Bol u grudima

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.
Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Pin It


Komentari

 1. Dobro vece ,imam 19 godina par dan imam bol sa leve strane grudi , kao probadanje ponekad se siri ka ramenu ,ruci i vratu ili se desava ali retko kad udahnem ,desava se kao da me nesto zigne ,ponekad bol u ledjima .Duze vreme sam anskiozna .

  Odgovori na komentar
 2. Imam problem.Moja ćerka ima 13 godina i zali se na svakodnevan bol u grudima na levoj strani.Želi se na :Bol koji se širi od sredine do leve strane i od leve strane u vilicu i u levu ruku,na često znojenje,mučninu,glavobolju i vrtoglavicu i kratak dan.Da li je nešto ozbiljno ili?

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda deteta se NE može napraviti procena, ali se po opisu NE čini da postoji neki ozbiljan problem.

   Ovo više liči na stresne (“na nervnoj bazi”) tegobe.

   Odgovori na komentar
 3. Dobar Dan, dete mi vec mesec dana ima pritisak u grudima, polako su mu poceli bolovi u ramenima, ledjima, vrat i of skoro u vilici, pri tome on vec jedan duzi period I’ma gorusicu neprestani, bill smo prvo kod doktora i radili smo krvni nalaz bilo sve uredu doktor nam je rekao da nema potrbe da radimo ekg nalaz, jer Sam dete i srce mi savrseno radi, onda nam je rekao da uradimo nalaz za stolicu nasli su mi helicobacter dao nam je antibiotike presatala mu je gorusica, Ali pritisak nee, dosli smo 3 put i nisu mi nasli helicobacter,ali kasnije mu se vratila gorusica nee toliko cesta ,ali posle hrane,4 put smo otisli reko nam je da je do dijafragme da mu se malo podigla, dete mi je uplaseno kuca na internet i uplasi seeher vidi da piss kada imas bolove u vilici ramenima, i ledjima da je to infarkt pa ako bi ste vi mogli da mi kaze detaljnu dijagnozu i sta by mogli biti

  Odgovori na komentar
Strana 21 od 21<<<1718192021

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.