Alergija na kravlje mleko i belance

Obratila nam se mama četvorogodisnje ćerke koja od pre par meseci ima alergiju na mleko (treća klasa) i na belance (prva klasa).

Prethodno je lečena od astme koju od juna više nema, ali su od oktobra krenule alergije u vidu kožnih reakcija prvenstveno crvenilo podočnjaka i obraza, ispucalost usana i povremeno ekcema praćenog svrabom na pregibima zglobova ruku. Po ostalom delu tela nema reakcije. Iz ishrane je isključeno u potpunosti kravlje mleko, a belanace samo povremeno i to u jelu (pečen kuvan i ne pržen). Interesuje me koliko dugo mogu da traju ove alergije i koje su posledice ukoliko povremeno konzumira hranu koja sadrži mleko ili belance, jer je u vrtiću upravo došlo do propusta (uprakos upozorenjima i izveštajima lekara) i odmah je doslo do crvenila ispod podočnjaka. Bojim se da osim kod kuce neću moći da sprečim ovakve ispade u potpunosti, pa me interesuje koje su dugotrajne posledice, da li može doći do većeg oštećenja epitela ili do čega može doći?Da li odmah treba da počnem (svaki put) sa preporučenom terapijom 1/2 xyzala uveče? Hvala unapred

Odgovor:

Vaša ćerka ima sklonost ka alergijskim bolestima, a to se stručno nazva atopijska konstitucija. Alergije imaju različite manifestacije, a Vaše dete je imalo dve grupe alergijskih bolesti – astmu (koja je očigledno pod odličnom kontrolom) i nutritivnu alergije (na proteine kravljeg mleka i belance). Konstituciju deteta (za sada) ne možemo da menjamo jer je ona “zapisana” u genima, ali možemo i moramo da prilagodimo dete okolnostima koje modu da izazovu alergije.
Kada je u pitanju alergija na hranu tu je stvar istovremeno i veoma jednostavna i komplikovana! Jednostavan je “lek” – IZBACITI iz ishrane ono što detetu smeta, i to najmanje 6 meseci BEZ narušavanja ovog pravila. Svaki ponovni kontakt sa alergenom (supstancom koja izaziva alergiju) “zavrti” komplikovani točak alergijske reakcije i sve ide ispočetka – opet bar 6 meseci bez te hrane… E sada dolazimo do komplikovanog dela problema – kako to sprovesti u delo. VI kući to možete lepo da kontrolišete, ali u vrtiću MORATE da insistirate na ovoj restrikciji mleka (i mlečnih proizvoda) i belanceta. Kada prođe najmanje 6 meseci (ne smeta da bude duže, ali kraće nikako) možete da probate da date detetu ono što mu je do sada bilo uskraćeno.
Obe alergije su, kod većine dece prolaznog karaktera, tako da ima dobrih izgleda da dete prestane da bude alergično na obe vrste hrane. Posle 6-mesečne STRIKTNE “poštede” od mleka i mlečnih proizvoda, probajte prvo jogurt, pa ako prođe onda i ostale mlečne proizvode. Belance ostavite za kasnije (bar tri meseca posle uvođenja mleka).
NIje rešenje da se dete povremeno izlaže alergenima, pa da se daje antihistaminik! Neće to oštetiti detetov epitel (kako ste naveli), ali Vas vraća nekoliko koraka unazad, jer se obnavlja alergija. Zato strpljivo i uporno, pa će sve biti dobro.

Pin It


Komentari

 1. Mene interesuje da li bebe koje imaju sklonost nekoj alergiji smeju da prime redovne vakcine?
  Konkretno, isključivo dojeba beba od 5 meseci ima u stolici tackice i koncice krvi od pre 3 nedelje zbog cega je vakcinacija odlozena mesec dana. Izbacila sam sve kravlje iz ishrane i stanje se poboljsava, ali i dalje se nadje po koja crvena tackica u peleni, uz sluz.

  Odgovori na komentar
   • Hvala Vam najlepse na odgovoru.
    Interesuje me i da li Vi savetujete u slucaju ovakve stolice da se bebi daju probiotici ili je bolje da majcino mleko resava problem prirodnim putem?
    Ako preporucujete probiotike, mozete li mi napisati koju vrstu?
    Jer probiotik koji sam ja koristila nije dao neke rezultate, cak mi se cini i da kada dajem probiotik beba ima vise gasova i ima redju stolicu.
    Hvala Vam jos jednom puno na savetima.

    Odgovori na komentar
  • Postovana, imala sam slicnu situaciju sa mojom devojcicom. Pored svih analiza radjenih, pa i na kravlje mleko…utvrdjeno je da nema nikakv problem, ali je krv i dalje imala. Tek je deciji hirurg video da su nastale analne fisure, tj.pucanje analnog otvora zbog napinjanja…moj Vam je savet da uzmete u obzir i tu mogucnost.
   Pozdrav i svako dobro Vam zelim!

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.