mu idu sline. Tako se nastavilo.

  Danas smo (treci dan od pojave visoke temperature) uradili KKS i Crp na preporuku našeg pedijatra i rezultati su sledeci:

  Leukociti -10.27
  Eritrociti-4.7
  Hemoglobin-121
  Hematokrit-0.358
  MCV-76.2
  MCH-25.7
  MCHC-338
  Trombociti-292

  Leukocitna formula:
  Granulociti-67.5
  Limfociti-20.8
  Monociti-9.1
  Eozinofili-2.4
  Bazofili-0.2
  LUC-0.0

  Urin uredan.

  Crp- 75.5

  Doktor kaže da iako je Crp visok, da se verovatno radi o virusu i da ne treba nikakva terapija.
  Konsultacije sa doktorom su obavljene telefonkski jer je prevelika gužva, pa nam je tako savetovano. Znači dete nije pregledano.
  Šta vi mislite?

  Odgovori na komentar
 61. Poštovani, imam dječaka od 23 mjeseca. Tokom noći dobio je temperaturu 39,4 C koja je odmah spala nakon što sam mu dala Febricet. Više se nije vratila. Pedijatar je rekao da uradimo nalaze krvi a rezultati su sljedeći: leukociti 19; eritrociti 4,89; hemoglobin 129; trombociti 322; limfociti 30; monociti 5; neutrofilni gran. 62; eozinofilni gran. 3; bazofilni gran. 0. CRP 12
  Međutim, pedijatar nas je poslao u bolnicu jer ne zna razlog tako povišenih leukocita, pa je predložio da se radi premaz. U bolnici je rečeno da samo treba piti panklav sedam dana. Nosić mu curi već dvije sedmice, počinju nicati petice i lijevo uho je malo crveno.
  Kao roditelj ne bih paničarila ali pedijatar je spomenuo riječ “leukemija” i odmah je nastala panika. Molim savjet i hvala unaprijed!!!

  Odgovori na komentar
 62. Dobar dan, zelim da vas pitam za savet i mishljenje.Imam cerkicu od 2 god i 4 meseca.Vec nedelju dana ima sekret u nosu i kashlicu.Pre dva dana je povacala i imala tanku stolicu, sad to nema ali ima konstantnu temperaturu od 37 do 38.Juce se prvi put povecala na 39,5 ali spala je cim smo joj stavili obloge.Doshla je do 37 i evo jutros opet ima 37,5.Inace je raspolozena celo vreme sem kad je imala 39,5 kad joj se oci zatvarale i spavala je.poshto joj je zapushen nos i teshko dishe.Uradili smo Krvnu sliku i CRP.Fe2+ – 4,7 (7-26), CRP-50,8,Hb-12,4, Er-4.46, Hct-35,6, MCV- 76,7, MCH-26,7, MCHC-34,8, Le-21,6, Tr-353, Li-19,4(%), Mo-10,3(%), Ne-70,3(%), Li-4,2(x10/L), Mo-2,2(x10/L), Ne-15,2(x10/L)

  Odgovori na komentar
  • Dete MORA da se pregeleda kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi!

   Bez pregelda se naprosto NE može utvrditi uzrok infekcije (koju jasno pokazuje krvna slika)

   Odgovori na komentar
 63. Poštovani, imam devojcicu od 14 meseci, koja se razbolela pre 6 dana.Bolest je pocela sa bistrom sekrecijom iz nosa i temperaturom do 37,9.Kroz 3 dana je iznenada pocela da kaslje suvo te su orl specijalista i pedijatar zakljucili da je u pitanju virusni laringitis i predlozili inhalacije Pulmicortom ( krvna slika sa Le formulom je bila normalna). Od te večeri na ovamo ona dnevno ima 3-4 skoka temperature do 39C, noćas i do 40C.U periodima kada je bez temperature je lepo raspolozena i lepo jede. Juce popodne sam joj ponovila krvnu sliku, koja je i dalje u granicama normale (Le u normali, limfociti 60%), a jutros je CRP bio 15. Uzela sam joj i urin, na kesicu, bilo je vrlo malo urina, analiza radjena tracicom, ali u nalazu bez nitrita, 3-4 Leu i dosta bakterija. Danas smo bili kod pedijatra, uredan je bio pregled, dr misli da je u pitanju viroza, da nastavimo sa obaranjem temperature i da bi uskoro trebalo da bude bolje. Kakvo je Vaše mišljenje?Koliko jos da cekamo, kada da ponovo vodimo cerkicu na kontrolu kod pedijatra i da li ima potrebe za antibiotikom?Koliko dugo dana dete u virozi moze da ima ovako visoke temperature? Mi našem pedijatru verujemo, ali smo zabrinuti jer visoka temperatura traje vec puna tri dana.

  Odgovori na komentar
  • SVE ukazuje na VIRUSNU infekciju, koja se NE leči antibioticima.

   Ovi obiço potraje 5 do 7 dana, a kod neke dece se može javiti virusna ospa ili proliv.

   Mislim da je Vaš pedijatar ovo sjajno procenio.

   Odgovori na komentar
 64. Postovani , dete ima 5 hodina , u sredu vece je dobio neku temp 37.7 dala sam brufen i temp je prestala sledeci dan se nije vise vracala . U petak ujutru odvela sam dete u vrtic jer nije vise imao temp ali su me taj dan zvali iz vrtica da dete ima 38.2 temp. Odvela sam ga isti dan kod lekara pregledao ga je grlo nije crveno, pluca cista ne pecka ga dok piski, usi dobre, ne kaslje ne slini. Dete ok , vrate nas kuci i dete opet dobija temp ali na 12h i izlazi do 38. Vodim ga opet sutradan opet pregledan sve u redu. Vadimo nalaze krvi i mokrace koji su odlicni crp3.4 opet sve ok.temperatura je prosla zadnji put u subotu vece popio brufen. Dal je moguce da bude virusno i da to tako prodje da se ne vidi ni u rezultatima ni nigde? Dal treba da ga vodim opet doktoru i ako nema temp niti ga sta boli? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 65. Dobar dan! nas problem je sledeci: vec desetak dana cerkica koja ima 2 godine i 3 meseca intenzivno kaslje kao u “napadima” tj po par puta od 10 min pa do pola sata,kako kad,uglavnom nocu..bili smo dva puta kod pedijatra,grlo nije bilo crveno i pluca su bila “cista” ,preporucila nam je samo inhalaciju-pulmicort i sirup za suvi kasalj..kasalj se mozda nesto smanjio ali i dalje traje,tako da sam odlucila da izvadim CRP koji je 18,2…nikako da shvatim da li se radi o virusu,bakteriji,upali…spomenuli su Hemomicin,koji je Vas savet? hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 66. Poštovani,
  Moje dete, (17 meseci), ima visoku temperaturu već dve nedelje. Hospitalizovana je u Institutu.
  Crp-8,4 (0,0-5,0)
  Sedimentacija-50,0 (0,0-20,0)
  Distribucija eritrocita-10,6 (11,9-16,2)
  MPV-5,18 (6,90-11,30)
  Monociti-15,29 (2,00-12,00)
  LUC-7,60 (0,00-4,00)
  Neutrofilni granulociti-2,31 (2,50-7,20)
  Prvobitno je dete lečeno Pancefom jer je imala bronhitis i bakterijsku upalu grla.
  Nakon toga dobija gore navedenu viskou temperauturu koja ne prolazi već dve nedelje. Hospitalizovana je prvo u Tirsovu 16,10,2016 da bih je sutradan otpustili pod opisom da je virus i da nije nista.
  17,10,2016 se javljamo u Institut gde nas odmah hospitalizuju.
  U bolniici dobija Rota virus, ne jede nista, jednu bananu na dan i pije dosta vode, ima od 2-6 dijareja dnevno. Ima indiciju da spava i nervozna je. Sinoc je prvu noc preplakala i oseca bolove u stomaku, na dodir doktora kazu da je sve uredu i da ne mora da se radi ultrazvuk abdomena.
  Komentar doktora je da i njih buni zasto je temperatura jos povisena pored Longacefa koji uzima 3 (tri) puta na dan od 17,10,2016,
  Da li neko od pedijatara ima indicije sta moze da bude uzrok jer smo jako jako zabrinuti i uznemireni.
  Hvala unapred,
  Vladan

  Odgovori na komentar
 67. Zdravo.. Imam kcerku 9 mj. prije dva mj.pocela je da kaslje leukociti su bili 15 doktor prepisuje cefalexin koji je ispila a leukciti su ostali isti,prepisan joj je hikoncil i baktrim leukociti su pali na osam ali je kasalj sa sekretom iz nosa i dalje bio prisutan.Prepisan joj je i pancef koji je isto uredno ispila,kasalj se smanjio nos je prestao da curi,poslije pet dana dobija napade suvog kaslja uglavnom uvece dok spava doktor joj ne daje nista jer je ispila vec previse antibiotika to je trajalo do prije tri cetiri dana i prestalo je danas smo radili krvnu sliku leukociti su 16,4 ,moram i napomenuti da je rodjena posle pune 41 nedelje trudnoce po rodjenju leukociti su bili 52.. Dobila je terapiju i posle desetak dana smo pustene kuci sa leu.20.. Da li je u pitanju bakteriska infekcija i dali sada imaju uticaj leukociti od rodjenja..Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
  • Nažalost, bez pregleda i praćenja deteta se NE može utvrditi tip infekcije!

   Krvna slika je samo POMOĆNO dijagnostičko sredstvo, a pregled je JEDINI pravi put da se postavi dijagnoza.

   Odgovori na komentar
  • Nije normalno – ali raduje činjenica, da se beba SAMA izbori sa ovom temperaturom.

   Tada kada ima visoku temperaturu, ima smisla da se uradi krvna slika i CRP, pa da se vidi uzrok.

   Odgovori na komentar
 68. POstovani,
  Imam djevojcicu od 10 mjeseci. Trenutno ima 8kg i zbog toga sam je odvela na kontrolu i dr. Mi je dala da vadimi nalaze krvi i urina. Da bi se pokazalo da su nitrili povecani i da ima masu bakzerija u urinu jutros smo ponovili nalaz opet ista slika. Krv je uredu. Dijete nema znakova da je bolesno. Sada moram urinokulturu cekat cijelu iducu sedmicu. Imate li kakav savjet da li da.se reaguje hitnije ili da idem po proceduri. Lp hvala na odgovoru unaprije.

  Odgovori na komentar
  • NAJVAŽNIJI parametar urina su LEUKOCITI U MOKRAĆI!

   Ako su oni povećani ODMAH treba da se prepiše antibiotik, a ako NISU povećani – dovoljna je pojačana higijena genitalija: temeljno pranje, pa ispiranje 3% bornom kiselinom.

   Ukoliko je vulva crvena – da se uradi BRIS vulve.

   Odgovori na komentar
 69. Begovic mina 05.11.2016 u 19:44

  Postovanje imam curicu od 11god leukociti i crp su joj poviseni i puls srca joj je bio 140na ekg osecala je vrtoglavicu jako lypanje srca grlo je boli nos zapusen ispod stomaka je bolelo i malo probadanje u grudima i temperaturu 39 pila je pancef i brufen dali su mi uput kod decijeg kardiologa da li moze sve da bude povezano i dali ce kardiolog moci da otkrije infekciju kod devojcice nisu joh radjeni brisevi a jezik je bio suv i beo a jos nesto dete je pre pet god otkriven refluks 4stepena desng bubrega i uradjena je rutinska operacija nalazi urina dibri dal moze biti povezano unapred hvala

  Odgovori na komentar
  • Bez ekg-a i kardiološkog pregleda je nemoguće bilo šta precizno reći.

   Kardiolog NE procenjuje uzrok infekcije, već rad srca, a MALA je šansa (prema Vašm opisu) da je bilo ša ozbiiljno u pitanju – što se srca tiče.

   Odgovori na komentar
 70. Ivana Minja 21.11.2016 u 17:32

  Postovani,molim za pomoc i Vase misljenje jer sam ocajna.Naime,devojcica stara 3,5godine pre 4dana kasno uvece piskila bas mutan urin,belicasto mutan (ja sipam iz nose u sterilnu bocicu cisto da bolje vidim koliko je mutno i to me bas uplasi,ostane tako preko noci slegne se talog kao so,kao perut,ne znam kako bih objasnila),3dana pre toga nije imala stolicu i taj dan je jedva kakila,bas tvrdo.Kasnije je piskila bilo je malo mutno,narednih dana sasvim normalno ali nije imala stolicu opet 2 dana i opet jedva kakila i normalno piskila da bi opet tu noc piskila mutno,puno sluzi,taloga.Uradili smo krvnu sliku i urin,urinokulturu cekamo…Nas pedijatar kaze da je to sasvim normalno,da su nalazi potpuno u redu za njen uzrast…
  KRVNA SLIKA
  Leukociti 13,00 ref.vrednost 5,5-15,5
  Eritrociti 4,13 ref.vred. 3,70-5,70
  Hemoglobin 118 ref.vred. 107-147
  Hematrokrit 0,344 ref.vred. 0,310-0,430
  MCV 83,00 ref.vred. 72,0-88,0
  MCH 28,7 ref.vred. 23,0-31,0
  MCHC 344,0 ref.vred 280,0-360
  RDW 13,1 ref.vred. 11,5-15,0
  Trombociti 366 ref.vred. 150-450
  Segmentirani 64 ref.vred. 38-68
  MID 3,5 ref.vred. 1,7-10
  Lymfociti 32,5 ref.vred 22-35
  URIN
  Izgled urina bistar
  Boja urina Zuta
  Reakcija urina bazna
  Specificna tezina urina 1,01
  Proteini neg.
  Glukoza neg.
  Ketoni neg.
  Bilirubin neg.
  Urobilinogen u tragu
  Hemoglobin neg.
  Nitriti u urinu neg.
  Eritrociti bledi /
  Eritrociti svezi /
  Leukociti 0-2
  Epitelne celije retko plocaste
  Cilindri /
  Kristali soli amorfnih folsfata malo
  Bakterije malo
  Ostalo Sluzi malo

  Da napomenem da ovo nije prvi jutarnji urin bio,da li to ima nekakve veze?Molim Vas pomozite mi,uznemirena sam iako je ovaj pedijatar rekao da je sasvim jasna i ok slika i ks i urina,mene brine i to sto su leukociti 13.

  Odgovori na komentar
 71. Postovani molim vas da mi odgovorite u velikom sam strahu za svoje dete dali panicim sa razlogom ?
  Moj sin ima sedam godina nikad ranije nije imao problema sa krajnicima do pre sest nedelja i jos uvek se mucimo sa tim.Imao je povisenu temperaturu mislili smo da je obicna prehlada odvedemo ga kod doktora bez nala krvi daju mu Ospamoh da pije kada je popio to temperatura mu se vrati nismo mogli da je skineme 39 sa 9 odvedemo ga u hitnu gde mu skinu nekako temperaturu i daju mu sirup Pancef da pije i kazu da ima upalu krajnika.Sve dok traje antibiotik on temperaturu nema i sasvim je u redu prodje dva dane od zavrsetka antibiotika temperatura se vrati .I p[osle sirupa pancefa temperatura se vratila odvedemo ga kod doktora pedijatra opet ona kaze da se urade nalazi koji su bili katastrofa!
  Leukociti 31,8
  Neutrofili 28,8
  Monociti1,1
  Neutrofili 90,6
  Danam da uradimo bris grla uradimo to dobijemo nalaz ,nalaz pozitivan na streptokoku
  pedijatar mu da sest inekcija jugocilina i posle toga jos sest dana da pije antibiotik Ospamoh.
  Posle toga svega njemu se opet vrati teperatura is sve tako jos dva puta gde oni daju nove antipiotike zamenu Pankala Amosiklav i jos jedan pancef ……….Tek posto smo trazili na nasu ruku uput za ORL i da uradi nove nalaze koji su sledeci
  Leukociti 25,7
  Neutrofili 21,4
  Monociti 1, 2
  Neutrofili 83,1
  limfociti 11,9
  Odemo kod strucnjaka doktora za ORL on se iz snebiva zasto dete nije do sada uradilo antibiogram mi ,kazemo da nam to niko nije dao uradi mu briseve za koje cekamo jos uvek rezultate i posavetuje da ako nas pedijatar se slozi sa njim dete bi trebalo da ostane u bolnici na daljim ispitivanjima.
  Nas pedijatar se ne slaze sa njim kaze da ne treba da zurimo.
  dete je popilo sve ukupno
  Dve bocice Ospamaksa
  Dve bocice Pancefa
  JEdnu bocice zamenu Panklava Amosiklav
  primio je sest inekcija Jugocilina i jedan Urbazon
  dve pocice Paracetemola i Jednu bocicu Brufena
  I posle svega niko nije preporucio da dete pije Probiotik nego smo da svoju mu ruku to davali.
  Molim za misljenje i u napred hvala…………….

  Odgovori na komentar
 72. Postovani, Ja bih dete od 2 godine zelela da vakcinisem Prevenar ili Synflorix vakcinom. On nije cesto bolestan ali jos uvek ne ide u vrtic. Da li ima smisla da sada to radim ili da cekam da krene u vrtic I da vidim koliko cesto se razboljeva ili da mu odmah dam vakcinu? Takodje me interesuje da li postoje razlozi za ili protiv neke od ove dve vakcine? DR u domu zdravlja nam je preporucila Prevenar a nas pedijatar kod koga redovno idemo kada smo bolesni Synflorix. Njegovo objasnjenje je bilo vezano za same sojeve bakterija koje sadrzi vakcina. rekao nam je da sojevi Pneumokok bakterije u Prevenar vakcini nisu karakteristicni za nase podneblje nego vise za SAD. Da li imate neku preporuku ili savet na tu temu?

  Odgovori na komentar
 73. Postovani,
  Molila bih vas za misljenje. Beba 16 mjeseci, dijagnoza bronhiolitis, laringitis. (prvo je starija sestra bila bolesna). Prepisan je amoxicilîn 3x dnevno te kortikoid solupred 5mg 1tabl dnevno 3 dana. Medjutim isti dàn nakon dolaska od doktora ujedno i cetvrti dan od pocetka simptoma,kasalj nocu se prorijedio gotovo ga i nema a temp nikad nije prelazila 38. Zivim vâni i dokt smatra da nema potrebe za izradom krv.slike. Da li antib moze stetiti ukoliko se radi tek o virusnoj inf? Da li su kortikoidi nuzni za tako malo dijete? Beba se budi nocu uz plac ali nema temp ni kaslja medjutim place, budi se i jedino se smiri nakon paracetamola i zaspi. Cesto se tako ponasala i kad izbijaju zubici. Apetit je slabiji sto se krute hrane tice odbija ju i inzistira na dojenju. Djevojcica visoka 81cm, 11.4kg (rodjena sa 2,6kg u terminu). Zahvaljujem na vasem strpljenju i susretljivosti!

  Odgovori na komentar
 74. Aleksandar Dj. 17.12.2016 u 18:07

  Postovani,
  Pitao bih vas za dete starosti 8 meseci mesec dana joj curi nos, kasljucka, iscedak iz nosa je gust, vodili je kod pedijatra prepisao caj od belog sleza sve dok nije dobila temperaturu jako visoku 40, spustana sirupom do max 38, pa sve ponovo, kada smo uradili krv leukociti su bili 24.. salju nas na odeljenje ukljucuju longacef jer je crp bio 56.. kazu zapaljenje uva, grlo (pije hemomicin) )tri dana je bilo ok a veceras ponovo visoka temperatura. Radi li se ovde o bakterijskoj infekciji i koje nalaze sada treba uraditi da bi se doslo do uzrocnika i potencijalnog zarista?

  Hvala unapre na odgovoru!
  Aleksandar

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda i praćenja bebe je to nemoguće proceniti, ali je očigledno.da.infekcija nije izlečena!

   Beba MORA da se pregleda, pa da se vidi šta dalje da se radi.

   Odgovori na komentar
 75. Postovani,
  Dete uzrasta dve i po godine jednom je juce povratilo u mlazu i ima trmperaturu od 38-39 . Stolica je prolivkasta i nije odmah po konzumiranju hrane. Temperatura spadne kada popije sirup brufen 2,5 i vrati se kada dejstvo prodje. Na otprilike 4h. Dok ima temperaturu pomodre joj usnice i hladno joj je. Danas uopste nije povracala. Dobili smo uput u hitnoj mrdicinskoj sluzbi za Deciju bolnicu sumnjaju na irinarnu infekciju. Ako se ponovo vrati temperatura. Ima li mesta panici ili mogu da joj spustam temperaturu do sutra pa uradimo urinarnu kulturu i odnesemo kod naseg pedijatra?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 76. Zabrinuta mama 22.12.2016 u 09:34

  Poštovani ,
  dijete mi ima sedam i pol godina.Već šest godina i preko se borimo sa A.D.a ove jeseni je najlošije…imao je pad imuniteta,sa temperaturama koje su se vraćale i crp koji je bio povišen…sadašnji problem je slijedeći…pošto se puno češe inficirao je na mjestima kožu,gnojno po malo,kao akne male,nema puno ali na različitim mjestima.jučer je imao temperaturu 37,3 i danas rađeni nalazi crp 40,leukociti 18,a trombociti 187,ostalo je u redu od nalaza.Dobio je ampicilin sirup na šest sati,bivacin mast,bivacin puder,rivanol. Mene brine to što je pomenuo sepsu ili još gore nešto od komplikacija….koliko je to sve opasno,može li ovo biti dovoljno da ne dođe do gore infekcije…ja sam već sinoć njega sva ta mjesta dezinficirala octi septom,mazala betrion mast pošto sam dobro opremljena sa svom teorijom oko kože zbog atopijskog i jutros je to počelo pomalo kao da se suši….a danas ću primjeniti to što je predloženo od dr.Samo me je puno strah od sepse ili već čega drugog…Svaki savjet je dobro došao.Unaprijed zahvalna!

  Odgovori na komentar
  • Ako se promene suše, a dete bude dobro raspoloženo i temperatura pada – to znači da ide na bolje i da nema mesta za strah.

   Ukoliko ne bude tako – mora se obaviti kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 77. Postovanje, beba 8 mjeseci, imala je crp150 i temp. 40 stepeni, dobijao je injekcije, i otpusten kuci kada je crp bio 40, da pije sirup, navodno zbog neutvrdjene respiratorne infekcije. Isto stanje se ponavlja sedam dana kasnije, s tim da ga pustaju kuci kada je crp 9, jer je duze primao injekcije. Danas, opet, ima simptome proliva i povraca, pa je za ocekivati da se pojavi temperatura i da se crp poveca opet, jer je na sirupu. Nalazi svi su bili uredni i ne znaju gdje je upala, ne kaslje i nije prehladjen, kod orl dobri nalazi, i ostali svi su dobri na urinu i drugi, s tim da je jetra bila uvecana jer je primao dugo injekcije. Sve se vraca cim prestanu injekcije, ne znam sta da radim, pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Naprosto je nemoguće napraviti procenu ove situacije bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u sve nalaze.

   KAd ova infekcija prođe, dete bi trebalo da pregleda imunolog, pa da se razmotri vakcinacija pneumokoknom vakcinom.

   Odgovori na komentar
 78. Postovani,stvarno mi je potrebna Vasa pomoc.Ne znam vise gde da idem i kome da se obratim.Zvala sam i halo bebu i Tirsovu….

  Imam devojcicu od 5.5 god i decaka od 1.5 god.Bolesni su od 20-og decembra 2016,danas je 10.01.2017
  20-og dobijaju visoku temperaturu do 39.5.Odvodimo ih lekaru,uradjena krvna slika i crp u granicama normale.Posle pregleda naseg pedijatra,ustanovljeno da je virusno.Temperatura traje narednih 3 dana,puni su sekreta,devojcica suvo i nadrajzajno kaslje,decak kasljuca zrelo.Koristimo sredstva za snizavanje temperature,inhalacije 2 puta dnevno (pantenol i fizioloski),4-5 puta fizioloski u nos,mazem ih fitobalzamom i prskam grlo sa apis golom.Narednih 2 dana nemaju temperaturu,onda opet oboje,dobijaju preko 39 temperaturu,kasalj se devojcici pogorsava.Odvodimo ih dezurnom pedijatru,sa nalazima crp 12,5 ,krvna slika uredna.Pedijatar zakljucuje da je virusno i da devojcica ima traheitis,ukljucuje terapiju pulmicort (0,5 – 1ml,2 puta dnevno) Oni narednih 4 dana imaju temperaturu,devojcica i posle terapije kaslje,pa je opet odvodimo kod lekara gde zbog prevelike guzve odbijaju da nas prime.Za sve ovo vreme sekret iz nosa im je promenio sve boje od bezbojne i retke,do zute,zelene i gustog sekreta…Narednih 5 dana nemaju temperaturu da bi devojcica 7 -og uvece opet dobila 38,9,kasalj joj se pogorsao i ponovo je puna slajma i bezbojnog sekreta.Bata takodje pocinje ponovo da kaslje i pun je slina.Odvodimo ih dezurnom lekaru (inace 3-em lekaru po redu) gde je ona utvrdila da devojcica ima virusni laringitis,pa ponavlja terapiju pulmicort-om,decak dobija sirup spalmotil za oralnu upotrebu.On narednog dana dobija sitan osip po telu,pre uzimanja terapije i temperaturu 38,3.Danas je 10-ti,01 njima nikad gore…Gusi ih slajm,kaslju,slabo jedu,devojcica skoro uopste ne jede.Sve ovo vreme ih redovno inhaliram i cistim nos sa fizioloskim i vadim sekret noskom…Sutra planiram da ih odvedem kod njihovog pedijatra sa krvnom slikom.Strasno sam uplasena jer sve ovo predugo traje i bojim se da mozda imaju neku bakterijsku infekciju a nisu dobili nikakvu terapiju antibiotikom (jer sam pre 2 god sa devojcicom imala slicnu situaciju tek joj je 4-ti lekar ustanovio virusnu upalu pluca….).Uplasena sam i da ne dobiju artritis…Izvinite na ovako opsirnom izlaganju.Sta mi Vi predlazete da radimo?
  Srdacan pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Da se uradi krvna slika i CRP i da Vaš pedijatar obavi pregled!

   Sve ukazuje da ssu deca imala serijske virusne infekcije, ali se bez pregleda i praćenja se zaista ništa preciznije ne može reći.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.