Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Nateag/flicr

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?
Pin It


Komentari

 1. mozete li mi reci koja je ovo vrsta bolesti da li je gnojna angina ili mononukleoza,bolest je pocela tako sto me je malo bolelo grlo,u toku noci sam dobio temperaturu i 2 dana me je drzala i nije spadala ispod 38 treceg dana sam uz lekove uspeo da je stabilizujem ali sad cetvrtog dana nemam temperaturu,sve je ok ali mi je grlo u haosu,boli me kad gutam i kad jedem,na nepcu imam crvenilo i bele tackice mnostvo njih?? sta je to??

  Odgovori na komentar
  • Zaista je NEMOGUĆE bez pregleda postaviti dijagnozu!
   Ovo naprosto mora da se vidi, a bilo bi dobro i da se uradi bris grla, pa da se vidi ima li bakterija. Pregled je “zakon”!

   Odgovori na komentar
  • Imam mononukleozu. Od simptoma sam imala mi cvorov na vratu. Odradila sam rezultat i on je pokazao blagi oblik mononukleoze,odradila sam snimak abdomena slezina mi je uvecana par cm. Odradila sam drugi put krv reziltati su losiji. I doktorka je rekla da za 3ned ponovim sve. Da l’ ja smem neki dsn pre to da odradim? Videla sam se sa bratom od par meseci na dva sata drzala sam ga 5min u ruke da li postoji mogucnost da se zarazi?

   Odgovori na komentar
  • Zaista ne možemo komentarisati terapiju a da nemamo uvid u stanje deteta u momentu kada je terapija uvedena!
   Nažalost, antibiotici ne dotiču viruse, ali je Vaš pedijatar možda video nešto što je bio razlog za uvođenje antibiotika.

   Odgovori na komentar
 2. moje dete je staro 8god.laborator AST aLt poviseni za 1 put od normale .tretira se beviplex drg.i hepamerz1x1..Dali se detetu od 8 godina daju hepatoprotektivi i koji pozdrav

  Odgovori na komentar
  • NEMOGUĆE je komentarisati ove nalaze bez uvida u stanje deteta, a to znači pregled i praćenje. MNOGO je razloga za povećanje ALT i AST, a u odnosu na uzrok sprovodi se terapija. Svako dete je “priča za sebe”, baš kao i bolest koja dovodi do poremećaja jetrinih enzima, pa je zato lekar koji leči Vaše dete “zakon” i sa njim treba proći sve detalje terapije.

   Odgovori na komentar
 3. moje dete je staro 7 god. pre par dana dijagnosticirana je mononukleoza. Ljecnik je propisao vensku terapiju antibioticima 10 dana. Sa obzirom da je virusno obolenje i da ima uvecane vratne zlezde, smatrate li da je ovo u redu ili je mozda previse?

  Odgovori na komentar
 4. stefan-novakovic 22.05.2013 u 21:28

  Dobar dan, imam sledece pitanje: Devojka mi ima mononukleozu, vadila je krv i rezultati su pokazali da ima. Mi smo vec nekih 2 meseca zajedno, ali joj se manifestovalo tek pre 4,5 dana. Ja sam takodje vadio krv i moji nalazi su odlicni, ne osecam se bas najbolje ali su mi nalazi odlicni. Zanima me onda..odakle je ona mogla da pokupi mononukleozu,a tvrdi da nije bila iz iste case, flase nisakim osim mene, i da se ni sa kim drugim nije ljubila. Pa ako mozete to da mi priblizite malo? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Ne dobija se infektivna mononukleoza SAMO poljupcem! Može se dobiti i u običnom kontaktu sa obolelim.
   Ako niste preležali ovu bolest, imate dobre šanse da se razbolite, i to u narednih nekoliko nedelja, ali nije to tako strašno!

   Odgovori na komentar
   • Poštovani. Pre dva dana saznala sam da mi blizanke imaju povećane monocite jedna ima 17 rel% druga ima 14 rel % curilo joj je dva dana nos i imala jednu noć temperaturu 38 i više nisu imale zanima me jel moguće da imaju monoukleozu i jel opasno… Hvala

    Odgovori na komentar
 5. pitanje za doktora: moje dete je preležalo mononukleozu u 4-toj ili 5-toj godini sada su rezultati pokazali da ima mononukleozu a u septembru pni 18 god.da li je moguće da dete nije postalo imuno posle preležane mononukleoze prvi put i šta je najbolje za ishranu. ranije sam mu davao surutku sa jogurtom u srazmeri 1:1.

  Odgovori na komentar
 6. ako infektivna mononukleoza ostavlja trajan imunitet šta bi drugo moglo da bude. današnji rezultati: bilirubin 22.6 ukupni proteini 75,8 AST(GOT) 18 ALT(GPT) 27. 27.05. IMAO JE LEUKOCITE 31,6 jutatnji rezultat a popodne oko18h 24. žlezde u grlu ispod vilice otečene temperatura do 39 posle tetrapije 9 penicilina temperatura se stabilizovala žlezde se povukle,ali ne potpuno a leukociti spali na 8,8 i dobio je još 3 tablete mislim hemomicin iza sada nema problema dobro se oseća. kada može da nastavi sa sportskim aktivnostima trenira kučlanje a rekreativno igra košarku.

  Odgovori na komentar
  • Bez serooške dijagnotike (antitela na EBV) nema SIGURNE dijagnoze! Ili je tada davno “omanuta” dijagnoza pa sad ima inf. mononukleozu, ili obrnuto! 
   AKo je mononukleuza treba sačekati NAJMANJE 4 nedelje od potpunog ozdravljenja i normalizacije lab. analiza. PRE povratka sportu je OBAVEZAN sportski pregled!

   Odgovori na komentar
 7. Ovako imam malo otecenje limfine cvorove i na ultrazvuku abdomena utvrdjeno mi je da mi je uvecana slezina,nakon vadjenja krvi ustanovljena je mononukleoza,e sad ovako da li stvarno treba da se miruje,ali bukvalno da se lezi po ceo dan ili moze se kretati covek,bez ikakvih fizickih napora?

  Odgovori na komentar
  • Važno je da se izbegavaju teži napori sve dok se veličina slezine ne normalizuje. Šetnja je ok!
   Podrazumeva se da NE govorimo o akutnoj  fazi bolesti (povišena temperatura, malaksalost, gušobolja…)

   Odgovori na komentar
 8. natasa-jovanovic 15.07.2013 u 10:34

  Šta podrazumeva dijeta kod mononukleoze. Nisam monogo ispitivala pediratra, jer su gužve velike. Da li su isključeni i domaći kolači, pored čokolade. Može li dete da jede proste kolače: patišpanj sa jajima i višnjama?

  Odgovori na komentar
   • Imam mononukleotu vec oko mesec dana. Bila sam ponovo na pregledu i biohemijski rezultazi su mi potpuno uredu, u granicama normale. Medjutim jos uvek mi je uvecana slezina, doduse smanjila se u odnosu na pocetak bolesti. Da li mogu da krenem u skolu i da se vratim normalnom zivotu?

    Odgovori na komentar
 9. Opet ja… Jel normalno da se smrsa do si zarazen mononukleozom??? Ja sam izbubio par kila i ovako po prirodi nisam bas debeljuca pa me zanima dal cu ja to brzo vratiti kada virus nestane ili???

  Odgovori na komentar
 10. Imam jos jedno pitanje,lezim vec nedelju dana,medjutim osecam neki bol na desnoj strani trbuha od cega to moze biti,jel moguce da se slezina smanjuje pa da je od toga???

  Odgovori na komentar
 11. Dobar dan,imam pitanje: moj decko je imao mononukleozu u septembru, nismo se vidjali zbog obaveza, a i on zivi u Crnoj Gori, a ja u Srbiji. Za mesec dana bi trebali da se vidimo, a mene zanima je l’ moze on meni sad da prenese mononukleozu?

  Odgovori na komentar
 12. Devojcica ima 10 godina vec pet nedelja boluje od mononukleoze opste stanje je dobro jedino trombociti variraju izmedju 84-94.Sta da radimo dali se nesto iskomplikovalo ili joj je slabi imunitet pa se sporije oporavlja.

  Odgovori na komentar
  • Ovo je sasvim bezazlen deo virusne bolesti. Vrednosti koje ste pomenuli zaista nisu za brigu!
   Važno je da je sve drugo dobro i da nema daljeg, drastičnog pada broja trombocita.

   Odgovori na komentar
 13. Dobar dan, sin mi je pre 2 god imao virusnu upalu srednjeg uha, praćenu visokom temperaturom, tada je dobio injekiju penicilina i posle par sati osip po celom telu koji je trajao i narednog dana. Naravno to je odmah pripisano alergijskoj reakciji na penicilin. Pitanje glasi: da li je moguće da je bio neki virusni osip kao reakcija na penicilin,kao što je to (gore navedeni) slučaj sa mononukleozom? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Jedini način da se ovo proveri je alergološko ispitivanje upravo alergije na penicilin. Sve drugo je nagađanje koje neće dati rešenje. 
   Dok se to ne uradi dete MORA da se vodi kao alergično na penicilin, čaki iako osip možd i nije od alergijske reakcije. To je radi bezbednosti deteta ustanovljeno kao obaveza.

   Odgovori na komentar
 14. Poštovani, pocelo je sa temperaturom i crvenim desnima kod najmlađeg sina(7g.),lječnik ga poslao kod stomatologa koji mi je rekao da su mu desni crvene i natečene zbog zubica(klimanja,rasta…), preporuka: snižavati trmperaturu,piti što više tečnosti i mucati kaduljom desni,temperatura je brzo prestala ,a za par dana i desni su prestale da ga bole, odmah iza njega zaboli kćer (18g.) simptomi isti ,stim da je imala bijele naslage na grlu ,lječnik posumljao na mononukleozu,krvna slika nije pokazala mononukleozu,preporuka klavocin,odmah iza nje isti siptomi i kod sina (17g.) stim da je kod njega utvrđena uvećana slezena,nalazi krvi 12.08.2013 16.08.2013 22.08.2013 L-9,1 8,2 se-23 E-5,49 5,64 L-8,2 hemog-142 145 hemato-0,41 0,42 tromb.-335 443 mcv-75,6 mch-26,0 mchc 34,3 ne.sag 2 2 2 seg-57 51 56 eo 2 2 2 bazo1 1 lymfo-32 40 34 mono 6 4 6 bilor-9,5 6,0 6,0 ast-18 15 13 alt-17 12 7 gama39 32 26 ldh 149 138 136 crp 40,4 8,3 2,4 guk-5,3 urea-4,3 kreat-81 pije klavocin odmah po pregledu 9.08.2013 nema osip ni bilo kojih drugih poremecaja, 12.08. rtg pluca i srca -uredni 21.08 slezena vecih dimenzija homogene nešto hipersonornije sonostrukture7ventrodorzani promjer 60mm ,a sam promjer cca 12 cm upuceni kod infetologa nalaz krvi poslan na institut mononukleoza -nalaz pozitivan citomegalovirus-negativan još čekamo nalaz toksoplazmoze e, sad mi nista nije jasno nalazi u priliku a potvrđena mononukleoza šta je kod ovi dvoje dijece bilo jer simp,su bili skoro pa isti,i šta ce mi pokazati ovaj nalaz sto cekam i dali virus inf.mono.ostaje uvjek pozitivan lijep pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Potvrda akutne infektivne mononukleoze se dobija pozitivnim nalazom IgM antitela na EB virus koji ovu bolest izaziva. Ako je to tako, mislim da nemate razloga za brigu i da će se ovo sve polako srediti.
   Potrebno je ponekad i nekoliko nedelja za oporavak i normalizaciju veličine slezine, ali se ogromna većina dece potpuno oporavi bez komplikacija, pa treba biti optimista.
   EB (Epstein Barr) virus ostavlja trajan imunitet pa se ova bolest NE može dva puta dobiti.

   Odgovori na komentar
 15. poštovani evo taman sam danas stigla sa zaraznog sa dg.sy.mononucleosis infectiosa,jetra uvečana oko 3 cm,slezenu ne palpira, LS obostrano negativan. CRP4.9 L 16.6 E 4.53 Hgb 121 Tr 160 AST 53 ALT 67 GGT 39 LDH 493 uputilo me da u pinedjeljak napravim serologiju. imam nekolikom pitanja glede ishrane.dali moram davat lagano mlijeko 0,9 mlječne masti ili to nije bitno,dali je dobro davat kozje mlijeko,dali mu smijem davat nutelu,jaja i ribu i piletinu sa roštilja,i dali smije sir i šunku ili neku salamu.kada ce moči u vrtič i na sportske aktivnosti(upisan je na judo.a zaboravila sam napomenit da ima 3god i 8 mjeseci )i naposljetku dali su ove vrijednosti baš puno povišene ili je ovo ipak blaži stadij bolesti. hvala unaprijed na odgovoru i molila bi vas da mi savjetujete dali da mu dajem kakve vitamine ili lijekove.inace mu dajem med za podizanje imuniteta jer je mršavko.

  Odgovori na komentar
  • Po laboratorijskim nalazima i po Vašem opisu ovo NE izgleda kao neki teži oblik bolesti, naprotiv  – čini se da je to uobičajena forma koja se u ovom uzrastu najčešće dobro podnosi i kod ogromne većine dece prođe bez komplikacija.
   Hrana treba da je uobičajena – ZDRAVA, bez obilnih “teških” obroka (slanina, šunke, previše mesa i jaja…), a treba izbegavati začinjenu (pikantnu) hranu – sve što INAČE treba izbegavati. Najbolji vodič za ishranu je dete – neka bira (naravno od zdravih obroka i namirnica) šta će da jede i koliko će da pojede – tako nećete pogrešiti.
   NEMA leka koji če izlečiti infektivnu mononukleozu, a sveže ili ceđeno voče je NAJBOLJI izvor vitamina za dete (ovo važi i za odrasle). Samo napred sa medom – tu nećete pogrešiti.

   Odgovori na komentar
 16. Postovanje moj brat je dobio tu bolest poljubaca ali on neide ni u vrtic ima samo 20 meseci kako je mogao da dobije tu bolest,i dali kada se dobije ta bolest poljubaca moze da se dobije temperatura.

  Odgovori na komentar
 17. htjela bih znati na sto se konkretno odnosi kad kazete da se mononukleoza prenosi kontaktom sa obolelom osobom,i koliko vremanski oboleli zarazan? hvala

  Odgovori na komentar
  • DIREKTAN kontakt sa obolelim (poljubac, kašalj, kijanje…) omogućava prenošenje virusa!
   Sve dok dete ne ozdravi (bude bez ikakvih tegoba, klinički pregled pokazuje normalan nalaz a laboratorijski nalazi su u referentnim vrednostima) virus se može preneti na nekoga iz bliže okoline ko JESTE u kontaktu sa obolelim.

   Odgovori na komentar
 18. postovani,dete ima 15 meseci i vec tri nedelje ima povisene temperature..bude bolje 2 dana,pa treci dobije preko 39stepeni,isla je cak i do 40,3. Prvi put kada smo se javili lekaru u nadleznom domu zdravlja,dali su nam palitrex bez ikakvih laboratorijskih analiza. Nakon ispijenog antibiotika,stanje isto,onda su posle dve nedelje ustanovili upalu usiju,gde smo ponovo dobili novi antibiotik,panklav,ali na zalost opet nista,onda nam nakon nedelju dana daju i treci antibiotik hemomicin,i dalje dete dobija u naletima temperature. Posle svakog antibiotika je imao osip ,prvo po stomaku pa onda po rukama,nogama i licu.Onda su nam dali da uradimo kks,evo vrednosti:Le 7,7; gran. 12,4; limf.77,1; monoc.10,5;gran#1,oo; limf#5,90;monoc#o,80;hgb.120;hcto,34;plt.343;er4,33. Interesuje me da li ovo moze biti mononukleoza,i da li treba otici kod specijaliste infektologa? Jer je ovo agonija vec tri nedelje,skoro cetiri,a detetu nije bolje. Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Zaista je NEMOGUĆE reći da li je ovo infektivna mononukleoza, samo na osnovu ovih nalaza.
   Ukoliko dete i narednih dana ima povišenu temperaturu, potrebna je PRVO kontrola kod Vašeg pedijatra, pa ako lekar smatra da treba, može se jednostavnom analizom (iz venske krvi) videti ima li antitela IgM klase na EBV (virus koji uzrokuje mononukleozu).

    

   Odgovori na komentar
 19. imao sam infektivnu mononukleozu, bolest je konstatovana kada sam bio na pregledu jer sam imao gnojnu anginu na krajnicima (jaki gnojni čepovi, potpuno beli).. 02.09.2013 je analizom krvi je utvrđena je infektivna mononukleoza, preko 13U /ml je pozitivan, kod mene je bio 115 U/ml.. od tog dana sam strogo mirovao do 20.10.2013. bolest je praćena upalom jetre, povećanim AS/T i AL/T enzimima, koji su se totalno stabilizovali nakon 4 nedelje, kao i kompletna krvna slika, temperatura nije bila prisutna (najveća 37.5 dok je trajala gnojna upala krajnika).. strogo sam mirovao od dana kada mi je konstatovana bolest, pazio sam maksimalno na hranu i dijetu tokom bolesti, primao sam 11 penicilina (zbog gnojne angine)… aktivan sam sportista, trenutno se osećam odlično, mirovao sam strogo, pa me interesuje kada bih mogao početi sa “LAGANIM” treninzima ( trčanje, vežbe istezanja i slično) da li treba još neko vreme mirovati ili je moguće početi već sa laganim treniranjem (3x nedeljno).. znači od 02.09.2013. traje moje strogo mirovanje, pa me zanima kada bih mogao početi sa normalnim životom i svakodnevnicom?

  Odgovori na komentar
 20. Molim vas pomozite mi jer se prvi put srecem sa ovim i prosto sam iznenadjena sta me je snaslo. Saznala sam sasvim slucajno: VCA lgG 53 20 pozitivno VCA lgM 10 20 pozitivno EBV Nuclear Antigens 307 pozitivno Zamolila bih vas da mi protumacite ovaj nalaz jer sam u panici ne znam sta da radim ! Pored svega ovoga radila sam TAS 508 normalno (0-200) i nadjene su mi streptokoke SEROLOSKI NALAZ 1/400 normalno 1/100 POMOZITE MI STA DA RADIM

  Odgovori na komentar
  • Da se obavi PREGLED!
   BEZ pregleda i uvida u aktuelno stanje naprosto NEMA ispravnog tumačenja rezultata. Prvi korak je izabrani lekar, ali i infektolog može da Vam pomogne.

   Odgovori na komentar
 21. postovanje. sin mi je pozitivan na test monostikona,a uz to ima i upalu pluca na lijevoj strani. nalazi su u granicama normale osim SE 53 i CRP 45. Na bolnickom smo lijecenju uz terapiju longacefom. ima 5 god,i osjeca se dobro,jede i pije normalno.htjela bih vase misljenje i odgovor na pitanje postoji li sansa da stariji sin dobije virus ili eventualno ja ili muz? koliko traje oporavak i sto se podrazumijeva kad se kaze mirovanje? hvala

  Odgovori na komentar
  • Biće Vam sin dobro! Par nedelja posle završetka terapije se većina dece ovog uzrasta potpuno oporavi!
   Šansa da se neko iz okoline razboli postoji, ali sada se (osim izbegavanja ljubljenja) tu ništa ne može uraditi.

   Odgovori na komentar
 22. Molim za objasnjenje.Beba stara 7 meseci ima uvecane leukocite do 20000 pijem antibitik i oni padaju ali su uvecani isto parametri za viruse.gvozdje i sve ostalo je u redu.dr sumnja na virus jer dete je non stop prehladjeno nos,upala uva i tako dalje.kaze da ga pogleda imunoilog.beba je napredna punio,vesela,mirna nije placljiva i nema temperaturu,jede lepo.Da li postoji mogucnost na viruse?

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno jeste virusna infekcija, a prvi korak je da se skloni beba od SVIH koji je mogu razboleti, pa da se proba pomoći detetu.
   Ukoliko se ipak infekcije ponavljaju, trebalo bi uzeti uput za imunologa.

   Odgovori na komentar
 23. Moje postovanje.Molim za objasnjenje ako moze.Imam decaka od 12.5 god.pojavila mu se temperatura u nedelju ne veca od 37,7,prosla je tokom noci nije imao,sutradan je opet dobio ali ovaj put malo vecu 38,odveli smo ga lekaru de je receno da mu je crveno grlo tj.upala,dobio je sinacilin i normalno lekove za snizavanje temperature,i takva temperatura koju je imao otprilike 1 nocu,1 danju,do cetvrtka tj,juce kada je dobio 38,3,dali smo mu lek koji mu nije skinuo temperaturu nego je ona jos i porasla na 39,3,mi ni dalje nismo mogli da je skinemo odveli smo ga lekaru s tim da smo primetili isti dan a i prethodni tj,sredu da je disao brzo i srce je lupalo jako i brzo,po ponovnom odlasku lekaru sa tom temperaturom juce,doktor mu je dao kiseonik,sirup za snizavanje temperature i izmasirali su ga,proveli smo oko sat vremena u ambulanti da se prati da li ce se smriti stanje ( MISLIM NA DISANJE I LUPANJE SRCA),do toga je hvala bogu doslo i poslati smo kuci sa uputom da se radi nalaz krvi i urina,temperatura se smirila pomalo je ima al ne strasno,znoji se sto mi to povezujemo sa padom temperature,danas smo uradili nalaze i oni su sledeci:Limfociti# 7,72 H,Limfociti% 67.1 H,Neutrofilni Granulociti% 28.7 L %, Distribucija eritrociti 16.9 H,Trombociti 131 L,MPV 6.79 L,Distribucija trombocita 18.4 H,FIB 9.00.BIOHEMIJSKE ANALIZE Glukoza 5.70,Kreatinin 71.0 L,AST 94 H, Sedimentacija je 47,prilikom pregladanja nalaza doktor veceras kaze da je virusna mononukleoza,ili da ukazuje na to nisam dobro shvatila jer me je potreslo.Vama hvala unapred pa ako mozete da mi objasnite o cemu se radi pozdrav.

  Odgovori na komentar
  • Sve ovo zaista ukazuje na VIRUSNU infekciju! Da li je infektivna mononukleoza ili ne, to se može utvrditi analizom antitela IGM i IGG klase na EBV. Srećom, ogromna većina dece prebrodi mononukleozu (i slične viruse) bez većih problema. Naravno, najvažnije je da se dete prati kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 24. postovani…. u nedjelju ujtro dijete od 3 godine se izasulo po licu.stomaku i ledjima do prepona….vodili je u hitnu i rekli da je alergija…medjutim navecer dobija temperaturu 39 i tri puta je povratila. sutradan je vodimo na infektivno odjeljenje gdje nam govore da je virusni osip(virosis cum exanthemate) i da joj uradimo nalaze urina i jrvi. a nalazi su slijedeci sedimentacija 45/77, lym 14.5, mxd 7.6,neut 77.9 guk 3.8 urea 2.4, kreatin 41 urin uredan..medjutim temperatura ne prolazi pa ponovno idemo na isti odjel gdje daju dijetu summamed sirup uz skidanje temp i vitamine. tada nam daju dijagnozu SYNDROMA MONONUCLEOSUM,TONSILLITIS ACUTA,OBS.DERMATITIS ALLERGICA. Ponovno radimo nalaze krvi koji su lym 19 mxd 6.2 neut 74.8 sedimentacija 50/87 AST(GOT) 59 ALT(GPT)158. TAKODJER RADJEN NALAZ CRP,MONOSTICON TEST A TE NALAZE CEKAMO…MENNE ZANIMA VASE MISLJENJE…UNAPRIJED HVALA

  Odgovori na komentar
 25. Molim za objasnjenje.Beba stara 7 meseci ima uvecane leukocite do 20000 pijem antibitik i oni padaju ali su uvecani isto parametri za viruse.gvozdje i sve ostalo je u redu.dr sumnja na virus jer dete je non stop prehladjeno nos,upala uva i tako dalje.kaze da ga pogleda imunoilog.beba je napredna punio,vesela,mirna nije placljiva i nema temperaturu,jede lepo.Da li postoji mogucnost na viruse?

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno jeste virusna infekcija, a prvi korak je da se skloni beba od SVIH koji je mogu razboleti, pa da se proba pomoći detetu.
   Ukoliko se ipak infekcije ponavljaju, trebalo bi uzeti uput za imunologa.

   Odgovori na komentar
 26. Postovani,
  moj cetverogodisnji sin ima infektivno mononukleozu tj pozitivan je na Epstaj barov virus,u sklopu bolesti je imao i anginu.lezao je u bolnici,10-ti dan po izlaslu iz bolnice je dobio i varicellu,i tek sad smo radili sve nalaze i pretrage,imuninitet je u granicama normale,ima bakteriju u nosu i grlu,slezana i jetra su na gornjoj granici normale -radili pre 3 dana uz abdomena….brinu nas temperature koje redovno krenu od normalne 36,3 i idu sve do 37,4c.Dijete miruje,ne lezi ali mu ne damo ni da skace,trci itd.Molim za odgovor dali je ovo normalno .ja u svakom slucaju vodim dnevnik mjerenja temperatura jer specijalista infektolog mi je to rekao.Lijep pozz.

  Odgovori na komentar
  • Ovo su OČEKIVANE vrednosti telesne temperature u opisanim okolnostima! Nakvažnije da dete nema drugih (pratećih) problema (malaksalost, uporan kašalj, izrazito loš apetit…), a ovo može potrajati još par nedelja, a da ne bude za brigu

   Odgovori na komentar
 27. Поштовање,

  у тексту пише да је трајање ове болести од пар недеља до месец дана. Да ли то значи да након тог периода заражена особа није “опасна” по околину, или мора да се раде одређене анализе/тестови како би се утврдило да ли је заражена особа клицоноша или није? Иначе, ја сам пре месец и по дана лежао у болници, и тек 31. децембра ми је одобрено да се крећем и храним нормално, уз упозорење да не претерујем, што ја, наравно, и даље поштујем. Ето, ако може то некако да послужи у доношењу закључка…

  Хвала унапред.

  Odgovori na komentar
  • Nikakva dodatna ispitivanja “opasnosti po okolinu” nisu potrebna!

   Kad nestanu simptomi i znaci bolesti i kad se normalizuju biohemijski nalazi krvi, nema opasnosti da se bolest proširi.

   Odgovori na komentar
 28. postovani

  poslije lezanja mjesec i po dana od bolesti , novi nalazi pokazuju da su ast i alt u normali , da li mogu da se bavim fizickim aktivnostima i koliko bi jos trebao da cekam na to i mirujem , ili kad jednostavno posle bolesti mogu da znam da sam spreman za fizicku aktivnost

  Odgovori na komentar
  • Još 4 nedelje pošteda od težih napora, pa pregled kod tvog lekara, pa ako je sve kako treba (slezina NIJE uvećana) možeš postepeno da se vratiš uobičajenim fizičkim aktivnostima koje su praktikovane pre ove bolesti.

   Odgovori na komentar
 29. pozdrav. moje dete ima mononukleozu zanoma me sta sme da jede je li obavezna dijeta posto on ima samo tri godine sme li da jede vocni jogurt? hvala

  Odgovori na komentar
 30. 18.2. sam primljen na infektivno odeljenje gde mi je potvrdjeno da imam mononukleozu. Otpusten sam kuci 5.3. i interesuje me do kada sam infektivan, tacnije koliki vremenski period

  Odgovori na komentar
 31. Dobar dan. Moje dete (2 GOD ) unazad dva meseca ima povećane zlezde iispod vilice, vise sa leve strane. Od početka decembra smo svakih nedjelju dana kod dr, sa povišenoj tt, upalom uha, grla, ušiju obostrano… Uvek je dobijao antibiotik, tt bi se smirila tih sedam dana ali posle opet nešto novo, pre petnaest dana sam odvela dete na uz vrata, naravno na svoju ruku jer od mog dr ništa ne možeš da dobiješ , mislim neki uput tipa brisa, lab i slično. Uz je pokazao da ima zlezde povilicno, levo 35mm sa 12 mm i još nekoliko 10 mm, i sa desne strane nekoliko manjih. Kad sam došla kod pedijatar dao nam je ( tek tad ) da vadimo kks i se i seroloske testove . Danas je gotov Epstein-Barr , ostale čekamo do kraj marta!!! U Kks le povišeni, lymfociti u razmazu povišeni, sedimentacija 32. Sa kks i se u utorak dao nam dr dok čekamo rezultate da pije i cefaleksin jer njega u silnom spektru antibiotika koje je moje dete do sad popili, nije bilo! Malo sam se raspisala ali da vam sto bolje približim našu situaciju. Ebv IgM je negativan a IgG je pozitivan, da li treba privatno da odradio briseve ? I da li će biti realni zbog antibiotika koji sada pije. Inače zlezde se ne smanjuje! Da li dete ima mononukleoze ili je već stiglo da je prelezi posto je IgM – a IgG+. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Ovo nije aktuelna inf.mononukleoza, pošto je IgM negativan. Ima mogo drugih virusa koji liče na infektivnu mononukleozu i daju slične simptome, a sve ukazuje da je to Vaša priča.

   Brisevi se rade pre antibiotika! Zaista MORA postojati jak razlog za davanje antibiotika, a kod virusnih oni nemaju nikakav efekat.

   Odgovori na komentar
 32. Utvrđena mi je mononukleoza pre 7 dana. Ali ja sam mislim bio zarazen jos pre 4 nedelje. Posto sam vec tada imao simptome. Temperatura, grlo, nadutost ocnih kapaka. Rekli su mi da je virus. Nakon 5 dana bilo mi je bolje i nastavio sam da treniram. Medjutim posle 4 dana sam dobio osip po celon telu. Uradio analize i tek su mi tad utvrdili uvecanu slezinu i malo ostecenu jetru kao i mononukleozu. Da li je opasno to sto sam trenirao? A tada sam već imao mononukleozu i verovatno uvecanu slezinu.? Ja se sada osecam dobro. Mislim da sam to dobio pre 20ak dana. Dobio sam apetit. I nemam tegoba. Rekli su mi da uradim analize i ultrazvuk za mesec dana opet. Ja sam u tom periodu imao odnose aa devojkom, da li je opasno? Ona za sada nema nikakve simptome ni ne ukazuje na to da se razbolela.

  Odgovori na komentar
 33. Koliko jos ne smem da imam seksualne odnose? I da se ljubim sa devojkom.? Mononukleozu imam nekih 25 dana. I da’li ne smem zbog slezine koja je uvecana i jetre koja je malo ostecena ili zbog devojke? I kada bi trebalo da se sve to vrati u normalu?

  Odgovori na komentar
  • Tu nema striktnih pravila! Kad se ti budeš osećao dobro, a jetra i slezina se normalizuju (kao laboratorijski nalazi, a naročito ALT i AST) znači da si ozdravio i da nisi opasan po okolinu.

   Odgovori na komentar
 34. Mom sinu, starom 4.5 god konstantovana je infektivna mononukleoza, nakon uradjene laboratorije. Medjutim, dat mu je antibiotik Claritromicin, dok su se analize cekale i na prvom pregledu doktoru je licilo na gnojnu anginu. Danas, deset dana od pojave visoke temperature i pocetka uzimanja sedmodnevne terapije, dete vec treci dan ima sitne ospice, koje su prvog dana bile samo na stomaku a sada su i po nogama (vec dva dana ne pijemo antibiotik). Citala sam da je ovo posledica uzimanja antibiotika kod ove virusne infekcije. Mozete li mi reci kada bi osip trebao da se povuce. Inace, detetu se vraca apetit i limfne zlezde su mnogo manje a grlo je skroz cisto.
  Da li organizam koji je prelezao infektivnu mononukleozu ne moze da je dobije kasnije ?
  Unapred veeeeliko hvala!

  Odgovori na komentar
  • Ovo je skoro sigurno virusna ospa koja može da prati mononukleozu, a obično traje nekoliko dana.

   Imunitet posle inf. mononukleoze je trajan, pa se opet NE može dobiti.

   Odgovori na komentar
 35. Poštovanje,na nalazima mi je pokazan (slabo) pozitivan EBV IgM,imam uvecane limfne cvorove na vratu(13mm i 14mm)slezina nije uvecana ,a za jetru nalaz kaze ovako’jetra je diskretno svetlijeg parenhima,homogna primjerne velicine.Kompletna krvna slika je u redu!Nisam imao povisenu temp. Ali zato jesam grlobolju.kolko sam shvatio infektologa moguce je da sam prelezao mononukleozu a s obzirom na moje dobro stanje nisam to ni osjetio(inace se aktivni bavim vaterpolom).Takodje me zanima jel ima neke povezanosti Epstein barr virus(ebv) sa sidom? Hvala

  Odgovori na komentar
  • EBV nema uzročne veze sa AIDSom!

   Bez pregleda je nemoguće sa sigurnošću reći da li je ovo bila inf.mononukleoza, ali zaista izgleda da se radilo o blagoj formi ove bolesti.

   Odgovori na komentar
   • Hvala vam na odgovoru,najvise me zanimalo ima li EBV veze sa AIDS-om jer sam neupucen a nisam se osjecao slobodno da postavim to pitanje doktorici kod koje idem! Tako da sam vam veoma zahvalan na odgovoru.Pozdrav

    Odgovori na komentar
   • Postovani,moj sin koji ima 4,5 godine je prebolio infektivnu mononukleozu,ustanovljena je sad u novembru 2013 i lezao je u bolnici 7 dana,tipicni su bili simptomi,angina,temperature do 40c,malaksalost,radjeni svi nalazi,potvrdjen EBV,stim sto je citomegalo virus oba puta bio granican,djete je takodje imalo i pad imuniteta.nalaz ponovljen posle neki mjesrc i po,EBV negativan a CMV opet granican.neki dan ponovljen i UZ abdomena i bubrega,stim sto je jetra dosla u normalu ali slezana je i dalje na gornjoj granici referentnih vrijednosti,molim Vas za savjet,jer na jacanju imuniteta radimo od izlaska iz bolnice tj od kraja novembra.Lijep pozdrav..

    Odgovori na komentar
    • Postovani,takodje sam zaboravila dodati jos da moj sin ima jako slab apetit ima negdje oko 16,7 kg a 4,5 mu je god.zamolila bi vas takodje da mi objasnite dali ta njegova uvecana slezana mozda ima veze stim.jos jednom lijep pozdrav i jedva cekam Vas odgovor.

     Odgovori na komentar
     • Slabiji apetit je uobičajen POSLE infekcija, a može potrajati nedeljama. Tu nema “magičnog” leka, ali povećanje unosa svežeg ili ceđenog voća pomaže,ali traži vreme da bi se videli rezultati.

      Slezina sa ovim nema nikakve veze, tu nema mesta za brigu.

    • Ovo je SVE apsolutno normalan tok oporavka!

     Zaista ništa od navedenog nije za brigu, a slezina može i da ostane na gornjoj granici, to je sasvim u redu.

     Odgovori na komentar
 36. Zdravo,imam 22 godine:) pedijatar jeste,ali vidim da na ovome forumu savjetujete i starije:) Ja imam jedno pitanje:nalaz na EBV IgG mi je pozitivan 1,7 a granica je 1,2 a EBV IgM mi je slabo(pozitivan) nemam temperaturu,ni nikakve simptome koje bi ukazivale na mono. Osim povecanih limfnih zlijeza na vratu.Doktor je rekao da pricekam 15 dana i povo uradim nalaz da budemo sigurni je li mono.E sad meni je sve to cudno da budem pozitivna na EBV a da nemam nikakve simptom osim uvecanih zlijezda,e da i kaslja! Ja imam veliki strah da ovaj virus ne ukazuje na neku vecu bolest kao sto je HIV,SIDA? Molim vas za direktan odgovor,da li je moguce da ako sam pozitivna na ovaj virus(a nemam nikakve simptome osim uvecanih limfnih zlijezda i kaslja) moze ukazati na to da sam zarazena sidom,hivom? Molim na brz odgovor.Hvala

  Odgovori na komentar
  • To je strah BEZ osnova! Ovo blago povećanje titra je skoro sigurno bez značaja ili se radi o blagoj varijanti bolesti, a to NE ide sa AIDS-om.

   Ipak, jedini DIREKTAN odgovor je test na AIDS, a ovo svakako nije razlog za testiranje!

   Odgovori na komentar
 37. Nisam uspela da procitam sve komentare na ovu temu, pa ce se moje pitanje mozda ponoviti, unapred se izvinjavam. Mene interesuje ishrana, tj. konkretno dorucak jer ja ne vidim da sme nesto drugo sem testenina i jogurta.

  Odgovori na komentar
 38. Vlada Obrenovic 06.04.2014 u 13:00

  Meni je bila uvecana slezina nisam imao temperaturu.Uvecani mi bili krajnici i zlezde mi se bile pojavile pio sam : surutku,supe neslane i bilo mi je bolje ja vam preporucujem surutku koziju ili kraviju naj bolji lek.

  Odgovori na komentar
 39. Poštovanje

  Ovako,prije 3,4 nedelje sam otkrio da imam slabo pozitivam rezultat na EBV,a jedino sto me je natjeralo da odem doktoru su uvecani linfni cvorovi na vratu,krvna slika je dobra,sve je dobro,i ajde doktor je reko da je vjerovarno blazi oblik mononukleoze.Ja sam potom radio ultrazvuk koji je potvrdio uvecane cvorice na vratu 12 i 13mm,slezina dobra,ali je jetra malo svjetlija,i radio sam jos neke dodatne nalaze u vezi jetre i tu je sve bilo normalno osim sto je ALT bio 63 a granica 42,ast normalan bilirubin normalan.E i da nekih 4,5 dana mi je mucnina,bol u zeludac a i na desnoj strani dje je jetra.E sad ovako sve je u redu s nalazima manje vise,i sve ukazuje na mononukleozu zbog tog slabo poz EBV,ali ja sam paranoican i zbog toga povecanog alt na jetri i tih mucnina,ja sam se zabrinuo da mozda nije hepatitis(inace sam sprotista,vodim normalan zivot).Pa sad zanima me misljenje vase,ima li veze taj pozitivan EBV sa HEPATITISOM?

  Odgovori na komentar
  • SVE ukazuje na infekctivnu mononukleozu, a “blagi” hepatitis jeste deo ove bolesti. Srećom, to je sve PROLAZNO i oporavak je POTPUN kod ogromne većine pacijenata. Zato mislim da nema mesta za pesimizam.

   Odgovori na komentar
   • Hvala na odgovoru,samo jos jedno pitanje,kad kazete da tu bolest prati ‘blagi hepatitis’ da li to znaci da ako se testiram na hepatitis,da cu biti pozitivan na neki od hepatitisa(a,b,c,d,e) ? Hvala

    Odgovori na komentar
 40. Primetim da kao uzrocnika mononukleoze spominjete samo EBV, medjutim mnogo redji ali opasniji uzrocnik ove bolesti je Citomegalovirus. Simptomi su izrazeniji, a virus se kod zena moze ponovo aktivirati tokom trudnoce, Stoga je potrebno da trudnice koje su ga prelezale obavezno naglase da imaju Citomegalovirus, jer se moze preneti da plod.

  Pre tri meseca sam prelezala mononukleozu, dve sedmice bila hospitalizovana i primala sam kroz infuziju Lincocin antibiotik. Slezena se nije smanjila do normalne velicine jos uvek. Fizicka aktivnost nije preporucena 6 meseci, ali valjda kod dece oporavak ide brze.

  Odgovori na komentar
  • Da, kod dece ide daleko lakše! Veliki broj predškolske dece je progura i da NE znaju da su je imali.

   CMV infekcije su posebna priča, a umeju da budu veoma neprijatne.

   Odgovori na komentar
 41. Mom sinu je dijagnostikovana momonukleoza 05.o4. U sustini bolest je pocela par nedelja ranije,kasljem,blazom upalom uva,povremenom temperaturom.Bris grla dva puta radjen,stafilokok u malom broju,pa je zbog toga nije bio pod antibioticima.Doslo je do naglog pogorsanja bolesti,jak bol u grlu,gnojni cepovi,otoci u grlu do te mere da je ishrana bila otezana.Za to vreme bio je dosta fizicki aktivan,jer se profesionalno bavi sportom (ima 18,5 god).Dva dana je primao penicilin sa garamicinom dva puta dnevno,a onda jos jedan dan longacef i klindamicin…dok se nije posumnjalo na mononukleozu. 22.03. kada su mu primecene i zlezde na vratu, a pripisane gnojnoj angini,leukociti su bili 2,4 trombociti 140, a imao je i blagi pad hemoglobina. Vec za tri dana leukociti su bili 4,9 a trb 157. 02.04. dolazi do pogorsanja bolesti..leukociti su vec 16,7,ali dolazi do porasta hgb i trb. Sedimentacija 12. Uradjene su biohemijske analize i svi parametri su u normali osim AST 134 (0-40), ALT 115 (0-41), LDH 1100 (207-414), g-GT 150 (11-55) i CK 435 (24-174). Osim toga,uradjen je eho abdomena,jetra je uredne velicine,a slezina uvecena maksimalnog dijametra 175*68. Eho vrata i aksila: Sa leve strane se registruje veci broj uvecanih limfonodusa,iza SCM maksimalno do 20*10,a ispred SCM najveci do 38*15.Desno takodje do 21*8. Obostrano u aksilama limfonodusi,desno 23*13 i levo 19*9. Svi limfonodusi su homogeno hipoehogeni. Uradili smo serologiju na Epstajn Barov virus ,kao i na CMV IgM i IgG. Rezultati su sutra. Zanima me kada bi trebali raditi kontrole krvi i eha abdomena…sve ovo je radjeno pre nedelju dana. Da li je pogorsao stanje fizickom aktivnoscu?…niko od lekara nije sumnjao na mononukleozu.

  Odgovori na komentar
  • Ovo se sve uklapa u inf. mononukleozu, a to znači da sledi mirovanje još najmanje dve do tri nedelje. Sada je besmisleno raditi dodatne analize, a redovne kontrole kod lekara koji leči dete su najbolji način da se bolest pravilno isprati.

   Sada je nemoguće proceniti “u nazad” posledice aktivnosti deteta pre postavljanja dijagnoze, ali treba očekivati oporavak deteta u narednim nedeljama.

   Odgovori na komentar
   • Rezultati su gotovi. Paul-Bunnellova reakcija je pozitivna u titru od 1:160. Nalaz testa na antitela klase IgG na antigene CMV je pozitivan. Nalaz testa na antitela klase IgM na antigene CMV ponoviti za 15 dana. Interesuje me vaše mišljenje o nalazima o CMV ,kao i to zbog čega traže da se ponovi IgM. Unapred hvala!!!

    Odgovori na komentar
    • Ako je IgM negativan i za 15 dana ovo NIJE aktuelna CMV infekcija. Ogroman broj sada zdracih ljudi je IgG pozitivan na CMV (ko zna kad je preležana), a samo jasno pozitivna IgM klasa antitela znače aktuelnu infekciju.

     Odgovori na komentar
     • Infektolog smatra na osnovu rezultata,da je inf. mononokleozu izazvao Epštajn Barov virus,tako da nije ni zahtevao ponavljanje IgM klase antitela (za CMV) To,da treba ponoviti,pisalo je na izveštaju iz laboratorije.

     • NEMOJTE ga ponavljati, ako infektolog to izričito ne traži.

      EBV je u “zoni primarnog interesa”, a NE CMV.

 42. Proslo je skoro 3 meseca od kada imam mononukleozu. Posto su mi je kasnije otkrili mozda nakon nekih mesec dana, da racunam da imam mononukleozu 2 meseca. Tada su mi rezultati bili losiji sto je i normalno : S-AST |16 |U/L
  S-ALT |9|U/L
  Sve mi je bilo uredu od organa da ne pisem sve. Osim slezine. SLEZINA JE HOMOGENA. UVECANA(143X68mm) . Nakon mesec ipo dana rezultati su bili bolji : S-AST |16| U/L
  S-ALT|9|U/L
  SLEZINA NIJE UVECANA. HOMOGENA (103X53mm). Ja se osecam dobro. Zanima me koliko bi trebala da traje pauza? Igram aktivno fudbal, kada bi mogao da pocnem da treniram. I da li ako padnem na taj deo gde je slezina moze doci do nekog pogorsanja. Znacio bi mi odgovor. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 43. Zabrinuta mama 24.04.2014 u 17:32

  Imam sina od 9 god koji je skoro bio prehlađen,pio antibiotik (bez uzimanja brisa).Posle par dana žali se na bolove u stomaku,bolno grlo i žlezde na vratu. bio u kontaktu sa detetom koje je imalo mononukleozu (ili bilo u inkubaciji u tom trenutku).Pre dva dana smo ga odveli kod doktora,odbacili su mogućnost inf. mon. i dali mu penicilinski sirup.DSobio je veliki osip,poslali su nas kod infektologa,on je bez ikakvih rezultata rekao da ne sumnja na inf. mon i rekao da mu se odradi kks i crp. međutim,ujutru se ponovio osip (juce primio i urbazon),pa su nas poslali na dečju kliniku da odradimo lab analize.Rezultati su stigli danas, povećani su leukociti (15.8) i monociti 8,2 (normala do 7). ast i ali oko 500,ldh 1050…poslali su nas kući da se spremimo i odemo posle 20 h na odeljenje radi ispitivanja. Vrlo sam uplašena,ako mogu tako da kažem,čak se nadam da je inf.mon. Molim vas za vaše mišljenje u što kraćem roku. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ovo sve veoma liči na infektivnu mononukleozu! To je ubedljivo najbolja varijanta, a antitela na EBV (izazivač ove bolesti) će rešiti ovu dilemu. Mislim da ne treba preterano da se brinete, ali svakako ispoštujte sve što je preporučeno.

   Odgovori na komentar
  • Zabrinuta mama 27.04.2014 u 08:24

   juče su nas pustili iz bolnice,uzeta je krv na viruse,rezultati nisu gotovi.Ponovljeni su lab rezultati,AST je malo pao ali je porasla vrednost ALT. Mene brine što on i dalje ima temperaturu i osip sve vreme.Ustvari to više i nema sitne tačkice u vidu osipa već je sve pretvoreno u veliko crvenilo po celom telu koje ga svrbi.Od terapije ima hemomicin,B kompleks,Erijus i Silimarin. Zanima me da li inf. mon. prati osip po telu i temperatura i koliko dugo traje.Kod njega je kao dijagnoza napisana samo sumnja na inf. mon.

   Odgovori na komentar
   • umnja NIJE dijagnoza!

    Da se detetu uzme krv na EBV (virus koji izaziva mononukleozu) pa da se zna je li ovo inf. mononkleoza. Ako jeste, opisani simptomi se uklapaju u ovu bolest koja može nebeljama da traje, ali se ogromna većina dece lepo oporavi BEZ komplikacija.

    Odgovori na komentar
    • Zabrinuta mama 27.04.2014 u 11:53

     Detetu je uzeta krv na EBV,CMV..kao i jos neke viruse..hepatitis..ali su nam rekli da se to radi kada se prikupi dovoljno materijala,a ako nemamo srece to moze biti i posle praznika. U svakom slucaju,hvala Vam!!!

     Odgovori na komentar
     • Mislim da mirno možete sačekati ove rezultate.

      Praktično nemaju uticaj na lečenje i praćenje deteta, ali će svakako pomoći da se tačno zna šta je uzrok.

    • Zabrinuta mama 18.05.2014 u 11:45

     Evo posle tri nedelja da se javimo. Konacno su pre 4 dana,posle 20 dana od uzimanja krvi,stigli rezultati virusa. EBV je negativan (IgG i IgM),a CMV pokazuje da je IgG pozitivan,rezultat 14,a normala do 11.U medjuvremenu su transaminaze pale na normalu,malo uvećan jos samo GgT. Dr mu je dala Silimarin,pio je dve nedelje,ovde sam procitala da nije trebao,jer ima 9 god.Na kraju su se skroz preljustili dlanovi i tabani pa je jedan od Dr,posumnjao na šarlah. Da li takva biohemija,povecane transaminaze,LDH,GgT..ukazuju na Šarlah…i da li vi smatrate da je on ipak imao inf mononukleozu imajuci u vidu rezultate virusa? Sada jos uvek oseca ponegde svrab po telu,mada se osip povukao(svrab se javlja i kao nuspojava kod silimarina).Da li bi trebali da odradimo jos neke viruse i da li bi on trebao da krene u skolu s obzirom da ne izgleda jos uvek oporavljeno…jos ima zlezde na vratu ,a poceo je i da kaslje. Verujem da sam bila iscrpna i da Vas zamaram,ali ja stvarno nesto vise nemam snage da se borim..u danasnje vreme svakakvih bolesti…prosto se plasim. Hvala!!!

     Odgovori na komentar
     • Odlična vest je da je dete dobro i da su se vrednosti jetrinih enzima normalizovale!

      Zaista je teško unazad tačno reći o čemu se radilo ali sve liči na virusnu bolest a IMA virusa koji LIČE na uzročnika inc.mononukleoze. Ti virusi imaju sličan tok bolesti, ali se deca lepo oporave i ozdrave.

      Čak i da je bio šarlah i on se lepo leči antibioticima. Mislim da nema mesta za brigu.

 44. Danijela P. 28.04.2014 u 17:09

  Imam sina 6 god. Odradili smo sistematski za skolu i sve je o.k. ali u hematoloskim analizama distribucija trombocita je 17.2. Doktor nije odreagovao. Da li da trazimo misljenje drugog ?

  Odgovori na komentar
 45. 21.marta su konstatovali da imam infektivnu mononukleozu, uvecanu jetru i slezinu…16. aprila sam isao da snimam jetru i slezinu. slezina je malo uvecana a jetra je maksimalno uvecana… da li mi preporucujete neki regenerator za jetru? i kakve ishrane da se drzim…?

  Odgovori na komentar
 46. i da, mama je kupila neki smilyn, similyn, tako nesto ne mogu da se setim, ali u uputstvu je pisalo da nije za mladje od 18, ja imam 15? e pa da ne ispadne da je za dzabe kupovala, mogu li ja to da pijem? jer iskreno mislim da to zavisi od kilaze… vase misljenje?

  Odgovori na komentar
 47. jos jedno pitanje, posto treniram mma, i trener kaze da imam talenta a krajem juna ce biti neki mini turnir, mogu li ja da vezbam? i ako da koje vezbe smem

  Odgovori na komentar
 48. Molim Vas,detetu je dijagnostikovana mononukleoza uvidom u lab. nalaze i kl. sliku.Mene zanima da li je normalno da zlezde budu na vratu uvecane i po 3 cm?Nakon koliko vremena bi trebalo da se povuku?Hvala

  Odgovori na komentar
  • Ovo je POTPUNO očekivano i uobičajeno za ovu bolest. Otok traje od jedne do nekoliko nedelja, a to je nemoguće predvideti i NE zavisi od terapije već od detetovog imuniteta (sposobnosti da se bori sa virusom). Svakako, ovo NIJE za brigu jer je deo infekctivne mononukleze, a ne neki dodatni problem.

   Odgovori na komentar
 49. anamarija811 13.05.2014 u 09:35

  moja cerka ima 7,5 god. dobila je visoku temperaturu 39- 39,5 , imala glavobolju i bol u grlu. doktorka joj je dala Ospamax 1000ml 500 ujutru-500 uvece, osula se po citavom telu.posumnjali su na sarlah ali kako je bris grla u redu, to je iskljuceno pojacala je dozu antibiotika 2×750 a uzeta je mokraca.analize su pokazale pozitivne urobilinogen 1:32. da li je u pitanju mononukleoza, mi nismo dobili nikakvo objasnjenje sem da nastavimo sa jos jednom dozom antibiotika i da krenemo u skolu

  Odgovori na komentar
  • DIjagnoza infketivne mononukleoze se NE može postaviti bez uvida u stanje deteta, praćenja i laboratorijske potvrde (IGM antitela na EBV).

   Zaista je moguće da se radi o ovoj bolesti, ali se to može potvrditi samo na ovaj (navedeni) način)

   Odgovori na komentar
 50. Poštovani,

  Devojka je je dobila simptome gnojeve angine pre nedelju dana i od nje se uspešno lečila. Međutim nije došlo do potpunog ozdravljenja. Poslata je na nove analize i na Infektivnoj klini je rečeno, bez analiza, da ima infektivnu monunkelozu. Dat joj je Longacef i Lidokain koje mora da uzima intramuskularno naredna 3 dana pa sledi kontrola stanja kada će da se vidi šta dalje.
  Interesuje me sledeće:

  1. Da li je moguće tako utvrditi dijagnozu ili su neophodne analize? Da li je zaista to monukleoza?
  2. Nisam preležao mononukleozu, pa me interesuje posle koliko smem da imam neintiman, da kažem drugarski odnos sa njom prilikom viđanja, a posle koliko smem da imam intiman, odnosno da je poljubim?

  Unapred zahvalan.

  Odgovori na komentar
  • Infektolog lako postavi dijagnozu inf.mononukleoze! To znači da NEMA ljubljenja do ozdravljenja a to je bar 4 do 6 nedelja. Posete uz priču su ok, ali bez intimiziranja.

   Odgovori na komentar
 51. zbog upale grla i nateklih limfnih cvorova sam posao kod dok, i rekao mi je da imam blagi oblik mononukleoze, jetra nije ni malo bila uvecana, slezina je bila normalne duzine ali zadebljana mozda 1,5cm. to je bilo pre 40ak dana, pre neki dan sam ponovo bio na ultrazvuk i sve je na svom mestu, slezena je normalne velicine.. e sad, posto cu kod doc tek za nedelju dana za analizu krvi i to.. mogu li da pocnem da treniram sad i koje su posledice? lose sam se osecao nedelju dana nakon sto mi je prosla temperatura, od tad sam ok, ima vec 30-35 dana kako se osecam normalno…

  Odgovori na komentar
  • Kad se potpuno normalizuju laboratorijske analize sledi pregled kod sportskog lekara pa ako sve bude kako treba možeš na treninge. Podrazumeva se postepeno povećanje nivoa opterećenja.

   Odgovori na komentar
  • To NE treba raditi!

   Nepotrebno se povećava rizik od komplikacija na važnim organima (srce, pluća…). Kad se organizam potpuno oporavi sledi povratak sportu.

   Odgovori na komentar
 52. Zanima me da li dete moze da dobije mononukleouzu od psa? Sin mi je imao sa 6 god. (u to vreme smo imali malog psa), ali je isao i u vrtic. A cerkica ima 2 god., ne ide u kolektiv, ali i sad imamo malog psa… cekamo nalaze IgM na EBV, a obicni nalazi krvi pokazuju da mozda ima mononukleozu, ali i njeno opste stanje ukazuje na to… Mozda pitanje zvuci smesno, ali odkud da znam… 🙂

  Odgovori na komentar
 53. Zamolio bih Vas da mi protumačite nalaz:
  Cytomegalo IgM – precrtana nula
  Cytomegalo IgG – +
  E-Bar IgM – +82,01 ( ne vidim oznaku pored)
  E-Bar IgG – +286,95

  Ako možete da mi kažete da li ova osoba boluje od monunukleoze i da li je infektivna trenutno?
  Inače 10 dana nije pod terapijom ( bila je pod terapijom mononukloeze samo 3 dana i prekinuta je) i ne oseća nikakve simptome.
  Hvala.

  Odgovori na komentar
  • To je NEMOGUĆE proceniti bez uvida u stanje pacijenta i praćenja titra EBV. Najsigurnije je da se za 4 do 6 nedelja ponovi titar EBV pa će sve biti jasno.

   Odgovori na komentar
 54. Dali su oni koji su preležali mononuleozu, što je utvrđeno prisustvom antitela (IgG 26,30), u budućnosti (u bilo kom periodu) opasni za okolinu kao kliconoše?

  Odgovori na komentar
 55. Pre par dana sam pocela da osecam bol u grlu i prvo sam mislila da je obicna prehlada, ali zbog uvecanih limfinih cvorova sam otisla kod doktora. Na laboratorijskom nalazu su mi AST 43, a ALT 75. Nikakve druge simptome mononukleoze nemam, jetra mi nije uvecana, nemam temperaturu i dobro se osecam vec 5 dana, jedino sto osecam je bol u grlu. Pa me sad zanima da li ovo ukazuje na mononukleozu, ili moze da se radi o nekom drugom virusnom oboljenju?

  Odgovori na komentar
 56. Mom detetu od 4.god.je juce utvrdjena mononukleoza.Zanima me da li deca mogu da piju surutku, da li moze u toku oporavka da se koriste neki preparati za jacanje imuniteta ili da se ceka da se bolest povuce pa tek onda, i trece malo glupo pitanje(pitam zbog bezbednosti druge dece),da li mogu da nastavim da se bavim keteringom(pravljenjem torti i druge hrane za decje rodjendane) ili da sve obustavim za mesec dva.Hvala vam unapred na odgovorima.

  Odgovori na komentar
  • Samo Vi detaljno perite ruke i stavite masku pa neće biti problema sa pripremom hrane! Uz poštovanje osnovnih higijenskih principa sve je to ok.

   Nikakvi “pojačivači” imuniteta nisu potrebni, srutka ne može da smeta, ali ni da napravi neki revolucionarni pomak. Srećom, skoro sva deca proguraju inf. mononukleozu bez problema!

   Odgovori na komentar
 57. Moja cerka ima 16,5 godina.u martu mesecu ove godine konstatovana je mononukleoza.mirovala je 4 nedelje.Slezina je na pocetku bolesti bila 157mm a kasnije se smanjivala.18.6. je bila 130mm a danas,9.7. je 150mm.Veoma sam zabrinuta.Rezultati leukocita i trombocita na kontrolama su bili niski.Leukociti na donjoj granici tolerantnih vrednosti .mene najvise brine ova slezina koja se za tri nedelje uvecala 20mm???Molim Unapred hvala za Vase misljenje.Zabrinuta sam

  Odgovori na komentar
 58. Postovani,moje dete ima 7 god. 28.juna je pocela da se zali na zlezde na vratu,posle dva dana krece gnojna angina,zatim i temperatura,Prvo su joj dali Ospamox,pa kad to nije pomoglo posumnjali su na mononukleozu.Primila je 5 longacefa.I tad se oporavila.Sad se dobro oseca.Uradili smo Ebstein-Barr Igm >160,0 ,a Igm je 45,3.Kakvi su rezultati po Vama?Ima uradjenu i kompletnu krvnu sliku.Kad mozemo na more?I kad moze da pocne da se druzi sa vrsnjacima?Hvala.Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Moguće je da je to bio virus sličan mononukleozi, ali je to sada manje važno – najvažnije je da se dete lepo oporavlja. Odlazak na more i nivo fizičke aktivnosti su važna pitanja, a odgovor JEDINO može dati pedijatar koji je lečio i prati dete.

   Odgovori na komentar
 59. pozdrav,imam jedno pitanje… 1.11.2013 sam video uvecane limfne cvorove na preponama (odmah sutradan sam se javio lekaru jer je to bilo vece) , isao sam kod urologa on mi je dao neke antibiotike da pijem medjutim posle nekih 1-2 nedelje javljali su se i neki drugi sipmtomi (upala desnih i jak bol medju zubima,osip na jeziku,crvenilo grla) zatim sam dobio uput da odem kod infektologa oni su krvnim nalazom ,,otkrili” da imam mononukleozu i tako su konstantovali na papiru. ja jos uvek imam uvecane limfne cvorove na PREPONAMA, (znaci skoro 8 meseci kasnije) osecam se super ali i dalje mi stoje limfni cvorovi na preponama (po neki put blago zabole). da napomenem ja nisam imao uvecane limfne cvorove na vratu(ne vidljivo) ali ih je moj lekar napipao,i da,da napomenem bila mi je uvecana slezina… moje pitanje je sad da li uopste moze toliko da budu uvecani limfni cvorovi,ili trebam da se javim lekaru opet? (imam 20 godina)

  Odgovori na komentar
 60. I da ,izvinjavam se,to sam zaboravio da napomene… limfne zlezde(cvorovi) na preponama mi NISU kao sto su izgledale prvog dana kad sam ih video… znatno su se smanjili,ali su i dalje tu,vide se malo…

  Odgovori na komentar
   • uh hvala puno na ovom odgovoru,ja crkoh od brige…ja sam prvi slucaj za kojeg znam da limfne zlezde traju duze od 2 meseca… a nisam imao koga strucnog da pitam za misljenje jer moj lekar je rekao da ne moram da dolazim na kontrole… sad imam jos jedno pitanje,kada mogu da ocekujem da one skroz nestanu,tj da se skroz smanje ( ako ce se to uopste dogoditi ) i da li mogu da nastavim svoj zivot normalno kao da nisam ni bio bolestan ( mislim zbog zlezda ) , sa njima nista ne moze da se desi ( da puknu ili tako nesto slicno ) ?

    Odgovori na komentar
 61. Postovani doktore 4.07.2014 mi je dijagnosticirana mononukleoza.Pet dana sam imala temperaturu i jako otecene limfne cvorove ,a transaminaze su mi bile povecane.Nakon 15 dana na kontroli transaminaze su se vratile u normalu, temperatura spala i ja se odlicno osecam.Sada me zanima da li bih mogla ici na kupanje posto zivim na moru .Mama me zarobila u kucu i kaze da ne smijam da izlazim .UPOMOC!

  Odgovori na komentar
 62. Postovani…
  Nisam dobila odgovor na postavljeno pitanju,pa da pokusam ponovo.Monnukleoza mi je dijagnosticirana 04.07.2014…imala sam temperaturu par dana,vrlo visoku jako otecene limfne zlijezde.Skoro da nisam mogla da govorim.Jos da pomenem da su mi transaminaze bile trostruko uvecane.SStanje mi se posle sedmicu dana naglo popravilo,temeperatura je spala ,zlijezde se smanjile i na kontroli posle deset dana tacnije 14.07. transaminaze su bile u normalnim granicama.Ja se odlicno osjecam,ali moja mama mi ne da da izlazim,osim do prodavnice.U staklenom sam zvonu.Zivim na moru i interesuje me kada za mene moze da pocne sezona kupanja :-(.i izlazaka.Napominjem da vise nemam nikakvih problema.Pooz

  Odgovori na komentar
 63. POMAGAJTE !!!

  Cerka mog brata od rodjenja ima napade, izgledaju kao kriza epilepsije, sto su ustanovili pametni lekari tokom dvo godisnjeg ispitivanja na Institutu za majku i dete. Gurali su joj nekakve tretmane ali nikada nije nista uradjeno povodom napada, osim sto su joj davali jake doze, i samo je izgledala izgubljeno. Inace mala sad ima skoro tri godine. U tirsovoj takodje nista pametno nisu ustanovili. Otisli su skoro do lekara za odrasle, mislim da je u pitanju virusolog, u KBC Bezanijska kosa, koji se zacudio da detetu nikada nisu uradili testove na viruse, i odmah je izdao uputstvo, sto je i uradjeno. Ustanovljeno je da dete ima jako visoke kolicine visrusa COXASCKIE sa 1024, i virus EPSTEIN BARR sa 471. Izdao je recept sta sve treba da uzima u prvih tri meseca i kasnije ostale stvari, ali da moraju da odu do decjeg specijaliste da im napise tacnu dozu za dete, jer on radi samo sa odraslima, znaci u zavisnosti od tezine, godina, itd. Otisli u Tirsovoj, GDE NIKO NIJE ZNAO DA IM KAZE KOLIKU DOZU DA DAJU DETETU, sacekao je brat i drugu smenu, ni tamo nista, otisao je u institut majke i dete, ni tamo niko nista nije znao. MOJE PITANJE JE, KOME DA SE OBRATE DA IM NA OSNOVU RECEPTA I OSTALIH PODATAKA, NEKO NAPISE TACNU DOZU ZA DETE. Dete ima ponekad i preko dvadeset napada dnevno, inace desava se i to da dete non stop ponavlja pokrete, da se tako izrazim. Uzme nesto, pa ga stavi na drugo mesto, pa ga opet uzme i vrati nazad, i tako ko zna koliko puta, pa slaze kockice sve u ruci, pa ih rastavi, pa opet iznova, nebrojeno puta, tacno sve isto radi i brzo, i jos dosta toga ponavljajuci jedan pokret za drugim. HVALA UNAPRED NA BILO KAKVOM ODGOVORU. Po mogucstvu posaljite mi poruku na mail, jer trazim pomoc na sve strane, pa ne znam nekad vise gde sam bio.

  Odgovori na komentar
  • Decu NE treba da gledaju doktori za odrasle!

   Pravi način da se pomogne je da potražite mišljenje još jednog dečjeg neurologa, a ne kardiologa koji se bavi odraslima. Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj ima odlične neurologe za decu.

   Odgovori na komentar
 64. Kada mi je dijagnostifikovana mononukleoza Epstenbar mi je bio 9.Nakon mjesec dana transaminaze su se vratile u normalu a EB JE PAO NA 1,5.Da li mislite da ce nakon sledecih mjesec dana on skroz spasti i do koje vrijednosti EB sam zarazan.Ovo pitam zbog djevojke i ljubljenja.

  Odgovori na komentar
  • Titar na EB virus NIJE pokazatelj zaraznosti!

   Kad se povuku svi znaci infekcije i kad se enzimi jetre normalizuju više nema opasnosti od širenja zaraze. Ipak, konačan sud daje lekar koji prati pacijenta i to je najsigurnija procena!

   Odgovori na komentar
 65. Cula sam da virus infektivne mononukleoze ostaje zauvek u organizmu. Moje dete je sa dve godine prelezlo infektivnu mononukleozu pa me interesuje da li je to tacno. Hvala.

  Odgovori na komentar
 66. Imam pitanje vezano za barrov virus i jednu neobičnu situaciju. Naime, moj decko je ocito alergican na mene. Svaki put nakon ljubljenja s menom dobije gnojnu upalu angina. Isao je na sve pretrage i utvrdeno mu je postojanje barrovog virusa. Mononukleozu nema i imunitet mu je odličan. Lijecnici su rekli da moja pljuvacka u njegovom tijelu izaziva stvaranje gnoja. Na pitanje bi li se problem riješio vađenjem angina rečeno nam je da bi u tom slucaju moglo doci do jos gore reakcije. Zanima me znate li Vi neki djelotvoran nacin rješenja ovog problema, ili pak jel se moze otkriti sto mu to iz moje pljuvacke ne odgovara.
  Unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
  • Jedno je jasno – ovo nema veze sa infektivnom mononukleozom.

   Ova veoma retka i specifična situacija zahteva detaljno ORL ispitivanje za vas oboje, a onda i konsultaciju infektologa. To je put da vam se pomogne.

   Odgovori na komentar
 67. Zdravo, imam 17 godina i prosle nedelje sam osetila glavobolju i imala sam tem 37.7, kasljala sam, otisla sam kod lekara i dali su mi Amoksicilin, koj nije delovao, zatm su mi dali eritromicin koji takodje nije delovao, pa su mi onda dali injekcije penicilin. Jedan krajnik mi je uvecan i ima gnoj na njemu, pa su posumjnali na infektivnu mononukleozu, uradila sam translaminaze i bile su uvecan eza 10 (receno mi je da kod inf.mononukleoze obicno bude duplo). Sem uvecanog krajnika koji ima gnoj nemam nikave druge simptome. Da li je u oitanju infektivna mononukleoza? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • To se veoma lako može utvrditi analizom krvi na EBV (virus koji izaziva inf.mononukleozu) – rade se IGG i IGM antitela i onda je sve jasno! Sve drugo je nagađanje.

   Odgovori na komentar
 68. Moja devojka je vadila krv i pozitivna je na IgG na Adeno, Coxaki, EBV, CMV. Zajedno smo 10 meseci, ona je to tek pre neki dan saznala, a rekli su joj da su joj virusi straiji od 6 meseci. Kolika je mogućnost da sam ja zaražen i koliko je opasno? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 69. Dobar dan,trudna sam mjesec dana i imala sam problema sa AST I ALT bila mi je uvecana jetra to se vratilo na normalu svi nalazi su mi dobri ali jos se rade nalazi za infektinu mononukleozu.Mozete li mi reci kolika je mogucnost da sam zarazena?Doktori u bolnici su rekli da sumnjaju da je ta bolest ali ja se plasim.

  Odgovori na komentar
 70. Postovani,
  Prije godinu dana sam imala mononukleozu,prelezala sam i oporavila..medjutim ovo ljeto sam radila,skroz slabo sam jela,malo tecnosti pila…a cijeli ovaj mjesec sam bila prehladjena,pila sam.antibiotike ali se nisam oporavila. Prije nedelju dana su mi se pojavili uvecani limfni cvorovi i gnoj u anginama,uradila sam krvni nalaz na mononukleozu i rezultat je bio pozitivan. Nemam temperaturu,uradila sam nalaze danas za jetru i slezinu i oni su mi dobri ispali..gnoj nemam vise,a limfne cvorove da..Doktor mi je rekao da mi je pao imunitet pa mi se ovaj virus opet “aktivirao” .
  Da li imam “blazu” mononukleozu ili ipak je moguce da mi se pojave neki simptomi jos koji dan posto je tek skoro utvrdjeno da imam ovu infekciju ili uopste nemam inf.mononukleozu?

  Odgovori na komentar
  • Infektivna mononukleoza ostavlja TRAJAN imunitet, pa se ne može vratiti.

   Ima drugih virusa koji liče na inf.mononukleozu, pa je to najverovatnije ova “priča”.

   Ako gnoj u grlu često pravi problem potreban je ORL pregled.

   Odgovori na komentar
 71. Poštovani,moje dete je sredinom jula preležalo infektivnu mononukleozu,na zadnjoj kontroli sredinom septembra doktor radiolog pregledom na ultrazvuku konstatovao je da se slazena znatno smanjuje,jetra je u redu i dao kontrolu po potrebi,međutim dete se relativno često žali da ga boli stomak i po neki put na bol u predelu slazene.Imali razloga za brigu.

  Odgovori na komentar
 72. Poštovani,
  8.7.2014. sam prvi put otisla kod lekara zbog uvecanih limfnih zlezda na vratu, koje sam primetila 10 dana unapred. Manje od mesec dana pre toga imala sam jak bol u grlu i otecene krajnike. Tada 8.7.2014. me je dotorka poslala da uradim kompletnu krvnu sliku i ustanovila da imam infektivnu mononukleozu. AST je bio 65, a ALT 64, GGT je 31 (do 61 dozvoljeno), SE -5, ER – 4,59, Hgl.-13,3, LE- 8,2, LY-63%, Monociti – 15%. Onda me je uputio kod infektologa da uradim ELISA test na EBV i CMV 10.7.2014. Dobila sam sledece rezultate, CMV – (IgM-zaokruzena je nula, a IgG- pise +), dok je EBV (IgM-pise +MAX, a IgG +35,12, pored pise da su normalne vrednosti +>15,0). Mozete li mi reci da sam ja bas tada imala mononukleozu ili u poslednjih mesec dana zbog simptoma i otecenih limfnih zleyda na vratu, ili je to stara infekcija. Krvna slika je ukazivala, kako mi je doktor rekao, na tipicnu sliku infektivne mononukleoze. Takodje 23.7.2014. sam radila ultrazvuk i slezina mi je bila malo uvecana, dok je jetra bila normalne velicine. Ponovo sam radila krvnu sliku 28.8.2014. i LE su 6,2, monociti-11,5 (normalni su do 10), limfociti (39,8), sedimentacija ER-5, AST je 22, ALT-19,2, CRP-negativan, GGT -18. Krvna slika sem monocita koji su malo povecani je u redu, medjutim i nakon tri meseca od kada sam primetila limfne cvorove oni se nisu smanjili (nisu bili bolni ni tada ni sad), pa me zanima da li su oni i dalje povecani zbog infektivne mononukleoze ili je neki drugi virus u pitanju (plasim se virusa kao sto je HIV)? Moram da napomenem da sam u avgustu imala temperaturu 2 dana (koja nije bila iznad 38,5) i uporan kasalj, ali grlo me nije bolelo. Sada imam uvecane limfne cvorove na vratu, a doktor mi je opipao i limfne cvorove na preponama, na pazuhu ih nemam). Svo vreme sam se osecala dobro, nisam imala jake temperature i umor, ali me brinu sto se limfne zlezde ne povlace toliko dugo vremena (3 meseca).
  Srdačan pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Jasno je da ste RANIJE imali inf. mononukleozu, a sada neki od (brojnih) virusa koji LIČE na virus inf. mononukleoze (EBV) ali NIJE baš taj.

   Iz ugla lečenja je to praktično isto – NEMA specifičnog leka za virus, već organizam mora da se izbori sa virusom, a to će se i desiti. Sve analize ukazuju na virusnu infekciju, pa NE mislim da ima mesta za brigu, kad su opisani limvni čvorovi u pitanju.

   Odgovori na komentar
 73. Izvinite, zelela bih da pitam da li su ovi simptomi uzrokovani EBV virusom ili neim drugim virusom?
  Koji to virusi lice na druge viruse koji lice na infektivnu mononukleozu?

  Odgovori na komentar
 74. Da li je tada kada sam prvi put otisla da radim test na EBV bila akutna ta infekcija?
  Plasim se da nije nesto ozbiljno u ptanju, jer sam dosta toga citala na internetu o simptomima?

  Odgovori na komentar
 75. molim vas,dete mi je 10 god. i bio je bolestan pre mesec dana sada su mu nalazi u redu,ali se zlezda na vratu jos uvek vidi i pipa sada je mnogo manja i tvrdja kazite mi koliko vremena treba da bi se zlezda vratila u normalu i da li je to normalna nuspojava hvala vam unapred
  zahvalna i zabrinuta majka

  Odgovori na komentar
  • Ovo što ste opisali je NORMALNA veličina i NIKADA ne mora da se potpuno povuče!

   To je mesto gde se inače nalazi limfni čvorić, tako da nema mesta za brigu.

   Odgovori na komentar
 76. Cura mi je sa 3 godine imala mononukleozu i preboljela ju. Sada, sa 15 godina, ju ja imam oko 4 tjedna i sljedeci tjedan krecem u skolu. Posto ju je ona prebolila vec, je li moguce da ju ja zarazim sada?

  Odgovori na komentar
 77. Mononukleoza mi je regristrovana pocetkom juna.Nakon mjesec dana transaminaze koje su bile povecane vratile su se u normalu. Jetra i slezena su bile uvecane 1,5 cm.U abdomenu nije bilo uvecanih limfnih cvorova .I dalje sam svakog mjeseca radio nalaze i uvijek su bili uredni.Nakon 2 mjeseca eb virus je bio 0,6 .Sada je slezena u normalnoj velicini a jetra je i dalje blago uvecana.Posto nikada ranije nisam radio uz abdomena nisam siguran da li mi je jetra prirodno uvecana.Sada su prosla 4 mjeseca da li mogu poceti da se aktivno bavim fusbalom kojim se inace bavim.Imam 16 godina.

  Odgovori na komentar
 78. Pocetkom nedelje moj sin se zali da ga boli kicma a zatim i koleno. prethodnog dana je igrao fudbal a inace nije fizicki aktivan. u sredu 10 septembra dolazi iz skole, kija i zali se na jak bol u grlu i otezano gutanje.inace ima dijagnozu alergijski rinitis i desavalo mu se da mu se spusti na brionhije.uvece ima blagu temperaturu oko 37,2.ostaje kod kuce racunam dva dana plus vikend i ne desava se to prvi put.moja velika greska je sto mi se u kuci zatekao panklav a on se retko zali na grlo pa sam mu ga davala dva puta po jedan.Za dva tri dana on dobija visoku temperaturu iznad 38.5 do 39,5.Pomislila sam da je virus i da zato lek ne deluje. cak je imao i 39,8 pri tom ima i drhtavicu. grlo ga manje boli ali teze pokrece vrat.18. septembra ga odvodimo u jednu privatnu kliniku gde lekar prvo postavlja dijagnozu mononukleoze i salje ga na pregled infektologa.Zali se na bolove u zglobovima i misicima. krvna slika leukociti16,4 ostalo u granicama CRP 121. uradjena hemokultura. urinokultura, rtg pluca sve je u redu.ASTO 208, RF 1,2.ALT 27,AST 20, u krvi nadjen barr virus igm 19,1, igm 47,3 i borelia burdgoferi igm 54,9, igm 5,8. doktorka mu prepisuje doxycilin dva puta po jednu. bol u vratu polako prestaje kao i bol u grlu ali temperatura ne.Hospitalizovan je na infektivnoj klinici od od 30 septembra. i dalje ima temperaturu ne tako visoku i malo se razredila nekad primi inekciju a nekad popije analgetik.Juce smo pitali doktorku za misljenje, rekla nam je da to nije jednostavno,kao idu redom i da moze da bude nesto reumatsko.on sad ima bolove u misicima od kolena do struka.i bole ga zglobovi.Od kad se razboleo smrsao je 3, 4 kg. molim vas je li moguce da mu je CRP bio povecan zbog pogresne terapije( panklav).Infektolog sa privatne klinike ne moze da tvrdi da ima lajamsku bolest jer i nju buni temperastura. pri tom on negira da ga je ujeo krpelj a nismo ni videli nikakve prstenove oko ujeda. Citala sam dosta o tome i cinjenica je da ima tu bakteriju u krvi.I da li je moguce da je u pocetku krenulo sa mononukleozom pa da je panklav ublazio rezultat u krvi.jer pio ga je dva dana pre vadjenja krvi.molim vas za misljenje moj sin 16 oktobra puni 18 godina a pored njega imam jos cetvoro dece.U bolnici su mu radili ultra zvuk stomaka, malo mu je uvecana slezina.doktorka kaze da to moze da bude znak bilo koje infekcije. unapred hvala mnogo sam zabrinuta.

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje da dete ima inf.mononukleozu koja ima produženi tok. Moguće je i da je to jedan od virusa koji liči na mononukleozu i daje slične tegobe, koje mogu ovako dugo trajati.

   Da li se tu “uplela” i Lajmska bolest.- teško je reći bez praćenja stanja i rezultata, ali jedno je sigurno -Vaše dete je na pravom mestu i treba se nadati dobrom ishodu.

   Odgovori na komentar
 79. Molim vas za vaše mišljenje opet. Moj sin je na infektivnoj klinici. Radili su mu ultra zvuk srca sve je u redu.danas mu je promenjena terapija prima neke inekcije dva puta dnevno jer prethodna nije davala rezultate.doktorka je tražila da uradimo feritin. Udarili smo za par sati i on je mnogo visok 1622.posto sestra nije znala u koju bocicu treba da izvadi krv, veću ili manju izbacila je obe. Moj muž je iz te druge tražio da se ponove neke analize. Sada mu je alt 80, a ast 94. A asto mu je bio 208 a sada je 166.
  imate li neku rec utehe citala sam o povećanom feritinu,ima puno bolesti.

  Odgovori na komentar
  • Povišen feritin je pratilac zapaljenja, a to je sasvim sigurno deo infekcije. Mislim da sve detalje ipak treba razmotriti sa doktorom koji leči Vaše dete.

   Odgovori na komentar
 80. Poštovana,

  Moje dete ima tri godine i pozitivna je na mononukleozu. Ima uvećane limfne čvorove na vratu, a uz abdomena je utvrđeno da joj je slezina uvećana 9×3,5 cm, a rezultati krvi: ALT 32, AST 48. Smanjili smo fizičku aktivnost, hrana je umerena i blaža. Interesuje me koliko je to uvećana slezina, odnosno kolika bi bila normalna veličina slezine. Da li imamo razlaog za strah da se to može iskomplikovati (sa slezinom)? S vremena na vreme se požali da je “malo boli stomak” (dva puta dnevno).

  Srdačan pozdrav

  Odgovori na komentar
 81. Decak od 12 godina ima mononukleozu.Ima sve simptome karakteristicne za ovu bolest.
  Od tada odmara hrana je umerena po upustvu lekara.Temperatura je prestala,povremeno se zali na blagi bol u stomaku.Ne prima nikakvu terapiju
  Danas je ponovo davao nalaze i oni glase ALT 1086 AST 827 GamaGT 206.
  Dali su u redu tako povisene vrednosti?

  Odgovori na komentar
  • Ovo je, skoro sigurno, deo bolesti. Odredjivanje antitela (IgM i IgG) na EBV koji uzrokuje mononukleozu je defonitivna potvrda ove bolesti. Samo nastavite preporučeni režim i da se dete prati.

   Odgovori na komentar
 82. Negde u maju sam se razboleo postepeno je krenulo da mi bude lose da budem malaksao bolela me je mnogo glava i stomak,i imao sam anginu,a u to vreme moj drug je dobio infektivnu mononukleozu koju mu je prenela devojka,a mi se non stop delili flasicu sa vodom,i ja sam mislio da je verovatno i meni prenelo jer tek narednih nedelja postajalo mi je tako gore a i on je bio bolestan samo sto su mu simptomi poceli nedelju dana pre nego meni,jedno vreme nisam isao u skolu pa sam malo isao jer je kraj godine i isao sam kod lekara ali nisam radio potpunu krvu sliku vec samo iz prsta i lekarka je rekla da misli da nije ovo monoukeloza vec virus,a narednih mesec dana u junu znaci osecao sam se malaksalo bolela me je glava i bio mi je zapusen nos,onda sam otisao na more i tad mi je bilo dobro i kad sam se vratio leti mi je bilo relativno sve okej,i vezbao sam dva meseca u teretani,i kad je pocela skolska godina ponovo sam se razboleo u sred noci sam se probudio i povracao sam imao temperaturu 38 i ponovo dobio anginu,i onda nisam isao neko vreme u skolu i pio sam antibiotike ospanax za anginu i to je me kao proslo i nastavio sam u skolu i onda sam se za par nedelja ponovo razboleo i sad mi je mnogo zapusen nos i kasljem i bolelo me je dva dana grlo,a moj drug isto mu je tako sve lose samo ne isti simptomi,zanima me dal mononukleoza moze da traje duze ili da se vraca,tacnije da oslabi imunitet pa da budem skloniji razboljevanju? ili su me jednostavno pohvatali virusi pa sam bolestan stalno,iako pre ovoga u junu nisam bio bolestan nista ovako jedno dve godine.

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme da je u pitanju serijska infekcija virusima, ali i bakterijama.

   Treba ojačati imunitet: redovan san od 8 sati, zdrava hrana bogata svežim vocem i povrcem i redovna fizička (rekreativna) aktivnost. To je put ka zdravijem životu sa manje infekcija.

   Odgovori na komentar
 83. Postovani,imam sina od 4 godine kome je utvrdjena mononukleoza.Da li postoji opasnost da se zarazi cerkica koja ima 2,5 meseca?Cim je dr posumljala na mononukleozu sklanjali smo ga od bebe ali pre pojave simptoma cesto se mazio sa sestrom.Koja je verovatnoca da on ili neko od nas roditelja kao kliconosa virus prenesemo na bebu?

  Odgovori na komentar
 84. Moj sin, koji ima 10 god., se probudio sa uvećanom žlezdom na vratu u četvrtak ujutru (06.11.2014.). Dan-dva pre toga se žalio da ga boli stomak u delu dijafragme. Otišli smo kod lekara, dao je krv, i utvrdili da ima inf. mon. Pregledana mu je jetra i slezina ultra-zvukom i nije bilo nikakvih promena niti uvećanja. Odmah je dobio i Cliacil jer mu je ASO bio 1203 IU/ml a imao je i gnojavu anginu. Temperaturu je imao samo predveče oko tri dana i to ne veću od 37.7 u trajanju od po 5-6 sati. Nakon tri dana krajnici su se očistili, temperatura je nestala, apetit se vratio a i sveukupno stanje deteta je bilo mnogo, mnogo bolje. U sredu 12.11.2014. je dao krv i za EBV i podićićemo rezultate u ponedeljak 17.11.2014.

  Moje pitanje Vama je, kada dete može nazad u školu, a kada može da nastavi sa košarkaškim treninzima?

  Da li da opet da krv na analizu za proveru jetrinih enzima, koji su prilikom prvog testiranja 06.10. bili uvećani, pa tek onda u školu, ili… ?

  Odgovori na komentar
  • Obavezno treba proveriti jetrine enzime! Kad se normalizuju dete može u školu, pod uslovom da nema simptoma i znakova infekcije.

   Najmanje 4 nedelje mora da prodje od potpunog ozdravljenja (i normalizacije analiza) do postepenog povratka sportu. Naravno, pre toga treba obaviti kontrolni pregled deteta.

   Odgovori na komentar
 85. Test na EBV je tek danas bio gotov i pise da je lgM 2.5 a lgG 2.9 ?

  Lab. nalazi krvi su radjeni 6.11. i danas 18.11. nesto je bolje a nesto ne, i to:

  NEU je bio 1.99 i 22.9%N a danas 0.866 i 14.3%N
  LYM je bio 5.58 i 64.5%L a danas 4.51 i 74.3%L
  MONO je bio 0.944 i 10.0%M a danas 0.563 i 9.28%M
  BASO je bio 0.44 i 0.511%B a danas 0.96 i 1.58%B
  MPV je bio 6.02 fL a danas 6.13 fL

  AST je bio 330 a danas 136
  ALT je bio 338 a danas je 136
  ASO je bio 1203 a danas je 1363 (pio je 10 dana Cliacil zbog angine)
  CRP je bio 3.2 a danas je 0.5
  GAMA-GT je bila 82 a danas je 139

  Da li mozete malo da mi objasnite danasnje stanje i da li sama ishrana moze da utice na jetrine enzime?

  Pozdrav i puno hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ne utiče ishrana na oporavak jetre, već se organizam lepo bori sa infekcijom koja polako prolazi, a to je odlična vest!

   Ipak, pravo i egzaktno tumačenje rezultata jebi rukama lekara koji leči i prati Vaše dete.

   Odgovori na komentar
 86. 12.10. sam dobio temperaturu 37 te sam nakon dva tjedna napravio nalaze krvi gdje su jetreni enzimi bili poviseni. Samo četri dana nakon ponovljenog testiranja jetreni nalaz je bio u redu. Međutim ja sam se i dalje nastavio osjecati lose (izrazito jaka glavobolja , temperatura do 37, umor, molaksalost, pecenje koze) te sam 11.11 napravio testove na ebv.. nalaz je ispao igg pozitivan, igm negativan. Takoder me nastavila boliti glava, temperatura i umor sve do danas 20.11. s tim da mi se prije četri dana jace upalilo i grlo i otekli lifni cvorovi te su mi je lagano upaljena usna šupljina.

  Zanim me da li je moguce da se radilo o infektivnoj mononukleozi a daljnja temperatura, glavobolja i umor su posljedica te bolesti koju sam prebolio na nogama (u meduvremenu se bavio i sportom) ili se radi o nekoj drugoj, ako je neka druga da li postoji mogucnost da je hiv ili hepatitis?

  Odgovori na komentar
  • Ovo sada NIJE infektivna mononukleoza jer su IgM antitela NEGATIVNA! pozitivna IgG antitela znače da je NEKADA zaista protrčao EBV (virus koji izaziva mononukleozu).

   Ovo sada liči na virusnu infekciju SLIČNU mononukleozi – ima MNOGO virusa koji su slični EBV, tako da mogu dati gotovo iste simptome. Svakako bi valjalo da se obavi pregled infektologa, pa da nema dileme!

   Odgovori na komentar
 87. Postovani,mom cetvorogodisnjem sinu su se prvi simptomi pojavili 4.11. da bi 15.11.vadili krv na EB virus i potvrdili mononukleozu.Do tada su prosle temperature i angina.Dete sada izgleda dobro ali me zanima vase misljenje koliko vremena mora da prodje da bi mogao da se mesa sa vecom grupom dece jer znam da mu je ” poljuljan” imunitet!?Hvala

  Odgovori na komentar
 88. mononukleozni rodjak 27.11.2014 u 19:30

  Mononukleoza mi je konstatovana 5. septembra i to mi je vec bila po mojoj proceni druga nedelja bolesti jer sam prvu fazu ono kad imam temperaturu 7 dana prelezao da nisam ni znao tj negirao sam to 😛 .. 20 oktobra sam krenuo u skolu slezina se vratila u normalu par dana pre toga, rezultati krvi u granici normale.. Pa me sad zanima koliko dugo jos ne mogu da se bavim nekim ozbiljnijim fizickim aktivnostima, i koliko dugo se ne mogu ljubiti..?

  Odgovori na komentar
 89. Evo mene opet sa novim rezultatima krvi mog sina (10god), ko me je 6.11. dijagnostikovana infektivna mononukleoza a kasnije i potvrđena EBV testom.

  GGT je 74 a gornja granica je 64
  AST je 36 a gornja granica je 34
  ALT je 40 a gornja granica je 42
  CRP je 0.3 a granica je 0-5

  Pitanje je da li sme da krene sa košarkaškim treninzima?

  Hvala.

  Odgovori na komentar
 90. Moj mali (7 god) je imao mononukleoza pred neki 5 meseca, od tad je ostao povecan treti krajnik (hrcenje pri spavanje,nazalno pricanje itd.) i limfni jazol desne strane, pa interesuje me dal je to normalno kao posledica mononukleoza ili u pitanje e imunitet i kako mu pomoci, oprostite na los srpski, pozz iz Skopje.

  Odgovori na komentar
 91. Postovani,
  imam 30 god., uvecane limfne cvorove na vratu vec godinama, i jednom sam imala na preponi (kratko, pa se povuklo). doktori su uporno ignorisali ovu situaciju, dok letos nisam pronasla pravog orlg koji me je odmah uputio na sve moguce analize i briseve uha, grla, nosa. rezultati su pokazali da sam prelezala Adeno (IgG 2,35), EBV (IgG 5,48) i Herpex simplex tip I (IgG 3,11). svi IgM su negativni 🙂 u malom broju su pronadjene bakterije beta hemoliticki streptokok grupe C.
  e, sad. mene zanima da li je normalno da ja i dalje imam te uvecane cvorove po vratu (i ispod vilice) koji se i sada nekada smanje pa povecaju? moj orlg mi je rekao da nema potrebe vrsiti punkciju limf. cvora, slati hematologu, vec mi je savetovao da izvadim krajnike (bilo bi pozeljno) i da vrsim redovne kontrole jednom godisnje. uspeo je da me smiri (jer sam svasta citala na netu o limfomima itd itd..) ali zelim da znam zasto mi i dalje nekad oticu te limfne zlezde, povecavaju, smanjuju se, tj. da li je to normalno ili postoje razlozi za brigu i dalje pretrage?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 92. dobar dan, bio sam u kontaktu sa jednom devojkom koja je bila zaražena virusom mononukleoze pre nepunih dva meseca, mi smo se smuvali pre dva dana i da li postoji šansa da sam sada i ja zarazen tim virusom, kako da otkrijem da li sam i ja zarazen, da uradim rezultate odmah ili posle nekog odredjenog vremena, i koje je to vreme. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 93. izvinite ja da se nadovežem za malo predjasnje, ona je dobila temperaturu pre nepunih 2 meseca i imala je dvadesetak dana, zadnji rezultati su bili dobri, kako da znamo da li je ona jos uvek infektivna?

  Odgovori na komentar
 94. Postovani
  rec je o devojcici 17 meseci,uradjena virusologijai rezultati su

  EBV IgM/pozitivan (0,24)
  EBV IgG/negativan
  CMV IgM/negativan
  CMV IgG/pozitivan (42)

  molim za savet i da li je rec o infektivnoj mononukleozi.

  Odgovori na komentar
  • Virusološke abalize se NE mogu ispravno tumačiti bez pregleda bebe! Ovo treba da vidi Vaš pedijatar i da pregleda bebu, pa da se donese pravi zaključak.

   Odgovori na komentar
 95. Poštovani, moja priča je malo duža ali se nadam da to nije problem…naime, jako sam zabrinuta..radi se o tome da mi je decko zarazen mononukleozom..od ponedJeljka(15.12) je u bolnici i evo danas je vec peti dan..prije 2 dana (u srijedu-17.12.) mu je dijagnostikovana mononukleoza (blaža)..ali je 5 dana prije toga lezao kod kuce jer su mu doktori rekli da je obicna prehlada..krvna slika nije bila dobra, pluca uredna..ultrazvuk je pokazao da je jetra uvecana, a da je slezena normalna(ultrazvuk radjen-18.12.) ..nalaz krvi je ponovljen i sad je dobar ..to je sve pocelo prije nepunih 15 dana, klasicnom prehladom..otisao je kod doktora i propisao mu je antibiotike, medjutim nista nije pomagalo, temperatura je konstantno bila 39, 5.. ponekad je i padala..i naravno uvecani su mu limfni cvorovi..uglavnom doktori su mu rekli da nije nista strasno, i da ce sve biti u redu..ali ja sam zabrinuta jer ne znam koliko je to dugo u njemu bez obzira sto se sad aktiviralo..nismo se cesto vidjali i nismo se nikako vidjeli od kako mu se to desilo, osim jedan dan kad sam otisla da ga posjetim u bolnicu..u sobu nisam mogla uci jer nije dozvoljeno(samo kroz otvoren prozor) i tad jos uvijek nije bila dijagnostikovana mononukleoza, ali me poljubio u obraz pri odlasku….da li tako moze da me zarazi? jako se plasim i razmisljam da odradim nalaze krvi ukoliko moze da se otkrije nesto bez obzira sto nemam nikakve simptome? ima li prostora za moj ovoliki strah? UNAPRIJED HVALA I VELIKI POZDRAV ZA SVE 🙂 NADAM SE BRZOM ODGOVORU!

  Odgovori na komentar
  • Kod ogromne većine mladih i zdravih ljudi organizam se izbori sa virusom mononukleoze BEZ ikakvih komplikacija! Zato treba biti optimističan u pogledu ishoda ove bolesti, bez obzira na trenutno stanje koje nije “ružičasto”.

   Šanse da bolest prenese poljupcem su velike, ali to NE znači da će se bolesti desiti. To zavisi od imunološkog sistema, ali postoji šansa da ste preležali ovu bolest ka mali, a da niste ni znali!

   Sve dok nema simptoma i znakova oboljenja NEMA potrebe da se rade analize. Ipak, do izlečenja NEMA više ljubljenja.

   Odgovori na komentar
 96. zaboravih napisati, da ja nisam nikada imala mononukleozu..takodje sam majku pitala da li sam mozda to imala dok sam bila mala i dok sam imala krajnike…medjutim i ona mi kaze da nisam imala nikada…ali vidim da je moguce da se to ima, a da se i ne zna…jedino u tom slucaju da sam mozda imala…

  Odgovori na komentar
 97. EBV IgM mi je 3,7, granica je 1, EBV IgG je 1,8, granica je isto 1, test sam radio pre 2 nedelje, isto pre 2 nedelje sam radio testove na ALT i AST, ALT mi je dvostruko uvecan, a ALT trostruko. Jetra MCL velicine oko 139mm, homogena. Slezina velicine oko 139x68mm, homogena. Svi nalazi su od pre 2 nedelje. Imam 19 god, 193cm, 95kg. Jos koliko cu da budem zarazan, i koliko ne smem da pijem alkohol, bavim se fizickom aktivnoscu, drzim dijetu ? Inace temperaturu i bol u grlu sam imao prvi put pre 25 dana.

  Odgovori na komentar
 98. Da li mozete da mi kazete kako se prenosi mononukleoza, da li je tacno prilikom pricanja(ako me slucajno pljune tokom razgovora) sa obolelom osobom ali koja je recimo pre nedelju dana krenula posle bolesti u skolu?

  Odgovori na komentar
 99. zorana djordjevic 10.01.2015 u 16:18

  Postovani
  imam zlezde na vratu msnje od 1cm, ne bole, pomeraju se. Malo me boli grlo kad udahnem. Nemam temperaturu dobrk se osecam
  ebv igg je 88.35
  ebv igm je 1.28
  recite mi sta dalje
  hvala

  Odgovori na komentar
  • Ništa dalje!

   Ove limfne žlezede se tu NORMALNO nalaze i nisu za brigu!

   Nalazi antitela se tumače u odnosu na normalne referentne vrednosti koje zavise od vrste lab.analize (daju se uz nalaz).

   Odgovori na komentar
 100. Postovani,
  Kolika je verovatnoca da dobijem mononukleozu ako me je devojka pored usne mozda pljunula i to je jedna kapljica I to nije odjednom dospelo u moja usta a proslo je dve nedelje posto se vratila u skolu HVALA UNAPRED MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE ZABRINUTA SAM 😀

  Odgovori na komentar
   • Pozdrav,
    Mojoj djevojcici od 4,5 godine radili smo pretragu na ebv. Stigao je nalaz.
    Epstein-Barr virus VCA IgM – negativan
    Epstein-Barr virus VCA/EA IgG – pozitivan
    Epstein-Barr virus EBNA IgG – pozitivan
    Molim vas obijasnite mi sto znace pozitivne VCA/EA i EBNA IgG??
    Kuci nitko nije imao ikakve znakove bolesti osim nje. A imamo i bebu od 18 mj…znaci li to da cemo svi dobiti ili nas je zaobislo?!

    Odgovori na komentar
    • To znači da je dete NEKADA (ko zna kada) preležalo inf. mononukleozu i da sda NIJE u akutnoj fazi bolesti!

     Kod male dece ova bolest često prodje kao obična i kratkotrajna upala grla.

     Odgovori na komentar
 101. Imam jedno pitanje.Bio sam na pregledu i ultra zvuku stomaka rezultati su svi ok.Ima vec 2 nedelje da osecam umor i malaksalost i tupe bolove glave a uz to se javljaju i napadi panike(aksioznost) da li to prolazi kad u malaksalost ili kako ?

  Odgovori na komentar
 102. Mononukleoza mi je konstantovana 1. semptembra zbog uvecanjih zledi kod vrata i povecanih bilirubina(oko 300). Slezina mi je tada bila 120mm i rekli su mi da mi je uvecana. Medjutim posle mesec dana bilirubini znatno padaju i malo su iznad dozvoljene granice. A slezina mi je i dalje bila 120mm i dalje su mi pricali kako mi je uvecana. Sada je Januar, krvna slika perfektna, imam samo malu anemiju ali doktorka kaze da je to zbog ishrane i nedovoljnog unosa gvozdja. Slezina je i dalje 120mm do 125mm i dalje mi govore kako je uvecana. Ona se od pocetka nije menjala, da li je moguce da mi je to normalna velicina slezine ? Ja se osecam perfektno, nikad zdravije. Bavim se sportom i stvarno se osecam da sam spremam da krenem da trcim i treniram. Koje je vase misljenje o svemu ovome ?

  Odgovori na komentar
 103. E ovako imam par pitanja i molim vas da mi odgovorite na sva pitanja.
  1. Da li je moguce da mi osoba prenese mononukleozu ako joj od polazka u sk do sad proslo oko 7 nedelja ali i dalje ima uvecane limfe na vratu ali ne puno vrlo malo?
  2. Imao sam boginje varicela i na vratu sam sa desne strane imao uvecane limfe da li je to zbog boginja ili postoji mogucnost da je to ta bolest poljubca?
  3. I da li je dovoljna kapljica pljuvacke posle skoro 7 8 nedelja od lezanja da se druga osoba zarazi?

  Odgovori na komentar
 104. Postovani imam pitanje mozda je malo duze ali se nadam da cete da mi odgovorite. Moja drugarica iz odeljenja imala je mononukleozu nije dolazila u skolu od 13 novembra pa sve do 8 decembra tada je krenula u skolu, Posle nedelju dana znaci 15 16 decembar joj nije bilo dobro i otisla je u bolnicu i ponovo je krenula 22 decembra proslo je mesec dana posto je ozdravila ali idalje ima uvecane limfne cvorove na vratu ali ne puno ali ima i ide u skolu.I sada interesuje me da li ona ako se poljubim sa njom da li moze da mi prenese ili ako me slucajno pljune moze li da mi prenese mononukleozu HVALA VAM UNAPRED NADAM SE DA CETE DA MI ODGOVORITE 😀

  Odgovori na komentar
  • Kada se jave SIMPTOMI i ZNACI bolesti koji bude osnovanu sumnju na ovu bolest, ima smisla da se rade lab.analize i antitela na EBV koji je prouzrokovač infektivne mononukleoze.

   Odgovori na komentar
   • Postovani,
    Pokusacu da pudem konkretniji… Koristio sam istu casu sa osobom koja je moguce zarazena. Sto pre bih uradio analize krvi iako je prerano za bilo kakve simptome, zbog bojazni da ne prenesem virus nekome od ukucana, ukoliko ga imam. Mozete li mi reci, da li je virus odmah uocljiv ili je potrebno da prodje neko vreme da bi se mogao otkriti?

    Odgovori na komentar
 105. Da li je osoba idalje zarazna ako je pre 7 nedelja zavrsila sa lecenjem mononukleoze tj 4 nedelje je lezala tu bolest. Sada ne kija ne kaslje ali ima malo uvecane cvorice na vratu da li je idalje zarazna?

  Odgovori na komentar
  • To NIJE jedan, već gomila virusa, a dijagoza se postavlja pregledom.

   Simptomi variraju od virus do virusa od povišene temperature, kašljanja, curenja nosa, ali i bolova u kostima i mišićima. Može se pojaviti i gušobolja, muka, povraćanje i proliv…i mnogo toga još.

   Odgovori na komentar
 106. Moj sin ima 16 godina.Prelezao je mononukleozu prije 10 nedelja.Slezina je jos uvjek malo uvecena,ali nalazi krvi su uredu,osim bilirubina koji je 34.Koliko vremena je potrebno da se sve vrati u granice normale?

  Odgovori na komentar
  • Ovo što ste opisali je sve kako treba! I blago uvećana slezina i ova vresnost bilirubina nisu za brigu, NE treba ih kontrolisati i mogu se smatrati normalnim u ovoj situaciji.

   Odgovori na komentar
 107. Unapred se izvinjavam ako je neko vec postavljao slicno pitanje, ali ima jako puno komentara pa ne mogu sve da procitam. Moj decko je dobio mononukleozu, koju sam ja prelezala sa nekih 12, 13 godina, sada imam 23, znaci pre deset godina. Cula sam da pored toga sto virus stvara trajni imunitet takodje ostaje dozivotno u telu domacina, pa mi nije bas najjasnije sta to znaci? Da li postoji bilo kakva mogucnost da sam mu ja prenela? Hvala

  Odgovori na komentar
 108. Postovani,receno mi je da za mesec dana mogu da se vratim treningu i ostalim normalnim aktivnostima i da cu biti zarazan jos par meseci pa zanima me koliko posle mononukleoze je pacijent zarazan i posle koliko moze da vadi sanitarnu knjizicu?

  Odgovori na komentar
 109. Da li sme da se daje detetu 7 godina brufen tablete za obaranje temperature.Procito u upustvu da ima veze sa aspirinom ko je alergican.DETE NIJE ALERGICNO ALI CITAJUCI TEKST PISE DA JE ASPIRIN LOS KAD SE LECI MONONUKLEOZA.uNAPRED HVALA NA ODGOVORU.

  Odgovori na komentar
 110. Trudnica sam u 20-oj nedelji.Dete mi boluje od mononukleoze.Postoji velika verovatnoca da sam i ja zarazena.Interesuje me da li bolest moze da utice na plod?

  Odgovori na komentar
  • Svaka virusna infekcija može da utiče na plod. Sreća je da je prošlo prvih 12 nedelja koje su najvažnije za razvoj fetusa. Svakako je potrebno da budete u vezi sa Vašim ginekologom, ali treba biti optimista.

   Odgovori na komentar
 111. Admir Arukovic 09.03.2015 u 13:25

  Postovanje imam sina 2 godine star kod kojeg sumljaju na mononukleozu,monostikon test negativan,ast povisen 53 ali djete je 14 dana bilo na antibioticima prije vadjenja nalaza uvz jetra 6,5cm dali je to normalna velicina unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ova jetra apsolutne nije za brigu!

   Odredjivanje IgM i IgG na EBV (prouzrokovač inf. mononukleoze) je pravi način da se utvrdi da li je ovi zaista infektivna mononukleoza.

   Odgovori na komentar
 112. E ovako 16.02 sam otisao kod lekara i analize krvi su bile sledece:
  Leukociti 14.50 H 4.00-10.00 NEUT% 21.7 L 40.00-75.0 Limfociti% 63.3 H 19.0-50.0
  Limfociti# 9.17 H 0.90-5.20 Bazofilni granulociti# 0.330 H 0.000-0.200
  ALT 69 H <45 AST 71 H <35
  Doktorka je odmah posumnjala na inf. mononuleozu, i dala mi je uput za infektologa, kad sam otisao kod njega rekao mi je da uradim test na (EPSTEIN-BARR virus) i rezultati su bili sledeci 890,74 <10. i ultra zvuk stomaka i vrata, jetra je bila normalne velicine, slezina homogena, promera oko 12,5×5,5cm. A na vrati kao mali limfni cvorovi promera do 14mm.
  Ponovo sam vadio krv posle toga 24.02 i rezultati:
  Leukociti 14.63 H 4.00-10.00 Limfociti# 5.62 H 0.90-5.20
  ALT 75 H 10-49 AST 45 <34 LDH 523 H 208-378
  Rekao mi je da mirujem, i da opet za deset dana radim analizu krvi.
  05.03 rezultati- sve u redu osim ALT 172 H 10-49 AST 92 0-50 LDH 497 H 208-378
  Mirovao sam i dalje i pridrzavao se ishrane, i dobio kesice hepa-merz da pijem.
  I naravno opet za 10 dana analiza krvi. 16.03- krva slika u najboljem redu
  ALT 61H 10-49 AST 29 <34 LDH 348 208-378
  I danas sam bio na kontorli rekao mi je za dva meseca opet analiza krvi i ultra zvuk stomaka i vrata. Ja se super osecam, ali odmaram i dalje.
  E pa ovako ovo sve sam pisao samo iz jednog razloga, ja sam zavrsna godina srednje skole, a hteo sam da upisem dif, i pre ovoga sam poceo sa nekim pripremama pa me je onda ovo omelo u tome, infektolog mi je rekao da bez fizicke aktivnosti budem 6 meseca, a meni zanima da li cu ja smeti polovinom maja kad uradim sve ovo kontorle i ako bude sve u najboljem redu, a nadam se da pocnem sa pipremama, a inace se bavim i fudbalom.
  Hvala u svakom slucaju.

  Odgovori na komentar
  • Kada se svi laboratorijski parametri normalizuju, a ultrazvuk abdomena je uredan (važno je da slezina NIJE uvećana), treba da prodje 4 nedelje pre povratka treninzima.

   Podrazumeva se pregled sportskog lekara, kao i postepeno povećanje inteziteta napora.

   Odgovori na komentar
 113. vlada vukmirovic 17.03.2015 u 19:30

  Postovani,
  Sin od 11 godina je pre dve nedelje imao dijagnostifikovanu mononukleozu. Saglasili se nasa doktorka, strucnjak iz laboratorije i doktorka koja mu je radila ultrazvuk. On osim blage temperature dva dana i malo umora nije imao druge simptome. Pre dve nedelje je imao slabiju krvnu sliku a na ultrazvuku malo uvecanu slezinu i zlezde na vratu. Medjutim epstajn bar igm mu je pre dva dana negativan 0,1 (granica 0,9) dok je igg blago povecan 1,3 (granica 1,1). E sad koliko ja shvatam on sada nema mononukleozu? Da li je mogucce da je pregurao pre odlaska kod lekara pa se bolest sad vec povukla (nova krvna slika skoro odlicna)? Ili je mozda imao mononukleozu kao beba a sada ima neki drugi virus? I da li uopste ima potrebe traziti koji je virus il samo cekati da slezina dodje u normalu.
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Ovo sada, skoro nije inf.mononukleoza, a da li je baš tada (pre dve godine bila) dete preguralo ovu bolest – sada je nemoguce tačno reći.

   Vaše dete je (prema IgG antitelima) preležalo infektivnu mononukleozu, tako da sada najverovatnije ima neki drugi virus (a ima ih mnogo) koji mogu biti uzrok uvećane slezine.

   Odgovori na komentar
 114. Evo ovako, moj decko je imao mononukleozu koja je pocela 16.02 i prosla 16.03, pre toga smo se videli 15.02. nismo se vidjali dok je imao, medjutim juce sam isla kod svoje doktorke jer me je bolelo grlo, vadila sam krv i rezultati za Leukocite 12.06 H 4.00-10.00; ALT 40 H 0-35, isla sam kod infektologa koji mi je rekao da je mozda pocetak mononukleoze i rekao da mirujem, dodjem na kontolu za 5 dana i da ce mi raditi ultrazvuk. Mene zanima da li se mogu vidjati sa deckom, tacnije da li se mozemo ljubiti?
  Hvala unapred… (:

  Odgovori na komentar
 115. Postovani,
  Dete 7 godina, je imalo simptome mononukleoze pocev od 5.marta.Imao je upalu grla pa je u terapiji dobio 5 inekcije Longacefa.Posle te terapije i mirovanja dete je bilo dobro.Dao je krv ali rezutati na viruse trba da podignemo 25 marta.Danas je dobio temperturu 38 C.Malo mu se uvecala zlezda na desnoj strani.Da li jos uvek treje mononukleoza ili se nesto iskoplikovolo ili je upitanju neka nova virusna infekcija?

  Odgovori na komentar
  • To se bez dodatnih analiza (krvna slika i antitela na EBV) naprosto nemoguće proceniti. Svakako je potreban kontrolni pregled, ako se visoka temperatura i sutra javi.

   Odgovori na komentar
 116. Moja devojka je skoro na jednoj zurki uzela gutljaj pica momka koji ima mononukleozu, da li je zasigurano da ce se razboleti i kada bi trebalo da ode kod lekara, takodje da li se prenosi samo preko poljubca usana i polnim putem ili bilo gde na telu?

  Odgovori na komentar
  • Moguće je, ali NE mora da znači da će se desiti.

   Ako se javi povišena temperatura, bol u grlu, otok limfnih čvorova vrata…potreban je pregled.

   Unapred se sada NIŠTA ne može uraditi.

   Odgovori na komentar
 117. Samo jos jedno pitanje. Koliko je prosecno potrebno vremena da bi se detetu od 10-11 godina slezina vratila u normalu? Uvecanje 1cm. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 118. Moj sin ima tri godine i dijagnosticirana mu je mononukleoza. Bili smo kod pedijatra i sve je kao dobro prošlo. Njemu još stoje žljezde na vratu ali kao to je ok. Zanima me dali je to uredu i dali smije da jede sve i da se igra i skače jer nam pedijatar za to nije rekao ništa ? Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
  • U ovom uzrastu je, kod ogromne većine dece, inf.mononukleza blaga bolest koja brzo prolazi bez komplikacija. Opisani limfni čvorići se normalno nalaze na vratu i nisu za brigu.

   Pošto je bolest prošla – neka se dete igra kad želi i koliko želi.

   Odgovori na komentar
 119. Hvala Vam mnogo , jer jako je teško u tom uzrastu sputavati djete. A oprostite još jedno pitanje. Imam i starijeg sina ,njemu je šest godina i zajedno su bili svo vrijeme. Nalazi su sada dobri i dali to znači da je i briga da nepređe i njemu gotova?

  Odgovori na komentar
 120. Poštovanje, obolila sam od mononukleoze negdje oko 20.12.2014. Konstatirana je zbog uvećanih krajnika koji su se tada pojavili po prvi puta uživotu, zbog upale grla i malo povišenih ALT i AST. Nakon mjesec dana odmaranja ponovo je vadjena krv i Alt i AST su vraceni u normalu. Negdje sredinom 01. mjeseca 2015. je radjen ultrazvuk slezene i nalaz je uredan.
  Zanima me dali bi sada mogla polako početi s treniranjem, ne neke intenzivne vježbe, ali barem neke vježbe izdržljivosti i s malo napora.
  I kada bi se mogao početi konzumirati alkohol?

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda deteta je nemoguće odrediti uzrok osipa i glavobolje.

   To može biti virusna ospa, ali i ospa zbog alergije, neke druge infekcije…

   Da dete pregleda Vaš pedijatar pa da se vidi o čemu se radim

   Odgovori na komentar
 121. Postovani, prelezala sam mononukleozu u cetvrtom razredu osnovne,sada imam 31. godinu I ocekujem drugo dete (6,5nedelja sam trudna). Medjutim,doktorka sumnja da moje prvo dete IMA mononukleozu pa me zanima da li ona predstavlja opasnost po mene I plod? Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Ne – Vi imate doživotni imunitet protiv inf.mononukleoze.

   Ipak, ima sličnih virusa koji daju veoma slične simptome,,a protiv njih NISTE zaštićeni!

   Zato bi valjalo da se ovo razjasni (testiranjem deteta na EBV) da bi Vi i Vaša beba koju nosite bili bezbedni.

   Odgovori na komentar
 122. Poštovani,
  Molio bih za malu pomoć oko razumijevanja nalaza koje smo ja i supruga danas radili za našu 5-ogodišnju ćerkicu.
  Naime, prethodno jutro ćerka se probudila žaleci se na bolan otok ispod desnog uha, isti dan smo je odveli pedijatru i na pregledu pedijatar je ustanovio da ima natečene limfne čvorove na vratu ali da nema otok grla, nema bolove u stomaku i da nema otečenu slezenu niti jetru, koji su valjda simptomi mononukleoze.
  Ipak. nas je poslao da uradimo nalaz krvi uzorkovanjem krvi iz prstića.
  Vrijednosti su sledeće:
  Leukociti – 15,1 (4,0-10)
  Eritrocit i- 4,86 (3,5-6,0)
  Hemoglobin – 13,7 (11-18)
  CRP – 21,0
  Limfociti – 0,25 (0,26 – 0,33)
  Monociti – 0,03 (0,04 – 0,08)

  Diferencijalna krvna slika
  Nesegmentirani – 0,02 (0,03 – 0,05)
  Segmentirani – 0,70 (0,52 – 0,82)

  Nakon ovog nalaza poslao nas je na ORL, a oni na Infektološko.
  Na infektološkom su nam dali dijagnozu SY. Mononucleosis i dobili smo uputnicu za serologiju na EBV i CMV, i izdan nam je recept na Ospen sirup koji treba da pije u narednih 7 dana.
  Da napomenem da se naš pedijatar, kojem smo otišli ponovo nakon boravka na infektološkom, neslaže sa odlukom infektologa da je u pitanju mononukleoza, ali se slaže da treba da uradimo serologiju.
  Interesuje nas sledeće, dal su ovo stvarno simptomi koji govore da je riječ o mononukleoz kao što tvrdi infektolog i ili je naš pedijatar u pravu?

  Osim toga, supruga je trudna i sada je u 28 nedelji trudnoce,, interesuje li nas kako će se to odraziti na nju i plod, može li se zaraziti mononukleozom i mogu li se desiti neke komplikacije vezano za plod?

  Unaprijed zahvalan.
  Branislav

  Odgovori na komentar
 123. Preboleo sam infektivnu mononukleozu, imao sam je u preiodu od 17.03.15. god.
  EHO abdomena koji je uradjen 12.05.15. je:
  Slezina diskretno uvecana, promera 132x68mm Normalna velicina slezine do 130mm za visoke osobe, homogene ehostrukture..
  I rezultati krvi su bile sledece:
  CK- 441 H <171
  LDH 399 H 208-378
  Nisam isao kod infektologa jer je na god odmoru, pa mene zanima smem li ja poceti sa pripremama za dif, posto sam zavrsna godina, koje je vase misljenje?
  Pozdrav, hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 124. Molim vas ako vam nije tesko da mi objasnite u vezi curice od 15 meseci bila je na ultra zvuku , uspostavilo se da ima povisenu slezinu i jetru an granici normale . oni predpostavljaju na mononukleozu danas smo izvadili EB nalaze ce mo dobiti za 5 dana. Ona ima dobar apetit… Omalaksala je i placljiva, nema temperaturu….. Ima cesto povracanje vec nekih 6 meseci. Nalaz AST je 124 mozete molim vas da mi kazete dali je to opasno i da mi date neki savet. jako sa zabbrinuta ne znam sta cu. takodjer imam jo9s jednu curicu od 3. g. jeli su i pili iz istih casa i kasika ali ona nema te simptome. dali se mozda radi o nekoj drugoj bolesti molim vas da me obavjestite… Hvala u napred !!!

  Odgovori na komentar
  • To može zaista biti infektivna mononukleoza, ali i NE mora!

   Ima slicnih virusa koji nisu EBV (prouzrokovač mononukleoze), ali daju slične simptome.

   Srećom, OGROMNA većina dece ovog izrasa ove viruse lako pobedi BEZ komplikacija. Zato mislim da treba da budete oprimistični.

   Odgovori na komentar
 125. Zdravo. Unazad godinu dana sam imala upalu za upalom, razne dijagnoze: tonzilitis, faringitis, bronhitis, alergije i sve sam to lijecila raznim antibioticima.Tek sada, nakon posljednje gnojne angine mi je poslije datog Zinata kao terapije, preporuceno da radim serum na EBV i CMV.Serum na CmV je negativan, EBV IGM negativan, EBV IGG 347, EBNA 45. Da li to znaci da sam imala mononukleozu ili da je trenutno imam?Je li moguce,ako sam je preboljela (ne odmarajuci se nikad i konstantno radeci) da je ta bolest zapravo bila uzrok mojih ranijih zdrastvenih problema? Da li sam trenutno zarazna, posto imam malo dijete i muza kako treba da se ponasam da bih njih zastitila l? Hvala najljepse.

  Odgovori na komentar
 126. Postovani prije 12 dana moja djevojcica od 6 godina bila je u bolnickoj sobi i u bliskom kontaktu sa djecakom oboljelim od mononukleoze.djevojcica sada ima temperaturu 38,2 kaslje,boli je grlo,zali se da ima mucninu i da je boli stomak.da li je moguce da su se vec pojavili simptomi mononukleoze?hvala

  Odgovori na komentar
  • Moguce je, ali NE mora da znači. To se relativno lako reši pregledom i laboratorijskim analizama. A čak i da jeste – u ovom uzrastu, OGROMNA većina dece lepo pregura inf.mononukleozu.

   Odgovori na komentar
 127. Mononukleoza mi je konstatovana 14tog maja 2015te godine. Danas je osmi jun. Krvna slika je odlicna, subjektivni osecaj takodje. Ast je 25 Alt za nijansu povisen. Moje pitanje je.. mogu li poceti za normalnim zivotom uz pridrzavanje dijete i izbegavanje sporta?

  Odgovori na komentar
  • Striktna dijeta NIJE potrebna čim se temperatura vrati u normalu. Pad ALT i AST je individualna stvar i NE može se predvideti. Do normalizacije nalaza i vraćanja slezine u normalne dimenzije (ako je bila uvećana) NEMA fizičkih napora!

   Odgovori na komentar
 128. Postovani
  Devojka sa kojom sam bio pre par dana,dobila je mononukleozu 10.4. Trenutno je sve u redu sa njom,pa me zanima da li moze biti zarazna?
  Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 129. Postovani,
  Devojcica 2,5 god ima infektivnu mononukleozu. U kuci nam je novorodjence, staro 4 dana. Zanima me kako da sacuvamo da malena ne prenese virus bebi? Sta treba raditi?

  Odgovori na komentar
  • Lako – NEMA kontakta sa bebom!

   Tek kad starije dete potpuno ozdravi i Vas pedijatar proceni da više nema opasnosti za prenos virusa – kontakt je dozvoljen. Srećom, ogromna većina dece ovog uzrasta lepo i relativno brzo preboli infektivnu mononukleozu.

   Odgovori na komentar
 130. Postovani doktore, mononukleozu sam dobio 8. maja. Na pregledu ultrazvuka gornjeg abdomena, pre tri nedelje, slezina i jetra su bile u normalnim granicama i nalaz je bio uredan. Na danasnjoj kontroli krvi ALT mi je 22, a AST 49 , sto se smatra njihovim optimalnim vrednostima. Ja se osecam odlicno i vec neko vreme obavljam poslove ne toliko fizicki teske.
  Zanima me vase misljenje o mom stanju, koliko dugo jos moram izbegavatu sport i pridrzavati se dijete?
  Unapred hvala!!

  Odgovori na komentar
 131. Pomoc pri analizi krvi:
  epsteinn barr IgM NEGATIVAN
  epsteinn bar IgG 1/640(99iU) (poz<15 iU/mL) metoda:elisa, Sta ovo znaci i da li sam u opasnosti posto aktivno treniram.

  Odgovori na komentar
  • Pomoc pri analizi krvi:
   epsteinn barr IgM NEGATIVAN
   epsteinn bar IgG 1/640(99iU) (poz<15 iU/mL) metoda:elisa, Sta ovo znaci i da li sam u opasnosti posto aktivno treniram. VAS ODGOVOR: znaci da je virus prosao!!

   MENI JE DOKTORKA REKLA DA JE VIRUS U POCETNOJ FAZI I DA TREBA DA ODMARAM MESEC DANA SA VITAMINAKOM TERAPIJOM KAKO MI SE STANJE NE BI POGORSALO A VI MI KAZETE DA JE VIRUS PROSAO DA LI MOZETE DA MI OBJASNITE O CEMU SE RADI???

   Odgovori na komentar
   • Poslušajte doktorku koja je obavila pregled!

    PRAVO tumačenje nalaza je moguće SAMO uz pregled – virus je “prošao” po nalazu antitela, ali se pregledom može utvrditi trnutno stanje organizma koje NE mora da bude vezano za nalaz antitela. Dakle, glavnu reč i konačni sud ima lekar koji obavi pregled!

    Odgovori na komentar
 132. omoc pri analizi krvi:
  epsteinn barr IgM NEGATIVAN
  epsteinn bar IgG 1/640(99iU) (poz<15 iU/mL) metoda:elisa, Sta ovo znaci i da li sam u opasnosti posto aktivno treniram. VAS ODGOVOR: znaci da je virus prosao!!
  A neka doktorka mi je rekla da je mononukleoza u pocetnoj fazi

  ODGOVOR: Poslušajte doktorku koja je obavila pregled!

  PRAVO tumačenje nalaza je moguće SAMO uz pregled – virus je “prošao” po nalazu antitela, ali se pregledom može utvrditi trnutno stanje organizma koje NE mora da bude vezano za nalaz antitela. Dakle, glavnu reč i konačni sud ima lekar koji obavi pregled!

  Nije obavila pregled nego preko interneta je protumacila nalaz, ja se osecam dobro, nemam temperaturu skroz sam okej, treniram dva puta dnevno, i samo sam se uplasio jer sam se ljubio sa jednom devojkom koja je bila sa njih 20 i posle 2 meseca sam uradio analizu i trazio sam na intertnetu tumacenje analize i rekla mi je da je virus u pocetnoj fazi a vi mi kazete da je prosao, da li ja sad smem da treniram? da uradim transaminaze jetre da vidim da li je sve okej?

  Odgovori na komentar
  • NE MOŽE se procenjivati sposobnost za bavljenje takmičasrskim sportom preko inerneta!

   To se može ISKLJUČIVO pregledom, a raditi analize bez pregleda je POTPUNO besmisleno. Biti “sam svoj majstor” u ovim sitacijama je opasno i NEDOPUSTIVO!

   Odgovori na komentar
 133. Postovani, imam sincica od 6 godina. U aprilu ove godine imao je dijagnozu gnojna angina i terapija je bila prva 4 dana panklav, a posto je grlo(krajnici) bilo oblozeno ,,belom zavesom,, ,a i temperatura nije jenjavala(38,5), dobio je jugociline (5 kom) i dva urbazona.
  Sledeceg meseca u maju,, scenario,, isti….U junu, na krajnicima je imao gnojne tackice, nizu temperaturu od prethodna dva puta, dobio hemomicin i prosla anigina sa manjim intezitetom.Medjutim, sada, tacnije 15.07.2015., ponovo bolovi u grlu,temperature visoke (39,9 najvisa, najniza 38) kao prva dva puta, dijagnoza opet gnojna angina.Terapija cefzil na 12h po 5 ml. Bilo mi je cudno da se u cetiri meseca javlja gnojna angina 4 puta(posto imam cerku 14 god. koja je imala gnojne angine, ali u razmacima od 4-5 meseci i to samo jedne godine). Zato sam samoinicijativno trazila uput za ORL, jer nisu mi dali uput za bris grla i nosa(mada sam nosila bris u junu nekoj privatnoj laboratoriji i bio je cist- bez izolovanih patogenih bakterija i gljivica). Posetivsi ORL na klinici, dg simptomi mononukleoze i dobili smo uput za infektivnu kliniku. Na infektivnoj klinici, ista situacija, simptomi mononukleoze… Dobili smo uput za pedijatriju, gde su uradjene sledece analize(materijal uzet 20.07.2015.)(,dete je bilo pod terapijom):
  CRP-69,88 mg/L
  GGT-17,1 U/L
  LDH-480 U/L
  CPK-161 U/L
  ALT-GPT 16 U/L
  AST-GOT 27 U/L
  UREA-2,73 mmol/l
  GLUKOZA- 5,19 mmol/l
  wbs-9,3
  neu-57,3
  lim-32,9
  mon-7,6
  eos-1,4
  bas-0,8
  rbc-4,27
  hgb-121
  hct-0,352
  mcv-82
  mch-28,4
  mchc-345
  rdw-12,6
  plt-324
  mpv-6,7
  Rezultati na viruse EBV; CMV;HSV, bice gotovi 23.07.
  Sincic se dobro oseca, temperaturu je imao od 15.07.-.19.07., a 20. 07. uzet materijal za analize i bio pod terapijom cefzil i dodat aciklovir od 18.07.(4×1)
  Doktorka kaze da sve ukazuje na mononukleozu, ali ceka i potvrdu rezultata EBV virusa.
  Izvinjavam se sto sam bila ovoliko opsirna, ali interesuje me i Vase misljenje.
  Sincic normalno jede vec dva dana, nestasan je, ima i dalje naslage na krajnicima(nastavljena terapija sa cefzilom i aciklovirom),ali u manjoj meri.
  DA, htela bih i Vase misljenje o odlasku na more,( posto imamo rezervaciju za 2.08.) s obzirom na ove rezultate.
  Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Ovi rezultati su OHRABRUJUĆI pošto pokazuju da je trenutno stanje deteta sasvim dobro.

   Bez virusološke potvrde se NE može znati da li se radilo o inf. mononukleozi, ali ima sličnih virusa (koji se NE dokazuju EBV titrom) koji daju slične tegobe. Briseve treba uzimati PRE antibiotika, a ne da se dete “pretrpava” antibiotskim prepraratima.

   Kad sve ovo prođe, ORL specijalista svakako treba da proceni da li su krajnici za operaciju.

   Odgovori na komentar
  • NE!

   Pregledi – praćenje pacijenta i uvid u dinamiku (promene) laboratorijskih analiza (uključujući i pomenute transaminaze) je jedini pravi put ka dijagnozi.

   Odgovori na komentar
  • Moja cerka ima 17 godina i ima mononukleozu od 08.07.2015 godina u blagi oblik. Nije imala temperaturu, zlezda i nusu bile oteceni a grlo je bolelo samo tri dana.
   Eнзими
   AS T ↑ 6 7 . 5 5 U/ L < 3 1 P H O
   AL T ↑ 6 8 . 3 9 U/ L < 3 1 P H O
   G G T ↑ 5 8 . 7 2 U/ L < 3 2 P H O
   L D H ↑ 7 8 1 . 5 7 U/ L 2 4 0 – 4 8 0 P
   eritrocitit 4,29
   hemoglobin 11,8
   leokociti11,8
   monociti 28,4

   Do danas miruje. Oseca se dobro i nema nikakvih problema . Dali bi mogla da ide od 27.07.2015 na odmor i koliko vremena treba da se smanje povisene vrednosti enzima.

   Odgovori na komentar
   • Ako je BEZ tegoba (nema visoku temperaturu, nema malaksalost i gušobolju, lepo jede…) može na odmor, ali BEZ težih napora i dužeg izlaganja suncu.

    Nepresvidiva je normalizacija jetrinih enzima – traje od par do nekoliko nedelja.

    Odgovori na komentar
 134. U vezi prethodnojj komentara 23juli 2015 napravili smo kontroli i krvna slika je sledeca. Inace kcerka se oseca dobro i ne oseca problema.

  Еритроцити 4 . 4 Tp t / L 4 . 1 – 5 . 1
  Хемо гл о бин ↓ 1 1 . 0 g / dL 1 2 – 1 5
  Хема т о крит ↓ 3 4 . 4 % 3 5 – 4 7
  MCV ↓ 7 7 . 8 f L 8 0 – 9 6
  MC H ↓ 2 4 . 9 p g / c e l l 2 8 – 3 3
  MC H C ↓ 3 2 . 0 g / dL 3 3 – 3 6
  RDW 1 1 . 3 % 1 0 . 8 – 1 6. 0
  Леукоцити 5 . 7 Gp t / L 4 . 5 – 1 2 . 5
  Гр а нул оцити ↓ 2 4 . 8 % 2 5 – 6 6
  Лимф оцити ↑ 6 8 . 7 % 2 5 – 5 0
  Мо н оцити ↑ 6. 5 % 1 – 6
  Гр а нул оцити 1 . 4 Gp t / L 1 . 2 – 6. 8
  Лимф оцити ↑ 3 . 9 Gp t / L 1 . 4 – 3 . 2
  Мо н оцити 0 . 4 Gp t / L 0 . 3 – 0 . 8
  Тромбоцити 1 7 7 . 0 Gp t / L 1 4 0 – 3 9 2
  MPV 7 . 6 f L 6. 5 – 1 1 . 0
  P DW 1 8 . 3 % 1 2 . 0 – 1 9. 5
  P C T 0 . 1 % 0 . 1 – 0 . 5

  Ензими

  AS T 2 7 . 1 3 U/ L < 3 1 P H O
  AL T ↑ 3 9. 4 0 U/ L < 3 1 P H O
  G G T ↑ 5 1 . 4 5 U/ L < 3 2 P H O

  fala na vasu odgovor i sve najbolje

  Odgovori na komentar
 135. i da dodam Nemam temperaturu, nisam malaksao, nemam problema sa grlom, pre mesec dana sam imao prvih nedelju dana temperaturu i mirovao sam 20ak dana

  Odgovori na komentar
 136. NIste mi odgovorili na analizu:

  IgM – negativan

  igM- 1/640, (100) pozivno ako je vise od 15 – Pozitivan

  temperaturu sam imao prve nedelje a sada se osecam odlicno vec mesec dana od vadjenja krvi, radio sam transaminaze pre neki dan ALT 12 od 41, AST 18 od 40, Vase misljenje?

  Odgovori na komentar
  • Još jednom – ovo znači da je infektivna mononukleoza preležana, a NEMOGUĆE je reći kada, najverovatnije MESECIMA (a možda i godinama) PRE ove analize!

   Odgovori na komentar
 137. IgM – negativan

  igM- 1/640, (100) pozivno ako je vise od 15 – Pozitivan

  Ja sam prelezao Hepatitis A pre 2 godine da li to mozda ima veze sa prelezanom mononukleozom jer sam jedino tada PAuzirao 6 meseci sa treninzima??, ovo mi je sada najbitinije da li mogu da se opet zarazim mononukleozom??

  Odgovori na komentar
  • Hepatatis A NEMA nikakve veze sa infektivnom mononukleozom koja se NE MOŽE dva puta preležati pošto ostavlja doživotni imunitet!

   Ima virusa SLIČNIH virusu infektivne mononukleoze, koji daju SLIČNE tegobe, ali to NIJE infektivna mononukleoza.

   Odgovori na komentar
 138. VAS ODGOVOR:
  Kad je titar IgG na EBV pozitivan (a jeste) – znači da je infektivna mononukleoza preležana. Za ostale viruse nema mogućnosti da se ovako dokažu.

  igG- 1/640, (100) pozivno ako je vise od 15 – Pozitivan

  Jel to ovo??? Sta ovo znaci

  Odgovori na komentar
  • NEMA dileme – infektivna mononukleoza je preležana!

   Kada – to je nemoguće odrediti, ali SIGURNO je bilo odavno, najverovatnije mnogo meseci (ili godina) pre vađenja nalaza. U predškolskom uzrastu se infektivivna mononukleoza može preležati kao BLAGA upala grla, pa veliki broj dece i NE zna da je ovu bolest preležalo tokom ranijeg detinjstva.

   Odgovori na komentar
 139. Ovako, pre nekih mesec dana je mojoj devojci potvrđeno da ima mononukleozu. Pre oko 20 dana sam radio test na virus, i bio sam granici( granica je 13 ja sam imao 13,63) a ostali rezultati su bili odlični. Danas sam se sa devojkom poljubio uz puno pljuvačke. Još pre par dana su joj se žlezde smanjile kao i jetra i slezina… Pitanje… Koja je verovatnoća da sam sada i ja zaražen, inače vodim zdrav život, sportista sam i unosim puno vitamina

  Odgovori na komentar
 140. Postovani, imam 33 godine iupale grla skoro svaka dva mjeseca.Radila sam serum na EBV 27.5. i tada je bilo ovako:
  EBV VCA igM NEGATIVAN
  EBV VCA IgG 347
  EBNA 1 IgG 45.
  Preporuceno mi je da ponovim nakon nekog vremena te sam ja to uradila 7.8. I rezultati su sljedeci:
  EBV IgG 203 U/ml POZITIVAN
  EBV IgM NEGATIVAN
  a dole ispod stoji:
  REFERENTNE VRIJEDNOSTI
  IGG
  NEGATIVAN manji ili jednak od 25
  POZITIVAN vece ili jednako od 48
  Zona testiranja ( 25-48)
  IGM
  Pozitivan vece od 0,120 OD
  Sta sve ovo znaci? Imam mononukleozu ili?

  Odgovori na komentar
  • Sasvim je jasno da ste Vi NEKADA (ko zna kada) preležali inf. mononukleozu! Sada je NEMATE, a ponovo je dobiti NE možete, pošto EBV (virus koji izaziva infektivnu mononukleozu) ostavlja doživotni imunitet.

   Odgovori na komentar
 141. MoM detetu 3 lekara nisu mogli da ustanove mononukleozu ali po rezultatima AST JE 167 ALT JE 46 CRP JE 5.0 ultra zvuk je rađen sinoć stomaka gde su mu jetra i slezina uvećane slezina 119 mm jetra je nešto veća u MKL desni režanj AP 96 CC 124 MM mene zanima da li mi možemo da putujemo na more sa ovakvim rezultatom 1 doktor je rekao ne drugog čekamo da pogleda ultra zvuk jel od njega zavisi da li sme ili ne .rekli su nam da bi prilikom naprezanja ili bilo čega mogla da pukne slezina dali bi smeli da putujemo ili ne hvala puno

  Odgovori na komentar
  • Dete sa ovim nalazime NIJE za bilo kakvu aktivnost, i tu NEMA dileme.

   Radi se o AKUTNOJ fazi bolesti kada se NE preporučuje putovanje, već odmaranje u kućnim uslovima!

   Odgovori na komentar
 142. Pozdrav. Žensko sam i imam 20 godina. Dijagnostikovana mi je mononukleoza prije skoro mjesec dana, počelo je tako što su doktori mislili da je upala grla i propisali mi Ospen. Pila sam par dana i nije mi bilo bolje, pa su mi dijagnostikovali mononukleozu. Isti dan sam počela sa primanjem penicilina i uradila ultrazvuk. Jetra je bila u redu i slezina je bila minimalno povećana, skoro nikako. Primila sam zadnji penicilin 3. oktobra. Juče sam uradila nalaze, svaki parametar je u granicama normale, ja se odlično osjećam. Kada se mogu početi ljubiti i imati fizičku aktivnost? Unaprijed se zahvaljujem!

  Odgovori na komentar
 143. ZDRAVKO NOVOSELEC 21.11.2015 u 14:21

  Poštovani molim za tumačenje nalaza.moje dijete je 2010 godine imalo nalaz EBV VCA Igg 170, wbn IGG 88, sada u 5. mjesecu 2015. je imalo ebv vca igg 152, a ebna igg 200, orije deset dana je ponovno rađeno i nalaz je sljedeći ebv vca igm 28,1, ebv vca igg 198 i ebna igg 407, uz to je rađen i ASTO koji je bio 242. Dijetetu je rečeno da miruje i da se poštedi velikih napora, prehrana dijetna i puno vitamina. Mi nismo znali da dijete ne može dva puta dobiti mononukleozu. Ovaj put je samo umorna, i imala je 10 dana tem. do 37,7 cijeli dan. Danas se žali na bolove u trbuhu. Idemo ponovno na hitnu. Imam osjećaj da liječnici misle da joj nije ništa, meni je to čudno jer mi je dijete zadnje vrijeme stalno umorno.
  Lijepi pozdra,

  Odgovori na komentar
  • Dete NE može dva puta dobiti infektivnu mononukleozu!

   Ima virusa koji LIČE na mononukleozu i mogu dati slične smetnje, ali se infektivna.mononukleoza naprosto ne može vratiti.

   Ovi nalazi se mogu ispravno tumačiti ISKLJUČIVO uz pregled i praćenje deteta.

   Odgovori na komentar
 144. Postovanje,

  Moj sin od 5 godina ima sve simptome mononukleoze osim uvecanja jetre i slezine. Doktorka koja ga je pregledala, bez analize krvne slike cije rezultate cemo dobiti sutra, odmah mu je prepisala penicilin inekcije.
  Zanima me, da li je to bilo neophodno ili dete jednostavno treba da miruje, unosi dosta tecnosti i ostalo…
  Hvala napred.
  Srdacan pozdrav.

  Odgovori na komentar
 145. Postovani, vec 3 neseca imam mononukleozu… nisam jos radio analize krvi ( jednom vec jesam i to na pocetku – bile su super). U prvih 2 meseca osecao sam kao pritisak neki na levom delu stomaka sa donje strane. Na ultrazvuku mi je slezina normalnog oblika i dimenzija… sada nema tog osecaja…. kada bi mogao da se vratim normalnim fizickim aktivnostima? Da li mogu npr. da vozim sobni bicikl laganim tempom, kao kardio trening? Hvala

  Odgovori na komentar
 146. interesuje me Vase misljenje. Nasoj bebi staroj dve nedelje smo radili serologiju, i svi rezultati su negativni osim igG za EBV, gde je rezultat bio 34 (u zagradi su napisali ref. vred. vise od 5)
  Malo je cudan rezultat jer je beba vrlo mlada, tj. nije proslo ni vreme inkubacije da bi se pojavio virus, igM su negativni. Pretpostavljam da su igG presli od majke tokom trudnoce.
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 147. Da li moze da mi se povrati infektivna mononukleoza, utvrdjena mi je 13. novemvbra 2015., a sada je 05. januar 2016., takoreci me je prosla, na proslim rezultatima su mi alt i ast bili po 30 oba, a ovih dana sam se malo prehladio, nos zapusen i curi, pa se brinem da li moze da se povrati ili nema razloga da brinem?Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 148. Postovani devojka je krenula da trenira posle inf.mononukleoze i sve je bilo ok 15 novembra ,poljubili smo se 19 decembra, da li treba da brinem da nisam zarazen?

  Odgovori na komentar
 149. Postovani, decku moje cerke je ustanovljena mononukleoza pre tri dana. Da li treba da cekamo neko vreme ili mozemo odmah da uradimo test ? Koliko je dug period inkubacije?

  Odgovori na komentar
  • Besmisleno je sada raditi test.

   On se radi SAMO ako se pojave znaci infekcije, imajući u vidu da je inkubacija duga (nekad i par meseci), ali i činjenicu da NE znači da će se uopšte inf.mononukleoza desiti Vašoj ćerki.

   Odgovori na komentar
 150. Postovani, cerkica mi ima 3.5 godine i pre dva meseca su joj se pojavili cvorici na vratu, uradili smo kompletne rezultate koji su bili na granicama normale . Pre do 3-4 dana smo primetili da ima uvecane cvorice iza uha na vratu , sumnjamo da li nije infektivna mononukleoza ?
  Pri tom dete je veoma veselo , trci , skace ,nema temperaturu, i ne boli je na dodir .
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • NIŠTA ne ukazuje da se radi o bilo kakvom ozbiljnom problemu!

   Mislim da NEMA potrebe da se rade bilo kakva dodatna ispitivanja, imajući u vidu da je dete aktivno, veselo i BEZ znakova infekcije.

   Odgovori na komentar
 151. Postovani, imam povisenu temperaturu do 37.3 max. malo uvecane lim.cvorove na vratu i belicast jezik.
  nalazi krvi su svi u redu a sa infektivne mi je igg povisen ali kazu da je to ok.
  to sve traje oko godinu i tri meseca a pre godinu sam radio i oral hiv test i bio je negativan.
  sada mi je stalno u glavi da nemam taj prokleti hiv virus.
  imam i zenu i dobio sam i dete pre dva meseca i oni su savim zdravi samo mene muci ta remperatura i stalno mislim na to najgore.
  anti CMV IgG 7.440
  anti EBV EBNA-1 IgG 35.300
  anti EBV VCA IgG 77.100

  Odgovori na komentar
  • Povišen IGG znali da je virus PERLEŽAn (ko zna kada) i da NIJE Uzrok sadašnjih tegoba.

   Mislim da NEMA mesta za pesimizam i da bi valjalo obaviti ORL pregled.

   Odgovori na komentar
 152. Poštovani,
  molim vas za mišljenje.
  Prije tri sedmice je sinu (15 godina) natekla lijeva strana vrata. Doktori su nam rekli da uradimo krvne pretrage. Odstupanja su postojala u vidu CRP =15.17(0.0-8.0), leukociti 3.8(4.0-8.0)Sve ostale krvne pretrage su bile uredu, kao i ALT i AST,sedimentacija mirna.
  Nakon toga je dobio temperaturu 38.4 i gnojnu anginu.U tom periodu smo uradili krve pretrage na mononukleozu.
  Rezultati su sledeći:
  anti EBV VCA IgM – negativan
  anti EBV VCA/EAn IgG – negativan
  anti CMV IgM – nereaktivan
  anti CMV IgG – reaktivan Rezultat: 66.0 AU/ml, ref.vrijednosti: > 6.0
  Uključili su mu pencilin gdje je primio 4 dana i poslije svakog je imao svrab na rukama i nogama, koji se povuče u roku sat vremena.Nije klasični ospi već u vidu crvenih zadebljanja na koži.nakon toga doktorica opšte prakse isključuje pencilin i daje Summamed 500 u tabletama.Popio je jednu tabletu i opet dobio osip.
  zatim odlazimo ponovo na infektivnu kliniku gdje nam propisuju Lincocin 600 u infuziji 150 ml dva puta dnevno.Nakon dva Lincocina dobija fleke samo na ruci gdje prima lijek kroz infuziju.Poslije trećeg Lincocina ospi prestaje i ne pojavljuje se već 5 dana. Uveli smo laganu hranu na vodi sa malo soli i ulja, kao i svježe voće i povrće.
  Uradili smo ultrazvuk abdomena, svi parametri su uredu osim slezene koja je uvećana i iznosi 176*89 mm.(napominjem da se radi o sportisti visine 190 cm i 84 kg).
  Preporuka ljekara je lagana ishrana, mirovanje i zabranjena sportska aktivnost 6 mjeseci.
  Znam da sam Vam ovo nadugo i naširoko napisala, ali malo sam zbunjena nalazima serologije za mononukleozu gdje stoji da je osnovna pretraga za mononukleozu EBV negativna, dok je CMV reaktivan.Koliko sam čitala o tome to znači da je nekada kao dijete preležao mononukleozu kao dijete.
  Međutim, ljekar i dalje tvrdi da sad ima mononukleozu.
  Dječak se sada puno bolje osjeća, vrat mu više nije natečen, temperaturu nema već 7 dana, grlo mu je sve bolje uopšte više nije bolno.Opšta klinička slika je puno bolja.
  Pitam Vas za mišljenje da li je potrebno potražiti mišljenje još nekog ljekara.
  Hvala Vam puno na razumijevanju.
  S poštovanjem,

  Odgovori na komentar
  • Da bi se sa sigurnošću potvrdila ili isključila infektivna mononukleoza u narednih nekoliko dana bi trebalo ponoviti IGM i IGG na EBV. Ako je to ok, onda NIJE infektivna mononukleoza.

   Ima virusa koji veoma liče na EBV, a daju iste ili slične smetnje, ali je sve isto ili slično u lecenju i praćenju.

   Odgovori na komentar
 153. Poštovani,
  Možete li mi reći koji vremenski period je približno potreban za uvećanu jetru da se vrati u normalu? AST ,ALT kao i ostali parametri su se vratili u normalne vrednosti nakon tri nedelje,i nije bilo nekih značajnijih tegoba što se tiče jetre.
  Takodje,zanima me da li bi konzumiranje nekih namirnica potpomoglo tom procesu,jer se najviše oslanjam na pravilnu ishranu prilikom bilo kakve bolesti.

  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 154. Postovani,nnisam imala simptome mononukleoe sem naduvenih kapaka Dok nisam uzvadila krv, tadasnji rezultati krvi za transfeminze als 692 a alt oko 300, uradjena i analiza krvi igg i igm tada mi je igm bio 2,36, a igg 0,45 to je radjeno 8.1. Sada rezultati od 11.2. Su igg 1,85 a igm 1,68. Sto potvrdjuje da je jos uvek aktivan virus? Sada ima vec 6 nedelja kako lezim jetra mi je bila dosta uvecana na poslednjem ultrazvuku krajem januara i trebalo bi da idem na novi, a slezina takodje uvecana. Brine me to sto i dalje igm pokazuje pozitivno i da li cu moci za nedelju dana u skolu ili treba jos da lezim?

  Odgovori na komentar
 155. Postovani,molim Vas za misljenje.
  Imala sam mononukleozu 2012. Planiram da pocnem sa upotrebom leka Legravan,kao vid kontracepcije. U uputstvu za koriscenje leka stoji da se lek ne sme koristiti ako sam imala ozbiljnije probleme sa jetrom. Zanima me Vase misljenje da li bih smela da pocnem da koristim lek ,iako sam imala mononukleozu?

  Odgovori na komentar
 156. Da li se mogu pusiti cigarete i imaju li nekakav uticaj na jetru tokom mononukleoze? Ovo mi je 16 dan mirovanja ne osecam nikakve tegobe, grlo me je proslo, angina je prosla, samo malo je limfna zlezda na levoj strani vrata ostala upaljena ostalo je normalno. Trebao bih ici na kontrolu za par dana da izvadim krv a na prosloj kontroli AST I ALT su bili duplo manji nego na prvom vadjenu krvi kada je potvrdjena mononukleoza. Tako da moje pitanje je opet smeju li se pusiti cigarete sto se tice jetre i slezine, ako ikakav uticaj imaju, jer drugih tegoba nema, cak ni umora?

  Odgovori na komentar
 157. Postovani,
  Mom decku je diganostikovana mononukleoza pre desetak dana s tim da je simptome imao i nedelju dana pre. Ljubili smo se par dana pre nego sto je poceo da se oseca lose. Volela bih da znam kolike su sanse da se ja zarazim, a sada se osecam dobro. I on je vec bolje, pa me zanima kada cemo opet moci da se ljubimo? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 158. Sin mi je pre mesec dana imao temperaturu nekoliko dana,posle toga su mu natekle limfne zlezde na vratu velicine lesnika.Vise puta je radio krvnu sliku enzimi jetre su svaki put bili povecani ,a i sedimentacija.Ove nedelje je snimao jetru i slezinu.Jetra je gusca, a slezina na granici.CMV Igg pozitivan,CMV Igm negativan,EBV igg pozitivan, EBV Igm negativan.Lim poviseni,neu snizeni.Molim vas misljenje.

  Odgovori na komentar
 159. Postovani,devojcica od 11 godina je pozitivna na test na mononukleozu. Sad je stanje stabilno,transaminaze su u dozvoljeim granicama,ultra zvuk je dobar,kao i ksl. Da li je moguce da je to vec zavrsena faza bolesti i molim Vas odgovorite mi kad i da li moze beba od 3 meseca da se zarazi,posto je bio u kontaktu sa sestrom? Hvala Vam unapred. Zabrinuta mama

  Odgovori na komentar
  • Nemoguće je precizno komentarisati fazu bolesti bez pregleda deteta i uvida u sve analize, uključujući i antitela na EBV. Ipak, po ovome što ste opisali se čini da je dete prebolelo bolest.

   Šansa da se beba razboli nije velika, osim ako je bilo baš mnogo ljubljenja.

   Odgovori na komentar
 160. POSTOVANI, MOM SINU OD 5 GOD JE UTVRDJENA MONONUKLEOZA. U JANUARU UZ PREGLEDOM JETRA JE BILA 1,3CM U FEBRUARU 1,25CM. SADA U APRILU 2 CM. SLEZINA UVECANA 98*33 U JANUARU, A SADA JE 7,6*3,9 I VIDLJIV AKCESORNI DIO ISTE PROMJERA OKO 1,3. ZLIJEZDE U JANUARU DESNO22 MM I LIJEVO 25MM. A SADA SU LIJEVO 2,3CM I DESNO 1,6CM. ASTO JE U JANUARU BIO 600 I SADA JE ISTO, INFEKTOLOG NAM JE DAO 10 PENCILINA A NAS PEDIJATAR NEDOZVOLJAVA INEKCIJE, INTERESUJE ME VASE MISLJENJE.

  Odgovori na komentar
 161. EBV IgG (EA/VCA):POZITIVAN….. EBV IgG(EBNA):POZITIVAN….EBV IgM(VCA):NEGATIVAN NALAZ MOLIO BIH VASE MISLJENJE DA LI JE TO OPASNO I STA JE U PITANJU ..NALAZ SAM IZVADIO JER SAM IMAO 3 LIMFNA CVORA NA VRATU VELICINE MANJEG LJESNJAKA MOLIO BIH VAS DA MI ODGOVORITR STO PRIJE

  Odgovori na komentar
 162. ako moze da vas pitam jer malo me panika,imao sam infektivnu mononukleozu kraje 2.mj ove godine,imam 24 godine sv simptome sam imao od znojenja temperatur,bolova u grlu…. i na prvoj kontroli nakon mj dana bilo je sve ok,nalazi u normali svi a linfni cvorovi su mi se povukli ali nisu skroz.(da li je to normalno) drzao sam se ishrane,mirovao… jetra mi nije bila uvecana samo slezena msm 12. i sada su mi se ponovo vracati linfni cvorovi da li je to jer sam se vratio svakodnevnom zivotu ili nesto nije ok kontrola mi je 5.5 pa reko da vas pitam jer vidim da svi pisu.pozdrav

  Odgovori na komentar
   • Postovani,
    Imam devojcicu 7 god. Konstatovana je infektivna mononukleoza.Pre dva dana na Institutu za majku i dete,uradjenim ultrazvukom slezena je uvecana 15mm, blago uvecana jetra, sve drugo u normali.
    Uradjen je s-EVB, VCA, IgM At. Rezultat 17.2, dalje Negativan(pretpostavljam da se odnosi na prvu analizu)manje od 0.9, Granican(pretpostavljam druga analiza VCA) 0.9-1.1i treca Pozitivan viseod 1.1.
    Ona ima upaljeno grlo i gnojnu anginu, brisevi su ok.Medjutim to je takav bol u grlu da mi vise ne znamo sta da radimo i traje vec 7 dana.Place, budi se po noci, ne moze da guta.
    Ispiramo zalfijom, kamilicom, sodom bikarbon, prskamo APIS GOLA, med, nista ali nista ne pomaze, cak ni Brufen. Kazu, virusno je i nema pomoci.
    Da li je moguce da su ovi nesnosni bolovi posledica mononukleoze i znate li nesto sto mi ne znamo sto bi joj pomoglo i koliko moze da potraje?
    Nije vise problem ni mononukleoza, koliko ti jezivi bolovi.
    Hvala vam

    Odgovori na komentar
    • Da, bolovi u grlu jesu deo ove bolesti, a dok infekcija ne počne da se smiruje (što se može očekivati narednih dana) najvažnija je terapija bola: kombinacija ibuprofena (Brufen) i paracetamola (Febricet) – daju se naizmenično, na 3 do 4 sata, ukoliko su bolovi jaki.

     Odgovori na komentar
 163. Mom detetu od 6 godina je konstatovana infektivna mononukleoza,imala je uvecane zlezde na vratu ,bolove u grlu i temperaturu 38 ,posle dve nedelje sve to plako prolazi ali brinu me rezultati jetre koji su mnogo uvecani,ALT 823, AST 478 , da li je to normalno za tu vrstu bolesti da su rezultati toliko uvecani.

  Odgovori na komentar
  • To se naprosto NE može ispravno proceniti bez pregleda i praćenja deteta, ali i uvida u nalaz ultrazvučnog pregleda abdomena.

   Ovo mora da proceni lekar koji je postavio dijagnozu i prati Vaše dete.

   Odgovori na komentar
 164. Lekar mi je pre mesec dana konstatovao infektivnu mononukleozu, rezultati su bili ALT 892, AST 666, uglavnom skoro sve je bilo preko granice normalne. Bila sam na decijem odelenju nedelju dana i receno mi je da je virus prosao i kroz srce. Pre 2 nedelje radili su mi EKG i rekli su mi da je sve u redu sa srcem. Ali ja osecam probadanja kroz srce, a pritom se uopste ne zamaram u tom trenutku, posebno nocu dok lezim me jako boli ali rezultati su dobri. Prosle nedelje vadila sam krv i receno mi je da sam malokrvna dok pre nisam bila, da li je to zbog virusa i da li me zato probada srce ili je zbog necega sasvim drugog?

  Odgovori na komentar
 165. Da li mononukleoza moze da se povrati?
  Utvrdjena mi je u novembru prosle godine, prelezao sam i sve je u redu, i kada sam radio rezultate pre mesec dana, za upis na DIF, alt i ast su mi bili maalo iznad franica normale. Da li ima potrebe za brigu da se moze povratiti, jer sam aktivan sportista pa bi mi pravilo probleme?

  Odgovori na komentar
 166. Postovani,
  Bila sam u kontakt sa detetom koje ime mononukleozu (tacnije poljubac u obraz). Tada nisam znala da sam trudna par nedelja.. Moje pitanje je:
  Ukoliko se simptomi mononukleoze (bol grla,temperatura, oteceni linfni cvorovi) ne pojave u periodu od 30-50 dana, da li to znaci da nemam mononukleozu ili ipak treba uraditi analizu krvi?

  Odgovori na komentar
  • Svakako bi valjalo da se za 6 do i nedelja uradi analiza krvi (IgM i IgG na EBV) – pa će SVE biti jasno, iako je MALA šansa da ste ovako pokupili virus.

   Odgovori na komentar
 167. Postovani, moj decko ima mononukleozu a ja sam prelezala prosle godine.Mogu li se poljubiti sa njim?Postoji li mogucnost da se ponovo zarazim?Pozdrav

  Odgovori na komentar
 168. Postovani
  Kako je suprug prije mjesec dana krenuo s visokom temperaturom koja je nastavila naredna tri tjedna otisao je u zaraznu i postavljena mu je dijagnoza inf.mononukleoze….kako imamo bebu staru 8,5mj zdravu od rodenja,jedinu temperaturu je imao nakon treceg cjepiva,infektologica uporno govori da je suprug mononukleozu dobio od naseg djeteta jer kao bebe su iznimno otporne i znaju imati po rodenju mononukleozu?!?! sto je meni osobno nepojmljivo znajuci da se virus prenosi iskljucivo putem sline (ljubljenjem,preko slinavih casa,besteka,kihanjem i kasljanjem) grijesim li ili je ova izjave infektologa neka nova spoznaja prijenosa?

  Odgovori na komentar
 169. Imam djete 6 godina koje ima mononukleoyu.Krenuo je u skoli a to je blo prije 4 mjeseca.Zanima me koliko je jos pozitivan, mislim radila sam test i dalje ima analayi su mu dobri..

  Odgovori na komentar
 170. Postovani, bili smo na Institut ali moramo da cekamo jos jedan pregled u ponedeljak. Mozete li mi protumaciti ove nalaze, znam da svakako moramo da sacekamo doktora za konacnu dijagnozu ali na sta bi Vama ovo licilo, tj. da li ovo moze biti mononukleoza?. Dete ima 2 godina i 10 meseci.
  Leukociti 23
  Eritrociti 4, 95
  Hemoglobin 118
  Hematokrit 0, 363
  MCV 73, 3
  MCH 23, 7
  MCHC 324
  Distribucija eritrocita 17. 0
  Trombociti 154
  Neutrofilni granulociti 10. 90
  Limfociti 78. 10
  Monociti 9. 92
  Limfociti # 18
  Monociti# 2. 29
  AST 82
  ALT 134
  CRP 19. 2
  LDH 1074
  Submandibularno uvecane lgl dijametra 3×3 cm, tvrde, bezbolne na dodir, bez promena na kozi. Jetra se palpira na 4 – 5 cm ispod DRL, slezina se palpira do umbilikusa. Meningealni znaci negativni.

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda deteta i dodatnih analiza se naprosto ne može napraviti prava procena.

   Najbolje bi bilo da to bude infektivna mononukleoza ili neka druga slična virusna infekcija.

   Odgovori na komentar
 171. Poštovani, drugaru mog sina, koji ima 8 godina, je dijagnostikovana mononukleoza i sada je u bolnici. Njih dvojica su se pre toga intenzivno družili i boravili jedan kod drugog. Interesije me kolike su šanse da se moj sin razboli i koliko dugo treba da čekamo do eventualnih prvih simptoma. Hvala puno unapred.

  Odgovori na komentar
  • Male su šanse, osim ako nisu BAŠ bili bliski, BAŠ tad kad je dete imalo povišenu temperaturu, gušobolju…

   Inkubacija je duga, pa je mala korist od strahovanja da će i Vaš sin doboti ovu bolest.

   Odgovori na komentar
 172. Postovani rezultati mom sinu 15 g krvne slike su uredu,CRP 8,8, AST 25 ,ALT 31,IgG 14,86,IgM 14,44.Doktor nam je rekao da nema mononukleozu(da je nekad bio u dodiru sa virusom koji nije dobijo) nego samo upalu grla i prepisala mu je da pije ospamox 1000mg,i da nema potrebe za ultrzvuk.On nije imao temperaturu,imao je bolove u grlu i uvecane zlezde sa zadnje strane vrate,skolski lekar je posumnjao na mononukleozu Danas, posle sedam dana, smo ponovili krvnu sliku i CRP su uredu.Ono sto me brine je sto mu je sad AST 40 i ALT 55,analizu na virus nam doktor nije rekao da ponovo uradi .Dete se sad oseca dobro i doktor kaze da sutra moze u skolu inace trenira fudbal i nekad ima i dva treninga dnevno.Zamolila bih vas za misljenje,i da li da uradimo jos neke analize jer me brinu te povisene vrednosti.Unapred hvala

  Odgovori na komentar
  • Ove vrednosti AST i ALT (u opisanim okolnostima) za ista NISU za brigu i NE treba ih ponavljati!

   Mislim da je Vaš pedijatar ispravno procenio ovu situaciju.

   Odgovori na komentar
 173. Konstatovana mi je infektivna mononukleoza.

  Meni je trenutno doktor definisano uvećanje za 5 cm od normalnog, odnosno da mi je slezina trenutno 18 cm.
  Interesuje me koja je “gornja granica” ili granica alarmantsnosti uvećanja slezine?

  Odgovori na komentar
 174. Dete 9 I po godina
  EBV VCA IGG + 4.71( >0.21)
  EBV VCA IGM +0.24(>0.19)
  Anti CMV-IgM 0- negative
  Terapija amp.Lendacin 1g i .v
  ASAT 123.8 ALAT 239.38 — novi rezultati AST 42 .
  Dali I koji hepatoprotektiv treba uneti ? Dali je antibiotska terapija u redu?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 175. Htela bih da vas zamolim za odgovor na moje pitanje. Simptomi mononukleoze su se pojavili pre 4,5 nedelja, posle 10 dana je sve proslo, nalazi dobri, limfni cvorovi se smanjili, grlo vise nije upaljeno. Da li bih ja smela da izadjem sada u subotu u klub ili se to smatra kao veci fizicki napor? I ako ne bih smela, do kada bi to trajalo?

  Odgovori na komentar
 176. Molim Vas za savjet, Sin ima 17g. Pozitivan je na Igg EBV i Igg CMV Svi ostali nalazi dosad uradeni su u granicama normale kao i UZ. Nema uvecane limfne zlezde, ali ima temperaturu koja traje 2,5 mjeseca, U pocetku je bila 37,5 a sada prelazi 38,5, Da li je moguce da je imao inf. mononukleozu bez i jednog povecanog parametra a da je kao komplikacija ostala ta temp.Nadlrzni dr. mi je rekao da je najvjerovatnije doslo do poremecaja u centru za termoregulaciju i da treba vise mjeseci da se to regulise jer se to zna desiti u pubertetu.Mnogo sam zabrinuta. On se dobro osjeca.

  Odgovori na komentar
 177. poštovani, ja sam preležao mononukleozu pre 4 godine a u skorije vreme pre možda nedelju dana se drugar razboleo od iste, u to vreme smo delili cigaretu, ja sam se 5 dana kasnije razboleo imao sam temperaturu i kašalj, nekom kućnom terapijom sve je to prošlo za nepuna 2 dana ostao je samo kašalj, da li je moguće da sam ja dobio drugi put ili je samo slučajnost tipa da sam pokupio neki virus usput?

  Odgovori na komentar
 178. Postovani,dete 11,imala je visoku temperaturu i bol u grlu pre 2 nedelje,to je proslo za nekoliko dana ali su zaostale uvecane limfne zlezde vrata,bocno i submandibularno obostrano,promera od 1,5-3 cm,koje NISU bolne.Ultrazvukom su opisane te zlezde kao hipoehogeno uvecane,nista vise u opisu.
  Nalaz krvi uredan,SE 12, CRP 3. Nalazi koji bi isli u prilog mononukleozi tek cekamo.
  Molim Vas,da li bi moglo biti govora o mononukleozi ili ne em drugom? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 179. Ana Popovic Milutinovic 08.02.2017 u 20:07

  Devojcici od 16 godina postavljena je dijagnoza infektivna mononukleoza pre dve nedelje.Trenutni rezultati su AST-81,ALT-116 ,Laktat dehidrogenaza 604.Paul Bunell test 1/640.Na ultrazvuku svi ograni mirni,ali slezina uvecana 148x60mm.Molim Vas za misljenje,koliko su ovi rezultati alarmantni?Hvala!

  Odgovori na komentar
 180. Poštovani,
  Zanima me koliko je potrebno izbegavati ljubljenje sa osobom koja ima mononukleozu?
  Recimo od trenutka kada joj je mononukleoza dijagnostifikovana, ili mi Vi kažite neki drugi trenutak naspram koga treba da se orijentišem.
  Hvala!

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.