Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Pin It


Komentari

 1. nermina-hrvo-sehovic 12.07.2013 u 10:40

  dječak mi ima 10 godina pojavila mu se alergija još nisu ustanovili od čega ali kada smo izvadili nalaze šečer mu je bio 10.1 poslije toga tri dana mu je 5,6 5,7 a jutros 4,1 molim vas da mi odgovorite što prije da li je upitanju dijabetis molim Vas što prije da mi odgovorite

  Odgovori na komentar
  • Jutarnja vrednost šećera, BEZ alergije i pre jela je merodavna! Zato mislim da NEMA razloga za brigu!
   Ponovite, za svaki slučaj, još jednom (za par dana) jutarnju glikemiju, pa ako bude u redu, zaboravite na dijabetes!

   Odgovori na komentar
  • Moj sin ima 5 god.pre dva meseca i vise mu se osetio zadah iz usta ali su mu zubi jako kvarni od slatkisa i ja sam to povezala sa tim nakon tog perioda prestao je taj zadah. pa je pre dve do tri nedelje poceo cesto da mokri i pije dosta tecnosti da napomenem da je u pislednje vreme i jeo mali vise meda i cokolade kada sam primetila da je oslabii odvela sam ga kid lekara i secer mu je bio 27 utvredjen dijabetes tip 1.Koji je uzroj dali je kod njega secer mogao da se pojavi ranije u blazim visinama pa nakon toga da ga on ishranom poveca.Samo dz.napomenem da s mu svremena na vreme dozvoljavala da uz moje prisustvo ispira zube listerinom.Da li je mogao time da osteti beta celije ako ga je malo progutao sumnjam da nije ali nisam sigurna iznenadila me je ova bolest kod mog deteta.

   Odgovori na komentar
   • NIJE Listerin uzrok – tu NEMA dileme!

    Ovo je jasan dijabetes tip 1, a sve detalje o bolesti Vašeg deteta naprosto morate razmotriti sa endokrinologom koji.prati dete. Svakako IMA mesta za optimizam, imajući u vidu veliki napredak u lečenju i praćenju dece sa ovom bolešću.

    Odgovori na komentar
 2. djevojcica od moje sestre ima 2 i po godine ..prije 4 dana uradili su joj nalaze secer joj je bio 15,8 poslije toga hitno u bolnicu..sad je na inzulinima znaci samo krv jj vade i inzuline prima…ujutru pretezno secer bude 4,8 ,7 ili cak i 8,8 ali poslijepodne je sve veci cak zna i biti 23..svi smo u oku jer bas niko u porodici n pati od te bolesti..Ja vas molim da mi odg i kazete sta i kako trebamo uraditi da bi saznali pravu dijagnozu nas jos niko nije obavjestio o stanju, o tacnoj dijagnozi djevojcice o bolesti ..koje nalaze trebam uraditi MOLIM VAS VASE MISLJENJE

  Odgovori na komentar
  • Ovde je sve zaista jasno – radi se o insulin zavisnom dijabetesu (tip 1), a tu sada nema šta više da se radi.
   Plan lečenja i kontrola pravi endokrinolog koji prati dete, pa sve detalje treba “proći” u razgovoru sa lekarom koji leči dete.

   Odgovori na komentar
 3. Moj sin ima 3,5 godina, jedno zdravo i zivahno dete, voli da jede slatkise a pogotovu cokoladu. Primetila sam da je poceo vrlo cesto da mokri. Cak i do 6 puta za sat vremena i to vrlo obilno. Pomislila sam da nije neka prehlada pa sam ga pitala jel ga boli nesto i da li ga pecka kad mokri ali mi je rekao da nije nista od toga. Zanima me da li imam razloga za brigu i da li treba da mu iskontrolisem nivo secera u krvi?

  Odgovori na komentar
  • Prvo uradite običan pregled mokraće, pa onda uradite jutarnji šećer iz kapi krvi (pre doručka). Tako ćete biti potpuno sigurni.
   Iako sve bude u redu NE DAJTE previše slatkiša detetu! To baš nije dobro ni sad ni na duže staze.

   Odgovori na komentar
 4. zdravo moja beba ima 3 mjeseca i samo sisa medjutim zavrsii smo u bolnici zbog urinarne secer mu je bio 8 ponovili smo ga za nedelju bio je 7 sad smo opet u bolnici zbog urinarne i 5 sati nije jeo i bio mu je secer 6 dali je upitanju dijabetes il je to ok.posto je mene dr rekla da oni ne obracaju paznju na to kad je upitanju infekcija neka

  Odgovori na komentar
  • Moja devojcica je imala febrilni napad kad je imala 1.5 i odmah po prijemu uradjeni rezultati i glukoza je bila 9. Posle dva dana bilo je 5
   Ja sam pitala lekara i on mi je rekao da je to trenutno zbog stresa.posle mesec dana ponovo smo radili rezultate, glukoza je bila ok. Sad treba pnovo da radimo i ja se alo plasim,dai to moze da e povrati

   Odgovori na komentar
 5. Decak mi ima 4 godine i dobio je herpes,izvadili su mu krv i nasli povisen secer koji je 6.56.lekari su zbunjeni i pretpostavljaju da je u pitanju dijabetes.koje je vase misljenje?unapred hvala

  Odgovori na komentar
 6. Postovanje..Imamo djevojcicu od dvije i po godine, u zadnja tri dana mnogo pije vodu i bas cesto mokri, pred spavanje joj se suse usta i cesto joj je crvena guza..mjerili smo joj secer kada je navecer zaspala i bio je 6.7 ..dali je moguce da se radi o dijabetesu ??

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,
  Moj rodjak ima 6 godina. Jede cesto slatkise, skoro svake noci ide u WC. Unosi dosta vode, nema bas veliki apetit. Ono sto me brine posebno jeste kiselkasti zadah iz usta.

  Ne znam da li imam razloga za brigu, molim Vas pomozite mi!

  Odgovori na komentar
 8. Poštovani,
  Nekoliko puta u poslednje dve godine radili smo analize šećera u krvi, ćerki koja sada ima skoro 9 godina, vrednosti au bile od 6.1, 6.7 i 5.9, uglavnom 6.1. Danas smo uradili kompletne analize krvi i mokraće, opet 6.1, a tromesečni je 5.7. Vrednost holesterola i triglicerida je u granici normale. Molim za vaše mišljenje. Preglede smo obavili preventivno. Unapred zahvala mama Ivana

  Odgovori na komentar
 9. Moj klinac ima 12 godina I pre par meseci smo vadili krv jer je bio bolestan…secer mu je bio 5.78 a posle dorucka I nizi.ne mokri cesto…cak sta vise bas retko to radi….ali jutros smo izvadili secer neposredno posle dorucka onako vise iz sale I bio mu je 7.1…prepala sam se…malo je doruckovao I to nista slatko…inace je debeljuca

  Odgovori na komentar
 10. Svetlana Ivanovic 09.09.2014 u 13:15

  Odlicna stranica. Moja cerka ima 12.5 godina, od polovine juna meseca cesto uvece (pred spavanje, ne u toku noci) mokri po 6-7 puta, bez ikakvih bolova i peckanja. Uradjena je kompletna krvna slika koja je odlicna, jedino je secer bio 6.2. ali je bez pitanja uzela zvaku orbit, urin koji sadrzi 4-5 leukocita, 8-10 epitalnih celija i vrlo malo bakterija. Urinokultura se ceka. U porodici niko ne boluje od secerne bolesti, sem mog oca koji je dobio staracki secer i nije na insulinu, nego na lekovima. I da naglasim da je pubertet bas ”drma” i ima sve simpotme PMS-a. I… ja majka bolujem od AIP porfirije i nas 5 zena u porodici imamo Akutnu Porfiriju, koja iziskuje uzimanje dosta ugljenjih hidrata i puno secera i slatkisa, jer je secer osnovni lek za suzbijanje porfirina. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 11. Cerka mi ima 2,5 god…puno piski…nocu sve pomokri…i mnogo pije vode…radili smo nalaz jer imamo (sasvim slycajno)aparat…13.2 je vrednost…dok smo dosli do bolnice bilo je 10,7…samo me interesuje posto niko neboluje od dijabetesa da li sam ja Kao majka pogresila..svako jutro je u flasici pola mleko sa plazmom i cokolinom

  Odgovori na komentar
 12. Mojoj djevojcici koja ima 3,5 godina,je nivo secera u krvi “na prazan stomak”bio 5.79!Pije dosta tecnosti,i nocu mokri 1.put?Imam li razloga za ovoliku brigu?

  Odgovori na komentar
 13. Beba od deset meseci je imala upalu grla,rastu zubici,temparaturu. U urinu je aceton samo pozitivan,ne i glukoza. Dr kaze da to hoce usled dehidracije zbog temperature i upale,a da je i glukoza onda bi bilo alarmantno. Da li imam razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 14. Moj decko ima dijabetes tipa 1.. Da li biste mogli da mi kazete, da li postoji mogucnost neke prevencije od nastupanja ove bolesti za nas porod? Da li postoji mogucnost da se izbegne nasledjivanje ove bolesti?

  Odgovori na komentar
  • Za sada NEMA efikasnog načina da se to spreči, ali NE mora da znači da će i dete imati o u bolest! Nasledjuje se sklonost ka oboljenju, ali NE i sama bolest.

   Odgovori na komentar
   • Molim vas za vas struck odgovor!Imam ćerku koja ima 12godina.Trenira košarku već par meseci.Imamo jedan problem.Izvadili smo krv za lekarski pregled.Noć pre vadjenja krvi jela je slatkiše i Pila sokove.Kada je Izvadila krv i kada smo dobili rezultate secer je bio 6.4.Jako sam se uplašila pošto ne znam da li se radi o dijabetesu.Njena baka ima secer pa se bojim da je prelazno.Ona trenira kući i na treningu pa se jako bojim da li je module da ima secer…molim vas za vas strucan odgovor…Hvala unapred!!

    Odgovori na komentar
 15. Imam dvoje dece od 4 i 3 godine u poslednje vreme mnogo piju vode i nekoliko puta u toku sat vremena mokre i to starije vise a mladje manje.Mladje dete po nekoliko puta na dan ima tvrdu stolicu i to sve po malo i stalno kaze da ga boli stomak i u poslednje vreme slabo jede.Nisu gojazni i nejedu puno slatkog al smo imali problem sa urinarnom infekcijom tacnije sa eserihijom starije i oboje imaju alergiju na elmugator.Ja imam povisen secer a i u genetici nam je secer.Pa me zanima da li imam razloga za brigu.UNAPRED HVALA

  Odgovori na komentar
  • Ovo što ste opisali NE ukazuje da se radino dijabetesu!

   Ipak, ako postoji sumnja najbolje je jednostavnim odredjivanjem šećera (ujutro iz prstića, pre doručka) odagnati sumnju!

   Odgovori na komentar
 16. postovani imam djevojcicu 4,5 godina zadnje nalaze smo radili prije sedmicu i u mokraci se pojavio secer u tragu doktori kazu nije za brigu al zadnja dva dana cesto mokri i slabi joj apetit cak se pojavilo i blago kasljucanje a nema upalu da li treba da se brinem hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 17. Sabina Muamer Sudjuka 30.11.2014 u 21:30

  moja djevojcica ima 2g ima upalu grla nicu joj trice zubici nikako da izbiju vracajoj se temperatura nije visoka malokrvna je cesto pije vodu i cesto piski vadili smo joj secer ujutro pre dorucka pokazalo je 6,7 dali je u pitanju dijabetis hvala

  Odgovori na komentar
 18. Moj decak ima 6 godina pre mesec dana je povracao izvadili du mu rezultste secer je bio 6,4 sutradan je bio 5 onda su mu uzeli prosecan bio je 6,4 .Posle toga sam u vadila vise puta secer ujutru i uvek je bio od 5 do 5,2 dete umereno pije vodu i umereno mokri
  Odgovorite mi sto pre da li imam razloga za brigu.

  Odgovori na komentar
 19. denes gi zemavme rezultatite od krvna pretraga i sve bese vo red samo secer bese pokacen 6,4.inace deteto mi e 8 god.sto velite na ova?inaku pregledot bese na gladno?jas se sekiram

  Odgovori na komentar
 20. dete ima 3god i danass smo radili krvnu sliku manje cvise sve je ok…..jedino me buni secer koji je 5.5….mada sinoc je dete bilo na rod. jelo tortu i pilo sok da li to ima veze….da li je stanje za brigu

  Odgovori na komentar
 21. Treba mi pomoc,imam 19 godina,ne idem puno u wc,tj. ne mokrim puno,puno se nerviram,pa mi se poveca secer u krvi,pripadne mi tesko,ali to samo ponekad,inace poslednjih nekoliko dana usta su mi suva,kad sam zadnji put proveravao secer u krvi,bio mi je 6,5. Cesto tako proveravam secer u krvi,nekoliko puta sam imao povisen secer,poslednji put kao sto rekoh bio je 6,5. Da li treba da brinem zbog dijabetesa? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 22. Poštovani,molim Vas da mi odgovorite jer sam jako zabrinuta (u panici sam) ,Imam 20 godina,prvo sam nakon svakog tusiranja osjećala nekakvo bockanje(peckanje) a kasnije i samo od sebe ..Po čitavom tijelu.Vadila sam krvnu sliku čitavu ,glukoza mi je 4.75 (izjutra) (iz vene nalazi) ..I ranijih godina mi je uvijek bio u granicama.Nikad iznad , postoji li rizik za dijabetes ?

  Odgovori na komentar
 23. Dete mi ima 19 meseci imao je secer 25,primjeni smo u bolnicu dobijao je adekvatnu terapiju.Medjutim jedno jutro mu je secer bio nizak 4 i dobio je insulinn mixtard 30 6 jedinica i od tada non stop pada u hipoglikemiju.Zanima me da liinsulin moze izazvati sve to?

  Odgovori na komentar
  • To je sada stvar doziranja insulina – čim se javlja hipoglikemija, doza mora da ide dole. Ipak, to je veom osetljivo pitanje i naprosto se mora razmotriti sa endokrinologom koji leči dete.

   Odgovori na komentar
   • Zanima me jos nesto prvi put je imao u mokrci glukoze 2 a metilketona 3,sad su mu nalazi uredni nema ni glukoze ni ketona.Da li su kod dijabetesa ova dva faktor prisutna stalno u mokraci ili ne?

    Odgovori na komentar
    • Odredjivanje šećera u krvi (ujutro, pre doručka) je pravi način da se to proveri, a NE nalaz urina. Ovo što ste opisali NE ukazuje na šećernu bolest.

     Odgovori na komentar
  • Moja devojčica ima 4 godine. Ima veoma specifičan kašalj skoro pa stalno.Noći su najgore.Bronhoskopija radjena na institutu ok. Sumnje na astmu nisu def potvrdjene jer nema zvizdanje i napade gusenja…Njen kasalj je toliko naporan da tera do nagona na povracanje. Pakao.Počele su sumnje na CF. Samim tim uradili smo joj i jutarnji secer. Bio je 7,7 . Planiramo da radimo nalaz Znoja (koji će da potvrdi ili odbaci sumnje)…Baš sam uplašena…iscrpljena…ti su noći i noći ne spavanja i mučenja,a uz to imam jos jednu bebu od god. i po. Šta vi mislite o svemu?

   Odgovori na komentar
 24. Postavini , imali smo problem sa cerkicom koja ima 6 godina u roku od 4 h imala je 10 stolica i 10 puta je povracala , zbog toga je dehidrirala na prijemu u bolnicu nisu mogli da joj plasiraju iv. kanilu bockali su je najmanje 10 puta tada se u laboratoriji pokazao suk od 11,4 u popodnevnim casovima posle rehidratacije od 1000 ml 0,9% nacl suk je bio 5,7 medjutim sutradan ujutro prvi suk na prazan stomak je iznosio 8. Stvari se normalizuju treceg dana i suk iznosi u tri vremena ujutru 5,7 u podne 4,2 i uvece 4,8 . Pretpostavljam da sad ide test opterecenja ali me zanima misljenje da li je sve ovo bilo zbog hemokoncetracije zbog dehidratacije ili stresa zbog silnog bockanja ili pak postoji mogucnost da je dijabetes

  Odgovori na komentar
  • Ovo, skoro sigurno NIJE dijabetes!

   Svi navedeni faktori (stres, dehidracija, infekcija) mogu dovesti do prolaznog povećanja nivoa šećera u krvi. Mislim da nema razloga za brigu.

   Odgovori na komentar
 25. Dragi moja devojcica ima 5 godina i cesto trepce.jede normalno.jede sve.pije normalno vodu i ne piski nocu.nisam proveralvala nivo secera u krvi ali se brinem da nije to.posto bas dosta trepce.koje je vase misljenje?i koje su normalne vrednosti nivoa secera u krvi kod dece?

  Odgovori na komentar
 26. Moj sin ima 16 god prilikom rutinske kontrole nadjen mu secer 15.1 odmah smo ga odveli u bolnicu radi dalja provere.Prvo vadjenje ucece oko 18 h bilo je 16 a kasnije u 22h bilo je 11 sam je pao ,bez ikakve terapije a u mokraci nista nije pokazivalo.Sledeceg jutra bio je 14 a oko 12 h pojavio se u mokraci,lekari su ukljucili insulinsku terapiju.bio je u bolnici i vrlo brzo je vracen u normalne granice.a sada posle dvadesetak dana secer je u normalnim granicama a prima ukupno devet jedinica i to vecernji sporo delujuci 3jed i ostala tri puta po dve,Radio je biohemiske nalaze i anti tela insulin je 17 a anti tela su 1.2.A radi se o deceku visine 187 a tezak 97kg.Dali je to tip 1 ili 2.Jos niko od lekara nije rekao sa sigurnoscu o kom tipu se radi i dali je moguce da se skine sa insulina na lekove

  Odgovori na komentar
  • Definitivna procena je u ISKLJUČIVOJ nadležnosti endokrinologa koji prati Vaše dete.

   Apsolutno NIKO sa strane (ko nije uključen u lečenje i praćenje deteta) ne može doneti ispravan sud.

   Odgovori na komentar
 27. Prvo, hvala vam na lepo i razumljivo napisanom članku.
  Drugo, postavila bih i ja pitanje.
  Moj sin od 5 godina radio je jutros kompletne analize jer se prehladio i za vikend je dobio temp. Dok sam ga držala u naručju, učinilo mi se da mu dah blago miriše na razblažen aceton, te mu je doktorka i dala da uradi sve ovo na tu moju primedbu. Glukoza je 4,6 ali je pozitivan na aceton u urinu. Leukociti 4-5, bakterija dosta, ostalo sve ok… Imam li razloga za strah od dijabetesa? Hvala

  Odgovori na komentar
 28. imam cerku 5 godina i nema nikakve simptome ali jednom zbog neke druge kontrole bi muje secer11,1 posle jela ali poslednji danovi 5,6 i posle godinu opet kada su merili seqer bio mu je visok ali ujutro uvek je normalno. i lekari kazu da nisu imali do sada ka ona bez nikakve simtomi i ujutro uvek je normalno.ali oni pretpostavlaju da je to diabet i jasam pocela sa insulineom ali sumnjam da to nesto nije u redu zato ona nema nikakve simptome i ujutro je normalno ali kada prima insulin uvek ide 3,3 ineznam sta cu a lekari rekli sumi da ovje nesto specifcno nisu do sada tako imali i njoj produzira insuli samo malo prima do sada tako malo niko nije primio.

  Odgovori na komentar
  • Kada se meri ujutro, pre obroka, do 6.5 se smatra normalnim, a tolerišu se u nešto više vrednosti. Kod dece ovog uzrasta pravi dijabetes melitud (tip 1) ide sa DALEKO višim jutarnjim vrednostima šećera u krvi.

   Odgovori na komentar
 29. moja porodica je u velikom šoku, naime moj bratanac, koji ima tek tri godine je juce slucajno na kontroli otkriveno da ima secer i to da je nivo secera u krvi 52, dobro ste pročitali 52! naime dete je bilo na nogama iscrpljeno od navodnog gripa! odmah su reagovali i hitno je prebacen u klinicki centar gde mu je polako spustan secer i posle vise od 8 sati sveden je na 17! nazalost nikakvih naznaka nije bilo da ima šećer,aktivan veseo,svi u porodici zdravi…neka mi neko pomogne i neka mi kaze jel ce sada citav zivot morati da bude na insulinu?

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme – ovo je dijabetes tip 1, a to znači da je terapija insulinom jedino pravo rešenje.

   Ipak, istraživanja napreduju, pa treba biti oprimista – NE mora da znači da će se dete celog života bockati.

   Odgovori na komentar
 30. moja curica ima 4,5 god.zbog mucnine i bola u glavi javile se u d.z, uradile analizu krvne slike i suk na taste bio 8,7, opet kasnije ponovile 6,5 ,poslali na ispitivanje
  i 2 dana mjerili svako 3 h
  i bile vrjednosti , 5,5 4,7, danas na kontroli 4,9
  kaze dr zbog jake upale?????

  Odgovori na komentar
 31. Poz,imam 15 godina 64kg cale mi ima secer ,kao i deda, obojica su na lekovima ja u poslednje vreme pijem mnogo vode i danas sam primetio neko ljustenjee koze u predelu prepona pre nekih 4-5 meseci secer kada sam merio bio je 6,9 ali me je tada pas ujeo za prst nije bilo jutro,

  Odgovori na komentar
 32. Postovani,
  Nasem sinu od 3 godine su u urinu U-ketoni 3+. Analizu smo radili jer smo sumnjali na urinarnu infekciju, medjutim ima probleme sa krajnicima (ponovljeno u poslednja 2-3meseca 3 puta) i temperaturu koja prelazi 39. Nema urinarnu infekciju. Ostali parametri urina su dobri. Pije puno tecnosti ali nocu ne trazi tecnost i preko noci ne piski. Tokom dana piski jednom ili 2 puta na sat. Ne vise. Da li postoji razlog za brigu i pretragu secera zbog dijabetesa?
  Hvala, pozdrav

  Odgovori na komentar
 33. postovani
  kod moje cerke vec 3 meseca dajem insulin. i ujutro muje secer 8 ponekad 9 ali kad ne dajem secer muje 5 ili 6. mene me zanima dali zbog insulina je tako. ali jos jedno pitanje .jasam citala negde da kod deca jeto normalno da virbira secer ali ne treba dase da insulin . dali je to tacno.

  Odgovori na komentar
  • Insulin se mora davati kako je lekar prepisao, tu nema dileme.

   Vrednosti glikemije treba pisati, pa ih pokazati lekaru na sledecoj kontroli. Svakako treba IZBEGAVATI šećer, iako je dete pod insulinom

   Odgovori na komentar
 34. Moje dete ima 5 godina,pre dve godine secer joj je bio 2.9,bilo joj je muka,nije htela da jede i pije vodu,dobila i temeraturu,nakon laboratorije otkriveno je da je secer 2.9…nakon primljene terapije secer se stabilizovao,ali je otkrivena urinarna infekcija koja je dugo lecena.posetili smo i nefrologa koji je konstatovao da je sve u redu.Sada,nakon dve godine desila nam se ista situacuja,detetu je muka,ne jede joj se,umorna je.Kada smo otisle lekaru secer je bio 3.1,primila je terapiju,nakon toga je bio 4,pa 5.5,mereno na aparatu.Ujutru su joj uzeli krv iz vene,bio je 3.6,nakon toga se stabilizovao do normalnih vrednosti…u bolnici su nam otkrili opet urinarnu infekciju koju trenutno lecimo…Zanima me da li urinarna infekcija moze da ima neke veze sa padom secera i da li je ovo neka vrsta dijabetesa?Hvala unapred…

  Odgovori na komentar
 35. SVE POHVALE ..HTJELA BI PITATI,,IMAM DJECAKA 3 G POCEO JE DA JEDE DOSTA SLATKISA,MOKRI 5,6 PUTA U TOKU DANA UVECE SE NE USTAJE ..A VODU PIJE STA ZNAM OKO 5 CASA DNEVNO IMALI RAZLOGA ZA BRIGU

  Odgovori na komentar
 36. moje dete ima 3 god.popilo je uljeni razredjivac i bili smo u bolnici ali sve je uredu.ali izmereno mu je secer u krvi 9 pa 5,4 pa 4,7.taj dan kad smo otisli u bolnicu on je mogo plakao i mnogo se uplasilo.iteresuje me dali moje dete ima dijabetis

  Odgovori na komentar
 37. Natasa Markovic 22.07.2015 u 13:04

  Imam sina od 8 god.normalno aktivnog,nije sklon slatkisima ni preterivanju u ishrani,cak je malo mrsaviji,relativno manje spava u odnosu na ostalu decu.nije sklon infekcijama,jednom recju zdravo dete,medjutim pre dva dana je poceo da se zali na mucninu,prilicno je pospan,iako su vrucine zali se da mu je pomalo hladno,nije febrilan,slabije jede.Posumljala sam na dijabet,jer mu je otac dijabeticar na 4 doze insulina,ja sam u trudnoci imala povisen secer,a kasnije je potvrdjena intolerancija na glukozu,svi u porodici sa obe strane su dijabeticari,sto na oralnoj sto na insulinskoj terapiji.Izmerila sam jutarnju vrednost detetu bila je 9,0,dah mu se osecao na aceton,isto nam se dogodilo i pre dve god. ni tada nije bio bolestan,a isto se par dana osecao i imao taj zadah na aceton,verujte mi znam taj miris,nisam se na zalost susrela sa njim jednom u zivotu,tada je deciji endokrinolog smatrao da nemam razloga za brigu,ali ja sve jedno brinem,sta da radim?da li da trazim misljenje i nekog drugog endokrinologa,jer se ponavlja ista prica,tada sam mu vadila vise puta krv i uvek su bile povisene vrednosti,isle su do 13.5 uradicu i to i sada,da li moj sin ima dijabet ili ne?

  Odgovori na komentar
  • Vaše dete TREBA da vidi endokrnolog, a Vi da merite jutarnje vrednosti 5 do 7 dana “zaredom” i da ponesete endokrinologu da pogleda. Potpm će se videti šta dalje treba da se radi.

   Odgovori na komentar
 38. Moja sestra ima 12 godina i prije par dana joj je dijagnostifikovan dijabetes. Pocela je sa terapijom, prima insulin cetiri puta dnevno, ali me zabrinjavaju rezultati mjerenja secera. Od 19 koliko joj je bio prvi dan, variranja su se desavala, ali je najnizi bio 9 i to samo jedanput, a doze insulina su po meni velike, i do 14jedinica. Da li postoji razlog za brigu? Kada se mogu ocekivati “normalnije” vrijednosti secera?
  Inace, danas joj je cetvrti dan u bolnici, a po prognozama doktora secer je bio povisen jos od prije 2 mjeseca.
  Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Suviše je rano za stabilne vrednosti šećera u krvi – ponekad treba i nekoliko nedelja da se to reguliše.

   Endokrinolog odredjuje doze insulina, a roditelji i dete se obuče kako da ovaj proces isprate i aktivno učestvuju u terapiji.

   Odgovori na komentar
 39. imam cerku sad ce sest godina u decembru primetili smo da trazi da pije vodu preko noci i da se ponekad upiski preko noci raspitivali se vamo tamo i svi to je normalno za dete da piski nocu u krevet i tako to… komsinica nam je rekla da proverimo secer detetu ujutru kad piski da joj damo nosu ili kako je vec ko zove (posuda za mokrenje male dece) i da stavimo kvasac i ako kvasac reaguje da je to secer… odvezli smo je u hitnu tamo nisu mogli da joj izmere secer pa su nas prebalili za bolnicu gde su joj izmerili secer 58,primala je infuziju 2 dana i insulin a sada prima samo insulin pa me sada zanimo posto sam cuo neke prica da kad se kod dece javlja takozvani deciji dijabetes da se u nekim slucajevima cak i povuce tj.nestane u mome kraju sam cuo to za dva deteta da su imali veliki secer rekli im u bolnici da ce ceo zivot primati insulin a deci posle 3-4 meseca nivo secera u krvi je u normali bez insulina i deca ga vise ne koriste…

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme – Vaše dete ima dijabetes tip 1, a to se ISKLJUČIVO leči insulinom, a terapija je doživotna.

   Sve detalje oko lečenja treba razmotriti sa endokrinologom koji leči vaše dete.

   Najvažnija je dobra kontrola nivoa šećera u krvi uz redovne kontrole.

   Odgovori na komentar
 40. Vesna Nikolic 25.08.2015 u 03:56

  Imam devojcicu od 2 godine, jos uvek joj nije zatvorena fontana, neurolog nam je dao uput da uradimo detaljne analize. Vitamin D u krvi joj je 129.5 , PHT 16. U urinu ima ketone + (jedan krstic), relativna gustina 1030, malo bakterija, leukociti 6-8, dosta sluzi. Zakazan nam je pregled kod neurologa za sredu, ali ja ziva nisam zbog ovih ketona, jer mi je muz dijabeticar. Ono sto me plasi je to sto su joj ketoni bili povecani i pre jedno mesec(bili su 10) i po dana ali tada je bila bolesna imala je bronhiolitis (mislim da se tako kaze) i niko nam nista za te ketone nije rekao. U oba puta glukoza u urinu je bila negativna.

  Odgovori na komentar
 41. Djevojcica ima devet godina..vadjen nalaz secera 5.7..predhodni dana je imala upalu grla i pila sirup..postojil mogucnost da se secer povisio zbog upale…hvala unaprijed!

  Odgovori na komentar
 42. Imam kcerku od 9 godina i sina od 7 godina.Pre dve godine sam im kontrolisala secer bio im je 6,5 i 6.3 posle 3 dana je bio 5,6 pa i 4,3. Sada im opet proveravam i uvek su oko 6,1 Niti puno piju tecnosti, ne jedu puno, kcerka voli da rucka to se i vidi na njoj, ne mrsave ,ne mokre puno i ne jedu slatkise.jedu crni hleb koji sama mesim. Da li je u pitanju dijabetes, a buni me i to sto oboje imaju slicne vrednosti.

  Odgovori na komentar
  • Ovo NEMA veze sa dijabetes melitusom!
   Kad deca ovog uzrasta koja imaju dijabetes melitus, vrednosti glikemije (šećera u krvi) si DALEKO iznad ovih (koje se smatraju normalnim).

   Zaista NEMA razloga za brigu.

   Odgovori na komentar
 43. Imam sina 3 ipo god.i radjeni su mu nalazi oko 12sati kad je dijete doruckovalo i pilo sok secer mu je bio 6,3. Provjerila sam mu secer prije dva dana prije dorucka i bio je 6. Ostali nalazi su ok. Ima li razloga za brigu? Hvala

  Odgovori na komentar
 44. Moja kćerka ima nepune 4 godine.U aprilu mesecu joj je izmerena glukoza 3.Danas nam je pedijatar na osnovu tog nalaza predložio da ponovimo test.Strah me je da joj nije genetski predodredjeno,pošto je i meni ustanovljen dijabetes (od novembra 2014) pijem gluformin.Inače ja imam 42-e godine i u porodici niko ga nije imao.Dali da joj proverim sama na meraČ dok ne odradim laboratorijske nalaze i sta je normala za decu? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 45. Decak ima 7 godina. U proteklih godinu i po dana 7-8 puta mu se desava da u jutarnjim satima neposredno pred dorucak izgubi snagu, ima bolove u stomaku, obamre, prebledi. Posle dorucka i par sati biva mu bolje. Jutros sam mu prvi put u takvom stanju kuci izmerila glikemiju aparatom i ona je bila 2.4. Posla dve solje caja sa medom i jednog i po sendvica izmerila sam mu ponovo glikemiju posle 1 h i bila je oko 10 i posle 1.5 h i bila je 11. Jako sam uplasena i brinem se da li ovo ukazuje na metabolicki poremecaj glukoze. Njegov otac je u njegovim godinama takodje imao ovakve situacije, ali se niko nije na to obazirao i nije mu meren secer, niti ga danas ima. Decak je mrsav i sitan. Do sada nikada nije imao visoke vrednosti nataste, mada mu niosu cesto merene, ali poslednji put je mereno pre nekoliko meseci i bila je vrednost 4.9. Jako sam uplasena, molim vas za vase misljenje.

  Odgovori na komentar
  • Postoji sansa da dete ima sklonost ka padu šećera u krvi – hipoglilemiji!

   To nije razlog za paniku, ali Vaš pedijatar treba da uputi dete endokrinologu pa da se ovo lepo ispita.

   Odgovori na komentar
 46. Postovani, znam da sam na pogresnom mestu jer imam 26 godina, ali me jako zanima Vase misljenje. U hemijskoj analizi urina, glukoza mi je pozitivna, dok je u nalazu krvi iz vene rezultat na test S-Glukoze bio 5.0.

  Odgovori na komentar
 47. Postovani,mojm decak od 5 godina ima pozitivan acetn u urinu 1+,da li to znaci da je u pitanju dijabetes?Glukoza u urinu je negativna,Eritrociti(bledi) 1-2
  Molim Vas za odgovor

  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 48. Imam 21 godinu, lako se zamaram pri nekoj aktivnosti, ponekad osecam zamor, imam podocnjake (nisam previse aktivan), nesto sam slusao o dijabetesu, ubrzo sam primetio simptome – cesto mokrenje, konstantan osecaj gladi… tako vec nekoliko dana. Da li imam razlog za zabrinutost?

  Odgovori na komentar
 49. Amra Suljic 14.11.2015 u 13:51

  Pozdrav, moj mali ima 26 mjeseci i posljednjih dana nema apetit, malo cesce trazi tekucinu… Jos uvijek koristi pampas, pa nisam sigurna za mokrenje. S obzirom da ja imam dijabetes od 11 godine, mjerila sam mu glukozu svojim mjeracem i vrijednosti su bile 6.0, 6.4, 6.8 tokom dana. Poprilicno sam zabrinuta, a tek u ponedjeljak idemo kod pedijatra. Molim savjet! Hvala

  Odgovori na komentar
 50. pozz moj sin ima 4,5god i poceo je trenirati i malo vise trazi slatko i danas sam mu u apoteci provjerila secer a prije tog je pojeo kiflu i bio mu je6,3 a poslije je dobro jeo i izmjerila sam mu i bio je5,1 da li je to zabrinjavajuce unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
 51. Postovani,

  Imao sam niz dijareja koje su me dovele do gubitka tesnosti sto je imalo za posledicu primanja nekoliko infuzija . Prilikom analize krvi i urina, nadjeno je povisena glukoza glikemija 6.4 i urinu glikoza+ kao i ket.tela+.

  Nakon nekoliko dana i posle mozda 2 sedmice radio sam proveru glukoze i urina i sve je bilo u normalnim vrednostima glukoza <5,6 a urin cist.

  Da li to moze da bude dijabetis?

  Unapred hvala, pozdrav

  Odgovori na komentar
 52. Sonja Markovic 28.12.2015 u 14:58

  Postovani,

  Imam sestomesecnu bebu kojoj treba da proverimo nivo glukoze zbog zadaha iz usta (miris acetona). Zanima me koliko sati pre vadjenja krvi ne sme da jede buduci da sisa na zahtev.

  Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 53. Selma celic ljajic 26.01.2016 u 15:11

  Imam dete od dwe godine i slucajno sam mu merila secer uwece bio mu je 16,jutarnji mu je 5,5 a tromesecni prosek 5,8 medjutim dnewne i wecernje doze su mu i do 20 a jutarnji normalan to je tako wec zadnjih mesec dana a muz mi je dijabeticar wec 3godine molim was u najkracem roku mi odgoworite.hwala

  Odgovori na komentar
 54. Fahrudin kujundzic 01.02.2016 u 15:34

  Postovanje ovako mali od moje sestre u zadnje vrijeme puño pije tekucine i puno piski u pelani nekoliko puta na dan.danas smo ga vodili u bolnicu i kazu da ima visok pritisak u seceru kako se toga rijesiti i dal je to bolest dijabetis il nesto drugo.mali ima 2god i dva mjeseca.molim odg.hvala

  Odgovori na komentar
 55. Moje dete je 9,5 meseci.Bio je malo prehladen imao je malo tem, dijarea.Oslabio je za to vreme ali nakon toga on poceo je da mnogo jede i pije caj.pije caj oko 400ml dnevno a ishrana mu je standard.ima li mesto za briga?

  Odgovori na komentar
 56. dali to sto pije toliko caj je nekakav pokazatel da nije u redu so negovo zdravje?mu davame caj za beba od becutan.pije mleko aptamil 2 pati po 150ml , jede kasicki , meso i pije caj oko 400ml.

  Odgovori na komentar
 57. Moja beba(2 meseci ) imala 6.4 glikemija nakon podoj pise referentni vrednosti 3.3-5.6mmol/l isto i TSH je bio 5.05 a to su mu radili zato sto mislili su da je malo bucko(kad se rodio bio je 3500gr a na 2meseci 7000gr),a smo radili obicnoj kontrolu krvi.Pedijatar nije rekla da je malce povisena vrednost glikemija.Malo mi sam zabrinjena .Pozdrav

  Odgovori na komentar
 58. Ve molam za konsultacija.Na moja bebe opet sme ispitali TSH i bila je 8.44 ( 3 i pol meseci)a prvi put 5.05(mesec i pol) Ve molam odgovorete dali je previse visoka.Sta da radim? Mnogu sum zabrinuta.

  Odgovori na komentar
 59. Moj sin(9 godina) usled povracanja u bolnici imao je povisen secer 7,3 . uradjen nalaz HbA1c je 6,0%,tri dana mu proveravam jutarnji pre obroka bio je 5,3 5,4 i 6,0 .Apetit mu je slabiji,normalno zedni i normalno mokri.Da li je u pitanju dijabetes?

  Odgovori na komentar
 60. Gordana Djurdjevic 12.04.2016 u 23:22

  Molim vas za savet jer sam ocajna.Moja devojčica 5 godina imala je povišenu temperaturu slučajno izmeren šecer kod kuce posle sirupa Panadol baby vrednosti šećera13.7 .Posle pola sata u hitnoj 8.1.Dete je hospitalizovano odmah .Glikemija je bila 5.8 pa 3.8,C-peptid 231.9,Anti GAD At2,30, OGTT 8,3.Endokrinolog je htela da joj uvede insulin smatrajući da se radi o DM tipa1,ali na reakciju drugih lekara to je odloženo.Dve nedelje posle toga odlazimo radi konsultacije u drugu kliniku dete dobija to jutro temperaturu ,endokrinolog nam kaze da dete pojede sendvič ,popije sok i pojede 50g čokolade .Posle 1 sat dete ima šećer 9.5.Odmah nas hospitalizuju i nakon obavljenih ispitivanja smatraju da nije dokazano da dete ima preddijabet DMtipa1.Danas nam tek stižu nalazi insulina iz prve hospitalizacije i insulin je 67.1 a referentne vrednosti su do19.5.Kortizol oba puta u redu.Detetu meri šecer redovno i normalan je raspon od 4.1 ujutru do 6.3 uveče.Inače je dete imalo virus gripa i niske Le2.1 i PLT 79 , LDH je bio znatno povišen.Sada ponovo krece prica o uvodjenju insulina gde se endokrinolozi ne slažu jedan je za drugi protiv ,pa vas molim za mišljenje .Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Morate se držati JEDNOG pedijatra – endokrinologa koji će da prati Vaše dete! Najbolje je da to bude neko iz specijalizovanih dečjih bolnica (u Beogradu je to Univerzitetska dečka klinika u Tiršovoj ili Institut za majku i dete).

   Nema prave procene bez praćenja deteta, ali na osnovu ovoga što ste opisali, mislim da ima mesta za optimizam.

   Odgovori na komentar
   • Gordana Djurdjevic 13.04.2016 u 13:19

    Hvala na brzom odgovoru.Sada mi je lakše inače druga klinika na kojoj smo bili jeste u Tiršovoj ,prof.Bojić je radio ispitivanja i on nam je otprilike rekao kao i Vi.Prva klinika je u Kragujevcu u našem mestu boravka.U svakom slučaju hvala.

    Odgovori na komentar
 61. Poštovani,kod devojčice 3 godine u urinu je glukoza 0,5 . Inače smo radili analizu urija da isključimo bakterije jer je 3 dana imala temperaturu i pila Nurofen. Posle današnjeg pregleda dr je rekla da je ne brine ovakav nalaz jer je ostalo sve u redu, navodno mozda je glukoza 0,5 jer je pre davanja urina pila mleko i prethodnih dana sirupe. Nije nas poslala na vidjenje glukoza iz krvi. Nismo u nasoj zemlji i kod njenog pedijatra. Jako smo zabrinuti. Da li je glukoza 0,5 u urinu indikacija za dijabetes obzirom da od rodjenja nije imala nikakve probleme sa nalazima. Jako smo nesigurni što doktor to pripisuje proteklom virusu i sirupima. Navodno obzirom da je devojcica neumorna,vesela i ne zamara se nema mesta panici. Hvala puno!

  Odgovori na komentar
 62. Hvala na odgovoru. Radili smo jutros test na glukomeru aparatu preko kapi krvi,glukoza je bila 5,6 . Ne znam koliko su pouzdani ti aparatima.Obzirom da je u urinu juce bila 0,5 šta nam preporucujete jos od analiza,ili da opet proverimo urin nadajuci se da je greska .A zelimo da iskljucimo totalno mogucnost bolesti. Šta nam savetujete jos, da opet ujutru proverimo glukozu iz krvi ili i iz krvi i iz urina?

  Odgovori na komentar
 63. Postovana u pitanju je devojcica od 3 godine sinoc smo je odveli u deciju i tamo su joj izmerili secer 23 a ostala krvna slika je skroz u redu dali su joj insulin i posle dva sata secer je pao na 16 i tri sata posle prvog insulina nivo secera je bio 8 i tada su joj opet dali insulin zanima me da li ce dete morati ceo zivot svaki dan da uzima insulin ili postoji neko drugo resenje sa ishranom ili bar ne svaki dan..Hvala…

  Odgovori na komentar
  • Sve detalje naprosto MORATE razmotriti sa endokrinologom koji sada vodi Vaše dete.

   Bez praćenja deteta i uvida u sve analize se ne može ništa preciznije reći, osim da se skoro sigueno radi o Dijabetesu tip jedan, koji se leči insulinom.

   Odgovori na komentar
 64. Latif berisa 05.07.2016 u 21:20

  Moje de je dobila dijabetea sa 2.5 god. Imala je 85mmol visok secer i sada je na insulinu kazite mi dali postoji sansa da se izleci u pubertetu UNAPRED HVALA

  Odgovori na komentar
  • JEDINI način lečenja dijabetesa tip 1 jeste doživotno davanje insulina.

   Postoje racionalne nade da će se načini obezbeđivanja insulina unaprediti u bliskoj budućnosti.

   Odgovori na komentar
 65. Imam 12 godina i usta mi se delimično lepe,pijem normalne količine vode, i idme redovna u toalet ali imam višak otprilike 68,69 kilograma da li imam šećer,plašim se da ga izmerim i da,pritom u zadnjih godinu dana sam doživljavala razne stresove da li postoji šansa da imam šećer? Molim vas odgovorite mi

  Odgovori na komentar
 66. Svaka Vam cast za stranicu. Imam i ja pitanje za Vas. Moje dete od 20 meseci pre neku noc pojelo smoki i malo lubenice, i onako uzmemo da izmerimo nivo secera u krvi, onim klasicnim aparatom na kap krvi i vrednost secera bude 6.7. Da li imam razloga za brigu? Hvala i jos jednom sve najbolje.

  Odgovori na komentar
   • POSTOVANI,moj sin ima 10 godina,pre 3 meseca su mu se na kozi pojavile fleke tamnije puti,bez svraba i crvenila,u predelu ispod rebara prema bubrezima i na rukama ispod misica,poseta lekaru nas je odvela do koznog lekara i do endokrinologa,na visinu od 153cm i tezinu od 57kg receno nam je da ima 15 kg viska mada uopste ne izgleda debelo a uz to je i fizicki jako akvitan. Odradili smo insulin i secer u nultom satu i insulin je bio smanjen 2.11 a secer 4.5,onda smo odradili OGT i secer mu je u 120 minutu bio 7,2,odmah sam mu korigovala ishranu i dok smo uspeli zakazati kontrolu za 21 dan skinuo je 3,5kg i dobio na visino 1cm. Proveravala sam mu secer na kucnom meracu u toku dana isao je do 6.1,a endokrinolog nam je dao TEFOR dva puta po pola tablete kod unosa ugljenih hidrata koje ine koristimo. Na kontoli nam je koeficijente smanjila i sada vise nije 15kg viska nego 6. Pije vodu normalno,po nekad ustane nocu da piski ali mi je u medjuvremenu jos smrsao i to jako vidno. Bojim se iako niko u porodici ni sa jedne strane nema dijabetes,da li postoji mogucnost da je on dobije ili je to insulinska rezistencija u pitanju,ili je mozda prolazno tj.trenutno jer je imao stresan period u porodici. Unapred hvala

    Odgovori na komentar
    • Sasvim je jasno da se radi o GOJAZNOSTI koja je uzrok opisanih problema!

     Uz korekciju ishrane i “skidanje” viška kilograma će sve to lepo da se sredi. Podrazumeva se fizička aktivnost, kao važan aspekt borbe protiv gojaznosti, ali i jednog od stubova zdravog života.

     Odgovori na komentar
 67. Poštovani,

  beba od 13 mjeseci je bila bolesna, temperatura, povracanje, dehidrirala te je primila infuziju. nakon infuzije odmah joj je uzet urin na analizu gdje je nađen secer u tragu i ketoni, sutradan urin je bio uredan. Rečeno nam je da uradimo kontrolu secera u krvi, što smo uradili nakon 10-ak dana i secer je bio 5.3 iz pristica (ujutro prije obroka). imamo li razloga za brigu i da li opet trebamo kontrolisati secer. Hvala…

  Odgovori na komentar
 68. odlicna stranica.Moja cerkica ima 5,5g posla je u preskolsko 1.9.2016.malo posle toga je smanjila je konzumiranje slatkisa na neki normalan nivo.Juce smo uradili analizu krvi secer je 14,2 bio otisli u bolnicu tamo joj varira ide od 6,7 do 19.Sad su je smakli na 6,7 to je poslednje merenje i prima insulin.mene interesuje oceli ona primati do kraja zivota insulin ili postoji sansa da se oporavi i bude kao pre?I koji je ovo tip?hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • To se naprosto NE može sada precizno utvrditi. Velika je verovatnoća da se radi o tipu jedan, ali sve detalje morate razmotriti sa endokrinologom koji sada leči Vaše dete.

   Odgovori na komentar
   • u banji su je normalizovali secer 3,2 do 9 najvise pred spavanje primala je 1 jedinicu insulina ujutru .U dogovoru sa doktorkom kad smo dosli kuci skinuta je i ta 1 jedinica i sada secer ide 4,1 do 7 pred spavanje .Regulisemo samo ishranu.Trenutno je prehladjena i pila je 3 dana hemomicin medjutim seceri joj idu jutarnji od 4,5 do 6,5 a vecernji i podnevni od 7 do 12,4.Pila je lek od petka do nedelje a ovi seceri su od subote do veceras.Zanima me da li je to normalno zbog prehlade i antibiotika ili treba nesto preduzeti tj. uvesti insulin.tromesecni je radjen 24 januara vrednost hemoglobina je 6,6.unapred hvala

    Odgovori na komentar
     • Vaša doktorka svakako ima prednost u odnosu na savete koji stižu webom. Ipak, ako postoji sumnja – endokrinolog treba da pregleda dete i nalaze.

     • jedino sto me zabrinjava jeste sto je dosla iz banje sa 28 kg a sad ima 25 kg

     • molim vas za vase misljenje mi smo na svoju ruku uradili sledece analize ovo su vrednosti : c peptid 1.10, ft3 6.37, ft4 20,17, tsh{ultrasenzitivni} 1.92, anti tpo at 20.44, vitamin d 25 oh 70,9.Rekli su nam u labaratoriji da je niska vrednost vitamina d zanima nas kako to da dete nadohnadi i dali je moguce da je to uzrok secera da napomenem da je sada vrednost secera u granicama normalne bez terapije?

     • To jeste nešto niža vrednost koja se LAKO koriguje davanjem 400 I.J. vitamina d3 na dan, a ne može biti osnovni uzrok dijabetesa

 69. Zabrinuta majka 09.11.2016 u 12:34

  Postovani imam djevojcicu stara 8,5 god sa 3,5god nivo secera je bio 2,3 naj nizi lezali smo u bolnici posle ok svremena na vreme desava se da nivo secera bude 3.0 pa za sat vremena da bude u normali ,njoj i nivo 3.0 kada je pozli nije nikad imala visoke vrednosti secera… dijagnoza je endikrinoloski poremecaj neodredjeni…simptomi bledilo,povracanje,muka kaze da se neosjeca dobro svi ostali nalazi su joj ok cpeptid malo bio snizen od referentne vrijednost,insulin dobar nakon desetak dana ponovljen nalaz bilo je obrnuto c peptid dobar inzulin snizen…unapred hvala

  Odgovori na komentar
 70. Moja ćerka ima 10 god. i pre dva dana na taste imala je šećer 6.4. Dan pre toga je imala temperaturu 38.7. Danas je opet vadila krv i imala je vrednost secera 6.1. Trenutno ima gnojan nokat koji je poplaveo i prst je natekao. Pije antibiotik za to. Dali su ove vece vrednosti secera zbog tih upala? Pije normalno i nema povecano mokrenje. Jede slatko dosta ali i dosta trenira. Hvala

  Odgovori na komentar
 71. Pozdrav,napokon da nađem nekoga da mi odgovori na pitanja.
  Prije 10 dana dijete od 2 god je hospitalizovano zbog hipoglikemije (1,9) nakon što je došao sebi.Otkucaji srca 160/min.
  U zadnjih godinu dana ima jutarnje drhtanje ruku i traži vode tokom noći i jutrom dok ustane.Doktori nisu pridodavali tome značaja,sve do sad.
  U bolnici su urađene pretrage,sve je u granicama normale.
  Uradjen je test gladi i glukagonski test.
  Vrijednosti HR u glukagonskom testu je 12,97, a vrijednosti inzulina 3,2( bazalno ulU/ml)
  Kortizol nakon 90′ 450,9
  Kks,biohemijski nalazi,jonogram seruma i uzv abdomena u granicama normale.
  Ketoni 3+
  Uzrok ne znaju.Kazu da je rijetko i otpušteni smo iz bolnice bez terapije i dijagnoze.
  Mjerim mu šećer kući.
  Na prazan stomak bude od 7-9, dva sata nakon obroka 8-10,9, noći 6-10,1.
  Samo je danas šećer ok.Ide od 6-9
  Šta nam Vi još savetuje da uradimo?
  Lijep pozdrav i Izvinite na ovako dugom tekstu.

  Odgovori na komentar
 72. Imam 14 godina, bavim se sportom, veoma sam fizicki spreman, mozda najspremniji u skoli… E, sad, volim da jedem dosta slatkisa, ponekad pojedem celu cokoladu od 300g, u zadnje vreme osecam nesto cescu glad, i nekakvo glasno lupanje srca, da li je to povezano sa dijabetesom ili ne, da li imam razloga za brigu? Inace neki umor kada trcim, vozim biciklu, plivam…

  Odgovori na komentar
 73. Citao sam neki americki clanak o dijabetesu, pise da neverovatno mali procenat dece 2-16 godina ima dijabetes tip 1 zbog jedenja dosta slatkisa, a vecina njih zbog naslednih faktora, jel to istina, zato sto moj bratanac marko ne jede dosta slatkisa, ali mu je otac dijabeticar?

  Odgovori na komentar
 74. Molim vas za misljenje. devojcica 2.5 godine pocela je prvo da mokri u krevet kada spava danju a nocu jos uvek nismo izbacili pelenu. primetila sam da cesce mokri nego inace recimo na sat-dva a nekada i redje. mokraca je svetle boje. dali smo urin da se uradi urinokultura. Planiramo za koji dan i krv dati na analizu. Normalno jede i slano i slatko. Nista preterano. To traje neka 3 dana. Da li imam razlog za brigu ili je u pitanju samo neka prehlada?

  Odgovori na komentar
 75. moje dete ima dijabetis tipa 1 skoro je dobio meni nije jasno kada mu secer ujutro oko 04 sata bude mali npr 3 sta ja radim dam mu slatko da pojede i on moze da nastavi da spava meni to nije jasno zato sto on prima insulatard ujutro 3 jedinice ali tek oko 7 pred dorucak sta raditi

  Odgovori na komentar
  • Sve to zaista morate detaljno razmotriti sa endokrinologom koji leči Vaše dete. Podešavanje doze insulina se naprosto ne može obaviti web konsultacijama.

   Odgovori na komentar
 76. Postovani moje dete ima 7 godina bio je prehladjen odveli ga kod pedijatra on se pozalio da su mu suva usta on nam dao da proverimo secer prvi nalaz je bio 7,8 onda smo uradili tromesecni vrednost je bila 47mml a secer 8,8 nema nikakvih simptoma mokrenje,pojacana zedj u zadnje vreme proveravamo kuci na aparatu ujutru bude oko 6 a preko dana varira od 5,2 do 8,8 ima li razloga za brigu

  Odgovori na komentar
 77. Postovani,imam sina od 4,5 god.i pre mesec dana imao je stomacni virus i povracao je.Nas pedijatar je trazio da odradimo obican urin jer je jutarnji bio cudne boje.Rezultat je pokazao da ima fosta soli ca karbonata eritrociti2-3 bleda leukociti 2-3 i da je glukoza pizitivna kao i ketoni.Tih dana je jeo slakise i dr je trazio jutarnji urin i secer da proverimo.Secer je bio 4,3 a glukoza negativna pa posle dva tri dana opet smo odradili analize i secer je bio 4.Da li ima bojazni za dijabetes jer u porodici ima dijabeticara?Inace je mali buckast i dr kaze da treba cesce da kontrolisemo secer?Unapred hvala.

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.