Ishrana osmomesečne bebe

Zašto da ne hranim svoju bebu po starim preporukama, kao što je mene moja mama hranila, kad sam evo zdrava i ništa mi ne fali?

bebina ishrana

Znamo da se ranije čvrsta hrana mnogo ranije uvodila u bebinu ishranu, čak posle drugog meseca, bilo je uobičajeno bebi davati kravlje mleko, uprženo brašno, proizvode koji sadrže gluten, ušećerenu vodicu, sok od limuna, medenu vodicu, začinjenu i masnu hranu. Ipak,  bez obzira što su i na toj hrani bebe rasle i razvijale se, spoznalo se da upravo takav i sličan način ishrane izaziva mnoge probleme koji se posle vuku ceo život.

Zato, ako je dokazano da je nešto štetno, a to se doskora nije znalo, zašto rizikovati i svom detetu uskratiti način ishrane koji je bezbedniji i bolji od dosadašnjeg.

Jelovnik za bebu od osam meseci

Kad se osmi mesec približi nastaje velika nedoumica sa uvođenjem koje namirnice najpre početi. Šta li je manje važno, a šta više važno kad je sve važno: pšenica, raž, ječam, ovas, žumance, spanać, jogurt, pavlaka, mileram, mladi sir i sl.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI podrazumevaju pre svega namirnice dobijene od krave i kravljeg mleka. Kozije, ovčije, kao i sveže kravlje mleko nisu preporučljivi u ishrani deteta tokom prve godine, ali se mlečni proizvodi kao što su kiselo mleko, sir, punomasni pavlaka i jogurt uvode u bebinu ishranu od 8. meseca života. Najčešće se koriste u bebinom doručku, a kasnije i za večeru. Buter (maslac) koji se dobija iz sirovog ili pasterizovanog mleka uvodi se u ograničenim količinama tokom 7. meseca života.

Novi baner (1)

Evo primera jednog dnevnog menija gde je većina ovih novih namirnica uključeno, uz napomenu da se svaka nova namirnica uvodi posebno, a njihova kombinacija se daje tek kad je svaka uvedena u ishranu našeg odojčeta.

PRIMER JELOVNIKA IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE KUVARSKOG DNEVNIKA BEBE MARTE:

Prepodnevna užina(oko 10h):  svežu breskvu sam ogulila i izgnječila viljuškom te dodala malo bebi pirinča (instant pirinčane pahuljice), da zgusti jelo i poveća mu kalorijsku vrednost.

Ručak (oko 13h): Tvrdo sam skuvala jaje. U malo vode sam skuvala dva krompira, jednu mladu tikvicu i jedan peršun. Kad je bilo mekano izvadila sam iz tanjira i izgnječila viljuškom.u jedan deo dobijenog pirea sam izgnječila polovinu tvrdo kuvanog žumanceta i Marti prvo ponudila taj deo. Kad je pojela deo sa žumancetom, nastavila je da jede pire bez šumanceta. Ovako sam sigurna da je pojela planiranu polovinu žumanceta, o čemu je jako bitno voditi računa kod njegovog uvođenja.

Užina II ( oko 16h30min): Obarila sam jabuku i izgnječila je viljuškom sa svežom šljivom. Super sočna i ukusna užina

Večera (19h30min): U malo uzavrele vode sam dodala kašiku kukuruznog griza i kuvala par minuta prema uputstvu. Kad je bilo gotovo dodala sam kašiku kiselog mleka i sve pomešala. Ovo se Marti mnogo svidelo.

Autor: Martina mama, dr.med Marija Mandić, Ilustracije: Tomislav Vukov

Drugo dopunjeno izdanje knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE, priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 400 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Preuzeto iz knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE, drugo dopunjeno izdanje, dr med. Marija Mandić

Pin It


Komentari

 1. Beba osam meseci,nutricionista za bebe iz DZ nam je dala savetovala sledeci jelovnik oko 6-7 mleko;9-10 dorucak;11-12 vocni sok;12-13 rucak;15-16 vocna kasa;17-18 mlecna ili zitna kasa i 20-21 mleko.Mene zanima da nije to malo mleka jer smo prešli sa dojenja na ad i ne popije više od 160ml za obrok?

  Odgovori na komentar
 2. Na koliko vremenski treba da jede beba od 8 meseci? Moja beba sisa ujutro rano,oko 8-9 dobije dorucak(rizolino ,cokolino,griz..) ,oko 13-14 rucak .to bude povrce sa mesom ili zumance,oko 16-17 vocni pire (2-3 vrste voca) oko 20-21 dobije zitarice(riza proso heljda) i tad zaspe ,budi se oko 23 tad joj dam da sisa?

  Odgovori na komentar
 3. Sta dati bebi od osam punih meseci za dorucak pritom da je alergicna na kravlje mleko i mlecne proizvode. Pokusala sam i sa jogurtom ali bezuspesno izbile su je sitne bubuljicice?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
  • Žitarice za bebe koje NEMAJU u sebi mlečnu formulu!

   Treba ih spremiti sa Vašim – izmuzenim mlekom. Ako ne dojite, napravite ih sa HA formulom, pa da se vidi kako će beba prihvatiti.

   Odgovori na komentar
 4. Da li mozete da mi date savet koliko nemlecnih a koliko mlecnih obroka treba da ima beba od 8 meseci i njihovu satnicu? Na adaptiranom je mleku. I da li je tacno da sad sme svo povrce i voce da proba, osim mahunarki i citrusa?

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.