Kako da znam da li je beba dovoljno jela?

Još od perioda bebe, kroz davanje hrane bebi pokazujemo i naš odnos prema njenom temperamentu, zahtevnosti, traženju, načinima prihvatanja i davanja.

hranjenje bebe

Foto: Groovymarlin

S toga se probem ishrane često ne odnosi samo na hranu, nego je i mnogo više od toga. Tako neka deca nauče od malena da kroz hranu mogu da drže kontrolu nad roditeljima, a ako se još većina dnevnih aktivnosti oko deteta svede na probleme sa ishranom, onda se cela porodica vrti u zatvorenom krugu i ishrana postaje glavni izvor nerviranja roditelja. Pri tome se često druge važne stvari kao što su osamostaljivanje bebe pri spavanju, hranjenju i slično, njeno raspoloženje i komunikacija sa okolinom zanemaruju. Zbog svega navedenog važno je da roditelji ovo znaju i otkriju samostalno ili uz pomoć stručne osobe u čemu je zapravo problem prilikom  jela, posebno ako on preraste u nešto veliko i nerešivo na prvi pogled. Najčešće je međutim u osnovi samo iskonska potreba deteta za većom pažnjom roditelja.

Kako da znam da li je beba dovoljno jela i da li je sita?

Na samom početku uvođenja nemlečne dohrane beba se tek navikava na jedenje iz kašičice, na nove ukuse i novu konzistenciju hrane.

Samostalnim obrokom se smatra tek 6-8 kašičica, ali beba neretko na početku pojede i znatno manje kaše.

S toga , kako bi izbegli da beba nije dovoljno sita i kako bi ona znala da nakon tog “obroka” sledi nešto puno lepše, neophodno je odmah nakon obroka ponuditi bebi da sisa ili flašicu. Vremenom će potreba za ovim podojem prestati, a beba će već na svoj način pokazati kada je sita. Ipak, izgleda da ni to šta dajemo bebi, ni koliko ona toga pojede, ni to koliko napreduje u gramima nije odraz da li gladuje ili ne. Ako je beba srećna i zadovoljna pretpostavlja se da je onda i sita…

Odlomak iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte

Autor: Martina mama, dr med. Marija Mandić, majka troje dece koja je svoje znanje i iskustvo ovim putem želela da podeli sa drugim mamama i tako im olakša period uvođenja čvrste hrane.                                                  www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte  ili  KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Pin It


Komentari

 1. Poštovani,
  Moja beba uskoro puni devet meseci. Već ima tri meseca kako smo uveli čvrstu hranu, a ona i dalje slabije jede povrće u kombinaciji sa mesom ili jajima, mnogo više voli “slatke” obroke, voćne ili sa dodatkom voća.
  Negde sam ovde pročitala da nakon ručka ne treba nuditi bebi da sisa (ne znam da li je to zbog loše kombinacije gvožđa iz mesa ili jaja i mleka), a ja sam praktično sve vreme radila naopako. Upravo po savetu iz ove knjige nudila bebi nakon svakog obroka da sisa, pa nakon ručka koji slabo jede uvek sisa, jer bude još gladna, a nakon voćne užine ili večere kada dobije žitarice sa mlečnim proizvodima redovno odbije da sisa jer je pojela dovoljno.
  Molila bih Vas za savet, iako prilično kasnim sa ovim pitanjem, kako treba postupati, kada nuditi da sisa, kad ne, i da li odmah nakon obroka ili treba napraviti malu pauzu.
  Unapred hvala na odgovoru i srdačan pozdrav!

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Imam bebu od 5 meseci i po preporuci pedijatra poceli smo sa ne mlecnom ishranom sa 4,5 meseca. Krenuli smo od zitarica u vecernjem obroku, da bi posle dve nedelje poceli i sa povrcem, kao ruckom. Inace je dojena beba. Raspored obroka nam je sada sledeci: Rano jutro (5,6,7 ili 8h) – podoj,dorucak (8-11h, zavisi od prvog jutarnjeg budjenja) – podoj, rucak (12-15h) -povrce, posle podne, tako reci vecera (16-18h) – zitarice i imamo jos jedan podoj pre spavanja oko 20,21h. Nocu se budi kako kada, nema pravila. I tada doji. Rucak i veceru ne dopunjujemo dojenjem. Posto zelim da je dojim i dalje, moje pitanje je da li je ovaj raspored obroka i broj podoja u redu, tj da li ce se kolicina mleka smanjiti ukoliko prodje mnogo vremena izmedju podoja ( u nasem slucaju to je od jutarnjeg do vecernjeg podoja… ). Treba li da se izmlazam u vreme rucka i vecere i tako odrzavam kolicinu mleka? Treba li da je dojim izmedju obroka i tako odrzavam laktaciju? Molim za savet.
  Unapred zahvalna,
  Milica

  Odgovori na komentar
  • Ovo je sasvim dobar raspored podoja i obroka, jdino što treba ukinuti su noćni podoji – oni više nisu potrebni.

   Višak mleka se izmuzava, tako da nećete imati problema.

   Beba bira kada će da sisa (osim noću kada je ne treba dojiti)

   Odgovori na komentar
 3. Imam bebu od 5 ipo meseca ima 7kg i 620 grama. Pa bih vas zamolila dali je to dobra kilaza za taj uzrast i ako nije dali bi mogli vi da mi date savet kako da nahranim moju bebu inače mi je prva beba pa ne znam baš kako šta mleko pije na svaka 3-4 sata oko 12-1h doruckuje i oko 7 večera.. dali je to dobar dnevnik?

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.