Besežitis

Besežitis je u stvari zapaljenje koje nastaje posle davanja BCG vakcine, što govori i sam termin (be-se-že, uz sufiks – itis, koji označava zapaljenje). Radi se o neželjenoj reakciji koja se javlja kod jedan do dva odsto vakcinisanih beba

U našoj zemlji, vakcinacija protiv tuberkuloze je još uvek obavezna. Kalendarom imunizacije je predviđeno da se obavlja u prvoj nedelji života, a daje se u porodilištu.

Kako “radi” BCG vakcina?

Vakcina protiv tuberkuloze je dobila ime po dvojici francuskih naučnika koji su zaslužni za njen razvoj. Vakcina sadrži goveđi soj bakterije koja izaziva tuberkulozu – Bacillus Calmete Guerin ili, stručno, Mycobacterium bovis. Cilj vakcinacije jeste da organizam upozna potencijalnog “napadača” i pripremi se za odbrambeni rat, ukoliko dođe do kontakta sa opasnom bakterijom. Bakterija u vakcini dovoljno liči na uzročnika tuberkuloze kod ljudi, Mycobacterium tuberculosis – da bi mogao da se stvori imunitet, a dovoljno se razlikuje – pa ne dovodi do oboljenja kod zdravih osoba.

Šta ako mesto davanja BCG vakcine procuri“?

 

Vakcina se daje na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice, intradermalno, to jest u sloj vezivnog tkiva ispod kože (ako se da potkožno, previše plitko, mnogo su češće komplikacije). Na mestu ubrizgavanja se obično pojavljuje “kvržica”, koja se brzo povuče. Nakon dve do tri nedelje (nekada i duže), kada se već zaboravi na vakcinu, na istom mestu može da se pojavi crvenilo, a nakon nekog vremena i crvena “kvržica” (stručno papula).. Na njoj se napravi ranica, zatim krusta (krastica), a po otpadanju kruste ostaje ožiljak prečnika oko pet milimetara. Ove, lokalne reakcije (na mestu primene vakcine) – ne javljaju se kod svih mališana i nisu pouzdan pokazatelj uspešnosti vakcinacije, kao ni stanja imuniteta kod deteta.

Važno je znati da ne treba pokrivati mesto davanja vakcine ako se desi da ono “procuri”. Tada samo treba održavati uobičajenu higijenu kože.. Može da se koristi i blag lokalni antiseptični rastvor.. U svakom slučaju, treba ostaviti da se formira krusta. Curkanje može da potraje nekoliko dana (ponekad i duže).

Šta je besežitis?

 

Osim lokalnih reakcija, javlja se i reakcija u regionalnim limfnim čvorovima – koji se, ako se vakcina primeni na pravom mestu, nalaze u pazušnoj jami. Reakcija nastaje zbog toga što bakterije, nakon ubrizgavanja u vezivno tkivo, limfotokom dospevaju do limfnih čvorova i u njima se zadržavaju. Limfni čvorovi su kao “reaktori” imunoškog sistema – u njima se nalaze brojne, raznovrsne ćelije našeg odbrambenog sistema, koje stupaju u “borbu” sa “uljezom”, čak i ako ga namerno unesemo (kao u slučaju vakcinacije). Najčešći ishod je blaga zapaljenska reakcija u tim limfnim čvorovima, koja prođe nezapaženo.

Kod oko petine vakcinisanih, ove reakcije su intenzivnije, sa izraženim zapaljenjem limfnih čvorova u pazuhu – tada govorimo o besežitisu. Limfne žlezde su znatno uvećane, bolne, što obično traje nekoliko nedelja, a najčešće se povlači spontano. Ponekad se može desiti da žlezda omekša i da se na koži stvori “otvor” kroz koji curi gnoj, što zahteva upotrebu antibiotika i hiruršku intervenciju, nakon čega ostaje ožiljak.

Ukoliko je vakcina ubrizgana u nadlakticu – malo iznad predviđenog mesta, ovakve promene će se odigrati u limfnim žlezdama iznad ključne kosti sa iste strane tela – gde, ako do komplikacija dođe, može da nastane ružan ožiljak.

Kada dete treba da pregleda pedijatar?

Ogromna većina dece “pregura” BCG vakcinu bez problema! Čak i kada se neželjena desjtva vakcinacije dese, većina beba se “izbori” bez potrebe za intervencijom lekara. Ipak, postoje situacije koje traže konsultaciju pedijatra, a ponekad i dečjeg hirurga:

● kada je otok limfne žlezde u pazuhu veliki, povećava se iz dana u dan, a koža iznad nje je crvena

● ako se desi da se limfna žlezda “provali” i iz nje curi sukrvičav ili žućkast sadržaj

● ukoliko beba dobije povišenu temperaturu ili postane nervozna (“kenjkava”), slabije jede, a nema drugih vidljivih razloga osim besežitisa

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Moja beba ima deset meseci. Zlezda u pazusnoj jami mu se pojavila kada je imao sest meseci. Pre mesec dana to se provalilo i jos uvek curi sadrzaj. Hirurg nam je rekao da dva puta dnevno ocistimo jodom i samo stavimo suvu kompresu da se ne bi inficiralo. Da li to tako treba? I koliko moze da traje?

  Odgovori na komentar
 2. Mojoj bebi je sa dva ipo meseca konstatovan bedezitis gde joj se kvrzica odnosno taj lifin cvoric stvorio odma nedaleko od uboda inekcije sa strane vealicine najmanjeg klikera.Sa tri ipo meseca su nam uradili hirusku intervenciju iako se taj linfin cvoric nije uvecavao niti je pukao on se mogao samo napipati i kao da je polako poceo da izlazi napolje jer je koza na tom mestu pocela biti kao modrija-tamnija.Moja beba sada ima 4meseca i samo dve nedelje od hiruske intervencije primetila sam na istom mestu ponovo ima taj cvoric vrlicine klikera pa mi nije jasno kako to ako su ocistili i rekli da je sada sve uredu na zadnjem previjanju u bolnici.
  Moje pitanje je otkud sad to sta se dedilo da se opet pojavi i da li je to normalno?Ja sam jako zabrinuta i boim se da bi joj opet radili hiruski intrtvrnciju, sta treba da radim?Beba tek sto mi se oporavila od svega.

  Odgovori na komentar
  • Nema druge nego da se obavi pregled kod hirurga koji je obavio pretgodnu intervenciju.

   To je JEDINI put da se ovo ispravno proceni i donese odluka o daljem tretmanu.

   Odgovori na komentar
 3. Postovanje.Moja cerkica ima punih 5 godina.Po izlasku iz bolnice je konstatovan besezitis u pazusnoj jami.Doktor-deciji hirurg je rekao da bi do 5 godine trebalo da se povuce (kvrzica),ako se ne povuce posle pete god.da je treba hiruski otkloniti.Vi savetujete da se kvrzica ne dira dok sama ne pukne?DESI LI SE DA KVRZICA UOPSTE NE PUKNE?Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Beba, 10 meseci i jos nismo primili BSG vakcinu, zbog operacije srca odmah po rodjenju. Cekam kontrolu kardiologa i njegovo misljenje za davanje iste.
  Moje pitanje Vama je da li kasnije davanje ove vakcine izaziva teze reakcije na vakcinu nego inace? Moze li biti nekih drugih komplikacija?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Nama se je kvržica pojavila u 7.mjesecu, hirurg konstatovao masno tkivo, sada ima 2.5god i kvržica je počela mijenjati boju, sad je crvena i kao da će pući. Da li je moguće da je to ipak besežitis? I što nam je činiti?

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.