Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

infektivna-mononukleoza-277.jpg
 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?

«Osnovana sumnja» na infektivnu mononukleozu proističe iz karakterističnog toka bolesti, odnosno simptoma i znakova koje smo opisali. Konačna dijagnoza se postavlja posle krvne slike i pojedinih biohemijskih ispitivanja. Za sve to ne treba više od par dana. U krvnoj slici se nalaze ćelije koje su prilično karakteristične, a kada se uzme «krv iz vene», dijagnoza se potvrđuje pronalaskom «traga» virusa prouzrokovača mononukleoze u krvi (otkrivaju se antitela na EB virus).

 • Koliko bolest traje?

Trajanje ove bolesti je individualno – od par nedelja do mesec dana. To zavisi od imunološke (odbrambene) sposobnosti dečjeg organizma, ali i od uzrasta deteta. Retke su infektivne mononukleoze koje traju duže od četiri nedelje – tada se obično bolest iskomplikovala.

 • Kakve komplikacije mogu da se jave?

Virus koji izaziva infektivnu mononukleozu – cirkuliše kroz celo telo, a naročito voli da se «uvali» u limfno tkivo, koga ima u skoro svakom delu dečjeg organizma. Skoro uvek je prisutna blaga forma «upale» jetrinog tkiva, što je praćeno porastom enzima koji se nalaze u jetrinim ćelijama. Ovo, zapravo, i nije komplikacija, već deo bolesti. Pravi hepatitis je (srećom) veoma redak.

Izuzetno retko, virus može da napadne srce, kada se javlja miokarditis. Tada dete iznenada postaje malaksalo, izgleda veoma loše, pa se brzo stiže kod lekara. Ovo se zaista retko dešava, a komplikacije na nervnom sistemu su, srećom, još ređe.

 • Kako se leči?

Nema pravog leka koji će da eliminiše virus koji je uzrok bolesti!

Zato se preduzima takozvana simptomatska terapija: obara se temperatura, dete mora da odleži – nema izlaska i šetnje, a potrebna je «lagana» hrana sa dosta tečnosti.

Retko je potrebno da se dete smesti u bolnicu – to je neophodno u slučaju teških formi bolesti (srećom, izuzetno su retke), kada dete nije u stanju da normalno jede i pije, niti da uzima lekove za snižavanje temperature, ili ako je opšte stanje deteta izuzetno teško.

 • Da li su potrebni antibiotici?

Infektivna mononukleoza je, dakle, virusno oboljenje, pa se ne leči antibioticima. Ipak, antibiotici se često daju «napamet» – što je, naravno, pogrešno. Obično se visoka temperatura i naslage na krajnicima shvate kao angina, pa se započne sa davanjem antibiotika. Kao po pravilu, daje se neki od uobičajenih penicilinskih antibiotika za oralnu primenu (ampicilin, amoksicilin…). Interesantno je da preko 80 odsto dece sa infektivnom mononukleozom dobije osip po koži posle davanja polusintetskih penicilinskih preparata (a oni se najviše i koriste u pedijatriji – ampicilin i amoksicilin). To nije alergijska reakcija na penicilinske antibiotike, već jedna od karakteristika bolesti. Ovo je još jedan od dobrih razloga da se ne započinje antibiotska terapija napamet. Jer, najveći broj mališana koji dobiju ovaj osip, a imaju mononukleozu, pogrešno se proglasi alergičnim na penicilinske antibiotike.

Ako lekar sumnja da se uz virusnu bolest možda «zapatila» neka od bakterija u grlu (što se dešava kod mononukleoze), uzeće bris ždrela, koji će pokazati da li dete ima pridruženu bakterijsku infekciju. Ako se pronađe neka od bakterija, leči se «običnim» penicilinskim preparatima za oralnu upotrebu (Cliacil, Bimepen), koji ne uzrokuju osip kod dece sa infektivnom mononukleozom.

 • Kada dete može da se vrati normalnim fizičkim aktivnostima?

Tu se «lome koplja» među pedijatrima koji se bave ovim problemom, ali većina smatra da je bar četiri do šest nedelja posle potpunog izlečenja dovoljno da se dete vrati «u akciju». Ovo važi za nekomplikovanu infektivnu mononukleozu – dakle, za ogromnu većinu dece.

Ako se deca aktivno bave sportom (kompetitivni sport), PRE povratka na teren je neophodan pregled pedijatra koji se bavi decom sportistima. Potom se daje «zeleno svetlo» za nastavak treninga. Naravno, posle najmanje četiri do šest nedelja pauze!

Većina roditelja je čula da je infektivna mononukleoza «gadna i opasna» bolest. Srećom, kod najvećeg broja dece prolazi posle desetak do petnaest dana, i ne ostavlja posledice. Odmaranje, lagana hrana, uz strpljenje deteta i roditelja je skoro uvek dovoljno za izlečenje. Kontrola pedijatra je obavezna, baš kao i stručna potvrda da je dete ozdravilo i spremno za nastavak uobičajenih aktivnosti.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It

 1. mozete li mi reci koja je ovo vrsta bolesti da li je gnojna angina ili mononukleoza,bolest je pocela tako sto me je malo bolelo grlo,u toku noci sam dobio temperaturu i 2 dana me je drzala i nije spadala ispod 38 treceg dana sam uz lekove uspeo da je stabilizujem ali sad cetvrtog dana nemam temperaturu,sve je ok ali mi je grlo u haosu,boli me kad gutam i kad jedem,na nepcu imam crvenilo i bele tackice mnostvo njih?? sta je to??

  • Zaista ne možemo komentarisati terapiju a da nemamo uvid u stanje deteta u momentu kada je terapija uvedena!
   Nažalost, antibiotici ne dotiču viruse, ali je Vaš pedijatar možda video nešto što je bio razlog za uvođenje antibiotika.

  • NEMOGUĆE je komentarisati ove nalaze bez uvida u stanje deteta, a to znači pregled i praćenje. MNOGO je razloga za povećanje ALT i AST, a u odnosu na uzrok sprovodi se terapija. Svako dete je “priča za sebe”, baš kao i bolest koja dovodi do poremećaja jetrinih enzima, pa je zato lekar koji leči Vaše dete “zakon” i sa njim treba proći sve detalje terapije.

 2. moje dete je staro 7 god. pre par dana dijagnosticirana je mononukleoza. Ljecnik je propisao vensku terapiju antibioticima 10 dana. Sa obzirom da je virusno obolenje i da ima uvecane vratne zlezde, smatrate li da je ovo u redu ili je mozda previse?

 3. Dobar dan, imam sledece pitanje: Devojka mi ima mononukleozu, vadila je krv i rezultati su pokazali da ima. Mi smo vec nekih 2 meseca zajedno, ali joj se manifestovalo tek pre 4,5 dana. Ja sam takodje vadio krv i moji nalazi su odlicni, ne osecam se bas najbolje ali su mi nalazi odlicni. Zanima me onda..odakle je ona mogla da pokupi mononukleozu,a tvrdi da nije bila iz iste case, flase nisakim osim mene, i da se ni sa kim drugim nije ljubila. Pa ako mozete to da mi priblizite malo? Hvala unapred

  • Ne dobija se infektivna mononukleoza SAMO poljupcem! Može se dobiti i u običnom kontaktu sa obolelim.
   Ako niste preležali ovu bolest, imate dobre šanse da se razbolite, i to u narednih nekoliko nedelja, ali nije to tako strašno!

 4. pitanje za doktora: moje dete je preležalo mononukleozu u 4-toj ili 5-toj godini sada su rezultati pokazali da ima mononukleozu a u septembru pni 18 god.da li je moguće da dete nije postalo imuno posle preležane mononukleoze prvi put i šta je najbolje za ishranu. ranije sam mu davao surutku sa jogurtom u srazmeri 1:1.

 5. ako infektivna mononukleoza ostavlja trajan imunitet šta bi drugo moglo da bude. današnji rezultati: bilirubin 22.6 ukupni proteini 75,8 AST(GOT) 18 ALT(GPT) 27. 27.05. IMAO JE LEUKOCITE 31,6 jutatnji rezultat a popodne oko18h 24. žlezde u grlu ispod vilice otečene temperatura do 39 posle tetrapije 9 penicilina temperatura se stabilizovala žlezde se povukle,ali ne potpuno a leukociti spali na 8,8 i dobio je još 3 tablete mislim hemomicin iza sada nema problema dobro se oseća. kada može da nastavi sa sportskim aktivnostima trenira kučlanje a rekreativno igra košarku.

  • Bez serooške dijagnotike (antitela na EBV) nema SIGURNE dijagnoze! Ili je tada davno “omanuta” dijagnoza pa sad ima inf. mononukleozu, ili obrnuto! 
   AKo je mononukleuza treba sačekati NAJMANJE 4 nedelje od potpunog ozdravljenja i normalizacije lab. analiza. PRE povratka sportu je OBAVEZAN sportski pregled!

 6. Ovako imam malo otecenje limfine cvorove i na ultrazvuku abdomena utvrdjeno mi je da mi je uvecana slezina,nakon vadjenja krvi ustanovljena je mononukleoza,e sad ovako da li stvarno treba da se miruje,ali bukvalno da se lezi po ceo dan ili moze se kretati covek,bez ikakvih fizickih napora?

 7. Šta podrazumeva dijeta kod mononukleoze. Nisam monogo ispitivala pediratra, jer su gužve velike. Da li su isključeni i domaći kolači, pored čokolade. Može li dete da jede proste kolače: patišpanj sa jajima i višnjama?

 8. Opet ja… Jel normalno da se smrsa do si zarazen mononukleozom??? Ja sam izbubio par kila i ovako po prirodi nisam bas debeljuca pa me zanima dal cu ja to brzo vratiti kada virus nestane ili???

 9. Imam jos jedno pitanje,lezim vec nedelju dana,medjutim osecam neki bol na desnoj strani trbuha od cega to moze biti,jel moguce da se slezina smanjuje pa da je od toga???

 10. Dobar dan,imam pitanje: moj decko je imao mononukleozu u septembru, nismo se vidjali zbog obaveza, a i on zivi u Crnoj Gori, a ja u Srbiji. Za mesec dana bi trebali da se vidimo, a mene zanima je l’ moze on meni sad da prenese mononukleozu?

 11. Devojcica ima 10 godina vec pet nedelja boluje od mononukleoze opste stanje je dobro jedino trombociti variraju izmedju 84-94.Sta da radimo dali se nesto iskomplikovalo ili joj je slabi imunitet pa se sporije oporavlja.

 12. Dobar dan, sin mi je pre 2 god imao virusnu upalu srednjeg uha, praćenu visokom temperaturom, tada je dobio injekiju penicilina i posle par sati osip po celom telu koji je trajao i narednog dana. Naravno to je odmah pripisano alergijskoj reakciji na penicilin. Pitanje glasi: da li je moguće da je bio neki virusni osip kao reakcija na penicilin,kao što je to (gore navedeni) slučaj sa mononukleozom? Hvala unapred.

  • Jedini način da se ovo proveri je alergološko ispitivanje upravo alergije na penicilin. Sve drugo je nagađanje koje neće dati rešenje. 
   Dok se to ne uradi dete MORA da se vodi kao alergično na penicilin, čaki iako osip možd i nije od alergijske reakcije. To je radi bezbednosti deteta ustanovljeno kao obaveza.

 13. Poštovani, pocelo je sa temperaturom i crvenim desnima kod najmlađeg sina(7g.),lječnik ga poslao kod stomatologa koji mi je rekao da su mu desni crvene i natečene zbog zubica(klimanja,rasta…), preporuka: snižavati trmperaturu,piti što više tečnosti i mucati kaduljom desni,temperatura je brzo prestala ,a za par dana i desni su prestale da ga bole, odmah iza njega zaboli kćer (18g.) simptomi isti ,stim da je imala bijele naslage na grlu ,lječnik posumljao na mononukleozu,krvna slika nije pokazala mononukleozu,preporuka klavocin,odmah iza nje isti siptomi i kod sina (17g.) stim da je kod njega utvrđena uvećana slezena,nalazi krvi 12.08.2013 16.08.2013 22.08.2013 L-9,1 8,2 se-23 E-5,49 5,64 L-8,2 hemog-142 145 hemato-0,41 0,42 tromb.-335 443 mcv-75,6 mch-26,0 mchc 34,3 ne.sag 2 2 2 seg-57 51 56 eo 2 2 2 bazo1 1 lymfo-32 40 34 mono 6 4 6 bilor-9,5 6,0 6,0 ast-18 15 13 alt-17 12 7 gama39 32 26 ldh 149 138 136 crp 40,4 8,3 2,4 guk-5,3 urea-4,3 kreat-81 pije klavocin odmah po pregledu 9.08.2013 nema osip ni bilo kojih drugih poremecaja, 12.08. rtg pluca i srca -uredni 21.08 slezena vecih dimenzija homogene nešto hipersonornije sonostrukture7ventrodorzani promjer 60mm ,a sam promjer cca 12 cm upuceni kod infetologa nalaz krvi poslan na institut mononukleoza -nalaz pozitivan citomegalovirus-negativan još čekamo nalaz toksoplazmoze e, sad mi nista nije jasno nalazi u priliku a potvrđena mononukleoza šta je kod ovi dvoje dijece bilo jer simp,su bili skoro pa isti,i šta ce mi pokazati ovaj nalaz sto cekam i dali virus inf.mono.ostaje uvjek pozitivan lijep pozdrav

  • Potvrda akutne infektivne mononukleoze se dobija pozitivnim nalazom IgM antitela na EB virus koji ovu bolest izaziva. Ako je to tako, mislim da nemate razloga za brigu i da će se ovo sve polako srediti.
   Potrebno je ponekad i nekoliko nedelja za oporavak i normalizaciju veličine slezine, ali se ogromna većina dece potpuno oporavi bez komplikacija, pa treba biti optimista.
   EB (Epstein Barr) virus ostavlja trajan imunitet pa se ova bolest NE može dva puta dobiti.

 14. poštovani evo taman sam danas stigla sa zaraznog sa dg.sy.mononucleosis infectiosa,jetra uvečana oko 3 cm,slezenu ne palpira, LS obostrano negativan. CRP4.9 L 16.6 E 4.53 Hgb 121 Tr 160 AST 53 ALT 67 GGT 39 LDH 493 uputilo me da u pinedjeljak napravim serologiju. imam nekolikom pitanja glede ishrane.dali moram davat lagano mlijeko 0,9 mlječne masti ili to nije bitno,dali je dobro davat kozje mlijeko,dali mu smijem davat nutelu,jaja i ribu i piletinu sa roštilja,i dali smije sir i šunku ili neku salamu.kada ce moči u vrtič i na sportske aktivnosti(upisan je na judo.a zaboravila sam napomenit da ima 3god i 8 mjeseci )i naposljetku dali su ove vrijednosti baš puno povišene ili je ovo ipak blaži stadij bolesti. hvala unaprijed na odgovoru i molila bi vas da mi savjetujete dali da mu dajem kakve vitamine ili lijekove.inace mu dajem med za podizanje imuniteta jer je mršavko.

  • Po laboratorijskim nalazima i po Vašem opisu ovo NE izgleda kao neki teži oblik bolesti, naprotiv  - čini se da je to uobičajena forma koja se u ovom uzrastu najčešće dobro podnosi i kod ogromne većine dece prođe bez komplikacija.
   Hrana treba da je uobičajena – ZDRAVA, bez obilnih “teških” obroka (slanina, šunke, previše mesa i jaja…), a treba izbegavati začinjenu (pikantnu) hranu – sve što INAČE treba izbegavati. Najbolji vodič za ishranu je dete – neka bira (naravno od zdravih obroka i namirnica) šta će da jede i koliko će da pojede – tako nećete pogrešiti.
   NEMA leka koji če izlečiti infektivnu mononukleozu, a sveže ili ceđeno voče je NAJBOLJI izvor vitamina za dete (ovo važi i za odrasle). Samo napred sa medom – tu nećete pogrešiti.

 15. Postovanje moj brat je dobio tu bolest poljubaca ali on neide ni u vrtic ima samo 20 meseci kako je mogao da dobije tu bolest,i dali kada se dobije ta bolest poljubaca moze da se dobije temperatura.

  • DIREKTAN kontakt sa obolelim (poljubac, kašalj, kijanje…) omogućava prenošenje virusa!
   Sve dok dete ne ozdravi (bude bez ikakvih tegoba, klinički pregled pokazuje normalan nalaz a laboratorijski nalazi su u referentnim vrednostima) virus se može preneti na nekoga iz bliže okoline ko JESTE u kontaktu sa obolelim.

 16. postovani,dete ima 15 meseci i vec tri nedelje ima povisene temperature..bude bolje 2 dana,pa treci dobije preko 39stepeni,isla je cak i do 40,3. Prvi put kada smo se javili lekaru u nadleznom domu zdravlja,dali su nam palitrex bez ikakvih laboratorijskih analiza. Nakon ispijenog antibiotika,stanje isto,onda su posle dve nedelje ustanovili upalu usiju,gde smo ponovo dobili novi antibiotik,panklav,ali na zalost opet nista,onda nam nakon nedelju dana daju i treci antibiotik hemomicin,i dalje dete dobija u naletima temperature. Posle svakog antibiotika je imao osip ,prvo po stomaku pa onda po rukama,nogama i licu.Onda su nam dali da uradimo kks,evo vrednosti:Le 7,7; gran. 12,4; limf.77,1; monoc.10,5;gran#1,oo; limf#5,90;monoc#o,80;hgb.120;hcto,34;plt.343;er4,33. Interesuje me da li ovo moze biti mononukleoza,i da li treba otici kod specijaliste infektologa? Jer je ovo agonija vec tri nedelje,skoro cetiri,a detetu nije bolje. Unapred zahvalna

  • Zaista je NEMOGUĆE reći da li je ovo infektivna mononukleoza, samo na osnovu ovih nalaza.
   Ukoliko dete i narednih dana ima povišenu temperaturu, potrebna je PRVO kontrola kod Vašeg pedijatra, pa ako lekar smatra da treba, može se jednostavnom analizom (iz venske krvi) videti ima li antitela IgM klase na EBV (virus koji uzrokuje mononukleozu).

    

 17. imao sam infektivnu mononukleozu, bolest je konstatovana kada sam bio na pregledu jer sam imao gnojnu anginu na krajnicima (jaki gnojni čepovi, potpuno beli).. 02.09.2013 je analizom krvi je utvrđena je infektivna mononukleoza, preko 13U /ml je pozitivan, kod mene je bio 115 U/ml.. od tog dana sam strogo mirovao do 20.10.2013. bolest je praćena upalom jetre, povećanim AS/T i AL/T enzimima, koji su se totalno stabilizovali nakon 4 nedelje, kao i kompletna krvna slika, temperatura nije bila prisutna (najveća 37.5 dok je trajala gnojna upala krajnika).. strogo sam mirovao od dana kada mi je konstatovana bolest, pazio sam maksimalno na hranu i dijetu tokom bolesti, primao sam 11 penicilina (zbog gnojne angine)… aktivan sam sportista, trenutno se osećam odlično, mirovao sam strogo, pa me interesuje kada bih mogao početi sa “LAGANIM” treninzima ( trčanje, vežbe istezanja i slično) da li treba još neko vreme mirovati ili je moguće početi već sa laganim treniranjem (3x nedeljno).. znači od 02.09.2013. traje moje strogo mirovanje, pa me zanima kada bih mogao početi sa normalnim životom i svakodnevnicom?

 18. Molim vas pomozite mi jer se prvi put srecem sa ovim i prosto sam iznenadjena sta me je snaslo. Saznala sam sasvim slucajno: VCA lgG 53 20 pozitivno VCA lgM 10 20 pozitivno EBV Nuclear Antigens 307 pozitivno Zamolila bih vas da mi protumacite ovaj nalaz jer sam u panici ne znam sta da radim ! Pored svega ovoga radila sam TAS 508 normalno (0-200) i nadjene su mi streptokoke SEROLOSKI NALAZ 1/400 normalno 1/100 POMOZITE MI STA DA RADIM

 19. postovanje. sin mi je pozitivan na test monostikona,a uz to ima i upalu pluca na lijevoj strani. nalazi su u granicama normale osim SE 53 i CRP 45. Na bolnickom smo lijecenju uz terapiju longacefom. ima 5 god,i osjeca se dobro,jede i pije normalno.htjela bih vase misljenje i odgovor na pitanje postoji li sansa da stariji sin dobije virus ili eventualno ja ili muz? koliko traje oporavak i sto se podrazumijeva kad se kaze mirovanje? hvala

 20. Molim za objasnjenje.Beba stara 7 meseci ima uvecane leukocite do 20000 pijem antibitik i oni padaju ali su uvecani isto parametri za viruse.gvozdje i sve ostalo je u redu.dr sumnja na virus jer dete je non stop prehladjeno nos,upala uva i tako dalje.kaze da ga pogleda imunoilog.beba je napredna punio,vesela,mirna nije placljiva i nema temperaturu,jede lepo.Da li postoji mogucnost na viruse?

 21. Moje postovanje.Molim za objasnjenje ako moze.Imam decaka od 12.5 god.pojavila mu se temperatura u nedelju ne veca od 37,7,prosla je tokom noci nije imao,sutradan je opet dobio ali ovaj put malo vecu 38,odveli smo ga lekaru de je receno da mu je crveno grlo tj.upala,dobio je sinacilin i normalno lekove za snizavanje temperature,i takva temperatura koju je imao otprilike 1 nocu,1 danju,do cetvrtka tj,juce kada je dobio 38,3,dali smo mu lek koji mu nije skinuo temperaturu nego je ona jos i porasla na 39,3,mi ni dalje nismo mogli da je skinemo odveli smo ga lekaru s tim da smo primetili isti dan a i prethodni tj,sredu da je disao brzo i srce je lupalo jako i brzo,po ponovnom odlasku lekaru sa tom temperaturom juce,doktor mu je dao kiseonik,sirup za snizavanje temperature i izmasirali su ga,proveli smo oko sat vremena u ambulanti da se prati da li ce se smriti stanje ( MISLIM NA DISANJE I LUPANJE SRCA),do toga je hvala bogu doslo i poslati smo kuci sa uputom da se radi nalaz krvi i urina,temperatura se smirila pomalo je ima al ne strasno,znoji se sto mi to povezujemo sa padom temperature,danas smo uradili nalaze i oni su sledeci:Limfociti# 7,72 H,Limfociti% 67.1 H,Neutrofilni Granulociti% 28.7 L %, Distribucija eritrociti 16.9 H,Trombociti 131 L,MPV 6.79 L,Distribucija trombocita 18.4 H,FIB 9.00.BIOHEMIJSKE ANALIZE Glukoza 5.70,Kreatinin 71.0 L,AST 94 H, Sedimentacija je 47,prilikom pregladanja nalaza doktor veceras kaze da je virusna mononukleoza,ili da ukazuje na to nisam dobro shvatila jer me je potreslo.Vama hvala unapred pa ako mozete da mi objasnite o cemu se radi pozdrav.

  • Sve ovo zaista ukazuje na VIRUSNU infekciju! Da li je infektivna mononukleoza ili ne, to se može utvrditi analizom antitela IGM i IGG klase na EBV. Srećom, ogromna većina dece prebrodi mononukleozu (i slične viruse) bez većih problema. Naravno, najvažnije je da se dete prati kod Vašeg pedijatra.

 22. postovani…. u nedjelju ujtro dijete od 3 godine se izasulo po licu.stomaku i ledjima do prepona….vodili je u hitnu i rekli da je alergija…medjutim navecer dobija temperaturu 39 i tri puta je povratila. sutradan je vodimo na infektivno odjeljenje gdje nam govore da je virusni osip(virosis cum exanthemate) i da joj uradimo nalaze urina i jrvi. a nalazi su slijedeci sedimentacija 45/77, lym 14.5, mxd 7.6,neut 77.9 guk 3.8 urea 2.4, kreatin 41 urin uredan..medjutim temperatura ne prolazi pa ponovno idemo na isti odjel gdje daju dijetu summamed sirup uz skidanje temp i vitamine. tada nam daju dijagnozu SYNDROMA MONONUCLEOSUM,TONSILLITIS ACUTA,OBS.DERMATITIS ALLERGICA. Ponovno radimo nalaze krvi koji su lym 19 mxd 6.2 neut 74.8 sedimentacija 50/87 AST(GOT) 59 ALT(GPT)158. TAKODJER RADJEN NALAZ CRP,MONOSTICON TEST A TE NALAZE CEKAMO…MENNE ZANIMA VASE MISLJENJE…UNAPRIJED HVALA

 23. Molim za objasnjenje.Beba stara 7 meseci ima uvecane leukocite do 20000 pijem antibitik i oni padaju ali su uvecani isto parametri za viruse.gvozdje i sve ostalo je u redu.dr sumnja na virus jer dete je non stop prehladjeno nos,upala uva i tako dalje.kaze da ga pogleda imunoilog.beba je napredna punio,vesela,mirna nije placljiva i nema temperaturu,jede lepo.Da li postoji mogucnost na viruse?

  • Skoro sigurno jeste virusna infekcija, a prvi korak je da se skloni beba od SVIH koji je mogu razboleti, pa da se proba pomoći detetu.
   Ukoliko se ipak infekcije ponavljaju, trebalo bi uzeti uput za imunologa.

 24. Postovani,
  moj cetverogodisnji sin ima infektivno mononukleozu tj pozitivan je na Epstaj barov virus,u sklopu bolesti je imao i anginu.lezao je u bolnici,10-ti dan po izlaslu iz bolnice je dobio i varicellu,i tek sad smo radili sve nalaze i pretrage,imuninitet je u granicama normale,ima bakteriju u nosu i grlu,slezana i jetra su na gornjoj granici normale -radili pre 3 dana uz abdomena….brinu nas temperature koje redovno krenu od normalne 36,3 i idu sve do 37,4c.Dijete miruje,ne lezi ali mu ne damo ni da skace,trci itd.Molim za odgovor dali je ovo normalno .ja u svakom slucaju vodim dnevnik mjerenja temperatura jer specijalista infektolog mi je to rekao.Lijep pozz.

  • Ovo su OČEKIVANE vrednosti telesne temperature u opisanim okolnostima! Nakvažnije da dete nema drugih (pratećih) problema (malaksalost, uporan kašalj, izrazito loš apetit…), a ovo može potrajati još par nedelja, a da ne bude za brigu

 25. Поштовање,

  у тексту пише да је трајање ове болести од пар недеља до месец дана. Да ли то значи да након тог периода заражена особа није “опасна” по околину, или мора да се раде одређене анализе/тестови како би се утврдило да ли је заражена особа клицоноша или није? Иначе, ја сам пре месец и по дана лежао у болници, и тек 31. децембра ми је одобрено да се крећем и храним нормално, уз упозорење да не претерујем, што ја, наравно, и даље поштујем. Ето, ако може то некако да послужи у доношењу закључка…

  Хвала унапред.

  • Nikakva dodatna ispitivanja “opasnosti po okolinu” nisu potrebna!

   Kad nestanu simptomi i znaci bolesti i kad se normalizuju biohemijski nalazi krvi, nema opasnosti da se bolest proširi.

 26. postovani

  poslije lezanja mjesec i po dana od bolesti , novi nalazi pokazuju da su ast i alt u normali , da li mogu da se bavim fizickim aktivnostima i koliko bi jos trebao da cekam na to i mirujem , ili kad jednostavno posle bolesti mogu da znam da sam spreman za fizicku aktivnost

  • Još 4 nedelje pošteda od težih napora, pa pregled kod tvog lekara, pa ako je sve kako treba (slezina NIJE uvećana) možeš postepeno da se vratiš uobičajenim fizičkim aktivnostima koje su praktikovane pre ove bolesti.

 27. 18.2. sam primljen na infektivno odeljenje gde mi je potvrdjeno da imam mononukleozu. Otpusten sam kuci 5.3. i interesuje me do kada sam infektivan, tacnije koliki vremenski period

 28. Dobar dan. Moje dete (2 GOD ) unazad dva meseca ima povećane zlezde iispod vilice, vise sa leve strane. Od početka decembra smo svakih nedjelju dana kod dr, sa povišenoj tt, upalom uha, grla, ušiju obostrano… Uvek je dobijao antibiotik, tt bi se smirila tih sedam dana ali posle opet nešto novo, pre petnaest dana sam odvela dete na uz vrata, naravno na svoju ruku jer od mog dr ništa ne možeš da dobiješ , mislim neki uput tipa brisa, lab i slično. Uz je pokazao da ima zlezde povilicno, levo 35mm sa 12 mm i još nekoliko 10 mm, i sa desne strane nekoliko manjih. Kad sam došla kod pedijatar dao nam je ( tek tad ) da vadimo kks i se i seroloske testove . Danas je gotov Epstein-Barr , ostale čekamo do kraj marta!!! U Kks le povišeni, lymfociti u razmazu povišeni, sedimentacija 32. Sa kks i se u utorak dao nam dr dok čekamo rezultate da pije i cefaleksin jer njega u silnom spektru antibiotika koje je moje dete do sad popili, nije bilo! Malo sam se raspisala ali da vam sto bolje približim našu situaciju. Ebv IgM je negativan a IgG je pozitivan, da li treba privatno da odradio briseve ? I da li će biti realni zbog antibiotika koji sada pije. Inače zlezde se ne smanjuje! Da li dete ima mononukleoze ili je već stiglo da je prelezi posto je IgM – a IgG+. Hvala unapred.

  • Ovo nije aktuelna inf.mononukleoza, pošto je IgM negativan. Ima mogo drugih virusa koji liče na infektivnu mononukleozu i daju slične simptome, a sve ukazuje da je to Vaša priča.

   Brisevi se rade pre antibiotika! Zaista MORA postojati jak razlog za davanje antibiotika, a kod virusnih oni nemaju nikakav efekat.

 29. Utvrđena mi je mononukleoza pre 7 dana. Ali ja sam mislim bio zarazen jos pre 4 nedelje. Posto sam vec tada imao simptome. Temperatura, grlo, nadutost ocnih kapaka. Rekli su mi da je virus. Nakon 5 dana bilo mi je bolje i nastavio sam da treniram. Medjutim posle 4 dana sam dobio osip po celon telu. Uradio analize i tek su mi tad utvrdili uvecanu slezinu i malo ostecenu jetru kao i mononukleozu. Da li je opasno to sto sam trenirao? A tada sam već imao mononukleozu i verovatno uvecanu slezinu.? Ja se sada osecam dobro. Mislim da sam to dobio pre 20ak dana. Dobio sam apetit. I nemam tegoba. Rekli su mi da uradim analize i ultrazvuk za mesec dana opet. Ja sam u tom periodu imao odnose aa devojkom, da li je opasno? Ona za sada nema nikakve simptome ni ne ukazuje na to da se razbolela.

  • Za sada sve ide kako treba, ali još najmanje 4 nedelje ti je zabranjena svaka iole ozbiljnija fizička aktivnost.

   Devojka će, ako je nije preležala, skoro sigurno dobiti mononukleozu

 30. Koliko jos ne smem da imam seksualne odnose? I da se ljubim sa devojkom.? Mononukleozu imam nekih 25 dana. I da’li ne smem zbog slezine koja je uvecana i jetre koja je malo ostecena ili zbog devojke? I kada bi trebalo da se sve to vrati u normalu?

  • Tu nema striktnih pravila! Kad se ti budeš osećao dobro, a jetra i slezina se normalizuju (kao laboratorijski nalazi, a naročito ALT i AST) znači da si ozdravio i da nisi opasan po okolinu.

 31. Mom sinu, starom 4.5 god konstantovana je infektivna mononukleoza, nakon uradjene laboratorije. Medjutim, dat mu je antibiotik Claritromicin, dok su se analize cekale i na prvom pregledu doktoru je licilo na gnojnu anginu. Danas, deset dana od pojave visoke temperature i pocetka uzimanja sedmodnevne terapije, dete vec treci dan ima sitne ospice, koje su prvog dana bile samo na stomaku a sada su i po nogama (vec dva dana ne pijemo antibiotik). Citala sam da je ovo posledica uzimanja antibiotika kod ove virusne infekcije. Mozete li mi reci kada bi osip trebao da se povuce. Inace, detetu se vraca apetit i limfne zlezde su mnogo manje a grlo je skroz cisto.
  Da li organizam koji je prelezao infektivnu mononukleozu ne moze da je dobije kasnije ?
  Unapred veeeeliko hvala!

  • Ovo je skoro sigurno virusna ospa koja može da prati mononukleozu, a obično traje nekoliko dana.

   Imunitet posle inf. mononukleoze je trajan, pa se opet NE može dobiti.

 32. Poštovanje,na nalazima mi je pokazan (slabo) pozitivan EBV IgM,imam uvecane limfne cvorove na vratu(13mm i 14mm)slezina nije uvecana ,a za jetru nalaz kaze ovako’jetra je diskretno svetlijeg parenhima,homogna primjerne velicine.Kompletna krvna slika je u redu!Nisam imao povisenu temp. Ali zato jesam grlobolju.kolko sam shvatio infektologa moguce je da sam prelezao mononukleozu a s obzirom na moje dobro stanje nisam to ni osjetio(inace se aktivni bavim vaterpolom).Takodje me zanima jel ima neke povezanosti Epstein barr virus(ebv) sa sidom? Hvala

  • EBV nema uzročne veze sa AIDSom!

   Bez pregleda je nemoguće sa sigurnošću reći da li je ovo bila inf.mononukleoza, ali zaista izgleda da se radilo o blagoj formi ove bolesti.

   • Hvala vam na odgovoru,najvise me zanimalo ima li EBV veze sa AIDS-om jer sam neupucen a nisam se osjecao slobodno da postavim to pitanje doktorici kod koje idem! Tako da sam vam veoma zahvalan na odgovoru.Pozdrav

   • Postovani,moj sin koji ima 4,5 godine je prebolio infektivnu mononukleozu,ustanovljena je sad u novembru 2013 i lezao je u bolnici 7 dana,tipicni su bili simptomi,angina,temperature do 40c,malaksalost,radjeni svi nalazi,potvrdjen EBV,stim sto je citomegalo virus oba puta bio granican,djete je takodje imalo i pad imuniteta.nalaz ponovljen posle neki mjesrc i po,EBV negativan a CMV opet granican.neki dan ponovljen i UZ abdomena i bubrega,stim sto je jetra dosla u normalu ali slezana je i dalje na gornjoj granici referentnih vrijednosti,molim Vas za savjet,jer na jacanju imuniteta radimo od izlaska iz bolnice tj od kraja novembra.Lijep pozdrav..

    • Postovani,takodje sam zaboravila dodati jos da moj sin ima jako slab apetit ima negdje oko 16,7 kg a 4,5 mu je god.zamolila bi vas takodje da mi objasnite dali ta njegova uvecana slezana mozda ima veze stim.jos jednom lijep pozdrav i jedva cekam Vas odgovor.

     • Slabiji apetit je uobičajen POSLE infekcija, a može potrajati nedeljama. Tu nema “magičnog” leka, ali povećanje unosa svežeg ili ceđenog voća pomaže,ali traži vreme da bi se videli rezultati.

      Slezina sa ovim nema nikakve veze, tu nema mesta za brigu.

 33. Zdravo,imam 22 godine:) pedijatar jeste,ali vidim da na ovome forumu savjetujete i starije:) Ja imam jedno pitanje:nalaz na EBV IgG mi je pozitivan 1,7 a granica je 1,2 a EBV IgM mi je slabo(pozitivan) nemam temperaturu,ni nikakve simptome koje bi ukazivale na mono. Osim povecanih limfnih zlijeza na vratu.Doktor je rekao da pricekam 15 dana i povo uradim nalaz da budemo sigurni je li mono.E sad meni je sve to cudno da budem pozitivna na EBV a da nemam nikakve simptom osim uvecanih zlijezda,e da i kaslja! Ja imam veliki strah da ovaj virus ne ukazuje na neku vecu bolest kao sto je HIV,SIDA? Molim vas za direktan odgovor,da li je moguce da ako sam pozitivna na ovaj virus(a nemam nikakve simptome osim uvecanih limfnih zlijezda i kaslja) moze ukazati na to da sam zarazena sidom,hivom? Molim na brz odgovor.Hvala

  • To je strah BEZ osnova! Ovo blago povećanje titra je skoro sigurno bez značaja ili se radi o blagoj varijanti bolesti, a to NE ide sa AIDS-om.

   Ipak, jedini DIREKTAN odgovor je test na AIDS, a ovo svakako nije razlog za testiranje!

 34. Nisam uspela da procitam sve komentare na ovu temu, pa ce se moje pitanje mozda ponoviti, unapred se izvinjavam. Mene interesuje ishrana, tj. konkretno dorucak jer ja ne vidim da sme nesto drugo sem testenina i jogurta.

 35. Meni je bila uvecana slezina nisam imao temperaturu.Uvecani mi bili krajnici i zlezde mi se bile pojavile pio sam : surutku,supe neslane i bilo mi je bolje ja vam preporucujem surutku koziju ili kraviju naj bolji lek.

 36. Poštovanje

  Ovako,prije 3,4 nedelje sam otkrio da imam slabo pozitivam rezultat na EBV,a jedino sto me je natjeralo da odem doktoru su uvecani linfni cvorovi na vratu,krvna slika je dobra,sve je dobro,i ajde doktor je reko da je vjerovarno blazi oblik mononukleoze.Ja sam potom radio ultrazvuk koji je potvrdio uvecane cvorice na vratu 12 i 13mm,slezina dobra,ali je jetra malo svjetlija,i radio sam jos neke dodatne nalaze u vezi jetre i tu je sve bilo normalno osim sto je ALT bio 63 a granica 42,ast normalan bilirubin normalan.E i da nekih 4,5 dana mi je mucnina,bol u zeludac a i na desnoj strani dje je jetra.E sad ovako sve je u redu s nalazima manje vise,i sve ukazuje na mononukleozu zbog tog slabo poz EBV,ali ja sam paranoican i zbog toga povecanog alt na jetri i tih mucnina,ja sam se zabrinuo da mozda nije hepatitis(inace sam sprotista,vodim normalan zivot).Pa sad zanima me misljenje vase,ima li veze taj pozitivan EBV sa HEPATITISOM?

  • SVE ukazuje na infekctivnu mononukleozu, a “blagi” hepatitis jeste deo ove bolesti. Srećom, to je sve PROLAZNO i oporavak je POTPUN kod ogromne većine pacijenata. Zato mislim da nema mesta za pesimizam.

 37. Primetim da kao uzrocnika mononukleoze spominjete samo EBV, medjutim mnogo redji ali opasniji uzrocnik ove bolesti je Citomegalovirus. Simptomi su izrazeniji, a virus se kod zena moze ponovo aktivirati tokom trudnoce, Stoga je potrebno da trudnice koje su ga prelezale obavezno naglase da imaju Citomegalovirus, jer se moze preneti da plod.

  Pre tri meseca sam prelezala mononukleozu, dve sedmice bila hospitalizovana i primala sam kroz infuziju Lincocin antibiotik. Slezena se nije smanjila do normalne velicine jos uvek. Fizicka aktivnost nije preporucena 6 meseci, ali valjda kod dece oporavak ide brze.

  • Da, kod dece ide daleko lakše! Veliki broj predškolske dece je progura i da NE znaju da su je imali.

   CMV infekcije su posebna priča, a umeju da budu veoma neprijatne.

 38. Mom sinu je dijagnostikovana momonukleoza 05.o4. U sustini bolest je pocela par nedelja ranije,kasljem,blazom upalom uva,povremenom temperaturom.Bris grla dva puta radjen,stafilokok u malom broju,pa je zbog toga nije bio pod antibioticima.Doslo je do naglog pogorsanja bolesti,jak bol u grlu,gnojni cepovi,otoci u grlu do te mere da je ishrana bila otezana.Za to vreme bio je dosta fizicki aktivan,jer se profesionalno bavi sportom (ima 18,5 god).Dva dana je primao penicilin sa garamicinom dva puta dnevno,a onda jos jedan dan longacef i klindamicin…dok se nije posumnjalo na mononukleozu. 22.03. kada su mu primecene i zlezde na vratu, a pripisane gnojnoj angini,leukociti su bili 2,4 trombociti 140, a imao je i blagi pad hemoglobina. Vec za tri dana leukociti su bili 4,9 a trb 157. 02.04. dolazi do pogorsanja bolesti..leukociti su vec 16,7,ali dolazi do porasta hgb i trb. Sedimentacija 12. Uradjene su biohemijske analize i svi parametri su u normali osim AST 134 (0-40), ALT 115 (0-41), LDH 1100 (207-414), g-GT 150 (11-55) i CK 435 (24-174). Osim toga,uradjen je eho abdomena,jetra je uredne velicine,a slezina uvecena maksimalnog dijametra 175*68. Eho vrata i aksila: Sa leve strane se registruje veci broj uvecanih limfonodusa,iza SCM maksimalno do 20*10,a ispred SCM najveci do 38*15.Desno takodje do 21*8. Obostrano u aksilama limfonodusi,desno 23*13 i levo 19*9. Svi limfonodusi su homogeno hipoehogeni. Uradili smo serologiju na Epstajn Barov virus ,kao i na CMV IgM i IgG. Rezultati su sutra. Zanima me kada bi trebali raditi kontrole krvi i eha abdomena…sve ovo je radjeno pre nedelju dana. Da li je pogorsao stanje fizickom aktivnoscu?…niko od lekara nije sumnjao na mononukleozu.

  • Ovo se sve uklapa u inf. mononukleozu, a to znači da sledi mirovanje još najmanje dve do tri nedelje. Sada je besmisleno raditi dodatne analize, a redovne kontrole kod lekara koji leči dete su najbolji način da se bolest pravilno isprati.

   Sada je nemoguće proceniti “u nazad” posledice aktivnosti deteta pre postavljanja dijagnoze, ali treba očekivati oporavak deteta u narednim nedeljama.

   • Rezultati su gotovi. Paul-Bunnellova reakcija je pozitivna u titru od 1:160. Nalaz testa na antitela klase IgG na antigene CMV je pozitivan. Nalaz testa na antitela klase IgM na antigene CMV ponoviti za 15 dana. Interesuje me vaše mišljenje o nalazima o CMV ,kao i to zbog čega traže da se ponovi IgM. Unapred hvala!!!

    • Ako je IgM negativan i za 15 dana ovo NIJE aktuelna CMV infekcija. Ogroman broj sada zdracih ljudi je IgG pozitivan na CMV (ko zna kad je preležana), a samo jasno pozitivna IgM klasa antitela znače aktuelnu infekciju.

     • Infektolog smatra na osnovu rezultata,da je inf. mononokleozu izazvao Epštajn Barov virus,tako da nije ni zahtevao ponavljanje IgM klase antitela (za CMV) To,da treba ponoviti,pisalo je na izveštaju iz laboratorije.

     • NEMOJTE ga ponavljati, ako infektolog to izričito ne traži.

      EBV je u “zoni primarnog interesa”, a NE CMV.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*