Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete detetu bez trčanja kod nepoznatih doktora.

Zašto se oko zacrvenelo?

Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Leti se deci ređe zapuši nosić koji može doprineti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gde može biti značajno niža temperatura pa se deca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suza je na pretek. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Kako pomoći detetu?

Ne lečite konjunktivitis čajem od kamilice! Oko treba prvo očistiti od krmelja, a za tu namenu treba korsititi troprocentni rastvor borne kiseline koji je posebno (u sterilnoj komori) pripremljen za oči. Ako je nemate, bolje je oko očistiti sterilnom gazom i fiziološkim rastvorom.

Čim ima krmelja (grnoj u oku) potrebne su antibiotske kapi za oči. Postoji nekoliko preparata koje sadrže rastvor antibiotika (gentamicin, eritromicin, sulfopreparati…), a jedan od ovih lekića treba da je deo Vaše putne apoteke.

Kako se pravilno stavljaju kapi u oko?

Kod manje dece postoji, nekada neverovatan otpor prema kapima za oči. Ovo se mora razumeti, pa je potrebno uložiti mnogo napora i strpljenja da se detetu polako i nežno stave kapljice.

Treba detetu prvo ukapati par kapi na prstić ili na vrh nosa, pa se deca uvere da to stvarno ne boli. Kapi se stavljaju u unutrašnji ugao oka (ka nosu). Detetova glavica treba da je u horizontalnoj poziciji sa pogledom na gore. Kada ukapate kap u unutrašnji očno ugao (onaj bliži nosu) sačekajte malo dok dete ne otvori oko i tada će rastvor stići gde treba.

Obavezno stavite kapi i u zdravo oko! Dete ručicama UVEK prenese infekciju iz bolesnog oka, tako da je neophodno lečiti oba oka, iako jedno izgleda zdravo.

Tri do četiri puta dnevno stavljajte kapi, naravno u čisto oko. Ako je okce krmeljivo, a vi stavljate antibiotske kapi neće biti pravog rezultata.

Koliko dugo ukapavati kapi u oči?

Pet do sedam dana je obično dovoljno, ali je najbolje da terapiju nastavite bar 24 sata od prestanka svih simptoma i znakova zapaljenja vežnjače.

A da damo neki antibiotski sirup – za svaki slučaj?

Potpuno je pogrešno davati antibiotske sirupe za lečenje upale vežnjače! Antibiotske kapi u oči – DA, ali da dete uzima antibiotike na usta – NE! To je besmisleno, jer se zapaljenski proces nalazi spolja, na samoj površini oka, pa tu antibiotski sirupi nemaju šta da traže. Njih treba ostaviti u putnoj apoteci za slučaj da dete dobije neku drugu bakterijsku infekciju (na primer anginu). Naravno, tada je prvo potrebno da se dete pregleda, pa pedijatar donosi odluku o eventualnoj antibiotskoj terapiji.

Kada potražiti doktora

Ako za par dana terapije okce ne krene na bolje – potražite lekara! Moguće je da dete ne reaguje na dati lekić, a to znači da je potreban pregled lekara, a potom i korekcija terapije.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Postovsni, sta da radim sa bebom od 3 meseca. Okica malo je crvena I cudi joj malo suza. Mislim da joj se pojavio posto je trljala oko sa rukica.Prethodno je bila bolesna so zapusen nosic ali sada je to proslo. Sta da radim, Osven sto stavljam majcinog mleka u oku.

  Odgovori na komentar
  • Da se nosić ispira fiziološkim rastvorom, a za oko nabavite 3% acidi borici pro oculi i ispirajte oba oka. Ako za 2 do 3 dana nema boljitka obavite pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 2. Sta treba da uradim za dete sto mu se pocervenelo oko i tece mu suze i nesto kao gnoj i sfrbi ga dal je to opasno nesto i malo mu se nateklo sta mogu uciniti sam posto se ne nalazim u moj grad hv

  Odgovori na komentar
  • U apoteci da se uzme 3% borna kiselina (acidi borici 3%) i da se oba oka ispiraju 4 do 5 puta na dan. Ako i dalje ima krmelja (gnoja) potrebno je uzeti antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Marocen…). Ukoliko za par dana ne bude bolje – morate na pregled.

   Odgovori na komentar
 3. poštovani,imam djecaka od 3 god.i igrao se u pijesku i posle toga oko lijevo je pocelo da crveni i da se stvara gnoj dok je sutri dan preslo i na drugo…sta da radim,s cim da ispiram i koju mas da kupim…hvala

  Odgovori na komentar
  • Oči treba ispirati 3% bornom kiselinom za oči (ima je u većim apotekama), a potom (u čisto oko) staviti 1 do 2 kapi antibiotskog rastvora za oči (Gentokulin, Marocen…) u unutrašnji ugao oka, 3 do 4 puta na dan, bar 7 dana. Ako za 2 do 3 dana nema boljitka – potreban je pregled.

   Odgovori na komentar
 4. Molim Vas, sta da radim??
  Devojcica od 2 godine ima konjuktivitis. Kao terapiju dobili smo bornu kiselinu za ispiranje( kazu u jakom mlazu treba ispirati) i hloromfenikol mast(dva puta dnevno). Preslo je i na drugo oko. Devojcica ne cesa oci ali su sve vise i vise krmeljive. Da li treba cesce stavljati mast?? Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
  • Prvo treba isprati oči 3% bkrnom kiselinom, pa u unutrašnji ugao oba oka ukapati 1-2 kapi antibiotiskog ratvora (Gentokulin ili Marocen), 3 do 4 puta na dan, 5 do 7 dana. Chloramphenicol ide samo pre spavanja.

   Sve je ovo najverovatnije započeo virus koji pravi i kijavicu i promuklost.

   Odgovori na komentar
 5. Molim Vas, koliko cesto treba ispirati oci bornom kiselino kod konjuktivitisa? Da li je dobro sklanjati gnoj koji iscuri iz oka samo mlakom vodom? I da li smem da joj cisitim trepavice vodom? Ima guste i dugacke trepavoce i gnoj se zalepi.
  Da li kijavica i promuklost mogu biti povezani sa konjuktivitisom? U roku od 48 sati, preslo je i na drugo oko, krenula je kijavica i promukla je.. Povremeno se nakaslje i ima temperaturu 37. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ima – kad se ukapaju u unutrasnji ugao oka (dete lezi, glava je pravo postavljena sa “pogledom” ka plafonu), pa se sačeka da dete otvori oči. Tako će kapi ući u oko.

   Odgovori na komentar
 6. Dete ima 3 godine i konjuktivitis traje vec 5 dana, posle prvog dana od pedijatra smo dobili terapiju: ciscenjem fizioloskim rastvorom i mazanjem chloramphenicolom. Ujutro je ucestao krmelj, a sad se pojavio i veci otok na jednom kapku. Na kontroli kod pedijatra dobili smo Aerius! Ne znam koja je vrsta konjuktivitisa i da li je terapija ispravna?!

  Odgovori na komentar
  • Zaista je neprikladno komentarisati terapiju konjunktivitisa sa otokom kapka, bez pregleda i praćenja deteta. Mislim da treba poslušati lekara koji je pregledao dete.

   Odgovori na komentar
 7. Beba od pet meseci je povredila oko,vec pet dana stavljamo joj kapi 3 puta dnevno i uvece hloranfenikol po preporuci lekara oftamologa,ali ne pomaze.Sta da radimo?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
 8. Postovani, imam devojcicu od 4.5 godine. Ima epidemijski konjuktivitis. Levo oko joj je skroz zatvoreno i oteceno a desno crveno i oteceno. Dobila je terapiju tobrexom na dva sata, sest puta u toku dana. Otok je malo spao ali oko je jos uvek zatvoreno. Da li je to normalno i koliko dugo traje? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
  • Ako za 2 do 3 dana NEMA poboljsanja – mora se obaviti kontrolni pregled. Bez pregleda se naprosto ne može proceniti trajanje ove bolesti, a obicno se izleči za 7 do 10 dana.

   Odgovori na komentar
   • Hvala na odgovoru. Bili smo na kontrolnom pregledu, pojacana joj je terapija. 3x oftalmol i 6x hloramfenikol uljane kapi i cicsenje fizioloskim rastvorom. Brzo reaguje na terapiju i vec posle prvog dana su joj se oci otvorile. Ostalo je samo crvenilo i nesto kao providna opna sa spoljasnjih strana levog oka. Nesto kao paucina, ali kaze da je ne boli i da joj ne pravi problem sa vidom.

    Odgovori na komentar
 9. Postovani,beba ima 5 meseci.Juce ujutro sam primetila da mu je crveno levo oko,a jutros je i desno pocelo da crveni.Nema otoka,kmelja niti mu suzi oko.Samo crvenilo.Sta da radim?Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je da se okce ispira (na svaka 2 do 4 sata) 3% bornom kiselinom za oči. Ako za 2 do 3 dana ne bude bolje, ili ako se pojave krmelji – da se obavi pregled.

   Ukoliko bude bolje – da se ovo nastavi 5 do 7 dana.

   Odgovori na komentar
 10. Postovani, beba ima 45 dana i od jutros joj suzi okce. Juce joj je upala dlaka u oko. Kupili smo kapi za oci borne kiseline. Pise da je sterilan rastvor i da je lek namenjen za decu i odrasle. Je l’ smemo mi to da koristimo jer je beba stvarno mala?

  Odgovori na komentar
 11. Postovani,

  Kako da stavimo cloramfenikol decaku od godinu dana? Posto je skoro nemoguce naneti direktno iz tube u unutrasnji deo donjeg kapka,moze li se naneti mast na prst pa tako nekako naneti? Moze li savet?

  Hvala

  Odgovori na komentar
 12. Imam devojcicu od 2 godine.Kako je ustala ujutru beonjace su joj bile crvene i suzave bez krmelja,zapusen nosic i blaga promuklost.stavila sam joj 3 puta acidi boricid za oci sta mi jos predlazete?Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori na komentar
   • Hvala puno na odgovoru,zaista znaci strucno misljenje pogotovo za mame poput mene(panicne)…Htela bi vas pitati samo jos da li da joj ubacim i neku antibiocku mast i da li to ima neke povezanosti sa zapusenim nosem i promuklosti?

    Odgovori na komentar
 13. Postovani, treba mi savet !!! Dete ima 9 ti dan temp.kaslje,nos zapusen,ispila je cefzil,ali i dalje ima temp 37,5,38 …radili smo kks, Crp joj je 43,3… Slikali pluca su uredu… Neznam vise sta da radim… Dr.nam kaze da ce to proci dok ispije sirup medjutim nekog pomaka tu nema… Hvala unapred!!!

  Odgovori na komentar
 14. Moj cetvorogodisnji sin ima vec deveti dan konjuktivitis i oci su mu crvene, blizu zenica takodje, od ispucalih kapilara. Da li je to opasno? Inace, bili smo kod oftalmologa pre 3 dana, prepisao je Matrixol kapi 4x dnevno, ali kao da nema previse pomaka u oku koje je vise zahvaceno. Bas je oteklo i krvavo 🙁 Posle koliko dana terapije treba ocekivati boljitak? On pokazuje toliki otpor kapima, da je to strasno, dugo placs nakon toga i brine me da svene ispere suzama. Da li uopste bakterijski konjunktivitis moze da prodje bez terapije kapima (negde sam procitala da one samo ubrzavaju oporavak). Nakon koliko dana terapije se ocekuje da splasne otok oka? Desno je sada mnogo manje od levog. Zahvalna sam za svaki savet

  Odgovori na komentar
   • Hvala puno na savetu, tako cemo i uraditi. Jako smo uznemireni jer prakticno da ne postoji nacin da mu se kapi stave u oci a da on ih ne izbaci, delimicno ili potpuno, suzama ili grcenjem.

    Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.