Hemangiomi kod dece

Hemangiom je dobroćudni (benigni) tumor krvnih sudova. Dakle, NE RADI se o malignim (zloćudnim) tumorima, kako se to neretko misli. Kod nas čim se čuje tumor, odmah se misli na najgore! E hemangiomi nisu takvi – radi se o benignim tumorima

Foto: Dizzygirl/flickr

 • Krvni sudovi u hemangiomi su tanki (“prenežni”) pa se u njima nakuplja krv koja im daje jarko crvenu boju.
 • Zašto nastaje

Kao i kod većine tumora – ne znamo tačno! Genetika ima svoj uticaj, ali je mnogo dece kod kojih i porodici NIKO nema hemangiome! Postoje veoma retke genetske bolesti (sindromi) gde su hemangiomi samo delić kliničkog ispoljavanja bolesti, ali ovo nije ta priča.

 • Gde se može pojaviti u organizmu

Tamo gde im krvnih sudova mogu se javiti i hemangiom – to značu svuda! Oni koji se vide su obično hemangiomi krvnih sudova kože (ili sluzokože), a takvi najčešće dovode decu lekaru. Hemangiomi se mogu javiti i na unutrašnjim organim (jetra je veoma često mesto), a tada se obično otkriju slučajno – kada se obavi ultrazvočni pregled zbog nekog drugog razloga.

 • Smeta li detetu

hemangiomi-kod-dece-794   Ogromna većina dece NEMA tegoba, ali hemangiomi mogu biti estetski problem, ako se jave na nezgodnim mestima (na licu ili na drugim vidljivim mestima). Kada su veliki, a nalaze se na rukama ili nogama, mogu ometati detetove pokrete.   Većina hemangioma su “čvrsti” i ne krvare, ali se može desiti da je hemangiom “trošan” i da se lako povređuje, naročito ako je “na nezgodnom mestu” i iznad nivoa kože. Ovi hemangiomi traže rano lečenje.

 • Kakva je sudbina hemangima

Srećom, radi se o tumorima koji imaju sklonost ka spontanom nestajanju (regresiji). Tu su statistike različite, ali oko sve trećine hemangioma nestane između sedme i devete godine života. Naravno, svako dete je priča za sebe, pa ima hemangioma koji nestanu u prvim godinama života, ali i onih koji ostaju za ceo život.

 • Da li se leče

Lešenje hemangioma je u rukam dečjeg hirurga! Njima se bave specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pa oni donose odluku o tome da li treba hemangiom lečiti. Obično se hemangiomi prvo prate, da se vidi kako se ponašaju, ali ima i hemangioma koji traže brzu akciju.

 • Da li uvek moraju da se operišu

Ne moraju! Kao što smo već rekli, NIJE potrebno lečiti sve hemangiome, ali i oni koji moraju da se uklone NE znači da je hirurška intervencija jedini put! Pre par godina, grupa francuskih autora je primetila da propranolol (lek koji se koristi za lečenje aritmija i hipertenzije) dovodi do regresije hemangioma! Tako je jedan veoma bezazlen lek našao potpuno novu primenu – od srca ka hemangiomima. Hirurzi Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj (sa odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u saradnji sa dečjim kardiolozima) su brzo uhvatili priključak za francuskim kolegama i uveliko sprovode ovu terapiju! Prvi rezultati su zaista obećavajući, a imajući u vidu da su neželjeni efekti treapije poropanololom izuzetno retki i blagi, ovo je sjajna vest! Ima i drugih metoda lečenja, a jedna od opcija je i laserska terapija, ali se ponekad mora obaviti i “klasična” operacija kojom se hemangiom odstranjuje u celosti.

 • Kako smanjiti ožiljak posle hirurške intervencije

Nekada se mora obaviti i “klasična” operacija, posle koje ostaje postoperativni ožiljak. Postoje brojni preparati za ublažavanje ožiljaka, a najbolje se posavetovati sa hirurgom koji je obavio intervenciju.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Mogu samo da dodam mojoj cerki je hemangiom u oku na beonjaci operisali smo ga kad je imala dve godine i receno mi je da nece da se vrati ona sad ima jedanaest godina i opet joj se pojavio ali sad ga samo pratimo. Brinem i mislim da nismo pogrešili sto smo je operisali.

  Odgovori na komentar
 2. Imam kerkicka od 3 god rodena e se potkozen hamangeom koj ostana ist kako koga se rodi toj e na levoto obravce i e ramem potkozen beleg koj ima svetlo crvena boja ima li sansi samiot da se povlece

  Odgovori na komentar
 3. Moja beba ima 5 meseci. U drugom mesecu sam primetila hemangiom na temenu glave, kao i hemangiom na kapku oka. Pedijatar je prvo mislio da se radi o čmičku, ali kako terapija nije delovala dobili smo uput za oftalmologa. Da li je obavezna hirurška intervencija kada se radi o hemangiomu na oku ili je moguće sprovesti terapiju propranololom? Za sada su i jedan i drugi pokazali tedenciju rasta.

  Odgovori na komentar
 4. Mom sinu se hemangion pojavio na obrazu ,pre dva meseca.Od tada mu je narastao velicine zrna graska.Krvari mu vec desetak dana zato sto ga nenamerno povredi.Kako postupiti u ovom slucaju i da li ga stititi leukoplastom?Inace,sin ima tri i po godine.

  Odgovori na komentar
 5. Nasoj devojcici se hemangiom pojavio na nadlaktici, 2 nedelje nakon rođenja. Sa 4 meseca smo je odvdli na pregled kod dr Vlahovica, koji je savetovao propranolol mast, nakon 4-5 meseci terapije, hemangiom je skoro potpuno izbledeo.

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani, imam 26 godina, i od rodjenja imam na licu hemangiom duž linije nosa i usana, što mi predstavlja veliki estetski problem. Kao mladja sam isla na lasersko skidanje hemangioma par puta u jednoj privatnoj klinici, a zatim sam 2013. išla i na noviji laser u Tiršovoj, posle čega mi je lice jako sporo vraćeno u normalu jer je tretman bio jako agresivan. I dalje imam tragove hemangioma pa me zanima može li mi pomenuta mast Propranolol eventualno pomoći u konačnom nestajanju ili prosvetljavanju hemangioma?
  Hvala puno.

  Odgovori na komentar
 7. Postovani ,ja sam malo citala i tekst i objave,pa sam malo zbunjena!?
  Naime ,imam djevojcicu kojoj je devet godina i prije dvije i po godine uocili smo neke promjene na beonjaci i rijesili da posjetimo oftamoliga.On nam je rekao da bi najbolje bilo da posjetimo neku ocnu kliniku,sto smo i uradili prije 8-9 mjeseci…dijagnostifikovan nam je mladez na oku i terapija je glasila odstranjivanje mladeza hirurskim putem..Medjutim ,prije operacije smo rijesili da posjetimo jos jednu poznatu kliniku u Beogradu i naveli su nam sledecu dijagnozu HAEMANGIOMA EPISCLERAE…kazu dobrocudna promjena koju ne treba operisati vec samo pratiti-DVIJE DIJAGNOZE I DVA MISLJENJA OKO LIJECENJA?????
  zanima me vase misljenje!
  i sledece pitanje se javilo tokom citanja teksta,gore navedenog.PIsete i vi i svi komentatori da se to uglavnom javlja kod tek rodjenih beba ili uskoro nakon rodjenja…kako onda moja djevojcica je to dobila sa 6 godina???

  UNAPRIJED ZAHVALNA!!!

  Odgovori na komentar
  • Ovo NIJE tipičan hemangiom, već podvrsta koja se javlja na beonjači.

   Zato je oftalmolog – koji se baš bavi decom, specijalista koji ovo mora da prati. Morate se opredeliti za jednog stručnjaka i postupiti onako kako se savetuje.

   Odgovori na komentar
 8. Mojoj djevojcici se hemangiom pojavio kad je imala dva mjeseca,velicine zrna graska i poceo je da raste sve do velicine jajeta u vratnom dijelu kicme,.Boja nepromijenjena.Sa sest mjeseci sam je odvela kod hirurga i zapoceli smo terapiju sa propranololom i koristili je godinu dana.Nakon terapije hemangiom se skoro potpuno povukao kada je doktor iskljucio terapiju.Dva mjeseca nakon prestanka koristenja terapije hemangiom se vratio i opet raste priblizno velicine jajeta je sada.
  Doktor ne predlaze operaciju,ostavljeno da se prati 6 mjeseci pa me interesuje da li je moguce da se povuce bez operacije.Dijete sad ima 2 godine.

  Odgovori na komentar
 9. Da li mozete da mi kažete gde mogu naci propranolol mast u Beogradu tj.u kojoj apoteci i da li treba recept ili se kupuje? Mi smo iz Niša i nigde ga nema. A bebi od dva meseca je izašao hemangiom na levom kapku velicine 1,5cm. Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.