Buncanje usled visoke temperature

● Zašto dete od pet ipo godina bunca kad ima visoku temperaturu? Kada nema povišenu temperaturu, ponaša se normalno, a ne seća se šta je pričao. Da li je ovo znak oštećenja mozga zbog visoke temperature?

Odmah da razjasnimo – ovo nije znak oštećenja mozga usled povišene temperature. Činjenica da se dete van febrilnosti (visoke temperature) ponaša potpuno normalno, govori protiv retkih infekcija mozga – koje se izuzetno retko manifestuju «buncanjem».

Buncanje, u stvari, predstavlja kratkotrajne halucinacije, koje nastaju usled povišene temperature. Postoje i virusi koji mogu da doprinesu ovom fenomenu, a da nema prave infekcije mozga ili moždanih ovojnica (encefalitis ili meningitis). Jedan od tih je i virus koji izaziva infektivnu mononukleozu. Međutim, i drugi, njemu slični virusi, mogu da doprinesu «buncanju».. Naravno, to zavisi i od samog deteta, a «buncanje» je često živopisno i bizarno, pa se u dobrim pedijatrijskim knjigama ovaj fenomen opisuje kao «sindrom Alise u zemlji čuda».

Zato nemojte da brinete.. Kada prođe visoka temperatura, prestaće i buncanje.

Pin It


Komentari

  1. A moje dete se seća svega.Kad sve prodje to opisuje kao da je sobu gledala sa visine, da smo joj mi bili daleko ili niski da se plaši i uglavnom se seća svega. Molio bih za savet. Dete ima 7 godina.

    Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.