Fras – febrilne konvulzije

Skoro da nema dežurstva u dečjim bolnicama da se bar jedno dete ne doveze zbog febrilnih konvulzija. Da pojasnimo o čemu se radi.

fras-febrilne-konvulzije-431.jpg
 • Šta je, u stvari, fras?

Fras (febrilne konvulzije) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu. Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao šo smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada je najčešće brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu.

 • Kako izgleda dete koje ima fras?

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a neretko povrati, ako je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA POSLEDICE ako ne traje duže od 20 do 30 minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Šta raditi kada se desi?

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što pre odvedu dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dete ne stigne kod lekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom dete po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Roditelji koji su ovo proživeli, znaju šta treba da se radi, a potrebno je imati malo pribranosti i dati lek koji se zove Diazepam, i to u mikroklizmama (tubicama za rektalnu primenu).

 Dete odmah staviti na bok – tako mu neće «zapasti» jezik, a ako povrati – neće doći do prodiranja povraćenog sadržaja u pluća.

 Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu), uvući je detetu u guzu i istisnuti CEO sadržaj.

 Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle – STISNUTIH prstiju, da se lek ne bi «usisao» u tubu..

 Po vađenju tubice, stisnuti detetu guzu par minuta, da lek ne iscuri napolje.

 Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali potom mora da se nastavi sa obaranjem visoke temperature i da se dete odvede na pregled kod pedijatra..

      • Može li da se ponovi?

Može!

Ova sklonost (osetljivost) mozga da burno reaguje na visoku temperaturu traje obično do pete godine života. Zato svaki sledeći skok temperature treba spremno dočekati, dobro naoružani lekovima za obaranje febrilnosti (antipiretici), a obavezno treba imati i spasonosni Diazepam – «tubice».

 • Kako se sprečava?

Najbolji način da se febrilne konvulzije spreče jeste da se ne dozvoli naglo povećanje telesne temperature. Agresivno obaranje povišene temperature (Paracetamolom i Ibuprofenom), uz tuširanje mlakom vodom – donosi pobedu nad temperaturom kod ogromne većine dece. Uz poštovanje doza, Paracetamol i Ibuprofen (Brufen) mogu da se naizmenično daju.

Diazepam može da se da i preventivno (dakle, ne samo kao «prekidač» napada) – ili tubicama, ili u vidu tableta, ali je doze (kao i intervale davanja) potrebno definisati sa pedijatrom.

 • Da nije epilepsija?

Febrilne konvulzije liče na epileptični napad, ali fras NIJE EPILEPSIJA, to su veoma različite bolesti. Iako se veliki broj epilepsija kod dece na vreme dijagnostikuje i lepo leči, febrilne konvulzije SAME PRESTAJU posle pete godine života. Zato ne treba poistovećivati ove bolesti.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

 1. %d1%98%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0 April 27, 2013 at 11:43 pm - Odgovori na komentar

  Обзиром да сам се са проблемом фебрилних конвулзија са својом ћерком, сада девојком од 21 године борила више годин,јер је имала нетипичне фебрилне конвулзије због ниског температурног прага – испод 38 степени које су се први пут јавиле у деветом месецу живота, па са две и по године, а последње само неколико дана после навршене пете године, због чега је сврстана у тежи облик и свакодневну терапију карбомазепином пила наредних четири године и када се стање почело стабилизовати упућена је 2000.г. у Београд на магнетну резонанцу, након чега је препоручено нароћито постепено искључење карбомазепина са такође постепеним укључењем таблета Ефтила, неко време била само на Ефтилу, да би и њега крајње постепено под будним оком неуролога био искључен априла 2002.г. Ово сам све детаљно описала како бих родитељима, нарочито мајкама указала да морају бити дисциплиновани, да пуно читају о болести и верује лекару у чију се стручност уверити и сада када се присетим свих непреспаваних ноћи и стрепњи да не пређе у епилепсију пролази ме језа и уноси немир. Мој савет свим родитељима је да је текст одличан као добар основни савет, чага није било дре 21 године, када су се клизме Дијазепама тешко налазиле, када сам окапавала код педијатара-неуролога већих центара у Србији у потрази за најстручнијим и сваког дана страховала од изненадне температуре или да недај боже прескочим терапију у одређено време и тако изазовем нову кризу, а да не говорим о проблемима нередовне снабдевености апотека оваквим лековима тих година,обзиром да ми је ћерка рођена почетком 1992.г.Надам се да ће овај мој коментар бити од користи родитељима са сличним проблемом и да никако не паниче и буду максимално присебни, јер само тало могу дати квалитетне информације лекару – неурологу, ради њихове добре дијагностике и одaбира терапије.

 2. ja sam kao mala dva puta pala u fras…so sedme godine sam pila EFTIL i neko vreme sam isla na snimanje glave…mama mi non stop prica kako ne smem da pijem lek protiv povracanja jer to moze da izazove napad (ja ga, naravno, nisam pila) i pitam se zasto? kako je to povezano?

 3. Moja beba ima konvulzije od kako su joj poceli zubici tj.od 7 mj.Doktori su joj propisali sirup depakine ali joj taj lijek ne pomaze i pocela je da ima sve cesce te napade.Mene sad zanima vase misljenje sta bi vi rekli na to ? Samo jos da napomenem da beba sad ima 15 mj i da prije napada dobije temp.i da temp.spadne cim se napad prekine.Napad ne traje vise od 3 min.

  • Ovo su ATIPIČNE febrilne konvulzije, a one traže redovne preglede neurologa.
   Najvažnije je agresivno obaranje temperature, čim krene da raste. Ipak, treba biti optimističan, veće su šanse da se ovo posle pete godine izgubi, nego da se razviju u neku opasniju bolest. Još jednom, neurološko praćenje je veoma važno.

 4. Htela sam da pitam.Moje dete ima 18meseci i u roku od mesec dana dva puta je imala decji fras.Prvi put je bilo sa 40.4temperaturom koja je naglo skocila i nije mi jasno kako jer nije imala temperaturu. DA POJASNIM krenuli joj zubici i vece pre toga je imala malu temperaturu,sutra dan odvela sam je na pregled,dobila je ospamox i paracetamol,dala sam joj u tri,a napad je dobila u pola osam u tom vremenu nije imala temperaturu…Dete je samo palo.Drugi put sam joj obarala tem.po svetu lekara sa odeljenja,cak sam joj na 38 dala pola klizmice i nastavila sa terapijom paracetamola,medjutim njoj je tem.i dalje varirala,bili smo kod lekara bila je uredu i imala je 37.3 dok smo stigli kuci ona je pala opet na odeljenju je izmerena 39.4.Jel to moze da znaci da se njoj to moze desiti i na manjoj temp.ili kako vec.Sta da radim i dali ima posledice na sve ovo?Koliko cesto moze da se desi i zbog cega dolazi do toga? Moj suprug je imao kao dete,ali samo jednom i to je to,a njoj vec dva puta.Treba mi jedan pravi i kvalitetan savet od nekog pametnog i strucnog jer kod nas u bolnici su nam cak rekli da ako opet dodje do toga tamo ne idemo,da nema potrbe…Jel to normalno? I sta treba od pregleda da se uradi? unapred hvala

  • Da Vam Vaš pedijatar prepiše Diazepam mikroklizme, pa da (pored agresivnog obaranja temperature) Vas nauči kako se koriste, pa da nemate više potrebe da idete u bolnicu! To je prava stvar, a generalno, ovo je proći sa rastom deteta.

 5. Mozete li da mi pomognete u vezi dejstva Diazepama posto mi je dete posle upotrebe vrlo pospano i i gleda vrlo dezorjentisano vrlo slabo se krece, da li je to normalno od dejstva leka ili sta vec?? Dete ima 22meseca.

 6. Moje dete je pre 9 meseeci imala fras koji je trajao manje od 2 min, bili smo u bolnici,konstatovano joj je crveno grlo, koje je uzrokovalo visoku temp, ali od tada ona je svakih 20 dana dobijala visoke skokove temperature.naravno ja bih brzo reagovala obarajuci temp i davanjem po potrebi diazepam, i napad joj se nije ponovio..skokovi temp su se redje javljali kalo je vreme prolazilo,i sada bas retko dobije temp i to do 38 najvise.mene interesuje jeli to normalno sto je posle fras cesto dobijala visoke temp.

 7. Hvala na odgovoru recite mi jos samo da li lek dajemo odmah na 37 ili da cekamo da temperatura malo skoci, i da li sme da se daje cesto posto dete i posle 12 sati dejstva leka dobije temperaturu pa moramo odmah da joj damo ponovo takoreci non stop je pod dejstvom diezepama, da li to sme tako?

  hvala unapred

 8. Postovani, moja starija cerka (4.5 god.) je pre 2 godine imala febrilnu konvulziju i od tada sam u stalnom strahu od ponovnih epizoda. Agresivno spustam temperaturu i dajem diazepam. Imam i cerku od 7 meseci i, naravno, bojim se da ce ona imati istu sklonost ka tome. Interesuje me kako se postupa s tako malim bebama kada je u pitanju diazepam, tj. kako se odredjuje doza u slucaju napada? Hvala unapred!

 9. Dobar dan, Prvo cu reci da Su iskustva majki koje to podijele sa nama od velike koristi, a i nekako nas smiruje to sto znamo da ce na krajuu biti sve ok. Ja imam djecaka koji danas puni 5 godina. Prvi napad je imao sa 3 mjeseca kada mu je ukljucen fenobarbiton tableta. sa 5 mj. se ponovio iskljucena je tableta ukljucen sirup Eftil koji je pio 3 godine. napade nije imao vise. Prosle godine u januaru je iskljucen i Eftil. Magnetnu je radio 2 puta, EEG radimo svake 4 mj. i sve je OK. Imamo problem sa otezanim govorom i psihomotornim funkcijama. Znaci malo zaostaje od svojih vrsnjaka. Zato molim nekog strucnog da mi odgovori ako je moguce dali je taj razvoj njemu usporio Eftil sirup koji ga je bukvalno umirivao i uspavljivao ili je neki poremecaj od napada. i dali mi to mozemo ispraviti vremenom s obzirom da idemo kod logopeda i defektologa svaki dan.
  hvala.

  • Šanse da su pomenuti lekovi značajnije usporili psihomotorni razvoj deteta su skoro NULA!

   Zato je NAJVAŽNIJE da se sa detetom svakodnevno, strpljivo i uporno radi, a očigledno je da Vi imate odličan kontakt sa defektologom i logopedom. Ogromne se “rezerve” kriju u centralnom nervnom sistemu deteta i treba ih na pravi način angažovati. To je suština i samo napred, uz redovno praćenje deteta od strane stručnjaka.

 10. prije 2mj moje cerka je imala prvi put feb konvulzije. tajalo je oko 30sekundi i samo je prestalo. bili smo u bolnici 5 dana jer je konstantno imala povisenu temp. ustanovljeno je upala grla i viroza i pila je ampicilin.a 7 dana prije toga je isto imala temp i pila je Pancef. otpusteni smo kuci i nakon toga je imala jos 2 puta temp u roku od 20dana pa je pila i Sumamed 3 dana i primala inhalacije,al bez konvulzija sreca.znaci u roku od mjesec dana 4 puta temp i 3 antibiotika. prvi put kada se temp vratila smo joj dali pola doze dijazepana preventivno,i ona je odjednom zivnula a do tada je bila pospana i umorna. dok drugi put nismo i sreca nije imala febr kon. mene zanima sledece,posto znam da je diazepam nesto kao bensedin,dal je stetno to davati preventivno,jer kada su nas otpustali rekli su nam da dajemo preventivno na 38,5 rektalno i da nakon toga damo neki antipiretik i kada se temp spusti vodimo dete dr bas iz razloga jer je to za smirenje lijek, dok na otpusnom pismu pise samo u slucaju sledeceg frasa da damo diazepam. i da li je neophodno hitno odmah nakon davanja “preventivne” doze dizapema ici kod dr ili hitnu pomoc ili to moze da saceka jutro pa kod nadleznog pedijatra? hvala na odg,u velikoj sam nedoumici dal davati preventivno ili samo u slucaju sledecg frasa,

  • Kad imate Diazepam Vi možete da rešite problem BEZ odlaska u hitnu službu u sred noći. Kad se dete lepo smiri i temperatura padne možete sačekati jutro i pregled kod Vašeg pedijatra.

   Ispoštujete preporuku lekara za preventivno davanje Diazepama, tako je najaigurnije

 11. moja cerkica je imala vise puta febrilne konvulzije koje su uvek bile posledica visoke temp,uradili smo eeg koji beezi veoma lake epileptiforne promene,nismo dobili terapiju za sad,dobili smo samo ek koji cemo joj davati umesto dijazepama kad dodje do temp.Recite mi molim vas da li joj treba neka terapija?i da li ima ona epilepsiju?Da naglasim da sam ja imala deciji fras kao mala beba i moja sestrica je imala 2 x

 12. Pozdrav :) moja ćerka je imala febrilne konvulzije na 38,2 ,bili smo pet dana u bolnici,a za nedelju dana treba da krenemo na more,interesuje me vaš savet da li ići. Neurolog nam je rekao da možemo,posle mora nam je zakazan EEG. Ima često upalu grla i pri tom joj skoči i temperatura,do sada je imala i preko 39 pa nikada nije došlo do konvulzija…

 13. moja beba ima 20 meseci,odjednom je prevrnula oci,pocela da se grci,i da se trese,ali nije imala temperaturu,to je trajalo mozda manje od 2 min,al mi ceo taj dan izgledala lose,kao da nije ona,bila je mnogo bleda u licu! Pa me sad zanima,sta to treba da znaci,da li je imala fras,ili je mozda nesto drugo u pitanju!? Tek treba da uradimo sve preglede! Hvala

 14. nasa beba ima 10 meseci.imao je temp. 38,2 dali smo mu febricet i odveli ga kod pedijatra ali mu je temp. onda skocila na 38,5. U bolnici su mu 3 sata posle febriceta dali brufen i poslali nas kuci. Njemu je kod kuce za dva sata skocila temp na 39,3 za to vreme smo ga kupal mlakom vodom ali nista mu nije pomoglo da temp padne. Kada smo nazvali pedijatriju rekli su nam da nam oni u bolnici nemogu dati nista a da mi to nemamo kod kuce! Mi smo njega stavili u auto i na pola puta je dobio fras. Zena i dete su bili u bolnici 3 dana da bi ih potom pustili kuci i rekli nam da su njegovi nalazi svi u redu. Dobio je da pije palitreks 2×5 ml pet dana. Cim je prosla terapija prvi dan mu je skocila temp na 37,5. U bolnici kazu da smo panicari, mi jedino sto trazimo od njih je da nam kazu sta je uzrok povisene temp ali ko god ga je pregledao i svi nalazi pokazuju da je dete zdravo. Mi smo doktore par puta upozoravali da je zena imala fras kao beba i da se bojimo da ne dobije i on ali oni su nam stalno govorili “bice to sve Ok”. Kome da se obratimo i sta da radimo da bi dete dobilo odgovarajucu terapiju i da nam kazu sta nije u redu?

  • Nema dileme da je Vaše dete imalo infekciju, a zbog toga i povišenu temperaturu.

   Koji je tip infekcije (virusna ili bakterijska) zavisi od uvida u stanje deteta i lab. analize (krvna slika, urin…). Na žalost, mi to ne možemo da procenimo, ali je svakako Vaš pedijatar ipak najbolja “adresa” na koju se treba obratiti za dalje praćenje deteta.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*