Gastroezofageali refluks – GER

Gastroezofagealni refluks (GER) je medicinski izraz za stanje u kojem se želudačni sadržaj, hrana i želudačna kiselina vraćaju iz želuca u jednjak, što se u normalnim uslovima ne dogadja.

Hrana koja se vraća može da se izbaci povraćanjem i bljuckanjem. To je stanje koje je poznato od davnina, ali se sada zna da je učestalije nego što se pre mislilo. Češće se otkriva i lakše dijagnostikuje, a lekari češće pomisle na GER kao uzrok čestih respiratornih infekcija i nenapredovanja.

Refluks (GER) je normalna pojava kod odojčadi do osmog, najviše desetog meseca života. To je fiziološka pojava koju ima više od 50% beba u prva dva meseca života. Smatra se da je bljuckanje i povraćanje normalna pojava ukoliko beba normalno napreduje, ako nema pratećih respiratornih smetnji i nema peptičkog ezofagitisa (upale donjeg dela jednjaka zbog vraćanja kiseline). Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazreva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se proredjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Nije tako retka pojava da beba od rodjenja posle svakog obroka bljucka, povraća i nemirno spava posle hranjenja, da je razdražljiva, plače i da ima grčeve. Može se dogoditi da beba odbija hranu iako je gladna, da unosi malu količinu mleka. Neke bebe povrate i bljucnu posle svakog obroka i veću količinu mleka.

Najčešći uzrok refluksa je nepravilno funkcionisanje mišića koji se zove donji ezofagealni sfinkter koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Taj mišić se otvara kako bi dete moglo da guta, podrigne i povrati, pa se odmah potom zatvara. Ako je taj mišić stalno ili povremeno opušten, hrana i želudačne kiseline mogu lako da se vrate nazad u jednjak i da izazove neprijatan osećaj.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih taj mišić ne funkcioniše kako treba –  kod male dece zbog nezrelosti mišića, a kod starijih uzroci povratka hrane u jednjak mogu biti prejedanje, alergije na odredjenu hranu, duvanski dim i boravak u zadimnjenoj prostoriji, začinjena hrana, uska odeća, savijanje posle obroka i mnogi drugi uzroci.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mera koje olakšavaju nije potrebno lečenje, ali ako se simptomi nastave i posle prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest). Nekad usled jako izraženog refluksa može doći do komplikacija – kada želučana kiselina dođe u jednjak, može izazvati osećaj žarenja. Kiselina može da uzrokuje crvenilo i upalu jednjaka i to se naziva ezofagitis. Ezofagitis može biti jako bolan, što može da smanji apetit. Jak ezofagitis može dovesti do krvarenja i anemije. Mogu se stvoriti i ožiljci ukoliko zapaljenje duže traje, a njima se smanjuje veličina otvora u jednjaku.
Druga moguća komplikacija kod refluksa je slabo napredovanje, kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane. Neuhranjenost ili nenapredovanje može biti rezultat stalnog povraćanja ili slabog apetita uzrokovanog bolovima.

Glavna manifestacija GERa je često, gotovo posle svakog obroka bljuckanje manjih ili većih količina hrane kao i povraćanje. Ukoliko  odojče i malo dete sa GERom prestanu da napreduju,plaču prilikom uzimanja obroka, kašlju u toku ili posle uzimanja obroka, promuklo plaču, otežano dišu i imaju česte upale srednjeg uha pedijatar će uvek razmišljati i o postavljanju dijagnoze patološkog refluksa. Ukoliko pored refluksa postoji i anemija (malokrvnost) to najčešće govori da je pored refluksa prisutan i ezofagitis – upala sluznice jednjaka.

Koji su simptomi pedijatrijskog GERa?

Postoje mnogi simptomi GERa. Dete može da  ima samo neke od simptoma, među kojima su najčešći: bol u predelu želuca,  neprekidni i nagli plač, često bljuckanje ili povraćanje koje može biti i do jedan sat nakon obroka, bljuckanje posle prve godine života, odbijanje hrane čak i kada je dete gladno, loše spavanje i često budjenje, razdražljivost. Manje su učestali nepodnošenje odredjene hrane, gubitak težine, slabije napredovanje, promukao glas, česte respiratorne infekcije – česte upale uha, upale pluća, crvenilo i bol u grlu, apnea (nagli prestanak disanja u trajanju u nekoliko sekundi u toku spavanja). Ukoliko roditelji pomisle da dete ima refluks treba da se posavetuju sa pedijatrom kako bi se dijagnoza postavila na vreme.

Osnovu za lečenje GERa čini adekvatna hrana i tehnika ishrane deteta. GER se ređe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mleka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mleka, koje uspešno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i deci se daju češći, manji i gušći obroci.

Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri meseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rešenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima. Savet je da se beba drži uspravno skoro svakog trenutka kad je budna.

Gastroezofagealni refluks je u najvećeg broja slučajeva bezazlenog karaktera. Kod većine beba s blažim oblikom refluksa spoj jednjaka i želuca sazri, ojača i dete se oporavi do kraja prve godine bez komplikacija. Krajnji rezultat je najčešće zdravo dete. Ukoliko se tegobe sa refluksom nastave i kasnije u detinjstvu, potrebno je pored odredjenih tehnika u hranjenu i odabiru hrane nekad primeniti i lekove, a u najtežim slučajevima se sfinkter na spoju jednjaka i želuca mora i operisati.

Dr Milena Nikolić, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Ja sam jos pre deset godina imala ovaj problem sa svojom bebom i veoma uspesno smo savladali taj uzasan period uz pomoc adaptiranog mleka AR. Preporuka svim majkama cije bebe bljuckaju posle svakog hranjenja ,a pri tom ne napreduju ubicajeno.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  juce je, na UZ pregledu, dvomesecnoj bebi potvrdjen GER. Zanimaju me dve stvari: u kom polozaju je najbolje da beba spava (ona gotovo da ne moze da zaspi ako ne lezi potrbuske) i kako postupati kada, nakon povracanja, pocne da pokazuje znake glade posle samo sat i po- hraniti ili cekati odredjeni period kako se stomak ne bi opteretio? Beba je isključivo dojena i za sada napreduje, iako usporeno,
  Uz to, beba ima i sluzave, tečnije stolice, najčešće oker boje, i vrlo često kiselkastog mirisa koje se ne menjaju već četiri nedelje, a do tada je stolica bila zlatnožutka i bez sluzi (tada su nam se intenzivirali i simptomi GER). Nalaz na bakterije i gljivice je negativan. Beba nije prehlađena, UZ abdomena uredan, KKS uredna osim blago povišenih eritrocita i trombocita za šta rekoše da je posledica povraćanja i blage dehidratacije. Treba li insistirati na daljim pretragama i čime bi on mogao biti izazvan?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Bebu mora da vidi (sa nalazom ultrazvuka) pedijatar-gastroenterolog i da isplanira dalje praćenje. To je pravi put da se ovo rešava.

   Beba sa GER-om bi trebalo – što je duže moguće, da lezi na levom boku. Položaj POTRBUŠKE JE ZABRANJEN!

   Odgovori na komentar
  • Trazite da vam testiraju bebu na alergiju na proteine mleka i intoleranciju na laktozu. Posto dojite bebu, izbacite iz svoje ishrane sve mlecno, cak i namernice koje sadrze mleko u tragovima, ako je beba alegricna na proteine iz mleka trebalo bi da joj se stanje poboljsa posle nedelju dana vase diete. Alergije su usko povezane sa GERom. Imam bebu sa GERom i sve vam pisem iz iskustva, srecno
   Jelena

   Odgovori na komentar
 3. Moja beba ce uskoro napuniti pet meseca.Do drugog meseca je iskljucivo sisala, onda se desila Bronhopneumonia I jednonedeljna hospitaluzacija, nakon cega je polako prestala dw sisa, vristala je svaki put kad bih joj ponudila siku, Mada je Bila gladna. Ad nije odbijala, vec ga je s velikom uzitkom konsumirala. Onda se Desi da doslovno preko noci ona odbie da pie iz flasice, savetovali su me da je ostavim da oseti pravu glad, pa da ce Sama potraziti flasicu. Nije se dogodilo. Nedelju Dana je zivela na svega 40ml adaptiranog mleka. Onda sam pocela dq je uspavljujem Kako bi pojela neophodnu kolicinu mleka. Od samog pocetka sam sumnjala na GER -a,Mada ovde u Makedoniji se to ne racuna za dijagnoza. Vidim da mi beba bljucka nakon svakog jela I odbija sve moguce tekucine, povraca I zeludacnu kiselinu, zadah joj skoro uvek mirise na kiseljkasto, a oni mi kazu da je tu sve u redu I da eto, takvo vam je dete. Presla sam na Ar. Manje bljucka, al jos je uspavam da bi popila svoje mleko. I tad zdrigne nakon sto se probudi… I sve opet ponovo… Molim Vas za savet. Kako dw joj pomognem?

  Odgovori na komentar
  • Nastavite sa AR formulim još bar 4 nedelje da bi se procenio pravi efekat.

   Ako to ne pomogne, najbolje bi bilo da bebu pregleda pedijatar – gastroenterolog.

   Odgovori na komentar
   • Hvala Vam puno!
    Imam jos jedno pitanje ,pedijatar me savetuje da pocnem polako sa sokicima ,ali ja smatram da bi bilo bolje da pocnem s vocnim kasicama ,jer moja beba reaguje fobicno na se tekucine. Sa druge strane ,vrlo malo unosi tekucine – sem ono adaptirano mleko ,mozda , na silu i uz dugotrajno zavaravanje ,popije nekih 20 ml caja . Zabrinuta sam i ne znam sta bih .Uradili smo ultrazvuk abdomena , doktorica nije bila pedijatar gastroenterolog ,vec samo gastroenterolog .Rekla je da je sve u redu ,sem mozda neki hipotonus ,koji bi se i sam povukao kako vreme prodje . Od tada je proslo mesec dana i evo ,stanje nam je isto ,ona opet vristi kad bih joj priblizila flasicu da pije ,cak je i smanjila kolicinu mleka tokom dana ( u najboljim danima je imala sedam obroka po 130 ml , sto smatram da je dovoljno za devojcica od 4 + meseca /sutra ce napuniti 5/ .)

    Odgovori na komentar
 4. Moja beba sada ima 3 meseca. Sa 6 nedelja joj je deciji gastroenterolog dao dijagnozu GER-a. Isli smo privatno i dijagnoza je postavljena na osnovu opisa simptoma i na osnovu toga sto sam dete podojila i dr ga je postavila na ravnu podlogu, beba je bljucnula i to je bilo to. Kao terapija je preporuceno drzanje uspravno i podizanje kreveca i pirincana sluz, tri kasicice posle podoja. Da li postoji neka terapija koja se daje ovakvoj deci i postoji li neko ko ovom problemu pristupa ozbiljnije, a ne samo da nam uporno govore da se opustimo i da je to to? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 5. Ivana Zepic 28.01.2016 u 22:24

  Postovani, moja beba ima 5 i po mjeseci i 7100 je tezak, rodjen u 37 sedmici sa 3 kg tezine. Do 3 meseca iskljucivo dojen, od samog pocetka je bljuckao, ali je dobro napredovao. Oko 3.mjeseca je poceo slabije dobivati na kilazi i pojacano bljuckati. Uradili smo mu sve nalaze ukljucujuci uzv abdomena koji je bio uredan. Po preporuci pedijatra presli smo na Novalac AR, ali nije puno pomoglo. U zadnje vrijeme osim hrane izbacuje i neku tecnost kao i usireno mlijeko. Mesecno na kilazi dobija oko 450 grama. Na moje insistiranje pregledan je od gastroenterologa koji mu je propisao Ranitidin sol i koji smo danas poceli koristiti. Takodjer je preporucio da ostanemo na ispitivanju u bolnici, ali zbog epidemije gripe i meningitisa nismo ostali. Decak je inace jako veselo, razigrano i jako dete i osim tog bljuckanja nema nikakvih problema. Da li je po vasem misljenju njegovo napredovanje slabo i da li su daljnja ispitivanja potrebna ukoliko mu Ranitidin zaustavi bljuckanje? Unapred zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
  • Beba je FENOMENALNO napredivala do sada!

   Mislim da ima prostora da se sačeka i vidi kako će napredovati u narednih 4 nedelje, pa da se vidi ima li potrebe za dodatnim ispitivanjima.

   Odgovori na komentar
 6. Moja beba ima 2,5 meseca, trenutno smo u Decijoj bolnici zbog pocetka upale pluca. Na UZ stomaka otkrili su da ima GER. Dusek joj je podignut (mada ja vise mislim da je ovo 45 a ne 60 stepeni 🙂 ) i dali su joj pirincanu sluz pre obroka. Tezina joj varira i cak i opada iz dana u dan. Iskljucivo sisa, nikad ne sisa vise od 80ml a cak se desavalo i da sisa samo 30ml i nece nista iz flasice, ni caj, ni vodu ni bilo sta drugo. Moje pitanje je da li to sto joj je tezina tako “problematicna” (trenutno ima 4,5kg) treba da me zabrine i da li princana sluz moze da se da POSLE a ne pre podoja, posto ona place kad joj dam pre podoja a posle nema problema. I koliko bi ona te sluzi trebala da popije?
  Posto doktori ovde nista ne pricaju, samo govore kako bi trebalo vise da jede, moram ovde da pitam 🙂
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • U ovoj situaciji postoji samo jedan pravi put – da gastroenterolog u Tiršovoj napravi detaljan plan ishrane Vaše bebe. Od lekara koji leči bebu ljubazno zatražite razgovor sa gastroenterologom, pa da sve bude jasno!

   Odgovori na komentar
 7. Postovanje, moj bebac od mesec i po bljucka vec pet dana, nekoliko puta dnevno a do sada nije, ponekad tecno a ponekad nekako gusto… nekad je to kada podrigne a nekad kada lezi.. ostale navedene simptome ja mislim da nema.. da li to znaci da ima ger ili to moze da znaci da se malo prehladio ili tako nesto… inace,halapljiv je jako, i cesto se prejede kad sisa..Hvala unapred..

  Odgovori na komentar
  • SVE ukazuje da se radi o običnom bljuckanju usled prejedanja.

   Ako beba lepo napreduje, ovi nije za brigu, a bar 15 minuta držite dete uspravno posle podoja.

   Odgovori na komentar
 8. Postovanje.
  Moj bebironac ima tri meseca ipo meseca. Rodjen je sa 3,850, iz porodilista izasao sa 3,650. U prva tri meseca je hranjen pola/pola, te je prog dobio 1,100, drugog 1,400 i treceg 600g. Pred kraj treceg meseca je poceo da odbija hranu, kad ga stavimo u polozaj za hranjenje otima se i jako retko se desi da povrati hranu kad pokusavamo da izbaci vazduh iz stomaka nakon hranjenja (do sada dva puta). Bili smo kod pet lekara (iz pristojnosti necu navoditi imena), svi kazu da je On jedna zdrava beba, napredna i da nemamo razloga za brigu. U Tirsovoj su mu vadili krv, sve u redu. Po njihovim savetima menjali smo mleka (po savetu lekara supruga vise ne doji) i tako promenili sve Novalac formule, probali Hipp, apamil ah……i na kraju NAN AH. Sa svim formulama isto. Citajuci tekst, prepoznajem neke simptome i pretpostavljam da se radi o GER-u. Da li smemo sami da uzmemo to mleko AR, jer ne zelim da mi jos neko kaze da je sve u redu kad znam da svako hranjenje traje u proseku od 45 min do sat ipo i da za to vreme pojede od 90 do 140ml mleka?! UNapred zahvalan,

  Odgovori na komentar
  • NIŠTA ne ukazuje da Vaša beba ima bilo kakav ozbiljan problem, pa NE treba ovako često menjati formule!

   Ako beba bude lepo napredovala na formuli kiju sada koristite – NE menjajte je. Ukoliko to ne bude tako – ima smisla da se priba sa AR (anti-reflux) formulom.

   Odgovori na komentar
   • Hvala puno na odgovoru. Danas smo bili kod gastroenterologa u Tirsovoj, sve objasnili,saslusao nas je i bez pregleda deteta rekao da bebac ne voli mleko. Dao nam je savet da probamo dva recepta, prvi da u mleko stavimo pirincane pahuljice i drugi da piletinu skuvamo,bukvalno sameljemo, stavimo pirincanu vodu i glukozu,da odstoji 24 h i da mu damo,a onda odjemo na kontrolu kroz koji dan.
    Mleka ne bi menjali da nas tako nisu savetovali i najvise m muci sto od lekara o lekara slusam razlicite price i savete. Ok, razlikuju se ljudi,pa tako i struka…..razlicita misljenja,ali ne znam koga vise da slusam. Jasno mi je da je sve u zivotu podlozno promenama, pa tako i bebe….ali mi nije jasan momenat da je bebac od prvog dana, bukvalno za 5 minuta tukao po 120-150 ml Novalaca po svakom obroku,da su ga babice nazvale “gladnom bebom” i da onda odjednom odbija mleko koje je voleo i da sad ispada da ne voli mleko,nego da je mesozder 🙁 Probacu i ovu varijantu, nista sporno…..ali zar ne bi trebao da bude upucen na UZ?

    Odgovori na komentar
 9. Postovani, bebi od 3.5 meseca je u Tirsovoj dijagnostikovan Ger i prepisana ar formula, nexium (1 dnevno) i ranitidin (3 dnevno). Beba povraca od pocetka 1-2 puta dnevno i skoro obavezno uz bolove ili zbog promene polozaja tela usred hranjenja (najcesce). Sada ima obroke na 2h po 70ml i sisala moje mleko jako malo pre svakog obroka. Pitanje glasi: 1. Da li bi joj pomoglo da inteziviram hranjenje mojim mlekom (jer njega nikad nije povratila)? Jel nije rano da pocnemo sa pirincanim kasicama od 4 meseca. Koliko beba treba da je teska sa puna 4 meseca? Rodjena sa 3kg.

  Odgovori na komentar
 10. Postovani, imam devojcicu od 5+ meseci koja je sa 3 meseca pocela da uzima mleko samo dok spava, nikako u budnom stanju.Nema pedijatra u MKD koga nisam pitala zasto se to desava bebi ali niko nije imao odgovor.Na jednom stranom sajtu sam pronasla clanak o ovom fenomenu u kome pise da razlog za ovakvo bebino ponasanje moze bidi GER ili alergiha na proteine kravljeg mleka.Molim Vas za odgovor dali je obavezno povracanje kao simptom ger-a kako bih znala dali je to u pitanju kod moje bebe jer ona ne povraca pa ne mogu biti sigurna dali se radi o ger-u.Hvala

  Odgovori na komentar
 11. Zvezdana Bulatović 18.09.2016 u 12:37

  Moje poštovanje,imam jedno pitanje,naime moja ćerka je rodjena sa rascepom mekog nepca,ali je mogla na običnu flašicu da pije ( zbog tog rascepa nisam mogla da je dojim i ubrzo mi je mleko i nestalo),posle svakog hranjenja je izbacivala dosta šta više povraćala,tako je slabije napredovala. Išli smo kod anesteziologa radi operacije rascepa i krvna slika je odlična sem Granulocita,dva puta u mesec dana ponovimo sliku i ono sve manje (prvi put 0.4 a sada 0.1) zato je nemogu operisati. Vodila sam je hematologu ali mi ništa rekli nisu navodno da čekamo,a i da napomenem da je 3 nedelje pila vitamin C i ništa joj nije pomoglo. Sta bi ti moglo biti? Srdačan lozdrav i hvala

  Odgovori na komentar
 12. Postovanje.Moja beba je rodjena sa 3400g,a sa 2 mjeseca i 20 dana je imao 6660g.Sada imamo 3,5 mjeseca,beba je vesela,prespava noc,ali problem je bljuckanje,nekad malo manje nekad malo vise.Ima dana kad je ok,ali ponekad je bas puno,povrati usireno mlijeko a nekad kao vodicu neku.Dojena beba..Da li je to taj GER?

  Odgovori na komentar
 13. Aleksandra MAlbaša 13.10.2016 u 15:43

  Poštovani,
  beba mi ima 2 meseca… rodjen sa 3,800, sada imao 6040 na kontroli… Od samog početka samo sisa. Dam mu da jede sa jedne dojke, podignem ga da podrigne, on izbaci mleko u mlazu, nekada sveže, a nekada kao usireno, dam mu potom drugu dojku kada ga pdignem ista priča, bljucne ili povrati opet mleko… nekada veća količina nekada manja… Posle podoja je mmiran 3-4 sata, ne traži da jede…
  Strašno izgleda kada to mleko počne da leti iz malenih usta… Zanima me, p Vašem mišljenju, da li je to GER… Naš pedijatar nas je slao da radimo UZ abdomena, ali nam nisu hteli uraditi u Dečijoj, sve to su okrenuli na prehladu. SAda prehlada prošla, ali se sve nastavilo…

  Odgovori na komentar
 14. Moja beba ima 2 ipo meseca. Od prvog dana bljucka a nekada i povrati,vrlo retko,maximalno do sada 10 puta. U prvom mesecu je dobila 990 gr,u drugom 865 gr a posle za 12 dana 235 gr. Odbija da jede budna tj.pocne malo pa se buni,i tek kada se uspava jede lepo. Halapljiva je dosta i mnogo vazduha se naguta. Preko dana lose spava,samo je spustim u krevetac pocinje da se vrti,budi,place…zna biti i cesto uznemirena.Nocu spava lepo,zaspi pre 22h i do 05h kada jede pa nastavi,inace obroci znaju trajati i po sat vremena.Da li imamo razloga da brinemo da nije GER ili da se opustimo? Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Beba Vam za sada lepo napreduje, pa mislim da je rano za brigu.

   Obrok NE treba da traje duže od 10 do 15 minuta, i da bude na oko 3 sata. Držite bebu uspravno 15-tak minuta posle obroka, pa da se ovo prati.

   Odgovori na komentar
   • Beba se hrani na flasicu pa iz tog razloga ne mogu to da promenim. Jede uglavnom dok spava pa ne znam ni koliko joj je dovoljno. Imate li Vi savet,koliko obroka i po koliko ml treba beba da popije mleka u tom uzrastu i kako je odvici od jela u snu?

    Odgovori na komentar
 15. Moja beba ima 8 meseci i jos uvek ima reflux, cak i kad jede kasicu i popije malo vode nekad bljucne a nekad kad pije mleko povrati jos sad kada je poceo da sedi pritiska stomak i verovatno je malo je i opterecenje, mada ja se trudim da posle jela sedi u polulezecem polozaju, inacebpije antireflux mleko, ali napreduje, rodjen je sa 3050 sada ima 9100, da li treba da se brinem, jel ce to da se povuce do godinu dana?

  Odgovori na komentar
 16. Milica Stojanoviv 24.11.2016 u 18:08

  Postovanji,

  moja beba ima 3 meseca i 24 dana, rodjen je sa 3450gr 51 cm, sada ima 5850 gr i 61cm.Inace je do sada imao dve urinarne infekcije i ima VUR 3.stepena.Pije od pre par dana profilaksu Amoksiklav 1x1ml.Na poslednjem ultrazvuku konstatovan mu je i GER i vracanje sadrzaja u jednjak.On je inace i pre toga bas dosta povracao izmedju obroka, bukvalno bare na podu, ali se to pripisivalo urinarnoj infekciji.Poceli smo da koristimo Novalac AR, povracanje se dosta smanjilo, ali i dalje bljucka, trudimo se da ga sto vise drzimo uspravno, ali mu izgleda to konstantno vracanje kiseline bas smeta, razdrazljiv je, pocne da vristi bez razloga, poslednjih par dana je promukao, budi se cesto kad zaspi, ne dozvoljava da ga stavimo na grudi prema sebi da podrigne, otima se, izvija, dok jede cesto izvija glavu unazad kao da se ” bori” da izgura flasicu iz usta.Po obroku pojede max 120 ml.Da li je ovo stanje normalno za bebu tog uzrasta kako tvrdi nas pedijatar, i da li antibiotik koji uzima za profilaksu moze da pogorsa simptome GER-a?Kada je pravo vreme da pocnemo sa uvodjenjem cvrste hrane i po kom redosledu?Unapred hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 17. Postovani, moja beba ima 3 mjeseca i 5 dana, rodjena je sa 3870 g sada ima 6200g. Beba slabo jede, place tokom uzimanja obroka, otima se i crveni. Popije jako malo mlijeka, vecinom je hranim u snu. Uradili smo joj nalaze ks, urina, cns glave, ultrazvuk abdomena, torch nalaz, bazni i sve je ok. Dijagnostifikovan joj je GER. Beba ne povraca i vrlo rijetko bljucka.Hranim je svojim mlijekom na flasicu. U njega dodam adaptirano da bi se zgusnulo po savjetu doktorice. Beba cesto nemirno spava. Ako se stanje ne popravi dr predlaze tablete controlok. Sta mislite, da li bi trebali uzeti te tablete i da li su stetne za bebu? Zanima me, do kad traje ovako stanje kod odojcadi? Da li se poboljsa stanje uvodjenjem cvrste hrane?

  Odgovori na komentar
 18. Postovani, moja beba ima 9,5 mececi i idalje ima izrazen reflux. Dijagnoza mu je postavljena u 3.mesecu. On je beba koja odlicno napreduje i sa kilazom i visinom, problem je samo sto je sad naucio da “guta”sadrzaj koji mu dodje do usta. To mu je zadalo dodatne smetnje jer kad mu se sadrzaj vrati, on ga “promulja”kroz usta i ponovo proguta, sto traje u nedogled. Zbog toga je razdrazljiv i nervozan. Zakazan mu je RTG snimak barijumom, da bi se ustanovilo da nema slucajno jos neki problem. Pitanje za Vas, kako ga naterati da popije barijum? Da napomenem pije apramil AR iskljucivo dok spava i lepo jede kasastu hranu. Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 19. Pocituvani moeto dete ima 17 meseci od samoto raganje e nappraveno operacija atrezija na ezofagus so fistula i kako posledica na toa e dijagnosticirano ger .Seuste pie ARmleko i se hrani so gusta hrana a za kiselinite pie espadoren sirup .no problemot e vo toa sto pravi mnogu cesti opstrukcii i e poln slajm sto nalikuva na bronhopneumonija .inace dobro napreduva i ne bjucka posle obrok.problemot mi se opstrukciite i toa sto e sekoj mesec podlozen na antibiotici i inhalacii so ventolin.prasanjeto mi e kako da gi sprecime ovie opstrukcii bidejki e postojano so inhalacii i antibiotik bidejki od bolnicata mi velat deka taka ke bide dodeka ne porasne. No mene me zagrizuva primanjeto na tolku antibiotici …odnapred blagodaram

  Odgovori na komentar
 20. Pocitovani moja beba ima 2 meseca i 7 dana. Bili smo na pregleda napredova super za jedan mesec dobio 1kg. Ono sto me muci e nemirno spavanje, glavu zavuva unazad, tegni e i place, creva mu krkore. Ne povraca megutime plase me simptomi na skriveni reflux. Molim za vase mislenje i kako mogu da mu smanjem bolove. Da napomenim nema ih postojano.
  Izvinjavam se za jezik ja sam iz Makedonije.

  Odgovori na komentar
 21. Postovani, moja beba ima 2 meseca i posle svakog obroka bljuje i povraca u mlazevima a vrlo cesto i sat-dva nakon obroka. U prvom mesecu je dobio 1kg a u drugom 800g. Na pregledu kod gastroenterologa dobili smo savet da jede manje obroke cesce, medjutim on je od manje kolicine gladan i toliko se uznemiri od gladi da jos vise bljucka od manje kolicine hrane (inace rado i halapljivo jede). Nakon obroka se izvija i place sve dok se ne izbljucka i stuca. Gastroenterolog nam je pomenuo lek Nexium medjutim za sada jos uvek nije prepisan. Beba sisa i dohranjujemo je, po savetu gastroenterologa presli smo na AR formulu pre 5 dana ali ne vidim promenu u bljuckanju. Moje pitanje je da li je potrebno vreme da se bljuckanje smanji od AR formule ili bi trebalo da je momentalno odreagovao? Interesuje me i da li smatrate da li bi se upotrebom leka umanjilo to konstantno vracanje hrane iz zeluca?

  Odgovori na komentar
 22. Postovani,mojoj bebi je na UZ otkriven GER.Moja beba ima 4 mjeseca i slabo napreduje,pije male kolicine mlijeka po 50 ml do dvanaest puta u danu,znaci popije oko 600 ml,on ne bljuca.Bili smo kod gastroenerologa i s obzirom da on ne bljuca nisu mu promjenili mlijeko (pijemo mlijeko sa probiotikom) a nismo dobili ni terapiju.Rekli su da mu podignemo uzglavlje i da ga dizemo da podrignevi vise da ga nosamo.Molim vas za vas savjet jer bih nekako da pomognem bebi da bolje jede.Hvala vam unaprijed.

  Odgovori na komentar
  • Uradite baš tako kako Vam je savetovao gastroenzerolog i da se beba prati.

   Ako u narednih par nedelja NEMA boljjtka, Vaš pedijatar treba da pregleda bebu i razmotri promenu formule.

   Odgovori na komentar
 23. Poštovani,
  Imam bebu od dva i pol mjeseca. Do prve kontrole je samo dojena. Na kontroli doktorica ustanovi da je napredovala svega 30g za mjesec dana i uvede nam ad. Nakon pred dana uzimanja adapriranog beba se zacrveni lo tijelu i oteknu joj uši. Gastroenterolog kaže da nastavimo samo dojiti. Kontrola nakon 5 dana ukaze da beba gubi na kilaži i da moramo ponovo na ad. Ovaj put na novalac allernova ar. Mjesec dana je koristimo bez problema do unazad dva dana kada beba picinje izbacivati hranu u mlazevima. Svi nalazi uredni, beba ima refluks. Šta dalje raditi? Nastaviti sa Allernovom ar ili?
  Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
 24. Dobar dan zelim. Moj beban ima 7 meseci i od pre recimo mesec dana je krenuo da bljuca pomalo a onda bas bas pa i u mlazevima..to je za mene bas traumaticno kao majku! A napredni smo lepo ruckamo i volimo a ruckamo! Bili smo kod pedijatra i receno nam je da imamo blagi oblik refluksa-gera. Uvela nam je aptamil ar mleko sa kojim pravim papice sa zitaricama i cini mi se da malcice manje bljuca… bas sam ocajna i molim boga kad ce to da prestane… pedijatrica nam je rekla da ne moze preko noci.a mene zanima zna li se kada moze.okvirno da prestane…?

  Odgovori na komentar
  • Ako beba LEPO napreduje – ovo nije za brigu i treba samo strpljenja! Idete dobrim putem, a rezultati nekada moraju da se čekaju nekoliko nedelja (ponekad i duže)

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.