Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

Sutradan je uradjena magnetna rezonanca mozga koja je pokazala isti nalaz, kao i da nema drugih promena na mozgu. Neurohirurg je samo rekao da to nije ništa i da nema razloga za brigu. Zakazao je kontrolu za godinu dana. Želela bih detaljnije da mi objasnite o čmu se radi.

Ciste su šupljine ispunjene tečnim sadržajem. Arahnoidea je jedna od moždanih opni. Arahnoidalne ciste su, dakle, neka vrsta šupljina u mozgu, ili, kako to roditelji u prvi mah zamisle – „rupe u glavi”. Paniku je svakako teško izbeći, pa zato krenimo od početka…

 • Šta je centralni nervni sistem

Centralni nervni sistem čine mozak ( cerebrum ) i kičmena moždina ( medulla spinalis ). Mozak je smešten u lobanjskoj duplji, a kičmena moždina u kičmenom kanalu, dakle u „koštanom oklopu”, koji ih štiti od spoljnjih, pre svega mehaničkih, uticaja. Između mozga i njegovog oklopa nalaze se 3 membrane koje se nazivaju moždanice ( meninge ): meka moždanica ( pia mater ), arahnoidea ( arachnoid mater ) i tvrda moždanica ( dura mater ). Sačinjene su od vezivnog tkiva i imaju zaštitnu ulogu.

 • Čemu služe moždane ovojnice

Meka moždanica je tanka membrana bogata krvnim sudovima, koja je priljubljena uz mozak i kičmenu moždinu. Arahnoidea se nalazi između meke i tvrde moždanice, ona je takođe tanka, ali ne sadrži krvne sudove. Tvrda moždanica je debela membrana sačinjena od gustog vezivnog tkiva, čiji unutrašnji „sloj” naleže na moždanice, a spoljašnji oblaže kosti lobanje.
Između moždanica se nalaze meningealni prostori: subarahnoidalni prostor ( nalazi se između meke moždanice i arahnoidee, sadrži likvor, tj.cerebrospinalnu tečnost ), subduralni prostor ( između tvrde moždanice i arahnoidee ) i epiduralni prostor ( u predelu kičmene moždine sadrži masno tkivo, limfne sudove i venske spletove, pogodan je za primenu lokalne, „epiduralne” anestezije ).
Osim navedenih prostora, u mozgu se nalaze 4 „šupljine”, tzv. moždane komore, koje su ispunjene likvorom: dve bočne komore, treća i četvrta moždana komora. Komore su sistemom otvora i kanala povezane međusobno i sa subarahnoidalnim prostorom, što omogućava cirkulaciju, tj. „kruženje” likvora.

 • A šta je likvor – moždana tečnost?

Likvor, tj. cerebrospinalna tečnost, se neprekidno stvara u moždanim komorama, zatim cirkuliše kroz komore u subarahnoidalni prostor, gde se resorbuje u krvne sudove. Na taj način se količina likvora održava na istom nivou. Uloga likvora je da štiti mozak i kičmenu moždinu ublažavajući uticaj mehaničkih sila, transport hormona i uklanjanje štetnih produkata metabolizma.

 • Zašto se stvaraju arahnoidalne ciste

Arahnoidalne ciste su „šupljine” u mozgu ispunjene tečnošću, najčešće likvorom, koje nisu povezane sa moždanim komorama, nego samo sa arahnoideom. Radi se o urođenim, tzv. razvojnim anomalijama, mada se mogu javiti i kasnije u životu, najčešće kao posledica zapaljenja moždanica (meningitisa), tumora, krvarenja, ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se nalaze u srednjoj lobanjskoj jami (50-60%), češće sa leve strane i češće kod osoba muškog pola. Arahnoidalne ciste se mogu javiti i u kičmenom kanalu, obično u grudnom predelu, i to u subduralnom ili epiduralnom prostoru, i tada se teško postavlja dijagnoza, jer su simptomi nespecifični, pa se ponekad slučajno otkriju u sklopu drugih ispitivanja.
Ako se simptomi jave, to obično bude u periodu ranog detinjstva, a njihova priroda zavisi od lokalizacije ciste. Tipično se javlja glavobolja, mučnina, povraćanje, konvulzije, dok se fokalni neurološki znaci retko javljaju. Moguća je pojava hidrocefalusa ( „vodena glava” ), ako cista pritiska kanale ili otvore između moždanih komora, i sprečava cirkulaciju likvora. Mogu se javiti i neki hormonski poremećaji, kao npr. prerani pubertet.

Pin It


Komentari

 1. dali cista moze biti od rodjenja i kako se leci 83godiste sam islucajno mi je odkrivena cista prilikom snimanja skenerom u potiljku glave cista velicine 7 mm .

  Odgovori na komentar
 2. Nasa beba ima 16 dana i otkrivena mu je cista u glavi,uzrok je bio pucanje kapilara tokom porodjaja.Pedijatar nas uverava da nemamo razloga za paniku.Zanima nas da li cista moze da ostavi posledice na razvoj deteta?

  Odgovori na komentar
 3. Molim vas ima li neko da zna koji simptomi se mogu javiti kao posledica ciste na mozgu.
  Ja osjecam veoma neprijatno lupanje srca a sa vremena na vreme i nedefinisanu glavobolju. Da li ciste mogu da pritiskaju neke cente u mozgu koji uzrokuju opisane simptome. Imam 55 godina. Hvala unapred ako neko ima odgovor.

  Odgovori na komentar
 4. Kod moje bebe je doslo do pucanja kapilara pri porodjaju.Kao posledica toga imao je neku svetlost u glavi koja se vremenom povukla.Medjutim na zadnjem Uz glave je uocena cista.Izvestaj lekara glasi:Mozdani parenhim je uobicajene ehogenosti.Dobro vidljive i uobicajene pulzacije krvnih sudova.Komorni sistem je uobicajenog oblika i velicine.Nema sigurnih znakova IVH,PVL.Cystis pl chor sin.Molim vas da mi protumacite dijagnozu i koliko je ta cista ozbiljna.

  Odgovori na komentar
 5. Moja unuka (9 god), vec oko 2 godine ima povremenu glavobolju u predjelu cela. Isla je na MRI i pronasli su joj cistu velicine 14 x 9 mm. Moguce je a i ne mora biti da upravo to izaziva tu povremenu glavobolju. Moze li biti rodjena s time, i da li je ta cista ipak malo prevelika, .
  Zelio bih cuti bar nekakvo misljenje. Njoj predstoje drugi pregledi, ali ja jednostavno nemam mira. Hvala unapred, Jedan deda.

  Odgovori na komentar
  • Ako se radi o ARAHNOIDALNOJ CISTI – to NIJE za brigu!

   Svakako je dečji neurolog pravi doktor za VAšu unuku, pa treba obaviti SVE što bude predviđeno.

   Odgovori na komentar
 6. Nasem sinu su morali hitno prije dva dana mijenjati vjestacki kanalic jer je doslo do zapusenja ventila. Jucer su ga pustili kuci ali on spava od sinoc i ne znam sta da uradim jer malo me zabrinjava toliko spavanje? Molim vas recite da li da se obratim ljekaru

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,
  supruga je u 20 nedelji trudnoce. Prilikom redovnog pregleda, ne fetusu uocene su arahnoidalne ciste sa leve i desne strane . Interesuje me da li se one mogu povuci – nestati tokom razvoja i koje su najteze posledice koje mogu izazvati.
  Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ovaj nalaz, u ovom fetalnom periodu NISTA ne mora da znači!

   Arahnoialne ciste su mesto gde se NORMALNO stvara cerebro-spinalnu tečnost (koja je važna za funkcionisanje mozga i kičmene moždine)

   Odgovori na komentar
 8. moja cerka ima 10 god. prije 2 mjeseca se zalila na glavobolju i ima povremene mucnine. Uradili smo magnetnu i ona pokazuje ove rezultate.MR pregled sa angiografijom ne pokazuje patoloske promena u mozdanom parenhimu.Desno temporo bazalno, manja arahnoidalna cista, promjera oko 8 mm. nismo jos isli na kontrolo pa me jako brine.

  Odgovori na komentar
 9. Pozdrav.
  Mom trogodišnjaku je upravo kao i u tekstu, slučajno, uslijed pada u kuću i povraćanja drugi dan otkrivena ogromna cista na mozgu vel 4,5×5 centimetara koja vrši kompresiju na mozak (centar za govor i sluh). On nema nikakvih smetnji u razvoju, normalno komunicira.
  Pošto je napravljen Ct, dobili smo preporuku da napravimo MR na koju trebamo čekati do 10.mj ove godine.
  Ja kao majka naravno da od tog dana imam milion pitanja u glavi i ne znam kako ću preživjeti tu strepnju još 10mjeseci. Mislite li da postoji mogućnost komplikacije (iz Vašeg iskustva) i da li je hitno da obavimo MR ranije (naravno privatno uz dodatne troškove) ili da molim pedijatra da nam da hitnu uputnicu.
  Koliko je opasno da udari glavom i mogu li se tu javiti kakve neželjene stvari obzirom na veličinu ciste.
  Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Glavu ne treba da udara, ali NE zbig arahn.ciste, već zato što to inače nije dobro.

   Kad se dete lepo razvija onda NEMA potrebe da se žuri sa MR (magnetnom rezonancom). Kod ogromne većine dece ova arahnoidalna cista ne pravi ama baš nikakve probleme.

   Odgovori na komentar
 10. Dobar dan,imam pitanje,od malena imam glavobolje,od pre godinu dana su se javile jake ne izdrzljive glavobolje,radjen mi je mr pregled i otkrivena mi je arahnoidalna cista,imam i migrenu e sad hteo bih da znam posto imam svakog dana jake glavobolje koje traju po sat vremena pa prodju na pola sata pa opet bolivi i sve tako neizmenicno a prepisan mi je amitriptilin od strane neurolaga i nista ne pomaze,sta mi je ciniti?da makar ublazim bolove?hvala

  Odgovori na komentar
 11. Tanja Knežević 21.03.2015 u 13:48

  Imam sina od 13 god,počelu su mu se javljati problemi u ucenju,i psiholog skolski nas je uputio doktorima na pretrage,snimili su mu MR mozga, U infratentorijalnom području vidi se aplanirana lateralna kontura cerebeluma lijevo,na racun sireg proležečeg subarahnoidalnog prostora po tipu manje arahnoidalne ciste promjera 31x9mm.Prostranija cisterna cerebelomedullaris.
  Supratentorijalno desno,u podrucju anteromedijalnog dijela talamusa u visine trece komore,vidi se lakunarna lezija dif.dg. po tipu sireg perivaskularnog prostora.
  Selerna regija,supraselarno područje,kavernozi sinusi kao i oba n. statoakustikusa ne pokazuju patomorfoloskih promjena.Rubna hiperplazija sluznice desnog frontalnog i mastoidnog sinusa te etmoidnih celula.Hipertrofija sluznice donje nosne školjke desno uz lijevostranu devijaciju nosnog septuma.
  MOLIM VAS RECITE MI JE LI OVAJ NALAZ ZABRINJAVAJUCI.lP.

  Odgovori na komentar
  • Detalje obvog nalaza naprosto morate razmotriti sa lekarem koji je pregledao dete i indikovao magnetnu rezonancu.

   Mislim da taj pregled možete mirno sačekati.

   Odgovori na komentar
  • Sve detalje nagoveštaja zapušenja šanta (i sve druga pitanja vezana za ovaj problem) naprosto morate razmotriti sa hirurgom koji je obavio ovu intervenciju.

   Odgovori na komentar
 12. Postovani,
  moja beba je rodjena u 35,4 nedelja, posto je prevremeno rodjena beba danas smo isli na CNS glave pa nam je nalaz da se u kaudotalamickom sulkusu velicine 4x5mm radiolog mi je rekao da to svaka druga beba ima i da nema mesta brizi…Interesuje me sta vi mislite o tome…
  Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 13. Imam cistu 4.5*5 centimetara i imam jake bolovo u glavi a rekli subda je arahnodilna cista fali treba da se perise neki neuro hirurg kazu pritisce mozak neki kazu ne

  Odgovori na komentar
  • Arahnoidalne ciste su BEZAZLENA pojava kod ogromne većine ljudi i NE traže operaciju.

   Ipak, konačna odluka je na neurohirurgu, a donosi se posle pregleda i analize snimaka magnetne rezonance.

   Odgovori na komentar
 14. MOJA DEVOJČICA IMA 13 GOD IMALA JE EPI NAPADE. PILA JE EFTIL I BILO JOJ JE BOLJE I DVE GOD NIJE PILA NIKAKVE LEKOVE. MEDJUTIM POJAVIO SE JOS JEDAN NAPAD. URADJENA JE MAGNETNA I NADJENA JE CISTA NA MOZGU. NEURO HIRURG JE REKO DA JE CISTA URODJENA I DA JE NAJVEROVATNIJE ONA UZROK EPI NAPADA ALI NIJE PREPORUCIO NIKAKVU TERAPIJU NITI KAKAV ZAHVAT STO SE TICE CISTE NA MOZGU. REKO JE DA NASTAVI DA PIJE EFTIL. NIJE CAK NI PREDLOZIO KONTROLU. MOLIM VAS POTRAZICU MISLJENJE DRUGIH NEURO HIRURGA. NIJE MI JASNO…. ZABRINUTA MAJKA

  Odgovori na komentar
 15. jelena dragicevic 20.05.2015 u 08:53

  primetili smo da unuk,9 meseci starosti,losije koristi desnu ruku od leve,pa smo ubedili cerku da ga odvede na pregled,upucen je na rehabilitaciju,kako bi im bile pokazane vezbe za tu rukicu.Doktorka je trazila i UZ pregled na kome je nadjena cisticna forma 18mm,u predelu fontanele,neurohirurg je rekao cerki da mogu samo da je prate,do trece godine nema operacije,doktorka joj je rekla bukvalno da moli boga da ne bude problema i sa nogicom,fizijatar i treca doktorka su optimisticne…sta nam je ciniti,jer niko ne funkcionise normalno od tog saznanja,molim za odgovor i unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • SAMO da se nastave vežbe – redovno i uporno, pa će rezultata sigurno biti. Podrazumevaju se redovne fizijatrijske kontrole.

   Opisana cista skoro sigurno NEMA veze sa opisanim problemom, a bez dileme se NE treba operisti!

   Mislim da ima razloga za optimizam.

   Odgovori na komentar
 16. Nas sin star 1.5god ima sizencefaliju otvorenu sa desne strane nakon mr je otkrivena cista 63x23x68mm (cista remodelira skavmu temporalne i frontalne kosti i komprimira okolni mozadani parinhim) Vrseno je uporedjivanje sa prvom magnetnom gde nije navedena cista samo nam je receno da postoji mala cista i da nece praviti problem ali ova pokazuje da se uvecala, jako se brinemo dok ne dodjemo na zakazani pregled kod neurologa. Da li je potreban neki hiruski zahvat?

  Odgovori na komentar
  • Dete mora da vidi neurohirurg koji se bavi bebama i malom decom. To je jedini pravi način da se proceni cista, ali i da se napravi plan dakjeg lečenja i praćenja.

   Odgovori na komentar
 17. Vesna Mihailovic 02.07.2015 u 15:54

  Postovani,

  Molim Vas da mi odgovorite sta znaci nalaz dobijen na MR 13 godisnje devojcice> mrljste promene subkortikalno frontalno anteriorno vise desno koje mogu odgovarati prosirenim perivaskularnim prostorima atipicnog izgleda. zbog vece kolicine interstcijalne tecnosti u okolini eventualno ognjistima glioze mikro angiopatskim promenama.
  Molim Vas, samo mi odgovorite da li je ovaj nalaz jako los i da li se leci!

  Unapred zahvalna!

  Odgovori na komentar
  • Nalaz magnetne rezonance glave tumači ISKLJUČIVO specijalista koji je indikovao (tražio) da se MR obavi.

   NEMA ispravnog tumačenja ovog nalaza bez sagledavanja i praćenja deteta, to je naprosto nemoguće!

   Odgovori na komentar
 18. Danas smo dobili rezultate magneta na mozgu moje devojcice koja ima 6 godina( i ima problema u govoru)a nikakve druge neuroloske probleme a nedavno se zalila na vrtoglavicu( kako je to ona objasnila) i na glavobolju na desnoj strani.Inace nalaz je sledeci:
  Temporalno desno prisutna arahnoidala cista promerom 18mm na askilarni preseci sa kompresijom na temporalnom lobusu.Perzistentan kavum septi pelucidi i kavum verge.
  Komoran sistem sa uredno sirocinom ,slobodan.Drugo je sve uredno. Molimo odgovor vrlo smo zabrinuti.Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Nalaz magnetne tumači ISKLJUČIVO specijalista (neurolog ili neurohirurg) koji je zahtevao da se ova dijagnostička procedura obavi.

   Tek posle pregleda deteta i uvida u snimke se može obaviti prava procena.

   Odgovori na komentar
 19. pozdrav!!
  molim vas da mi kazete dali je ovo u redu: frontalni i sagitalni presjeci primjerene ehogenosti,uredan prikaz girusa i sulkusa..plexus chorioideus:divergentni,nepravilnih nazubljenih rubova,promjenljive ehogenosti obostrano desno u srednjoj trecini poveca cista 10×8 mm u frontalnim i sagitalnim presjecima hipoehogenog sadrzaja,
  protok likvora u srednjem sagitalnom presijeku :uredan
  pulzacije krvnih zila: uredne
  subarahnoidalni prostori nisuu prosireni,fissura interhemisferica:do 2mm,pomaknuta udesno..na kontrolnom ultrazvuku u dobi od 2 mjeseca(21.8) prisutna diskretna asimetrija postranicnih komora,lijeva uza medutim dominíra poveca cista u plexusu desno 10×8 mm tik uz dno desne podstranicne komore.

  krenuli smo na vjezbice,da li ce biti kakih poslijedica od ciste i da li ce se ona povuci??
  kontrola nam je na kraju mj.

  hvala vam,pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Jedini način da se beba egzaktno proceni je pregled, a deo pregleda je u neuroloski status (stanje).

   Od opisane ciste beba ne bi trebalo da ima bilo kakav problem.

   Odgovori na komentar
 20. Pozdrav molim vas ako moze odgovor radila sam bebici uz glave prije dva mjeseca i bila je cista 0,5cm.beba je tada imala 1 mjesec.Danas kotrola cista je i dalje ni veca ni manja 0,5cm doktor veli da nebrinemo da to nije nista sve opasno i veli uradicemo jos jednu kotrolu za 3mjeseca.Beba sada ima 3,5.mjeseci .Molim vas imali razoga da brinem?Hvala puno

  Odgovori na komentar
 21. Postovani,mozda ovo nije pitanje na ovu temu al molim za misljenje,decak ima 8 godina u periodu prohodavanja a i kasnije dosta je bio nespretan i padao na glavu na celu je imao najmanje 10 cvogi nekako bi stalno to jedno mesto od pada stradalo….sve se dobro zavrsavalo …pre par dana primetim da mu je celo na sredini mekano kao da ima nesto tanko izmedju koze i kosti,,,i kao udubljenje kao da je neko lenjirem povukao preko sredine cela uzduz kaze da nije pao…dal ima razloga za brigu i posetu nekom lekaru

  Odgovori na komentar
 22. Doktore,moja beba je prevremeno rodjena i kao posledica toga imala je dva hematoma ,verovatno posledica pucanja kapilara,tu su se posle mesec dana stvorile tri poveće ciste,doktorka koja je to videla rekla je da joj se to ne svidja,i da bi trebali da se obratimo dečjem fizijatru,u slučaju da ima potrebe za vezbicama,ona kaze da će na tom mestu verovatno ostati neko neaktivno tkivo,ili rupe narodski rečeno,beba ima skoro dva meseca,i koliko mogu da primetim,pomera sve udove jako lepo,i refleksi su mu dobri, sa kilazom napreduje vrlo dobro,dali su to arahnoidalne ciste ili ne,nije me uputila na MR niti neurologu,već samo fizijatru,unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Ako beba lepo napreduje i neuroloski se normalno razvija (što pedijatar jasno vidi na kontrolnim pregledima) NEMA potrebe za dodatnim ispitivanjima, osim kontrolnog UZ glave.

   Odgovori na komentar
 23. Moja beba ima 7 Meseci.Prevremeno je rodjena.Na rodjenju utvrdjena je Cista 4mm.Sada smo otisli na kontrolu i tamo su nam rekli( uz pregled i snimanje ) da je bebina Cista sada 16mm.Sto nas je jako zabrinulo.Doktorka je rekla da je to mozda i lose sto se uvecala.Brinem se da ne naskodi bebi u razvoju.Da li je to moguce i da li ima razloga za Brigu? Pozdrav

  Odgovori na komentar
 24. Recite mi samo ovo,da li ciste koje se jave kao posledica nedostatka kiseonika ,a koje su se za nekih mesec dana od poslednjeg UZ od kada su otkrivene,povukle i resorbovale,mogu da u prevodu znače perivertikularnu leukomulaciju(svi znamo šta je to i koje su posledice,Cp),i dali pošto su se odmah resorbovale oziljcii postaju sve manji ,a mozak kako raste sve veći,i time moguće posledice budu manje,mom detetu nije rekao niko da je perivertikularna leukomacija ,niti napisano,ali sam čitao da je to ishemisko oštećenje.

  Odgovori na komentar
 25. Dali znate sa čime se popunjavaju oziljci od tih cisti ,to jest mesto gde su bile periventikularne ciste,sada mu je nalaz dobar osim leve komore,Leva komora blago uvećana,u mozdanom parehnhimu se ne uočavaju patološke promene,pulsizacija sudova u mozgu su normalne,homogizacije se odrzavaju.

  Odgovori na komentar
 26. Postovani ,
  Moj sin rodjen je u 36.tjednu te je uzv utvrdeno da ima cisticu 2,6mm koroidnog pleksusa. Rekli su nam da to nije za brigu no svejedno brinem.
  Je li to opasno i ostavalja li posljedice.
  Unaprijed hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 27. Mojoj majci koja ima 41godinu,otkrivena je na mozgu sa desne strane arahnoidalna cista 43*13*47. glava ju cesto boli i ponekad ima vrtoglavice. Isla je kod neurologa ali onii zasada samo prate. To su joj otkrili prije dvije godine, i neki dan je ponovo isla na MR i cista je i dalje ista .Dali je to nesto opasno?

  Odgovori na komentar
 28. savic gordana 15.11.2016 u 09:04

  Moj muz ima 37 godina i ima cistu velicine 20x18mm,koja je slucajno otkrivena magnetnom rezonancom, bio je kod neurohirurga koji mu je zakazao kontrolu za godinu dana,medjutim on cesto skoro svakodnevno ima poremecaj vida koji traje 20minuta i posle toga glavobolju.koja je izuzetno jaka, tose ranije desavlo dosta redje a sada je postalo sve ucestalije.

  Odgovori na komentar
 29. Moj muz je juce radio MR glave i pronasli su mu arahnoidalnu cistu velicine 25*34mm, zanima me koliko je to opasno i da li moze doci do samog pucanja te ciste? Po nalazu rekli bi smo da se cista nalazi u zadnjem delu glave i ima ceste nenormalno jake glavobolje.

  Odgovori na komentar
 30. Postovani,
  Imam epidermoidnu cistu,trebam da je operisem za par dana,nalazi se u medju mozgu i zanimam me da li je operacija ovog tipa rizicna i hocu li imati posledine nakon operacije?
  Hvala unapred ☺

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.