Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Nateag/flicr

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?
Pin It


Komentari

 1. Dete mi ima lim 77 ,parametri jetre 111i 95 ultra zvuk stomaka dobar nema uvecanu jetru i slezinu da li ovo moze da bude neki drugi virus a ne mononukleoza, nisu joj radili test na mononukleozu zbog toga jer nema ni jedan simptom bolesti.Nema temper, nista je ne boli samo ima uvecane limfne zlezde.

  Odgovori na komentar
 2. Je l postoji mogućnost da imam mononukleozu, ako je jetra na gornjoj granici u mcl oko 115mm
  A slezina lako uvecana, promera 120×70mm?
  Takođe imam tegobe prilikom gutanja, i levo uho me boli, temperatura do 37,5
  I doktori su mi dali penicilin od 1.600.000, jer jos uvek nisu utvrdili da li je gnojna angina u pitanju il’ mononukleoza..

  Odgovori na komentar
 3. Detetu se prvo pojavilo crvenilo u obliku pecata kod umnjaka, posle nekog vremena se povuklo, sad su se na jeziku pojavile mrlje i detetu se suse usta nema pljuvacku i bolno je. Da li postoji mogucnost za zabrinutost i da li ima veze sa bolescu poljubca.

  Odgovori na komentar
 4. Zdravo edno pitanje juce smo vodili dete kod lekara jer povraca i se zali na bol u stomaku ali ne jak proverio mu krv i kaze mi da ima nesto sto dira jetru i da nije sigurno u to sta pise na nalazi krvi jer mozda tako su pokazali poradi neki virus i doktorica nie znala pravo da mi kaze dala mu e neki lekovi i kaze dojdi da ponovimo krvni analize kad se dete skros oporavi. Ja nemogu da spavam jer neznam sta moze da bide jer nie mi rekla tacno nego nesto ni dira jetre pa neki sovet od vas baram

  Odgovori na komentar
Strana 37 od 37<<<3334353637

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.