Besežitis

Besežitis je u stvari zapaljenje koje nastaje posle davanja BCG vakcine, što govori i sam termin (be-se-že, uz sufiks – itis, koji označava zapaljenje). Radi se o neželjenoj reakciji koja se javlja kod jedan do dva odsto vakcinisanih beba

U našoj zemlji, vakcinacija protiv tuberkuloze je još uvek obavezna. Kalendarom imunizacije je predviđeno da se obavlja u prvoj nedelji života, a daje se u porodilištu.

Kako “radi” BCG vakcina?

Vakcina protiv tuberkuloze je dobila ime po dvojici francuskih naučnika koji su zaslužni za njen razvoj. Vakcina sadrži goveđi soj bakterije koja izaziva tuberkulozu – Bacillus Calmete Guerin ili, stručno, Mycobacterium bovis. Cilj vakcinacije jeste da organizam upozna potencijalnog “napadača” i pripremi se za odbrambeni rat, ukoliko dođe do kontakta sa opasnom bakterijom. Bakterija u vakcini dovoljno liči na uzročnika tuberkuloze kod ljudi, Mycobacterium tuberculosis – da bi mogao da se stvori imunitet, a dovoljno se razlikuje – pa ne dovodi do oboljenja kod zdravih osoba.

Šta ako mesto davanja BCG vakcine procuri“?

 

Vakcina se daje na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice, intradermalno, to jest u sloj vezivnog tkiva ispod kože (ako se da potkožno, previše plitko, mnogo su češće komplikacije). Na mestu ubrizgavanja se obično pojavljuje “kvržica”, koja se brzo povuče. Nakon dve do tri nedelje (nekada i duže), kada se već zaboravi na vakcinu, na istom mestu može da se pojavi crvenilo, a nakon nekog vremena i crvena “kvržica” (stručno papula).. Na njoj se napravi ranica, zatim krusta (krastica), a po otpadanju kruste ostaje ožiljak prečnika oko pet milimetara. Ove, lokalne reakcije (na mestu primene vakcine) – ne javljaju se kod svih mališana i nisu pouzdan pokazatelj uspešnosti vakcinacije, kao ni stanja imuniteta kod deteta.

Važno je znati da ne treba pokrivati mesto davanja vakcine ako se desi da ono “procuri”. Tada samo treba održavati uobičajenu higijenu kože.. Može da se koristi i blag lokalni antiseptični rastvor.. U svakom slučaju, treba ostaviti da se formira krusta. Curkanje može da potraje nekoliko dana (ponekad i duže).

Šta je besežitis?

 

Osim lokalnih reakcija, javlja se i reakcija u regionalnim limfnim čvorovima – koji se, ako se vakcina primeni na pravom mestu, nalaze u pazušnoj jami. Reakcija nastaje zbog toga što bakterije, nakon ubrizgavanja u vezivno tkivo, limfotokom dospevaju do limfnih čvorova i u njima se zadržavaju. Limfni čvorovi su kao “reaktori” imunoškog sistema – u njima se nalaze brojne, raznovrsne ćelije našeg odbrambenog sistema, koje stupaju u “borbu” sa “uljezom”, čak i ako ga namerno unesemo (kao u slučaju vakcinacije). Najčešći ishod je blaga zapaljenska reakcija u tim limfnim čvorovima, koja prođe nezapaženo.

Kod oko petine vakcinisanih, ove reakcije su intenzivnije, sa izraženim zapaljenjem limfnih čvorova u pazuhu – tada govorimo o besežitisu. Limfne žlezde su znatno uvećane, bolne, što obično traje nekoliko nedelja, a najčešće se povlači spontano. Ponekad se može desiti da žlezda omekša i da se na koži stvori “otvor” kroz koji curi gnoj, što zahteva upotrebu antibiotika i hiruršku intervenciju, nakon čega ostaje ožiljak.

Ukoliko je vakcina ubrizgana u nadlakticu – malo iznad predviđenog mesta, ovakve promene će se odigrati u limfnim žlezdama iznad ključne kosti sa iste strane tela – gde, ako do komplikacija dođe, može da nastane ružan ožiljak.

Kada dete treba da pregleda pedijatar?

Ogromna većina dece “pregura” BCG vakcinu bez problema! Čak i kada se neželjena desjtva vakcinacije dese, većina beba se “izbori” bez potrebe za intervencijom lekara. Ipak, postoje situacije koje traže konsultaciju pedijatra, a ponekad i dečjeg hirurga:

● kada je otok limfne žlezde u pazuhu veliki, povećava se iz dana u dan, a koža iznad nje je crvena

● ako se desi da se limfna žlezda “provali” i iz nje curi sukrvičav ili žućkast sadržaj

● ukoliko beba dobije povišenu temperaturu ili postane nervozna (“kenjkava”), slabije jede, a nema drugih vidljivih razloga osim besežitisa

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Poštovani , nedavno sam vam pisala o reakciji na bcg . Zlezda se provalila i napravio se otvor iz kojeg po malo izlazi gnoj , bebu to ne boli . Kontaktirala sam pedijatra kaze da to tako treba i da taj gnoj treba da iscuri i da čistim sterilnom gazom. Inace pre pucanja toga je bilo mnogo vise crveno nego sto je sada i cini mi se da je manje , ali me brine taj otvor . Nema nikakvog mirisa . Beba ima 3 m . Želim da cujem i Vaše mišljenje ?

  Odgovori na komentar
   • Moja beba ima besezit odvrstna rupa ispod pazuha za mene je ovo izvor zaraze i jezivo izgleda kazu to je normalno a ja kao majka pitam sta je tu normalno i do kad se ceka da to zaraste ima li neki rok il da dzonjam tako u nedogled nas vrsni imunolog pasic iz belmedica kaze zarasce pa kad pobratime?ovo je leglo zaraze po meni bebu kupam svaki dan kazu ne kvasi taj deo ok zatip stavljaj povidon jod i to ok pitanje je sledece kad ce zarasti ima li iko odgovora

    Odgovori na komentar
 2. Postovani,beba ima pet meseci i pojavila joj se kvrzica ispod pazuha da li to sad moze biti od vakcine ili je u pitanju nesto drugo?Nju ne boli to kada pipnem al je dosta vidljivo..

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani,mojoj bebi je sa 3 meseca ustanovljen besežitis.Kvrga ispod pazuha veličine klikera u boji kože,tvrda I duboko u pazušnoj jami.Odrađen pregled kod pedijatra, CRP i krvna slika su bili ok. Zakazana nam je kontrola kod hirurga nakon 3 nedelje (po povratku sa mora).Pre 5 dana kvrga je počela postepeno da crveni. Zacrvenela se celom površinom I izgleda bliže površini kože,omekšala je I čini mi se da vidim dva bela vrha.Beba je vesela,lepo jede i spava.Nije probila I ne curi ništa iz kvrge.Povratak kući planiran je za 5 dana,pa me interesuje da li ovo stanje zahteva da se pregled obavi što pre ili možemo sačekati povratak kući?Molim vas za savet šta raditi u slučaju da žlezda probije (jod, komprese)?Unpared veliko hvala

  Odgovori na komentar
  • Ako krene da curi, da se opere, pa ispere 3% bornom kiselinom (ili Povidonom), da se osuši i da se stavi sterilna gaza preko mesta gde curi. Tako jednom na dan, do kontrole dečjeg hirurga.

   Odgovori na komentar
 4. Postovani, mojoj bebi je konstatovan besezitis: imala je lokalnu reakciju na mestu vakcine u vidu crvenila koje je preslo u tamno crvenu papulu, pustulu provalilo se i gnojilo 2-3 dana a potom zasusilo i pstalo makula tamno crvene boje do danas i suvo je: ali u aksili sa te strane mesec dana nakon vakcinacije u porodilistu pojavila se mala mekana limfna zlezdica koja je sa 5mm narasla na 2 cm sada (beba ima 3 meseca).Koza nad lgl je meizmenjena. Pitanje: kada ce beba nastaviti sa redovnim vakcinacijama jer osim u prodilistu nije primila van njega nijednu vakcinu do sada?

  Odgovori na komentar
  • Ovo NIJE prepreka za ostale vakcine – slobodno da se vakciniše.

   Sve dok limfni čvor NE raste naglo i NEMA promene boje kože nad l.čvorom – NEMA razloga za brigu.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  Moj sin sada ima 30 meseci. Kao beba nakon davanja BCG vakcine imao je besezitis,sa gnojnim curenjem na mestu uboda i oteklinom ispod pazuha sa te strane. I danas ispod tog pazuha kada podigne rukice vidi se blaga oteklina,vise kao neko ispupcenje nesimetricno drugoj jami,meka na dodir,nije crvena i ne boli ga. Zanima me da li treba da idemo na dalja ispitivanja ili ce se ovo vremenom povuci?
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani,
  Da li ot te vakcine može da se dobije drugačija reakcija na tu vakcinu npr limfedem ruke? Pošto moj sin ima limfedem isto tako ima otok ispod pazuha i cela ruka mu je deblja u odnosu na drugu a kasnije smo primetili i da mu je i na nozi limfedem jer mu je i noga postala deblja. U porodilištu je rođen sa policitemijom-gusta krv pa su mu razređivali. I da li su oni u opšte smeli da mu daju vakcine s obzirom da mu nije krv bila u redu da je bila gusta? Stvarno to ne shvatam, jer su mi uzeli i potpis na prevaru. Rekli su nam kada smo drugi dan saznali da ima policitemiju dam potpis da mogu hitno da reaguju, ako ne daj Bože dođe do nekih komplikacija… Da bi po izlasku iz bolnice došla sestra da mi traži potpis da dete primi vakcine. Ja sam joj rekla da moram da vidim sa mužem. On je rekao da primi i otišla sam da im kažem. Da bi mi načelnica rekla da je moje dete primilo jednu vakcinu i da sam ja onda potpisala kada su mi tražili potpis. A niko tu tad nije spominjao da je to potpis za vakcinu nego ako dođe do nekih komplikacija sto se tiče zdravlja deteta da mogu hitno da reaguju… I da im potpisem da primi i tu drugu. Ja sam potisala i otisli smo. Bila mu je natečena ruka u porodilistu i kad god bih pitala za to ona je rekla da ništa ne primećuje da to nije neka razlika. Stvarno se brinem. Jer ne znam od čega ima taj limfedem. I zašto su mu dali vakcine pa me prevarili za potpis ako nisu smeli da mu daju. Ispod pazuha ima otok i na grudnom delu kao kod besažitisa samo što je to limfedem svi doktori su rekli da je limfedem. To znači da deca koja su bolesna od nečega ne smeju da primaju vakcine jel tako? Molim vas recite mi istinu.

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.