Bol u grudima

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.
Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Pin It


Komentari

 1. Imam bolove u grudima i u nogama osecam kao neku smalaksalost i blagu vrtoglavicu nekad.Pre oko 2-3 nedelje sam isao kod doktora obavljen pregled grudi i srce je valjda uredu.Snimljena su pluca i sve je uredu.Imam probadanja u grudima i bol prelazi na ruke a nekada i na ledja.Ja se uplasim da mi nesto ne bude jer necu da umrem.Bojim se da nemam rak necega i da mi je zbog toga ovako.Ja ovako ne mogu da lepo obavljam dnevne poslove jer u glavi mi je samo da ce mi se nesto desiti.Nije mi za šalu zelim ozbiljno da mi kazete jer tek sam osmi razred.

  Odgovori na komentar
  • NEMA dileme – ovo NIUS pokazatelji BILO KAKVE bolesti!

   jasno je da se radi o paničnoj reakciji, dakle o tegobama “na nervnoj bazi” kojima NE treba pridavati značaja!

   Odgovori na komentar
 2. Imam 13 godina i ponekad osecam bol u rebrima cesce na levoj strani ali i ponekad na desnoj. Bol je kao probadanje, nije stalan. To traje vec neko vreme. Poceo sam i da se brinem a primetio sam da me uglavnom zaboli kada razmisljam o tome. Da li se radi o nekom ozbiljnijem problemu? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. NepoznatoIme 14.09.2018 u 09:23

  Slusajte,bole me grudi ispod rebara i nekada stomak.Osecam vrtoglavicu i nekakvu slabost u nogama.Srce je uredu i pluca isao sam na ekg srca i na smimanje pluca.Bol prelazi i na ruke.Uplasim se da nemam neku bolest i i idem kod psihologa.Ne mogu da se bavim normalnim stvarima kao i pre jer imam ogroman strah da mi se nesto ne desi.Imam i neku tezinu u glavi i jako se bojim.Molim vas recite mi da li moze nesto da mi bude ?

  Odgovori na komentar
 4. Imam 13 godina i imam nekad otezano disanje od danas ujutro i bole me ponekad grudi ali to traje duze isao sam na ekg snimanje srca i sve je u redu cak kazu da je perfektno. Kada o tome potrazim na internetu uglavnom pise svuda da to ukazuje na rak pluca. Molim vas da mi odgovorite da li se za ovo treba brinuti. Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Pre pad godina devojčica mi je uz bol u grudima dobila temperaturu. Bilo je od bronhija – od sekreta se mnogo rasirile. Pre 2 dana je opet dobila jak bol u grudima. KOji se sirio ka ruci. Bez temperature. Problem je što nije nastao posle fizičke aktivnosti nego posle cele prospavane noći. Dobila je razne vitamine i uput za kardiologa. Dr je nešto čudno….

  Odgovori na komentar
 6. Imam povremeno bol u grudima, ali brzo prodje. Najčešće mi se to dogadja ujutro, u posljenje vreme čeśće, ali pre nisam imala problema sa srcem. Molim vas odgovoritemi, dali se za ovo trebam brinuti.

  Odgovori na komentar
Strana 25 od 25<<<2122232425

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.