Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Concentrated little boy playing with the doctor

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Naravno, i na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura. Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Signali za uzbunu

Pristup bolesnom detetu uzrasta od 3 meseca 3 godine ima svoja striktna pravila, pa se, slično kao kod slaganja slagalice koja se samo na jedan način uklapa, treba toga pridržavati:

 • Potencijalno invazivne i ozbiljne infekcije su po definiciji praćene visokom temperaturom bez „fokalnih znakova infekcije” – dakle nema znakova respiratorne ili crevne infekcije, a dete ima visoku temperaturu, obično preko 39 stepeni. To je prvi signal za uzbunu. Ukoliko pak, dete ima izraženu sekreciju iz nosa, akutni kašalj ili proliv kao prethodni ili prateći znak, vrlo je verovatno da imamo razlog zašto ima temperaturu, pa je retko potrebno ići dalje u detaljnu dijagnostiku. Ukoliko je izmerena temperatura niža, npr. oko 38 stepeni ili niže, bez obzira na postojanje ili nepostojanje simptoma, retko kada je potrebno sprovoditi dalje dijagnostičko terapijske protokole.
 • Kategorija „opšteg stanja deteta” (ili u zapadnoj literaturi „Appearance”) je prilično pouzdan kriterijum. Ovo se odnosi na izgled, aktivnost, raspoloženje, ponašanje i apetit deteta nakon obaranja temperature antipireticima. Ukoliko se nakon efikasne primene lekova za obaranje temperature dete uobičajeno ponaša, velika je verovatnoća da bolest nije potencijalno ozbiljna. Naravno, i od ovog pravila postoje izuzeci, koji na sreću, nisu česti – statistika kaže da 2-3 % dece, posebno uzrasta od 3 do 12 meseci i pored uobičajenog ponašanja možda ima ozbiljnu infekciju.
 • Dakle, ukoliko dete navedenog uzrasta ima temperaturu preko 39 stepeni,                               a kod koga se pregledom ne vide jasni znaci infekcije, posebno ako je i nakon obaranja temperature ponašanja koje odstupa od uobičajenog (razdražljivo ili letargično), neophodno je uraditi osnovne pretrage: analizu krvne slike i mokraće, eventualno CRP kao pokazatelj infekcije.
 • Kako tumačiti dobijene rezultate:
  • krvna slika: oprez zahteva ukupni broj leukocita veći od 15.000, (posebno ako je apsolutni broj neutrofila iz leukocitarne formule veći od 10.000), ili broj leukocita manji od 5.000. Broj nezrelih leukocita u perifernoj krvi („band count”) uglavnom nije prihvaćen kao objektivni kriterijum. Ukoliko je broj leukocita manji od 5.000 ili veći od 15.000, verovatnoća da dete ima invazivnu ozbiljnu bakterijsku infekciju je 1:20. Ukoliko je broj leukocita 5 do 15.000, verovatno se ne radi o ozbiljnoj infekciji.
  • Pregled urina (analiza sedimenta mokraće i urinokultura): statistika govori da u proseku svako deseto dete ovog uzrasta bez fokalnih znakova infekcije ima urinarnu infekciju, učestalost je veća u prvoj godini života.
  • CRP (C reaktivni protein) – jednostavan pokazatelj, ali sa nekim ograničenjima: može biti povišen i kod drugih oboljenja, tipa zapaljenskih oboljenja vezivnog tkiva (dečji reumatizmi), a ne samo kod infekcija; vrlo često je u granicama normale ako je od prvog skoka temperature do uzimanja uzorka proteklo manje od 12 sati, bez obzira na vrstu infekcije

Kako pristupiti detetu sa temperaturom:

 • ukoliko izostaje bilo koji od  kriterijuma za potencijalno ozbiljnu bakterijsku infekciju – uzrast, visina temperature, postojanje fokalnih znakova infekcije – uz neophodno praćenje, drugi elementi dijagnostičko terapijskog protokola nisu neophodni. Uz pravilno prepoznavanje simptoma fokalne infekcije i pravilno usmerenu terapiju, bolest se brzo okončava.
 • ukoliko dete kritičnog uzrasta ima temperaturu višu od 39 stepeni, a bez vidljivih znakova infekcije, posebno ako je izmenjenog opšteg stanja, odmah i  obavezno uraditi krvnu sliku i pregled mokraće
 • ukoliko je kod deteta koje ispunjava kliničke kriterijume  broj leukocita manji od 5.000 ili veći od 15.000, potrebno je uzeti dodatne dijagnostičke analize, na prvom mestu analizu urina i hemokulturu kojom se direktno dokazuje prisustvo bakterija u krvi. Do dobijanja rezlutata hemokulture, za šta je potrebo minimalno 24 do 48 sati, dete treba tretirati antibioticima, potentnim oralnim ili parenteralnim (intravenskim), uz poželjnu kontinuiranu opservaciju, zbog čega se ova deca obično zadržavaju u bolničkim ustanovama, na kraće vreme. Kao što je rečeno, svako dvadeseto dete koje ispunjava kliničke i laboratorijske kriterijume, zaista ima potencijalno vrlo ozbiljnu bakterijsku infekciju, zbog koje se primenjuje antibiotska terapija.

U prepoznavanju i lečenju ovih problema, svaka karika ima svoje mesto – počev od roditelja, ka pedijatru koji prvi i po potrebi ponavljano pregleda dete, do dijagnostičkih službi i kliničara, koji u konačnoj instanci rešavaju ove probleme.

Umesto zaključka, treba reći još jednom da su ove bolesti, na sreću vrlo retke, ali da njihova ozbiljnost i moguće vrlo teške posledice zahtevaju stalni oprez kod svih koji se bave zdravljem dece.

Pin It

 1. Moj sin ima 2 godine i 3 meseca. Pre dve nedelje je imao problema sa zatvorom, tako su konstatovali lekari, mada po mom misljenju ima neki urinarni problem. Dali su mu neki laksativ, mada samo jedan dan nije imao stolicu. Danas se ponovilo, od kada se probudio sat vremena je vristao i pokazivao mi da ga boli u donjem predelu stomaka. Recite mi sta da radim. Da li bi trebali da uradimo neko detaljno ispitivanje, posto kada smo otisli kod pedijatra, opet pominju zatvor, a ima normalnu stolicu.

  • Ovde zaista ne može NIŠTA da se kaže bez pregleda deteta!
   Ukoliko se bolovi pojačaju  ima smisla da se (pored kontrolnog pregleda) uradi krvna slika i pregled urina, a po Vašem opisu zaista izgleda da je ovo vezano za opstipaciju (zatvor).

 2. Poštovani, pažljivo sam pročitala tekst i imam pitanja. Imam ćerkicu od tri godine i pre neki dan je dobila visoku temp koju sam satima obarala, preko 39 i pri tom nijedan lek protiv temp nije delovao. Urađena krvna slika, mokraća i CRP, rezultati osim urina katastrofa! Le preko 24, CRP 180. Moraća uredna, nema infekcije.Dobila je Panklav. Odmah sutradan Le 20, CRP 110 a dva dana iza toga Le 14, CRP 18. Sve je to ok, rezultati se normalizuju ali smo mi u međuvremenu ostali u bolnici i od tad je prošlo evo pet dana gde ona konstantno, na svakih 6 sati ima temperaturu preko 38 (sve vreme pije antibiotik). Pokušavala sam i da sačekam malo, da ne dajem odmah lek protiv temp, rekoh možda će se izboriti da bi nagurala skoro 39 i ja onda, šta ću, dam brufen. Danas (a to je već 6. dan temperature) je doktorka dala da uradimo hemokulturu i uključila venski longacef. E sad, moja pitanja su sledeća: 1. Popila je skoro dve bočice brufena i celu bočicu Panklava, po malo i od Paracetamola, a evo sada i taj Longacef. Da li toliki lekovi mogu oštetiti njene bubrege ili napraviti nekakvu drugu štetu u organizmu? 2. Obzirom da je isključena upala pluća jer se na snimku ništa ne vidi i ako se ne pokažu ni bakterije u krvi (jer šta god smo dosada uradili bilo je dobro, zato doktorki i nije jasno otkud tolika temp), molim za neko mišljenje i savet gde bismo mogli da tražimo dalje uzrok ovih temperatura. Unapred zahvalna, očekujem Vaš odgovor…

  • Uzrok je BAKTERIJSKA infekcija za koju se ponekad, naročito kod dece do tri godine, NE vidi ognjište!
   Kad se dete izleči i potpuno oporavi, obavezno da dobije pneumokoknu vakcinu (Prevenar 13 ili Synflorix). Ovo je standardna terapija sa minimalnim šansama da se nešto desi bubrezima!

 3. Postovani, imam sina od 2ipo godine. Tri dana je imao visoku temperaturu koja je dolazila do 40,3, radjeni su nalazi, urin u redu, leukociti 24,7, seg 0,80, E 4,17, Ht 31, Tr 281 CRP 50,2. Data mu je terapija Pancef sirup 5ml jednom dnevno. Posle prvog dana koriscenja temeratura koju je dobio u vecernjim satima mu se popela na 38,5 i u roku od sat vremena mu je pala. Poslednjih 12 sati nije je imao. Radjeni su nalazi ponovo sledeci dan, leukociti su pali na 16,4, ostalo je u granicama normala al se CRP popeo na 220. Da li smatrate da treba ostati pri ovoj terapiji jos dan dva i ponoviti nalaze ili odmah preci na Longacef? JOs da dodam da je dete zivahno i veselo sem u trenutcima kad mu je temperatura bila visoka, i da pregledom dva doktora putem stetoskopa nije ustanovljeno nista na plucima.

  • Veselo i živahno dete znači da NE treba žuriti sa prelaskom na injekcije! CRP uvek ima “zadršku” od par dana, tako da se pad može očekivati za koji dan. Ipak, konačna procena je u rukama pedijatra koji prati dete, ali se čini da je sirup dobro “pogodio” infekciju.

 4. Zdaravo imam cerkicu od 5 god vec dve nedelje je bolesna kaslje boli je stomak ,od juce je pocela i temperatura i zali se da je boli glava teperatura neprelazi 38 i preko dana nema samo uvece .urin je uredu.bleda je ulice i ima herpes na ustima.

 5. Molim za savet… Imam bebu od 7meseci koja je tri meseca unazad bila pod bakterijskim infekcijama.
  Zadnji Put je imala i upalu srednjeg uha jer je od nosica otislo na usi.
  Kao Novorodjence je bila na antibiogicima i prebacena na IMD u Beogradu,tada su joj bili Le 24000,CRP 160. Uzrok infekc nije nadjen,terapija amikacin i pamecil,venskim putem.
  Ono Sto mene zapravo interesuje jeste,posto je zadnja tri meseca unazad bolesna,evo sad i cetvrti put praceno povisenom temp do 39,1C bez drugih simptoma (sekrecije,kaslja) Le su pali na 25000 ,hgb 100,temperaturu jedino nocu nije imala a preko dana konstantno. Danas kad je stala temperatura kavile su se afte po ustima tj nepcima i unutrasnjoj strani obraza,od danas slabo i jede. Dr kaze da je infekc grla koja se siri na usnu duplju i infekcija desnih. Da li je zapravo to to? I sta joj mogu dati za te afte da se povuku?
  Zakazali Smo na IMD kod hematologa i imunologa pa kakvi su to pregledi od prilike? Hvala najlepse na odgovoru.

  • Najvažnije je da se na IMD ispita IMUNITET deteta! Sve što se dešava je vezano baš za imunitet, pa će sve biti jasnije.

   Afte se nažalost ne mogh izlečiti nekolim posebnim lekom -detetov imunitet i tu mora da odradi posao. Zato je planirano ispitivanje najvažnije.

 6. Pardon,sad tek videh da sam napisala da su leukociti bili 24000 i 25000,mislila sam na 2400 i 2500.
  Vama Hvala puno na odgovoru. Bili smo na IMD , ocekujemo odgovor dr. Pasica imunologa postom svakog dana. Ono Sto je dobro,ali ne i najbolje je sto joj se Le popeli na 7000 a HGB 107..trombociti su pali pa pratimo. Sad je u riziku od bakterijskih infekcija. Hvala puno.

 7. Postovani
  da li CRP (49.6) moze da bude povecan zbog rasta zuba? Naime, cerka od 19 meseci zadnjih 30 dana ima temperaturu 38-39 svaki dan. Kada joj dam brufen ili eferalgan brzo padne, i teperatura se ne vraca sigurno 10-12 sati i onda ponovo poraste. I tako vec 30 dana. U medjuvremenu smo radili krvnu sliku, CRP, urin i bris grla i sve je bilo ok osim CRP-a, koji je bio povecan. Nas pedijatar misli da su u pitanju zubi, posto su joj u zadnjih 20-ak dana nikle 3 cetvorke, i vidim da joj se priprema jos jedna cetvorka i dve donje trojke? Da li je moguce da joj je pvisena temperatura i CRP od zubica?
  Hvala unapred.

  • To je MALO verovatan uzrok povećanja CRP-a.

   Dete mora da se prati, a po potrebi da se analize ponove (ako se pojave simptomi i znaci nekog oboljenja) – URIN bi svakako trebalo proveriti još jednom.

 8. Postovanje.
  dete 3 god, 4.dan temperatura, prvi dan preko 39.5…Posle su antipiretici drzali i do 12h. Obaraju temperaturu na 36C, nocu na 35C
  4.dan se javlja kasalj, pretpostavljam od sekreta koji se sliva iz nosa. Rezultati 4. dana, Le 7.7, Neutrofili 67, Monociti 5, ostalo u granicama
  Nakon obaranja tempr. dete ima apetit i nastavlja sa skakanjem…
  Da li sacekati jos koji dan ili rizikovati dobitak nekog novog virusa u prepunim cekaonicama?
  Hvala Vam
  Pozdrav

 9. Postovani,bebr od 7 mjesci ima temperaturu koja nocu je 37 sa 7 danju je bez temperature i tako poslednijh 2 dana osim jedan dan kad je bio temperature.kaslje ima slajma inhaliram ga berodualom ,od 3 mjeseca ovo je treci put da kaslje i ima slajm.nalazi radjeni orije 2 dana su wbc 16.4 neu 6,62 lym 8.34 hgb 105 mono 1,16.crp je 27.7.dobili smo terapiju amoksiclin 3 ml na 8 sati,da li je u pitanju bakterijska infekcija ?

  • To je nemoguće reći bez pregleda deteta! Samo pregled, uz nalaze daje pravu sliku, a Vaš pedijatar je očigledno preocenio da ima bakterijske infekcije pa je zato preporučio antibiotik.

 10. Dete od 3 godine koje ide u kolektiv je u maju primalo antibiotike zbog upale uva,u u junu inekcije zbog upale grla,u septembru antibiotike zbog grla i ove ned antibiotike zbog upale uva opet…zanima me koliko je stetno (ili nije) na godisnjem nivou dve upale uva i 4 antibiotske terapije?!Hvala unapred…

  • Treba utvrditi UZROK ponavljanih upala uha, a to znači da ORL lekar, koji se bavi decom, pregleda dete. PRE davaanja antibiotika treba uraditi bris grla, pa da se vidi da li je bakterija uzrok upale (manje od 5% dece ovog uzrasta ima bakterijsku infekciju grla).

   Tako ce se smanjiti upotreba antibiotika jer NIJE dobro da dete ovako često bude na antibiotskoj terapiji.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*