Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

dete

Dr Ivana Veljić

Sutradan je uradjena magnetna rezonanca mozga koja je pokazala isti nalaz, kao i da nema drugih promena na mozgu. Neurohirurg je samo rekao da to nije ništa i da nema razloga za brigu. Zakazao je kontrolu za godinu dana. Želela bih detaljnije da mi objasnite o čmu se radi.

Ciste su šupljine ispunjene tečnim sadržajem. Arahnoidea je jedna od moždanih opni. Arahnoidalne ciste su, dakle, neka vrsta šupljina u mozgu, ili, kako to roditelji u prvi mah zamisle – „rupe u glavi”. Paniku je svakako teško izbeći, pa zato krenimo od početka…

 • Šta je centralni nervni sistem

Centralni nervni sistem čine mozak ( cerebrum ) i kičmena moždina ( medulla spinalis ). Mozak je smešten u lobanjskoj duplji, a kičmena moždina u kičmenom kanalu, dakle u „koštanom oklopu”, koji ih štiti od spoljnjih, pre svega mehaničkih, uticaja. Između mozga i njegovog oklopa nalaze se 3 membrane koje se nazivaju moždanice ( meninge ): meka moždanica ( pia mater ), arahnoidea ( arachnoid mater ) i tvrda moždanica ( dura mater ). Sačinjene su od vezivnog tkiva i imaju zaštitnu ulogu.

 • Čemu služe moždane ovojnice

Meka moždanica je tanka membrana bogata krvnim sudovima, koja je priljubljena uz mozak i kičmenu moždinu. Arahnoidea se nalazi između meke i tvrde moždanice, ona je takođe tanka, ali ne sadrži krvne sudove. Tvrda moždanica je debela membrana sačinjena od gustog vezivnog tkiva, čiji unutrašnji „sloj” naleže na moždanice, a spoljašnji oblaže kosti lobanje.
Između moždanica se nalaze meningealni prostori: subarahnoidalni prostor ( nalazi se između meke moždanice i arahnoidee, sadrži likvor, tj.cerebrospinalnu tečnost ), subduralni prostor ( između tvrde moždanice i arahnoidee ) i epiduralni prostor ( u predelu kičmene moždine sadrži masno tkivo, limfne sudove i venske spletove, pogodan je za primenu lokalne, „epiduralne” anestezije ).
Osim navedenih prostora, u mozgu se nalaze 4 „šupljine”, tzv. moždane komore, koje su ispunjene likvorom: dve bočne komore, treća i četvrta moždana komora. Komore su sistemom otvora i kanala povezane međusobno i sa subarahnoidalnim prostorom, što omogućava cirkulaciju, tj. „kruženje” likvora.

 • A šta je likvor – moždana tečnost?

Likvor, tj. cerebrospinalna tečnost, se neprekidno stvara u moždanim komorama, zatim cirkuliše kroz komore u subarahnoidalni prostor, gde se resorbuje u krvne sudove. Na taj način se količina likvora održava na istom nivou. Uloga likvora je da štiti mozak i kičmenu moždinu ublažavajući uticaj mehaničkih sila, transport hormona i uklanjanje štetnih produkata metabolizma.

 • Zašto se stvaraju arahnoidalne ciste

Arahnoidalne ciste su „šupljine” u mozgu ispunjene tečnošću, najčešće likvorom, koje nisu povezane sa moždanim komorama, nego samo sa arahnoideom. Radi se o urođenim, tzv. razvojnim anomalijama, mada se mogu javiti i kasnije u životu, najčešće kao posledica zapaljenja moždanica (meningitisa), tumora, krvarenja, ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se nalaze u srednjoj lobanjskoj jami (50-60%), češće sa leve strane i češće kod osoba muškog pola. Arahnoidalne ciste se mogu javiti i u kičmenom kanalu, obično u grudnom predelu, i to u subduralnom ili epiduralnom prostoru, i tada se teško postavlja dijagnoza, jer su simptomi nespecifični, pa se ponekad slučajno otkriju u sklopu drugih ispitivanja.
Ako se simptomi jave, to obično bude u periodu ranog detinjstva, a njihova priroda zavisi od lokalizacije ciste. Tipično se javlja glavobolja, mučnina, povraćanje, konvulzije, dok se fokalni neurološki znaci retko javljaju. Moguća je pojava hidrocefalusa ( „vodena glava” ), ako cista pritiska kanale ili otvore između moždanih komora, i sprečava cirkulaciju likvora. Mogu se javiti i neki hormonski poremećaji, kao npr. prerani pubertet.

 • Kako se postavlja dijagnoza ?

Najinformativnija procedura je nuklearna magnetna rezonanca, kojom je moguće utvrditi tačnu lokalizaciju, rasprostranjenost i odnos sa mozgom i kičmenom moždinom. Tokom prve godine života vrlo korisne informacije mogu se dobiti ultrazvučnim pregledom centralnog nervnog sistema, što je vrlo jednostavna, ekonomična i lako dostupna metoda. Ipak, u ovom uzrastu simptomatske arahnoidalne ciste su vrlo retke. Kompjuterizovana tomografija ( CT, odnosno „skener”) glave nekada ne može da „prikaže” prirodu ciste, tj. njen sadržaj, što je bitno u razlikovanju arahnoidalne ciste od drugih cističnih promena koje se mogu javiti u mozgu ( npr. epidermoidna cista ).

 • Kako se leče

Kada dete nema tegoba arahnoidalne ciste ne zahtevaju nikakvu terapiju, bez obzira na lokalizaciju i veličinu!
Kod simptomatskih pacijenata cista terapija je hirurška, i to, pre svega, operacija kojom bi se uklonio zid ciste i omogućilo oticanje likvora, kao najuspešnija metoda. Ponekada se radi drenaža, tj.evakuacija sadržaja, što je povezano sa velikim procentom ponovnog javljanja ciste i simptoma, ili postavljanje šanta ( „veštački kanalić” koji povezuje unutrašnjost ciste najčešće sa trbušnom dupljom u koju se cista prazni, čime se sprečava njeno uvećavanje), što je najjednostavnija procedura, ali povezana sa mnogim komplikacijama, od kojih je najčešća zapušenje šanta.
Srećom, večina arahnoidalnih cista u dečjem dobu su bezazlene, ne prave probleme deci, i uglavnom se otkriju slučajno. I kod Vašeg deteta je baš ova, povoljna, varijanta arahnoidalne ciste, tako da zaista ne treba da brinete. Većina neurohirurga preporučuje periodične kontrole (obično na godinu – dve), a Vi poslušajte Vašeg neurohirurga koji sada najbolje poznaje Vašeg sina.

Pin It

 1. Nasa beba ima 16 dana i otkrivena mu je cista u glavi,uzrok je bio pucanje kapilara tokom porodjaja.Pedijatar nas uverava da nemamo razloga za paniku.Zanima nas da li cista moze da ostavi posledice na razvoj deteta?

 2. Molim vas ima li neko da zna koji simptomi se mogu javiti kao posledica ciste na mozgu.
  Ja osjecam veoma neprijatno lupanje srca a sa vremena na vreme i nedefinisanu glavobolju. Da li ciste mogu da pritiskaju neke cente u mozgu koji uzrokuju opisane simptome. Imam 55 godina. Hvala unapred ako neko ima odgovor.

 3. Kod moje bebe je doslo do pucanja kapilara pri porodjaju.Kao posledica toga imao je neku svetlost u glavi koja se vremenom povukla.Medjutim na zadnjem Uz glave je uocena cista.Izvestaj lekara glasi:Mozdani parenhim je uobicajene ehogenosti.Dobro vidljive i uobicajene pulzacije krvnih sudova.Komorni sistem je uobicajenog oblika i velicine.Nema sigurnih znakova IVH,PVL.Cystis pl chor sin.Molim vas da mi protumacite dijagnozu i koliko je ta cista ozbiljna.

 4. Moja unuka (9 god), vec oko 2 godine ima povremenu glavobolju u predjelu cela. Isla je na MRI i pronasli su joj cistu velicine 14 x 9 mm. Moguce je a i ne mora biti da upravo to izaziva tu povremenu glavobolju. Moze li biti rodjena s time, i da li je ta cista ipak malo prevelika, .
  Zelio bih cuti bar nekakvo misljenje. Njoj predstoje drugi pregledi, ali ja jednostavno nemam mira. Hvala unapred, Jedan deda.

 5. Nasem sinu su morali hitno prije dva dana mijenjati vjestacki kanalic jer je doslo do zapusenja ventila. Jucer su ga pustili kuci ali on spava od sinoc i ne znam sta da uradim jer malo me zabrinjava toliko spavanje? Molim vas recite da li da se obratim ljekaru

 6. Postovani,
  supruga je u 20 nedelji trudnoce. Prilikom redovnog pregleda, ne fetusu uocene su arahnoidalne ciste sa leve i desne strane . Interesuje me da li se one mogu povuci – nestati tokom razvoja i koje su najteze posledice koje mogu izazvati.
  Hvala.

  • Ovaj nalaz, u ovom fetalnom periodu NISTA ne mora da znači!

   Arahnoialne ciste su mesto gde se NORMALNO stvara cerebro-spinalnu tečnost (koja je važna za funkcionisanje mozga i kičmene moždine)

 7. moja cerka ima 10 god. prije 2 mjeseca se zalila na glavobolju i ima povremene mucnine. Uradili smo magnetnu i ona pokazuje ove rezultate.MR pregled sa angiografijom ne pokazuje patoloske promena u mozdanom parenhimu.Desno temporo bazalno, manja arahnoidalna cista, promjera oko 8 mm. nismo jos isli na kontrolo pa me jako brine.

 8. Pozdrav.
  Mom trogodišnjaku je upravo kao i u tekstu, slučajno, uslijed pada u kuću i povraćanja drugi dan otkrivena ogromna cista na mozgu vel 4,5×5 centimetara koja vrši kompresiju na mozak (centar za govor i sluh). On nema nikakvih smetnji u razvoju, normalno komunicira.
  Pošto je napravljen Ct, dobili smo preporuku da napravimo MR na koju trebamo čekati do 10.mj ove godine.
  Ja kao majka naravno da od tog dana imam milion pitanja u glavi i ne znam kako ću preživjeti tu strepnju još 10mjeseci. Mislite li da postoji mogućnost komplikacije (iz Vašeg iskustva) i da li je hitno da obavimo MR ranije (naravno privatno uz dodatne troškove) ili da molim pedijatra da nam da hitnu uputnicu.
  Koliko je opasno da udari glavom i mogu li se tu javiti kakve neželjene stvari obzirom na veličinu ciste.
  Hvala na odgovoru.

  • Glavu ne treba da udara, ali NE zbig arahn.ciste, već zato što to inače nije dobro.

   Kad se dete lepo razvija onda NEMA potrebe da se žuri sa MR (magnetnom rezonancom). Kod ogromne većine dece ova arahnoidalna cista ne pravi ama baš nikakve probleme.

 9. Dobar dan,imam pitanje,od malena imam glavobolje,od pre godinu dana su se javile jake ne izdrzljive glavobolje,radjen mi je mr pregled i otkrivena mi je arahnoidalna cista,imam i migrenu e sad hteo bih da znam posto imam svakog dana jake glavobolje koje traju po sat vremena pa prodju na pola sata pa opet bolivi i sve tako neizmenicno a prepisan mi je amitriptilin od strane neurolaga i nista ne pomaze,sta mi je ciniti?da makar ublazim bolove?hvala

 10. Imam sina od 13 god,počelu su mu se javljati problemi u ucenju,i psiholog skolski nas je uputio doktorima na pretrage,snimili su mu MR mozga, U infratentorijalnom području vidi se aplanirana lateralna kontura cerebeluma lijevo,na racun sireg proležečeg subarahnoidalnog prostora po tipu manje arahnoidalne ciste promjera 31x9mm.Prostranija cisterna cerebelomedullaris.
  Supratentorijalno desno,u podrucju anteromedijalnog dijela talamusa u visine trece komore,vidi se lakunarna lezija dif.dg. po tipu sireg perivaskularnog prostora.
  Selerna regija,supraselarno područje,kavernozi sinusi kao i oba n. statoakustikusa ne pokazuju patomorfoloskih promjena.Rubna hiperplazija sluznice desnog frontalnog i mastoidnog sinusa te etmoidnih celula.Hipertrofija sluznice donje nosne školjke desno uz lijevostranu devijaciju nosnog septuma.
  MOLIM VAS RECITE MI JE LI OVAJ NALAZ ZABRINJAVAJUCI.lP.

 11. Postovani,
  moja beba je rodjena u 35,4 nedelja, posto je prevremeno rodjena beba danas smo isli na CNS glave pa nam je nalaz da se u kaudotalamickom sulkusu velicine 4x5mm radiolog mi je rekao da to svaka druga beba ima i da nema mesta brizi…Interesuje me sta vi mislite o tome…
  Unapred hvala

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*