Bol u grudima

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.
Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Pin It


Komentari

  1. Imam 15,5god i danas iznenada na času me je zabolela leva strana grudi.. boli me kada udahnem duboko i kada se istegnem ili kada legnem na desnu stranu..bol traje već nekoliko sati. Nisam pod nekim ogromnim stresom, ali u prošlosti sam imala te napade panike..doduše ne pamtim kad sam poslednji put imala jedan. Ako možete da mi odgovorite stvarno me zanima zašto se ovo dešava.

    Odgovori na komentar
  2. Imam devojcicu koja je pre mesec dana napunila 6 godine , a skoro je imala blazu upalu , odnosno pocetak brohitisa . Medjutim pre dva dana pocela je da se zalu da je boli leva strana i bas se brinem … Mada skoro je imala kontrolu kod njenog lekara i kaze da je zdrava devojcica a ja to mnogo teze podnosim kad kaze boli me nesto … hvala unapred za savet..

    Odgovori na komentar
  3. Imam decaka koji ce uskoro napuniti 7 godina. Problem nastaje kada je trpeo da ne ide u toalet da bi isao u predskolsko. Sa suprugom i drugarima je provodio veci deo dana napolju. Posle dva dana moj sin se ispraznio i poceo je da se zali na bol u grudima kod grudne kosti i na bolove u stomaku oko pupka. Kada ispusti gas kaze da oseti trenutno olaksanje. Normalno dise, nema temperaturu, lepo jede, nema promene raspolozenja, veseo je. Ne znam da li je to sve povezano sa tim njegovim ne idenjem u toalet ili sa preteranom aktivnoscu ili necim drugim. Molila bih vas za pomoc? Unapred hvala.

    Odgovori na komentar
Strana 18 od 18<<<1415161718

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.