Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza je jedna od bolesti koja izaziva mnogo pažnje, ali ponekad i panični strah kod roditelja. Zato smo rešili da vam je «približimo».

Foto: Nateag/flicr

 • Ko je izazivač i kako se prenosi?

Prouzrokovač mononukleoze je virus iz grupe Herpes virusa (Epstein-Barr virus ili, skraćeno, EBV). Za prelaz virusa sa obolelog na zdravo dete je potreban «blizak» kontakt. Ponekad se ova bolest naziva «bolest poljupca», što je adekvatan nadimak, imajući u vidu da je neophodan poveliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Kako su deca često u bliskom kontaktu u kolektivu, virus se relativno lako prenosi, pa nisu retke ni manje epidemije. Virus se prvobitno nastanjuje u sluzokoži gornjih respiratornih puteva, gde se razmnožava. Potom se širi u lokalne limfne čvorove, a kasnije po celom organizmu – putem krvi.

 • Koliko traje inkubacija?

Inkubacija – vreme od ulaska virusa u organizam do prvih simptoma infekcije, traje dugo: trideset do pedeset dana. Zato je teško ući u trag početku lanca infekcije. Jer dete, koje je izvor zaraze, može da bude uveliko zdravo pre pojave simptoma bolesti kod druge, zaražene dece. Imajući u vidu činjenicu da je ipak potrebna veća količina virusa za širenje zaraze, nema velikih epidemija infektivne mononukleoze.

 • Kako se bolest ispoljava?

Postoji malo kliničko pravilo za mononukleozu – što je dete manje, slabije su izraženi simptomi i znaci bolesti.

U prvim godinama života, infektivna mononukleoza se manifestuje kao obična infekcija gornjih respiratornih puteva: nos curka, grlo je crveno – ponekad sa beličastim naslagama, uz uvećane vratne limfne čvorove. Često bolest traje nekoliko dana i prođe, a da roditelji i ne znaju da je dete preležalo infektivnu mononukleozu.

Kod starije dece, klinička slika ove bolesti je teža. Mononukleoza najčešće počinje nekarakterističnim tegobama: slabost, glavobolja, mučnina, a posle par dana se javlja visoka telesna temperatura, bol u grlu, uvećanje krajnika – koji su obloženi beličastim naslagama. Na vratu se najčešće uočavaju uvećani limfni čvorovi, koji su često bolni.

Pedijatar će pažljivo da ispipa trbuh, jer svako drugo dete sa infektivnom mononukleozom ima uvećanu slezinu, a kod 10-20 odsto dece je uvećana jetra.

 • Kako se postavlja dijagoza infektivne mononukleoze?
Pin It


Komentari

 1. Decaku iz komsiluka je dijagnostifikovana mononukleoza za pre 10 dana I redovno odlazi na kontrole I prati razvoj bolesti. Zanima me kada je bezbedno za moju decu (u smislu prestanka opasnosti od prenosa bolesti) da ga posetimo?

  Odgovori na komentar
 2. Imam mononuklrozu uzrokovanu EBV a moj brat je pozitivan na Citomegalovirus, znaci verovatno ima mononukleozu uzrokovanu ovim virusom. Mene zanima mogu li se ja opet dobiti mononukleozu al sad uzrokovanu Citomegalovirusom ili ne mogu?

  Odgovori na komentar
  • To su potpuno odvojene bolesti koje NEMAJU nikakve veze jedna sa drugom, a nemoguće je proceniti rizik od infekcije bez pregleda brata i uvida u nalaze. Ako su povećana samo IgG antitela na CMV – NEMA opasnosti!

   Odgovori na komentar
 3. Imam pocetno stanje mononukleoze, ali svi simptomi su nestali, ovo traje vec nedelju dana, primam injekcije, penicilin i rekli su mi da cekam sledecu nedelju da vidimo da li ce mi nesto biti sa jetrom, lekari nisu toliko sigurni u nalaze, sta vi mislite?

  Odgovori na komentar
 4. Imam devojcicu od 7 godina kojoj je dijagnostikovan virus u krvi pod imenom mononukleoza u isto vreme je dobila alergiju i to jaku koprivnjacu jer je alergicna na histamine. Na strogoj smo dijeti vec 5 dana ali se alergija ne povlaci vec 7 dana a primila je 5 niripana,sa tim sto nismo imali upaljeno grlo i visoku temperaturu. Pa me interesuje neki savet jer kod nas nemaju adekvatan odgovor i samo nas setaju od jednog do drugog dr-a!

  Odgovori na komentar
Strana 36 od 36<<<3233343536

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.