Grip stiže

Neobična zima – malo toplo pa malo hladno, pa opet toplo za ovo doba godine. Onda odjednom naglo zahladi, pa su “svi bolesni”. Nažalost ovo važi za decu, a u pravoj najezdi virusa i grip se polako širi.

 • Ko je uzročnik gripa?

Naravno virus!

Virus gripa pripada porodici koja se naziva Influenza viridae, pa je influenca – latinsko ime gripa, postalo poznato i van medicinskih krugova. Ima nekoliko tipova virusa, koji se označavaju velikim slovima abecede (A i B su najpoznatiji), u okviru kojih se nalaze podtipovi koji su dobili brojeve. A H3 je aktuelan ovih dana i nedelja

 • Kako se grip “zaradi”?

Izvor virusa je bolesno dete ili odrasla osoba. Kako su disajni organi mesto gde se virus prvo nastani, odatle se lako izbacuje u spoljašnju sredinu – kijanjem, kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa obolelim detetom. Ako se, na primer, bolesno dete zakašlje i stavi ruku na usta, pa se nakon toga rukuje sa zdravim detetom (istom rukom) – eto širenja zaraze (ne samo gripa). “.

 

 • Zašto je baš zima vreme za grip?

 

Virus gripa se neverovatno lako i brzo širi, a hladnoća je njegov saveznik iz mnogo razloga. Virus se u hladnom okruženju prijatno oseća i duže živi, pa se i lakše prenosi. Hladno vreme okuplja decu uglavnom u zatvorenim prostorima, gde se virus lako i brzo širi. Tako će dete u vrtiću, školi, autobusu ili na rođendanu veoma lako da “zakači” grip.

Ipak, gripa ima i kad pomalo otopli, to je već godinama tako na ovim prostorima.

 • Zašto je grip opasniji od ostalih respiratornih virusa?

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluzokožu disajnih organa, ali virus gripa je pravi šampion u ovoj ružnoj disciplini. Njegovo širenje unutar organizma obolelog deteta je mnogo brže u odnosu na druge zimske viruse, pa zato virus gripa daleko češće daje komplikacije, od kojih su neke veoma ozbiljne. Za grip se slobodno može reći da je bolest čitavog organizma!

Grip traje duže od većine drugih bolesti koje izazivaju zimski virusi. Dete se muči bar pet do sedam dana, a kod mlađe dece ili kod osetljivih mališana to traje i duže!

 • Kako se prepoznaje dete sa gripom?

Prvi znaci gripa se ne razlikuju značajnije od ostalih infekcija – dete se prvo “potuli”, izgubi uobičajenu živost, a potom se veoma brzo javljaju sledeći simptomi i znaci:

-   Visoka temperatura – febrilnost

Ona je posledica pravog rata, odnosno borbe detetovog odbrambenog (imunog) sistema. Karakteristično je da prvih dana bolesti većina dece prilično loše reaguje na lekove koji obaraju visoku temperaturu. Čak se desi da temperatura poraste posle leka (srećom retko), što je zaista uznemirujuće. Zato treba u pomoć prizvati tuširanje mlakom vodom, naročito u intervalima između dve doze antipiretika.

-   Dete veoma loše izgleda – loše opšte stanje

Većini gripoznih mališana je skoro stalno loše – i kad imaju, i kad nemaju visoku temperaturu. Ovo razlikuje grip od ostalih respiratornih virusa gde pad temperature obično dovodi do popravljanja raspoloženja deteta.

-   Loš apetit

Odbijanje hrane je čest pratilac gripa, a neretko deca nerado uzimaju i tečnost. Jedan broj dece povraća, pa je problem dodatno uvećan. Visoka temperatura “suši” dete – dolazi do gubitka veće količine tečnosti, a ako ono tečnost ne unosi dovoljno – nastaje dehidracija. Zato dete ne treba terati da jede, ali ga treba “nutkati” da pije.

-   Slinavljenje i kašalj

Ovo je posledica direktnog dejstva virusa na nos i grlo, ali i dušnik. Sluznica disajnih organa se brani pojačanim lučenjem sekreta, ali on tada postaje problem za dete koje ima zapušen nos i skoro stalno kašlje.

-   Bolovi u celom telu

Veća deca jasno opisuju da ih sve boli. Potpuna lomnost i bolovi u kostima i mišićima su prilično karakteristični za grip. Nije retka glavobolja! Ovaj bolni sindrom je takođe rezultat prodora virusa u ceo organizam, pa i u nervni sistem – koji prenosi bolne draži, ali je delom i posledica borbe organizma sa virusom.

Pin It


Komentari

 1. Postovani doktore,
  cerka od 4 godine je imala grip koji je trajao nedelju dana. Drugog dana gripa pojavio joj se gnojni krmelj na jednom oku,dobila je tri dana 3×2 Neodeksacin kapi. Nakon prestanka terapije, posle dva dana joj se opet ujutru pojavio u manjoj meri ali isti takav gnojni krmelj. Da li je terapija bila pogresna ili prekratka? Hvala vam najlepse.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, sin je oboleo od gripa, imao je 3 dana visoku temperaturu, suzne oci, ne kontrolisan voden sekret iz nosa, non stop je lezao. Danas je vec na nogama,raspolozeniji je, ali puno kaslje, sad vec zrelo! Pedijatriska ustanova jednostavno ne moze da nas primi jer je mnogo obolelih,ceka se dugo, ja ne bih jer sam u drugom stanju! Da li vi mislite po opisu koje sam Vam napisala,prosao gori deo virusa? I sta bih mogla da mu dam za kasalj? Ima 4 godine. Takodje bih pitala za savet u vezi cerkice kojoj 2 godine, virus ju je danas ovladao, temperaturu skidam kombinovanjem paracetamola i brufena, a sta za kasalj? Puno vam hvala

  Odgovori na komentar
  • Sve radite kako treba – najvažnije je obaranje temperature uz dosta davanje tečnosti.

   Virus traje 5 do 7 dana, pa morate još biti strpljivi.

   Za kašalj probajte BEBA sirup na bazi belog sleza

   Odgovori na komentar
 3. Poštovani, dečak od 4.5 godine dobio je temperaturu prošle srede. Temperatura je išla do 39, skidali smo je dosta teško kombinacijom eferalgana i brufena. On je sve to vreme živahan, ali slabijeg apetita. Prisutan je kašalj za koji je pio mucoplant. Pedijatar ga je poslušao, pluća su bila čista i urađena je ks, CRP je 13, Le u granicama referentnih vrednosti. Nakon 6 dana temperatura je pala, ali se posle dva dana opet javila i kreće se do 38, ali se lakše obara i brufen popije uglavnom pred spavanje i bude afebrilan do sledećeg dana u to vreme. Zanima me da li da mu opet uradim ks, jer se temperatura vratila i plašim se da se ne spusti na pluća? Kašalj je sada potpuno zreo i slabijeg intenziteta. Hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,decak 3,5 godine ima prve simptome prehlade,poceo je da kaslje,curi mu nosic,ali i dalje nema temperaturu.Cula sam od majki u vrticu da daju deci paracetamol preventivno tj bez obzira na temperaturu,kao sto mi pijemo fervex i sl.preparate.Sta mislite o tome?

  Odgovori na komentar
  • Preventivno” davanje paracetamola u ovoj situaciji NEMA nikakvog smisla i to NE treba da se radi!!!

   Za sada SAMO da se nosić redovno iapira fiziološkim rastvorom.

   Odgovori na komentar
 5. Poštovani, sin ima temperaturu već 10 dana. Prvo je imao 6 dana visoku t koja se teško spuštala. Nakon dva dana pauze, opet se javila, ali je bila niža i lakše se spuštala i traje već 4 dana. Već dva dana nema tokom celog dana temperaturu, pa uveče skoči do 37.7 i spusti se sama u toku noći. Oba puta je bio kod pedijatra i radjena je KS koja ukazuje na virus. Zanima me, postojili mogućnost da ima neko žarište koje se ne bi pokazalo u KS i da li ima razloga da se ipak da antibiotik?

  Odgovori na komentar
 6. Postovani.dete od 11meseci prvo je imao bronhiolitis i upalu oba uha..primao je terapiju azaran.to se sve sredilo..medjutim sada povraca nakon unosa hrane..oslabio jedosta..razdrazljiv je..temp 37..sta dalje?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,imam dva sina.4godine i 11mjeseci.stariji je prije dvije nedjelje prebolio gripu,temperatura do 38,3 cetiri dana,nakon toga kaslje,sekret iz nosa,inace zivahan cijelo vrijeme,sad se opet nakon mirovanja temperatura digla na 37,8..i dalje kaslje,sekret je prisutan..mladji sin je bio zdrav,ponekad kasljucnuo,imao jedan dan temperaturu,nakon toga kasalj,smrcanje..sad se i mladem digla temperatura(u guzi) na 38.5..kad dise cuje mu se hrip(onako kao rezanje psa,oprostite na izrazu,)..za kasalj ne dajem nijednome nikakav lijek..da napomenem,nismo isli kod pedijatra upravo zbog tog sto je puno djece bolesno vec sami skidamo temp..i jos,svekrva je obolila od gripe(potvrdeno od doktora)..jel ima opasnosti da se razvilo nesto,neka infekcija,?hvala

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.