Bol u grudima

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.
Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

bol u grudima

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Šta znači ako se bol i nelagodnost u grudima javljaju posle obroka?

Jedan manji broj starije dece može da ima “podignut želudac” (hijatus herniju) – koji pritiska srce, pa zbog toga mogu da se jave određene nelagodnosti. Takva deca obično osećaju i da im srce “preskače” kada se dobro najedu, pogotovo ako odmah legnu posle obroka. U tim situacijama se retko javlja klasično “probadanje”, ali nije redak osećaj “paljenja” u sredini grudi (iza grudne kosti), koje može da bude praćeno podrigivanjem. Tada se radi o gorušici, koja je rezultat prelivanja želudačne kiseline u jednjak, što se često dešava kod dece sa hijatus hernijom. Međutim, kada se jave takve tegobe, one brzo dovedu dete do pedijatra-gastroenterologa, koji lako postavlja dijagnozu i predlaže odgovarajuću terapiju.

Kada stvarno ne treba trčati kod lekara?

-Ako je dete u dobrom stanju, nema temperaturu, bol se javlja u levoj polovini grudi (“kod srca”), a detetu je posle bolne epizode sasvim dobro.

-Ukoliko se bol javi “usred noći”, kratkotrajan je i praćem kratkim lupanjem srca, kao i izrazitim uznemirenjem – nemojte odmah da trčite kod doktora. Upalite svetlo, razbudite dete, smirite ga, popričajte sa njim, utešite ga… Videćete kako će posle desetak, petnaest minuta mališanu da bude sasvim dobro.

Kada se zaista treba što pre javiti pedijatru (srećom, to je veoma retko!)?

Nismo poklonici statističke medicine (svako dete je priča za sebe, posebno za njegove roditelje), ali ispod četiri odsto bolova u grudima traži lekarski tretman, a samo jedno ili dvoje dece od sto mališana koji imaju bolove u grudima – jesu pravi hitni slučajevi! Ovo je medicinska činjenica.
Ipak, ima situacija kada roditelji zaista treba što hitnije da odvedu dete kod pedijatra – i to najbolje u neku od specijalizovanih dečjih bolnica.

-Dete ima visoku temperaturu, nemoćno je, jedva stoji ili se veoma teško kreće, a bol je lokalizovan na sredini grudnog koša, neposredno iza grudne kosti. Tada deca zaista loše izgledaju i moguće je da se radi o zapaljenju srčane maramice, što se stručno naziva perikarditis (mada ima i drugih zapaljenja, koja nisu vezana za srce, a praćena su jakim bolovima). Ovo stanje se zaista veoma retko dešava, ali traži neodložnu dijagnostiku i terapiju.

-Svaki bol u grudima koji je praćen vrtoglavicom, nesvesticom, ili potpunim gubitkom svesti – treba što pre ispitati.

-Bolovi u grudima koji se javljaju posle traume (pada, udarca, saobraćajne nesreće…) su jak razlog za hitnu lekarsku intervenciju – jer može da se radi o prelomu rebara, sa potencijalno veoma ozbiljnim komplikacijama.

-Kada se bol u grudima javlja kod dece koja veoma teško i “čujno” dišu ili im pluća “sviraju”, i koja izgledaju kao da se bore za vazduh. Tada se obično radi o težoj formi opstrukcije disajnih puteva (astma, na primer). Moramo reći da je bol redak simptom ove grupe bolesti, ali su one same po sebi dramatične, tako da dete brzo stiže do lekara.

-Ako se bol u grudima (iza grudne kosti) javi tokom jakog fizičkog napora. To su zaista veoma retke situacije, ali traže brzu dijagnostičku obradu.

Sve navedene situacije su zaista retke!

Najveći broj dece koja imaju bolove u grudima nisu pacijenti, već pretežno zdrava deca sa prolaznim i bezazlenim smetnjama.

Ne trčite kod lekara
Kada se dete, pored probadanja u grudima, žali da “ne može da udahne vazduh, kao i na trnjenje prstiju”, a pogotovo ako su bolovi prisutni na različitim i udaljenim delovima tela (“stiska me i u stomaku, ali i u levoj nozi”). Tada se skoro sigurno radi o veoma izraženoj “emotivnoj” reakciji (iako u psihologiji i psihijatriji postoji “teža” reč). Neretko i sama deca opisuju da su se pre ove bolne epizode “strašno iznervirala”. Kada se ove tegobe jave “iz punog zdravlja” i često se ponavljaju – dete je za pregled kod psihologa, a ne kod pedijatra.

Hitno se javiti pedijatru
Kada je bol toliko jak da dete “štedi” grudni koš – kratkim i brzim udasima i izdasima. Deca opisuju bol kao “iznenadni probad noža”, a obično se javlja za vreme jakog fizičkog napora ili neposredno posle njega, ili nakon podizanja težeg tereta. Takvo “dešavanje” uglavnom započinje “krikom”, a neretko deca padnu od bolova, mada ne gube svest (ili se to izuzetno retko dešava). Obično se sa desne ili leve strane grudnog koša lokalizuje izuzetno jak bol, a nemoćno plakanje je njegov redovni pratilac. Tada se skoro sigurno radi o “cepanju” plućne maramice, sa prodorom vazduha (pneumothorax). Ovo stanje se izuzetno retko javlja, ali je zaista hitno.

Emotivcima je teže
“Ljubavni jadi” ili, čak, neuspeh kluba za koji dete verno navija mogu biti uzrok „probada” u grudima. Zbog toga “emotivci” i manje bolne senzacije doživljavaju dramatičnije od vršnjaka koji nisu u toj kategoriji. Ovakva deca, pored probada u grudima, opisuju i druge “tipične probleme”: ne mogu da udahnu vazduh, imaju “trnjenje” ruku i nogu, a neka deca se žale i na “slabost u celom telu”. Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

 1. Imam djevojćicu od 11 godina koja se svako veče žali na bol u prsima.Kaže da osjeća kao da joj netko sijedi na prsima.To traje nekad duže nekad kraće.Malo je previše emotivna,bili smo i na pregledu gdje su rekli da ništa ne vide.Zanima me da li to ima veze i sa njezinim godinama i promjenama.Puno hvala.

  • Veoma česta pojava baš kod devojčica ovog uzrasta koje spadaju u takozvanu emotivnu decu!
   Ako je pregled srca pokazao normalan nalaz i ako je EKG uredan, ovo NIJE za brigu jer NIJE uzrok u nekom srčanom problemu. Obično je to rezultat nekog potisnutog i dugotrajnog stresa, ali je to ponekad veoma teško utvrditi.

    

 2. Dobar dan. Moja devojčica koja ima 7 godina mi je nedavno rekla da ima probadanje na levoj strani grudnog koša, negde ispod leve bradavice i da se to ponekad javlja kada legne u krevet pred san. Preko dana ne. Drugih simptoma nema. Posumnjala sam da je mogući uzrok uticaj promaje jer je prozor zbog ovih vrućina otvoren noću.Da napomenem i da smo pre mesec i po dana imali smrtni slučaj u kući pa sam posumnjala da je problem emotivne prirode. Zakazan mi je pregled kod kardiologa ali tek za 5 dana je slobodan termin. Molim za Vaše mišljenje jer sam prilično zabrinuta. Hvala.

 3. ja vec 5 dana iimam bol u predelu srca tacnije kad udahnem duboko svaki put me zaboli da ne kazem secne.. dok tokom danaa srce kao da mi na momente ubrzano radi,takodje osecam i bol u levoj ruci al veoma blagi bol,jako se brinem nisam isao kod doktora,zato vas molim da mi odgovorite na ovoo! Unapred vam hvala

 4. Поштовање! Молим Вас да ми одговорите на питање и да се мало умирим :-) ! Мој син има 5,5год. тачније у мају пуни 6год. кренуо је на спортић-неко специјално физичко и има тренинг 2х недељно. Све је било ок. и даље је, међутим пре неких сат времена, док је седео за компијутером и играо игрицу рекао је: ЈАО, овако ми никад у животу није било! показао да га боли лева страна грудног коша. За све то време је нормано дисао и играо игрице, а бол је прошла за неких 5мин. Да ли имам разлог за бригу? Унапред ХВАЛА!!!!

 5. Moje dete ima 12 godina, pre nekoliko dana se zalila kada udahne na blagi bol sa leve strane delom srca, grudnom kosu, I taj bol traje 1-2 sekunde a javlja joj se 2 ili 3 puta u danu.Jako smo zabrinuti? Otkucaj srce I sve je u redu, da li treba da je vodimo kod doktora, da li je nesto ozbiljno? Molim vas pomozite :)

  • Ovo je POTPUNO bezazalen fenomen!

   Radi se o prolaznom istezanju mišića grudnog koša, a to NIJE razlog za brigu, a ni za pregled. Između 10. i 15. godine preko dve trećine dece ima ove bezazlene bolove u grudima. Tome naprosto NE treba pridavati značaj!

 6. Pozdrav… imam 23 god.. od skora pijem korvitol, cetvrtinu dnevno. Imao sam ranije ceste napade tahikardije i morao sam svaki put da posetim hitnu. Od kad pijem lek toga nema., ali mi se jave ponekad preskakanja i kratka probadanja pracena zmarcima i bolovima u rukama i jeziku. Svaki ekg koji sam radio je bio u redu osim ponekad taj uvrzani rad.. inace imao sam jako stresan zivot. Zanima me da li je to na nervnoj bazi ili je ipak nesto ozbiljnije. Unapred hvala

 7. Sin, 5 godina, mi se danas pozalio na jak bol u predelu srca. Ovo je prvi put da ga je tako jako bolelo da se savijao od bolova iako je i pre imao bolove ali ni priblizno ovog intenziteta. Spomenuo je da ga boli i stomak, a od dorucka je prosao 1,5 sat. Bol se javio dok se vozio kolima, dakle nije bio aktivan bar 30 min. 10ak min se sav preznojen drzao za levu stranu grudi i u naletima se zalio a onda ga je proslo kao da nista nije bilo. Molim vas za savet sta da preduzmem povodom ovog dogadjaja. Genetske predispozicije donekle ima (pradeda mu je preminuo od infarkta, baba ima visok pritisak, ali suprug i ja smo po tom pitanju zdravi). Unapred zahvalna.

  • Kad se ovo dešava ponekad, a spontano prodje i NIJE praćeno visokom temperaturom, a dete se POSLE toga normalno ponaša, ovo onda NIJE srčani bol i NEMA veze sa opisanim nasledjem.

   Srce kod dece SKORO nikad ne boli, a kad boli onda su tu i drugi veoma ozbiljni prateći simptomi: ekstremna malaksalost, povišena temperatura, progresivno pojačanje bola bez olakšanja…Mislim da ovo srećom nije Vaša priča.

 8. Postovanje!Imam devojcicu koja ima 12 godina zali mi se da ima bol izmedju grudi,a kada jako udahne oseti bol i kod rebara.Ekg je dobar i krva slika isli smo na snimanje pluca i nalaz je bio sasvim uredan…Doktori su preporucili brufen,ali ako je sve uredu zasto joj se javljaju bolovi..Jako se brine za skolu pa nije mozda to zbog stresa ili naglog rasta?Unapred hvala!

 9. Imam djevojcicu od 14 godina ,zali se na bol u predjelu desne polovine gr.kosa pri jakom udahu ,ne zamara se , nema temperature,nema nikakvih drugih tegoba,uredno radi fizicko,bol.traje oko 10 tak dana s tim sto kaze da je nesto manji od prije dva dana ?Pri pokretima bola nema ,kao ni pri uobicajenom disanju.Hvala na odgovoru.

  • Skoro sigurno se radi o BEZAZLENOM bolu koji je rezultat provremenog (prolaznog) nadražaja (nezgodanvpokret, prehlada, “promaja”…) nerva i mišića sa desne strane grudi. Ovaj bol sasvin sigurno NEMA veze sa srcem i zaista NEMA razloga za brigu.

   Obično se povuče posle par nedelja, ali se može ponovo javiti, ali ni to nije za brigu, imajući u vidu da NEMA ni jednog ozbiljnog pratećeg simptoma koji bi tražio pregled i dijagnostičku obradu.

 10. To nije bol vec kao neko probadanje ali i zaboli po nekad na sredini grudnog kosa.Bio sam kod pedijatra zato sto mi se zeludac kao okrece odnosno ona je zakljucila da je dispepsija ili otezano varenje traje po nekoliko dana i prestane.I sad ne znam da li je ziganje uzrok toga.

 11. Postovani, moja devojcica ima 14 godina i desetak dana unazad se zali na nedostatak vazduha u plucima,uzdise vrlo cesto a sinoc se pozalila na bol u grudima. Veoma je emotivna,osetljiva,puno uci i brine oko ocena tako da je i nervozna. Da li ovi simptomi mogu biti zbog razvoja u pubertetu ili emotivne prirode? Da li je trebam voditi lekaru? Unapred zahvalna,zabrinuta majka.

 12. Imam 27 god.i u poslednje vreme osecam bockanje na levoj strani grudnog kosa.Popijem bedoxin i prestane,al ja sam jako uplasena.Radila sam pre godinu dana eho srca u redu je,a pre mesec dana ekg i imam desni blok grane,nisu mi rekli da li je opasno ili ne,a ja sam jako zabrinuta da mi se nesto ne desi inace imam sina 8god,i cerkicu 4god.Unapred hvala

 13. Prije nekoliko dana mi je preminuo deda a ja od tada osecam nekakav bol u grudima sa lijeva strane bol je kratkotrajan ali se cesto ponavlja.
  Osecam i po malo malaksalosti bol se oseca i u ramenu ponekada

 14. Imam 19 godina. Prvi put se javio bol, lociran na sredini grudnog kosa. Bol je konstantna ali je u navratima jaca. Trajalo je nekih 20 minuta.
  Student sam ali ovih dana nemam nikakvih problema ili stresa.
  Asmaticar sam od svoje 5 godine. Bez terapije vec 2 godine. Da li je ovo zabrinjavajuce? Hvala

  • Ne liči da je bilo ša ozbiljno, ali ako se ponovi – valjalo bi da se uradi jedan kardiološki pregled i EKG.

   Skoro sigurno nije u pitanju srčani bol, ali bi se ovako rešila nedoumica.

 15. Postovani,moja devojcica ima 8 godina i pre nedelju dana se pozalila na bol u grudima (boli me srce,tako je rekla),presavila se,pocrvenela,to je trajalo nekih 5 minuta i onda ju je popustilo.Tri dana nakon toga smo isli na redovan sistematski pregled gde sam doktorki rekla za tu situaciju.Uradjen joj je EKG za koji je doktorka rekla da bas i nije najbolji ali nije ni alarmantno.Ono sto mene interesuje jeste zbog cega mi je rekla da za 7 dana dodjemo opet da se uradi novi EKG i u slucaju da se ovako nesto ponovi odmah javimo lekaru?
  HVALA

 16. imam 16 godina i u poslednjih 2,3dana imam svakodnevnu malaksalost lijeve ruke i lieve strane grudi a i cesto lijeve noge..nisam isao na pregled jer prvo zelim vidjeti vase obrazlozenje..pocelo je pomalo da me brine jer zadnjih par dana malaksalost ne prestaje ni nocu..bio sam pusac 2 god i ostavio cigare…zelim vase misljenje o ovom stanju koje se nadam da nije nista ozbiljno..hvala u naprijed

 17. Dobar dan.Molila bih savet.Moj sin ima 11 godina i trenira košarku. Danas ga je posle dvokoraka zabolelo u grudnom kosu.Teze je diswo i zalio se na bol, vise sa desne strane grudnog kosa.Opisao je tu nelagodnost, kao pecenje i kao da ima neki kamen na grudima i da ga zaboli pri udisaju i izdisaju.Kada je dosao kuci, uznemiren, izmerila sam mu temperaturu 37.2.Sta moze da bude? Da li da ga odmah vodim domlekara ili da sacekamo? Hvala unapred.

 18. Imam 16 godina i vec nekoliko dana osecam bol i pritisak u levom predelu grudi i levoj ruci koji nije previse jak, ali dovoljan za osecaj nelagodnosti i nervoze. Tokom fizicke aktivnsti bol cesto nestane. Skoro sam zbog toga radila EKG i rekli su da je sve u redu. Da li je potrebno da se javim kardiologu ili opet lekaru? Hvala unapred.

 19. Postovani,

  imam jedno, meni, hitno pitanje,
  Imam devojcicu 3 godine. Prosle nedelje je imala neki blazi virus i uvece (2 veceri) je dobijala neku malu temp do 37.4C. Od tada je bila dobro. U petak smo bile kod dr na kontroli i sve je u redu. U subotu vece odjednom dobija visoku temperaturu koja ide preko 40C. U nedelju kod dr (dezurna) govore da je u pitanju obican virus i da ce proci za 3 dana. Danas (ponedeljak) smo vadili krv ali rezultati su tek popodne. I dalje imamo temp. Trenutno je 38C. Ali za razliku od juce (kada je bila veca temp) danas je ceo dan po rukama. Nista nije stavila u usta od jela. Cak ni ono sto najvise voli. Sto mi je bas ozbiljan pokazatelj da joj je lose. Mislila sam sve virus – proce danas/sutra. Pre jedno pola sata se pozalila na bol sa leve strane grudi. Gledala sam nema nista fizicki (udarac, nazuljano…). Ali ne da da je pipamo, onako jace stisnemo prstem… OCe zaplace… Evo sada mi zaspala u rukama. Ceo dan je pospana i mlitava. samo da se nosi. Pitala sam je da li je boli kada jako udahne kaze da- ali znam da je jos mala da to lepo prosudi. Malko brze dise ali verovatno jer joj malko zapusen nos. Inace imamo redovno u ovo doba godine problem sa plucima – mada dr nista nije cula.

  Razmisljam da je odvedem sada do dr ali je guzva i znam da necu bar sat/dva stici na red.

  Hvala unapred na brzom odgovoru.

  • Sada, samo zbog bola u levoj strani grudi, NE treba ići u dežurnu ustanovu.

   Ipak, ukoliko dete počne teško da diše ili se požali ma bol iza grudne kosti koji se pojačava iz minuta u minut – treba otići na pregled. Mala je šansa da će se ovo desiti, a krvna slika će stvarno pomoći da se utvrdi uzrok povišene temperature.

 20. Tri dana vec osecam s vremena na vreme peckanje levo od sredine grudnog kosa(tacnije leva dojka). Pre nekih godinu dana sam radila UZ i EKG srca i sve je u redu. I pre par dana sam radila snimak pluca, zbog bola ispod rebara, i on je u redu. Ipak, mnogo sam uplasena zbog toga. Inace, imam 18 godina.

 21. Moj sin ima 7 godina i malo je puniji,oko 6 meseci trenira fudbal.Do sada nije bilo problema ali poslednja dva treninga se požalio na bol u predelu grudne kosti koji prolazi nakon kraćeg odmora.Da napomenem da je neposredno pre ovoga bio prehladjen i inhalirao se berodualom.Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

 22. Imam veliki problem. Ponekad kada duboko udahnem, zaboli me leva strana grudi, kao da me zaboli srce. Ja se odmah uplasim i pocnem da panicim. Svakodnevno imam napade panike, nakon cega sledi jako lupanje srca, bol u grudima, znoje mi se dlanovi, drhtim cela. Napad traje nekih 10-15 minuta, nakon cega se smirim. Cak sam nekoliko puta bila i u hitnoj, jer sam imala osecaj kao da mi srce preskace, ali su mi tamo rekli da je sve u redu. Radila sam i EKG,vadila krv i sve je bilo okej. Svakodnevno sam nervozna,neraspolozena, stalno mislim da imam neku neizlecivu bolest, razmisljam o smrti. Razmisljam da odem da popricam sa psihologom, jer sam dosta citala po forumima o ljudima koji imaju iste simptome kao ja, i mislim da i ja imam aksiozni poremecaj. Ne znam sta da radim, u potpunom sam haosu.

  • Jedno je sasvim jasno – SRCE NIJE uzrok opisanih smetnji, naprotiv SVE ukazuje da je srce ZDRAVO!

   Napadi panike se moraju lečiti, a ako psoholog ne pomogne, sledeći korak je pregled psihijatra koji će znati kako da se pomogne.

 23. Vec duzi period mi se javljaju bolovi u levoj strani grudnog kosa . Po tri , cetri meseca nema bolov pa se onda jedan mesec jave , nisu jaki , ni konstantni , ali kao da mi neko sedne na grudi , imam 21 godinu , roditelji mi kazu da mi se razvija jos uvek grudni kos. Rekreativno vezbam sa vremena na vreme nista preterano ili profesionalno , osetim mali bol ponekad u grudima kada podignem desnu ruku . Da li trebam da posetim doktora ?

 24. Pre nekoliko dana sam pocinjao osjecati bol u grudima (na lijevoj i na desnoj strani),nakon 2-3 dana me je uhvatio i neki virus ….upala grla,nadrazajni kasalj,temperatura,grozinca.Isao sam i kod doktora,kaze da su mi upaljeni krajnici (treci krajnik).Nedavno sam radio i EKG,ali doktor kaze da je sve u redu i da ne treba da brinem.
  Interesuje me da li moze ovo biti neka posljedica srcanog oboljenja ili nekih drugog oboljenja srca?
  Inace imam 15 godina!

  Unapred,
  Hvala!

 25. Dobar dan,ja bih was zamolila da mi pomognete..imam 19 godina sa 7 godina sam operisala srce u Beogradu u Institutu Majka i dete..dijagnoza je bila:stenosis aorte subvalvularis. insuffitientio valvulae aortae levioris. Q 23,0…tako se zowe dijagnoza swe je lepo operisano swake godine idem redowno na kontrole i swe je u redu,,sada sam presla na Dedinje u bolnici da idem…ja sam malo oduzila moj problem je od pre mesec dana osecam bol u levoj strani grudi,kakaw bol kao da me probada kao da me neko bocka nozem i to traje minut dwa pa prodje i tako citaw dan..nocu nemam problem lepo legnem i zaspim ali danju tako stalno..pocelo je swaki dan uzastopno da me probada minut dwa..ja sam po prirodi emotiwna osoba pa u tom trenutku kad me boli ja pomislim swasta caki da cu da umrem…bila sam kod mog izabranok lekara i radila sam EKG laboratoriju i swe je u redu ali sam ipak i trazila uput za EXO srca bila sam i tamo i doktorka kardiolog kaze da je swe u redu sa mojim srcem i sto se tice operacije nista se nije pogorsalo..kad sam pitala doktorku zbog cega me to probada ona nije bas umela to da mi objasni,,,sa mojih 19 godina imam 89 kila pa sam mislila da nije to problem i odma sam pocela lagano da smanjujem hranu i unosim woce witamine i tako…mozete mi wi reci sta da radim i od cega mi se to desawa unapred hwala….

  • Jedno je sasvim jasno: opisani bolp NEMAJU veze sa srcem i NISU uzrokovani oboljenjem srca.

   Skoro sigurno se radi o bezazlenim neuromialgijama – “istezanju” mišića grudnog koša za koje se obično ne zna uzrok, ali svakako nisu za brigu.

 26. Imam 15 godina i u zadnje vreme sam poceo da osecam bol u levom delu grudi,tj napipavam kao da mi je levi deo malo tvrdji od desnog dela grudi.Taj bol prodje za oko 1h i javlja mi se samo po nekad,pa mi treba misljenje sta bi to moglo da bude?

 27. Zdravo imam 18 godina i odavno mi se desilo da kad duboko ufahnem me da kazem secne nesto u predelu srca ali brzo prodje(1-2sek) i ponovi se mozda jod kod sledeceg udaha i vise se ne javlja a jutros sam nakon dizeg vremena isto to osetio samo sto sam lezao na boku i kad udahnem osetim taj vrlo neprijatan bol ali legnem na ledja ili ustanem i nista sad dok vam ovo pisem sam opet legao na bok da proverim i ne osecam bol da li bi trebao da brinem? Pozdrav hvala unapred

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*